Cụm liên trường THPT ThanhKÌ THI TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2025HóaMÔN: TIẾNG ANH(Đề thi có 04 trang)Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian phát đề

Ηọ	, tên	thí sinh:
Số	báo	danh:

Read the following leaflet and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct option that best fits each of the numbered blanks.

Mã đề: ...

SAVE OUR FORESTS

Let's protect nature for future generations

Facts and Figures

Every year, the world loses vast areas of forests, with nearly 15 billion trees being (1)_____ annually. Forests, which cover 31% of the Earth's land area, are crucial for maintaining biodiversity and regulating the climate. The deforestation rate in tropical regions, particularly in countries like Brazil and Indonesia, is dangerously high. This rapid forest loss accelerates global warming and the extinction of _____ (2) species.

What we can do

- Reducing demand for products linked to deforestation, like palm oil and unsustainable paper, can help. Consumers can choose (3)_____ sustainable products to reduce their ecological footprint.
- Government must pass stricter regulations to protect forests, such as enforcing land-use

 (4)______ and penalizing illegal logging. Holding corporations accountable for
 environmental damage is crucial, (5)_____ it directly influences corporate behavior.
- Local communities should be given the tools and knowledge to protect their forests. Supporting
 indigenous groups and forest conservation (6)_____ is essential for long-term
 sustainability.

Question 1.

\mathbf{A} . thrown away	B. run out	C. cut down	D. pulled down
Question 2.			
A. little	B. each	C. much	D. many
Question 3.			
A. identified	B. certified	C. verified	D. qualified
Question 4.		Tailieuonthi	
		Edu.yn	

A. policies	B. incentives	C. properties	D. penalties
Question 5.			
A. instead of	B. for fear that	\mathbf{C} . regardless of	D. given that
Question 6.			
A. imitations	B. initiatives	C. indications	D. intimacies

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions.

Question 7.

a. Another issue is that it weakens the immune system, making the body more susceptible to illnesses.

b. Staying up late can have numerous negative effects on both physical and mental health.

c. In conclusion, while occasional late nights may seem harmless, consistently staying up late can significantly harm overall well-being.

d. It can also negatively affect mood, increasing stress and irritability over time.

e. One major consequence is the disruption of the body's natural sleep cycle, leading to fatigue and poor concentration during the day.

A. d-a-b-e-c B. a-d-e-b-c C. e-d-a-b-c D. b-e-a-d-c

Question 8.

a. Tom: Hi, Mia! It went well! I was nervous at first, but I think I answered most of the questions confidently.

b. Mia: That's great to hear! I wish you the best of luck with the results!

c. Mia: Good morning, Tom! How did the interview go?

A. a-c-b B. a- b-c C. c-a-b D. c-b-a

Question 9.

a. Furthermore, tourism has significantly boosted the local economy, bringing in millions of visitor every year

b. Recently, Lakewood has become a top travel destination, known for its breathtaking landscapes and outdoor activities

c. However, the increase in tourists has also led to environmental concerns, such as littering and pollution in the parks and lakes

d. The town has invested in eco-friendly projects to preserve the natural beauty while accommodating the growing number of tourists A^+



e. These projects include waste reduction programs, improved public transportation, and increased park maintenance

A. b-a-c-d-e B. b-d-a-c-e C. b-a-d-e-c D. e- b-c-a-d

Question 10.

Dear Mr. Brown,

a. This mistake resulted from my inability to manage overlapping tasks effectively, and I take full responsibility for it

b. Please accept my heartfelt apologies for not meeting the deadline for the project submission.

c. Thank you for your patience and continued trust in my abilities.

d. I recognize that my failure to submit the report on time may have negatively impacted your schedule and the progress of our team

e. I have already implemented strategies to better prioritize my workload and ensure this doesn't happen again.

Sincerely,

Alex Johnson

A. d-a-c-b-e B. c-b-e-d-a C. b-d-a-e-c D. e- b-c-a-d

Question 11.

a. Kim: Really? What did you learned there?

b. Kate: Yes, and my Vietnamese guide shared some fascinating stories!

c. Kate: I visited Hoa Lo Prison yesterday, and it was eye-opening!

d. Kim: That sounds intense. Was it a guided tour?

e. Kate: I learned about the history of political prisoners and the struggle for freedom.

A. c-a-e-d-b B. c-d-e-b-a C. a-e-b-d-c D. b-a-c-e-d

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks.

ChihiraAico is an advanced humanoid robot designed by Toshiba, (12)_____. She made her debut at the CEATEC electronics show in Japan in 2014, showcasing her ability to communicate and interact in ways that closely mimic human behavior. Her design combines cutting-edge robotics and artificial intelligence (AI) technology (13)_____. ChihiraAico is capable of speaking multiple languages, engaging with people at exhibitions, and even providing directions at shopping malls and tourist centers.

(14)_____, ChihiraAico and robots like her are intended to bridge the gap between humans and Edu.vn

machines, offering personalized services and enhancing customer experiences. She is equipped with sensors, voice recognition software, and realistic facial expressions (15)_____. This enables her to respond naturally to questions, recognize emotional cues, and perform practical tasks like delivering information to visitors.

As Al technology continues to evolve, (16)_____. In the future, humanoid robots may become indispensable helpers in various public and private sectors, bringing unprecedented levels of convenience and interaction to our lives.

(Adapted from https://www.therobotreport.com)

Question 12.

- A. making its primary debut in commercial software development
- B. developed as a project aimed at healthcare and service industries
- C. that replaces industrial robots in manufacturing facilities
- D. which was built specifically for factory automation

Question 13.

- A. allowing her to perform repetitive tasks without fatigue
- B. enabling her to communicate and display human-like emotions
- C. meant to increase efficiency in industrial production lines
- D. designed for wide-scale manufacturing improvements

Question 14.

- A. Beyond simple programmed responses
- B. Unlike other industrial models
- C. Though initially limited in usage
- D. Built to provide manual labor solutions

Question 15.

- A. for recognizing patterns in industrial environments
- B. thus eliminating all forms of human interaction from daily life
- C. to enhance user comfort and interaction with artificial systems

Edu.vn

D. contributing to machine learning through repetitive tasks

Question 16.

- A. humans can expect to be obsolete in various roles
- B. society will abandon personal interactions altogether
- C. more jobs will be automated than ever before

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions.

In today's world, digital technology plays a central role in our daily lives. (I) From communicating with friends and family to working remotely, and from reading online classes to entertainment, it is impossible to imagine life without it. (II) As we increasingly depend on the Internet and digital devices, it becomes essential to understand how to use the responsibly. (III) It also means understanding the <u>ethical</u> implications of our online behavior and the impact it can have on others. (IV)

A responsible digital citizen is someone who uses technology wisely and encourages others to do the same. They are mindful of <u>their</u> online behavior and try to be polite and respectful to others. For example, responsible users might refrain from leaving hurtful deeply. This consideration helps prevent negative experiences for others and contributes to a positive online environment. Additionally, responsible digital citizens respect the privacy of others. They avoid posting photos or sharing personal information about people without their consent, as doing so can jeopardize online security.

Moreover, responsible digital citizens are aware of the potential risks of being online. They understand that the Internet is full of dangers, such as fake websites and online scams. For example, in countries like the United States, scammers often create <u>fraudulent</u> sites that trick users into entering their personal information, such as login details or bank account numbers. These scams can lead to identity theft or financial loss. When encountering such online threats, responsible citizens should report them to the appropriate authorities, such as the cyber police, to prevent further harm. By doing so, they contribute to making the Internet a safer place for everyone.

While many people today know how to navigate the digital world safely, there are still many other people who are at risk of falling victim to scams. By practicing responsible digital citizenship, we can help ensure that the benefits of digital technology are accessible to all, without exposing anyone to unnecessary risks.

Question 17. Where in paragraph 1 does the following sentence best fit?

Being a responsible digital citizen involves more than just knowing how to operate devices.

A. (III) B. (I) C. (II) D. (IV)

Question 18. The word "ethical" in paragraph 1 could be best replaced by_____

A. guilty B. unjust C. polite D. moral

Question 19. The word "<u>their</u>" in paragraph 2 refers to_____

A. negative experiences

C. hurtful comments



Question 20. According to paragraph 2, which of the following is NOT mentioned?

A. Responsible users actively encourage others to post positive comments online.

B. Responsible digital citizens avoid sharing personal information without consent.

C. Responsible digital citizens respect the privacy of others.

D. Responsible digital citizens are mindful of their online behavior.

Question 21. Which of the following best summarises paragraph 3?

A. Responsible digital citizens are not only aware of online risks but also report these threats to the authorities to help make the Internet a safer place.

B. Scammers frequently design websites to lure users into providing sensitive information, including login credentials and bank account numbers.

C. When facing such online threats, responsible citizens must alert the relevant authorities, like cyber police, to help prevent additional damage.

D. Responsible digital citizens know how to identify fake websites and take steps to avoid them in order to protect their personal information and ensure their online safety.

Question 22. The word "fraudulent" in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to_____

A. deceptive B. reliable C. dishonest D. illegal

Question 23. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. Responsible digital citizens know that there are few risks online as long as we avoid clicking on suspicious or untrustworthy links.

B. Responsible digital citizens can share photos and personal information as long as it doesn't infringe on the privacy or well-being of others.

C. Responsible digital citizens should avoid becoming overly reliant on the Internet so that they reduce the risk of falling for online scams.

D. Responsible digital citizens use technology thoughtfully, respect others online, and encourage others to behave in a similar manner.

Question 24. Which of the following can be inferred from the passage?

A. Digital technology has no risks if we use it responsibly.

B. Reporting online scams is unnecessary since most people know to avoid them.

C. The Internet is a dangerous place that should be avoided at all costs.

D. Many people today are still unaware of how to protect themselves online.

Question 25. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 4?

A. Practicing responsible digital eitizenship helps people avoid digital technology altogether, ensuring no one faces any harm. **B.** Digital technology should be limited to those who understand its risks and avoid sharing information that might cause harm to others.

C. By using technology responsibly, we can make sure everyone can enjoy its advantages safely and without putting themselves in danger.

D. If we all behave responsibly online, we can enjoy the benefits of digital technology without worrying about potential risks.

Question 26. Which of the following best summarises the passage?

A. Digital technology plays a vital role in our daily lives, and while it has many benefits, it also comes with risks that need to be resolved.

B. Because of digital technology poses many risks, it is crucial to recognize the potential dangers of online crams and how responsible users can help protect others from harm.

C. Digital technology plays a vital role in modern life, and responsible digital citizenship helps ensure its benefits are accessible to everyone while minimizing online risks.

D. To make the Internet a safer place for everyone, responsible digital citizenship must be mindful of their actions and avoid sharing personal information without consent.

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions.

When learning foreign languages such as English, many students spend hours doing grammar exercises and watching shows in their target language. However, a great number of <u>them</u> don't realise that working on vocabulary is just as important when it comes to success in learning in a foreign language.

Vocabulary is the most important because it is the basis of all languages. It is the building blocks that we can use to express our thoughts and ideas and understand others. As British linguist David A. Wilkins said, "Without grammar, very little can be conveyed; without vocabulary, nothing can be conveyed." Even if we barely know a language and have zero grasp of grammar, we can still communicate. For example, pointing at a chocolate pastry in a French bakery and saying the few simple words 'pain au chocolat' with a friendly smile and you will still get what you need.

Vocabulary knowledge is also a <u>significant</u> factor in reading comprehension. The connection between vocabulary size and second language attainment through reading has been widely researched over the years. For instance, a 2010 study that discovered that a surprising difference of 64% in students' reading score was due to vocabulary size. We see similar evidence in listening skills. Clearly, if you have never seen or heard a particular word in a second language, it will be much harder to recognize and decode the sounds and understand the meaning of that word.

With a large vocabulary, you will also find it much easier to express yourself when you are



writing or speaking. This is because you can select from a wider <u>array</u> of words and you will be able to be more precise when you are conveying a thought, feeling, event or idea. Therefore, knowledge of vocabulary is widely considered to be perhaps the most crucial element when it comes to person's ability to speak and write in a foreign language.

Question 27. The word "them" in paragraph 1 refers to_____

A. languages B. exercises C. shows

D. students

Question 28. According to the passage, all of the following are benefits of having a large vocabulary EXCEPT_____

A. improving reading comprehension in a second language

B. making learning grammar less important when communicating

C. enhancing the ability to understand spoken words in a second language

D. allowing for more precise communication in both writing and speaking

Question 29. The word "significant" in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to_____

A. trivial B. prominent C. typical D. severe

Question 30. The word "array" in paragraph 4 could be best replaced by_____

A. range B. zone C. limit D. section

Question 31. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 4?

A. Having a wide vocabulary makes it more difficult to express ideas when speaking or writing

B. With an extensive vocabulary, expressing thoughts while writing or speaking becomes simpler.

C. Using fewer words makes it more difficult to explain complex ideas in writing or conversation.

D. A small vocabulary helps you communicate your thoughts more clearly when writing or speaking.

Question 32. Which of the following is NOT TRUE according to the passage?

A. It is clearly difficult for you to decode the sounds in words you have never heard or seen before.

B. Many studies have discovered a surprising connection between vocabulary size and reading score.

C. With a large vocabulary, you can express your thoughts, feelings, or ideas with greater precision.

D. Many consider knowledge of vocabulary to be the most important factor in writing and speaking.

Question 33. In which paragraph does the writer mention the importance of vocabulary for reading comprehension?

A. Paragraph 2 B. Paragraph 3 C. Paragraph 4 D. Paragraph 1 Question 34. In which paragraph does the writer highlight the role of vocabulary in expressing oneself when speaking or writing? Read the following advertisement and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct option that best fits each of the numbered blanks.

Join the Fight Against Plastic Waste!

Plastic waste has become a (35) , affecting both the environment and marine life. While some people are aware (36) the problem, others remain unaware of its impact. Many communities have begun to implement recycling programs (37) to cut down on plastic waste effectively. Unfortunately, the amount of plastic pollution is alarming, with millions of tons entering oceans each year.

To (38)_____ with the problem of plastic waste, we should consider alternative materials for packaging. There is a (39)_____ amount of plastic waste that needs to be reduced to ensure a healthier planet. However, many individuals still find it difficult (40) their habits regarding plastic use.

Question 35.

A. critical global issue B. issue global critical C. global issue critical D. critical issue global

Question 36.

A. of	B. to	C. for	D. in
Question 37.			
A. which aims	B. aimed	C. are aimed	D. aiming
Question 38.			
A. take	B. deal	C. stand	D. break
Question 39.			
A. significantly	B. signify	C. significant	D. sign
Question 40.			
A. change	B. changing	C. to change	D. to changing



Cụm liên trường THPT Thanh Hóa KÌ THI TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2025 MÔN: TIẾNG ANH

(Để thi có 04 trang)

Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian phát để

Mã đề: ...

Họ, tên	thí sinh:
Số báo	danh:

ĐÁP ÁN VÀ LỜI GIẢI CHI TIẾT

Read the following leaflet and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct option that best fits each of the numbered blanks.

SAVE OUR FORESTS

Let's protect nature for future generations

Facts and Figures

Every year, the world loses vast areas of forests, with nearly 15 billion trees being (1)______ annually. Forests, which cover 31% of the Earth's land area, are crucial for maintaining biodiversity and regulating the climate. The deforestation rate in tropical regions, particularly in countries like Brazil and Indonesia, is dangerously high. This rapid forest loss accelerates global warming and the extinction of (2) species.

What we can do

- Reducing demand for products linked to deforestation, like palm oil and unsustainable paper, can help. Consumers can choose (3)_____ sustainable products to reduce their ecological footprint.
- Government must pass stricter regulations to protect forests, such as enforcing land-use

 (4)______ and penalizing illegal logging. Holding corporations accountable for
 environmental damage is crucial, (5)_____ it directly influences corporate behavior.
- Local communities should be given the tools and knowledge to protect their forests. Supporting
 indigenous groups and forest conservation (6)_____ is essential for long-term
 sustainability.

Question 1.

\mathbf{A} . thrown away	B. run out	C. cut down	D. pulled down
Giải thích:			
DỊCH BÀI			
SAVE OUR FORESTS	A+	BẢO VỆ RỪ	IG CỦA CHÚNG TA
		Edu.vn	

Let's protect nature for future generations	Hãy bảo vệ thiên nhiên cho các thể hệ tương lai
Facts and Figures	Sự thật và số liệu
Every year, the world loses vast areas of forests, with nearly 15 billion trees being cut down annually. Forests, which cover 31% of the Earth's land area, are crucial for maintaining biodiversity and regulating the climate. The deforestation rate in tropical regions, particularly in countries like Brazil and Indonesia, is dangerously high. This rapid forest loss accelerates global warming and	Mỗi năm, thế giới mất đi một diện tích rừng khổng lồ, với gần 15 tỷ cây bị chặt hàng năm. Rừng, chiếm 31% diện tích đất trên Trái Đất, đóng vai trò quan trọng trong duy trì đa dạng sinh học và điều hòa khí hậu. Tốc độ phá rừng ở các khu vực nhiệt đới, đặc biệt là ở Brazil và Indonesia, đang ở mức cao một cách nguy hiểm. Sự mất rừng nhanh chóng này làm tăng nhanh quá trình nóng lên toàn
the extinction of many species.	cầu và sự tuyệt chủng của nhiều loài.
 What we can do Reducing demand for products linked to deforestation, like palm oil and unsustainable paper, can help. Consumers can choose certified sustainable products to reduce their ecological footprint. 	 Chúng ta có thể làm gì Giảm nhu cầu đối với các sản phẩm liên quan đến phá rừng như dầu cọ và giấy không bền vững có thể giúp ích. Người tiêu dùng có thể chọn sản phẩm đã được chứng nhận bền vững để giảm tác động liên quan tới sinh thái.
• Government must pass stricter regulations to protect forests, such as enforcing land-use policies and penalizing illegal logging. Holding corporations accountable for environmental damage is crucial, given that it directly influences corporate behavior.	 Chính phủ cần ban hành các quy định nghiêm ngặt hơn để bảo vệ rừng, chẳng hạn như thực thi các chính sách sử dụng đất và xử phạt nạn khai thác gỗ trái phép. Buộc các tập đoàn phải chịu trách nhiệm về thiệt hại môi trường là rất quan trọng khi xét tới việc điều này ảnh hưởng trực tiếp đến hành vi doanh nghiệp.
• Local communities should be given the tools and knowledge to protect their forests. Supporting indigenous groups and forest conservation initiatives is essential for long-term sustainability.	 Các cộng đồng địa phương nên được cung cấp các công cụ và kiến thức để họ tự bảo vệ rừng của mình. Hỗ trợ các nhóm người bản địa và các sáng kiến bảo tồn rừng là điều thiết yếu để đảm bảo sự bền vững lâu dài.

euonthi

Kiến thức về cụm động từ (Phrasal verbs):

...

Edu.vn

- A. throw away: vứt bỏ
- B. run out: hết, cạn kiệt
- C. cut down: chặt (cây); cắt giảm 🛕

D. pull down: kéo xuống; phá hủy, kéo đổ (tòa nhà)

Tạm dịch:

Every year, the world loses vast areas of forests, with nearly 15 billion trees being cut down annually. (Mỗi năm, thế giới mất đi một diện tích rừng khổng lồ, với gần 15 tỷ cây bị chặt hàng năm.)

C. much

D. many

→ Chọn đáp án C

Question 2.

A. little

Giải thích

Kiến thức về lượng từ:

A. little + N (không đếm được): rất ít, hầu như không

B. each

B. each + N (đếm được số ít): mỗi/mọi

C. much + N (không đếm được): nhiều

D. many + N (đếm được số nhiều): nhiều

Dựa vào ngữ cảnh ta thấy 'species' (loài) đang là danh từ đếm được số nhiều nên ta chọn 'many' là đáp án đúng.

Tạm dịch:

This rapid forest loss accelerates global warming and the extinction of many species. (Sy mat ring nhanh chóng này làm tăng nhanh quá trình nóng lên toàn cầu và sự tuyệt chủng của nhiều loài.)

→ Chọn đáp án D

Question 3.

A. i	lentified	B. certified	C. verified	D. qualified
Giải th	ích			
Kiến t	hức về từ vựng:			
A. ider	ntified /aɪˈdentɪfaɪd/	(adj): đã được xác định		
B. cert	ified /'ss:rtɪfaɪd/ (ad	lj): đã được chứng nhận		
C. veri	C. verified /ˈverɪfaɪd/ (adj): đã được xác minh			
D. qua	lified /ˈkwɒlɪfaɪd/ (a	adj): đã đủ điều kiện; có	trình độ chuyên môn	
Tạm d	ịch:			
Consu	ners can choose ce	ertified sustainable prod	ucts to reduce their ecol	ogical footprint. (Người tiêu
dùng c	ó thể chọn sản phẩr	n đã được chứng nhận b	ền vững để giảm tác độn	g liên quan tới sinh thái.)

Edu.vn

Question 4.

<mark>A.</mark> po	icies	B. incentives	C. properties	D. penalties
Giải thí	h			
<mark>Kiến th</mark>	rc về từ vựng:			
A. polic	/ˈpɒləsi/ (n): cł	iính sách		
B. incer	B. incentive /ɪnˈsentɪv/ (n): động lực, sự khuyến khích			
C. prop	rty /ˈprɒpərti/ (n): tài sản		
D. pena	ty /ˈpenəlti/ (n):	hình phạt		
Tạm dị	h:			
Govern	nent must pass s	stricter regulations f	to protect forests, such as	s enforcing land-use policies and
		(01/1 11)		1 · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

penalizing illegal logging. (Chính phủ cần ban hành các quy định nghiêm ngặt hơn để bảo vệ rừng, chẳng hạn như thực thi các chính sách sử dụng đất và xử phạt nạn khai thác gỗ trái phép.)

→ Chọn đáp án A

Question 5.

A. instead of	B. for fear that	${\bf C}.$ regardless of	D. given that
Giải thích			
Kiến thức về cụm giới tù	r và liên từ:		
A. instead of + N/V-ing: th	hay vì		
B. for fear that $+ S + V$: so	y rằng, e rằng, ngại rằng		
C. regardless of: bất kể, b	ất chấp		
D. given that + S + V: xét	tới		
Tạm dịch:			

Holding corporations accountable for environmental damage is crucial, given that it directly influences corporate behavior. (Buộc các tập đoàn phải chịu trách nhiệm về thiệt hại môi trường là rất quan trọng khi xét tới việc điều này ảnh hưởng trực tiếp đến hành vi doanh nghiệp.)

→ Chọn đáp án D

Question 6.

A. imitations



D. intimacies

Giải thích

Kiến thức về từ vựng:

A. imitation / Imi'teiſn/ (n): sự bắt chước

B. initiative /I'nIĵətIV/ (n): sáng kiến

C. indication / Indi keifn/ (n): dấu hiệu, sự chỉ dẫn

D. intimacy /'intiməsi/ (n): sự thân mật

Tạm dịch:

Supporting indigenous groups and forest conservation initiatives is essential for long-term sustainability. (Hỗ trợ các nhóm người bản địa và các sáng kiến bảo tồn rừng là điều thiết yếu để đảm bảo sự bền vững lâu dài.)

→ Chọn đáp án B

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions.

Question 7.

a. Another issue is that it weakens the immune system, making the body more susceptible to illnesses.

b. Staying up late can have numerous negative effects on both physical and mental health.

c. In conclusion, while occasional late nights may seem harmless, consistently staying up late can significantly harm overall well-being.

d. It can also negatively affect mood, increasing stress and irritability over time.

e. One major consequence is the disruption of the body's natural sleep cycle, leading to fatigue and poor concentration during the day.

A. d-a-b-e-c B. a-d-e-b-c C. e-d-a-b-c D. b-e-a-d-c

Giải thích

DỊCH BÀI

Staying up late can have numerous negative effects on both physical and mental health. One major consequence is the disruption of the body's natural sleep cycle, leading to fatigue and poor concentration during the day. Another issue is that it weakens the immune system, making the body more susceptible to illnesses.

Thức khuya có thể gây ra nhiều tác động tiêu cực đến cả sức khỏe thể chất và tinh thần. Một hậu quả lớn là sự gián đoạn của chu kỳ ngủ tự nhiên của cơ thể, dẫn đến mệt mỏi và kém tập trung trong ngày. Một vấn đề nữa là nó làm suy yếu hệ thống miễn dịch, khiến cơ thể dễ mắc bệnh hơn. Nó cũng có thể ảnh hưởng tiêu cực đến tâm trạng, làm tăng căng thẳng và khó



It can also negatively affect mood, increasing	chịu theo thời gian. Tóm lại, mặc dù thỉnh thoảng
stress and irritability over time. In conclusion,	thức khuya có vẻ vô hại nhưng việc thức khuya liên
while occasional late nights may seem	tục có thể gây tổn hại đáng kể đến sức khỏe tổng thể.
harmless, consistently staying up late can	
significantly harm overall well-being.	
\rightarrow Chọn đáp án D	

Question 8.

a. Tom: Hi, Mia! It went well! I was nervous at first, but I think I answered most of the questions confidently.

b. Mia: That's great to hear! I wish you the best of luck with the results!

c. Mia: Good morning, Tom! How did the interview go?

A. a-c-b	B. a- b-c	C. c-a-b	D. c-b-a
-----------------	------------------	----------	-----------------

Giải thích

DỊCH BÀI		
Mia: Good morning, Tom! How did the interview go?	Mia: Chào buổi sáng, Tom! Cuộc phỏng vấn điễn ra thế nào?	
	Tom: Chào Mia! Nó đã diễn ra tốt đẹp! Lúc đầu tôi rất lo lắng, nhưng tôi nghĩ tôi đã trả lời được hầu hết các câu hỏi một cách tự tin.	
Mia: That's great to hear! I wish you the best of luck with the results!	Mia: Thật tuyệt khi nghe điều đó! Tôi chúc bạn gặp may mắn nhất với kết quả nhé!	
\rightarrow Chọn đáp án C	· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·	

Question 9.

a. Furthermore, tourism has significantly boosted the local economy, bringing in millions of visitor every year

 Recently, Lakewood has become a top travel destination, known for its breathtaking landscapes and outdoor activities

c. However, the increase in tourists has also led to environmental concerns, such as littering and pollution in the parks and lakes

d. The town has invested in eco-friendly projects to preserve the natural beauty while accommodating

the growing number of tourists

e. These projects include waste reduction programs, improved public transportation, and increased park maintenance

A. b-a-c-d-e

B. b-d-a-c-e

C. b-a-d-e-c

D. e- b-c-a-d

Giải thích

DỊCH BÀI

Recently, Lakewood has become a top travel destination, known for its breathtaking landscapes and outdoor activities. Furthermore, tourism has significantly boosted the local economy, bringing in millions of visitor every year. The town has invested in eco-friendly projects to preserve the natural beauty while accommodating the growing number of tourists. These projects include waste reduction programs, improved public transportation, and increased park maintenance. However, the increase in tourists has also led to environmental concerns, such as littering and pollution in the parks and lakes.

Gần đây, Lakewood đã trở thành điểm đến du lịch hàng đầu, nổi tiếng với phong cảnh đẹp ngoạn mục và các hoạt động ngoài trời. Hơn nữa, du lịch đã thúc đẩy đáng kể nền kinh tế địa phương, thu hút hàng triệu du khách mỗi năm. Thị trấn đã đầu tư vào các dự án thân thiện với môi trường để bảo tồn vẻ đẹp tự nhiên đồng thời đáp ứng lượng khách du lịch ngày càng tăng. Những dự án này bao gồm các chương trình giảm thiểu chất thải, cải thiện giao thông công cộng và tăng cường bảo trì công viên. Tuy nhiên, lượng khách du lịch tăng cũng kéo theo những lo ngại về môi trường như xả rác và ô nhiễm ở các công viên, hồ nước.

→ Chọn đáp án C

Question 10.

Sincerely,

Dear Mr. Brown,

a. This mistake resulted from my inability to manage overlapping tasks effectively, and I take full responsibility for it

b. Please accept my heartfelt apologies for not meeting the deadline for the project submission.

c. Thank you for your patience and continued trust in my abilities.

d. I recognize that my failure to submit the report on time may have negatively impacted your schedule and the progress of our team

e. I have already implemented strategies to better prioritize my workload and ensure this doesn't happen again.



Alex Johnson

A. d-a-c-b-e

B. c-b-e-d-a

C. b-d-a-e-c

D. e- b-c-a-d

Giải thích

	BAI	

Dear Mr. Brown,	Kính gửi Ngài Brown,	
Please accept my heartfelt apologies for not	Xin hãy chấp nhận lời xin lỗi chân thành của tôi vì đã	
meeting the deadline for the project	không đáp ứng được thời hạn nộp dự án. Tôi nhận	
submission. I recognize that my failure to	thấy rằng việc tôi không gửi báo cáo đúng hạn có thể	
submit the report on time may have negatively	ảnh hưởng tiêu cực đến lịch trình của ngài và tiến độ	
impacted your schedule and the progress of our	của nhóm chúng ta. Sai sót này là do tôi không thể	
team. This mistake resulted from my inability	quản lý các nhiệm vụ chồng chéo với nhau một cách	
to manage overlapping tasks effectively, and I	hiệu quả và tôi xin hoàn toàn chịu trách nhiệm về	
take full responsibility for it. I have already	việc này. Tôi đã triển khai các chiến lược để ưu tiên	
implemented strategies to better prioritize my	khối lượng công việc của mình tốt hơn và đảm bảo	
workload and ensure this doesn't happen again.	điều này không xảy ra nữa. Cảm ơn sự kiên nhẫn của	
Thank you for your patience and continued	Ngài và sự tin tưởng tiếp tục vào khả năng của tôi.	
trust in my abilities.		
Sincerely,	Trân trọng,	
Alex Johnson	Alex Johnson	
→ Chọn đáp án C		

Question 11.

- a. Kim: Really? What did you learned there?
- b. Kate: Yes, and my Vietnamese guide shared some fascinating stories!
- c. Kate: I visited Hoa Lo Prison yesterday, and it was eye-opening!
- d. Kim: That sounds intense. Was it a guided tour?
- e. Kate: I learned about the history of political prisoners and the struggle for freedom.

A. c-a-e-d-b	B. c-d-e-b-a	C. a-e-b-d-c
--------------	---------------------	--------------

D. b-a-c-e-d

Giải thích

DỊCH BÀI		
Kate: I visited Hoa Lo Prison ye was eye-opening!		Kate: Hôm qua tôi đã đến thăm nhà tù Hỏa Lò và nó thật là mở rộng tầm mắt!
	Ed	u.vn

Kim: Really? What did you learned there?	Kim: Thật sao? Bạn đã học được gì ở đó?
Kate: I learned about the history of political prisoners and the struggle for freedom.	Kate: Tôi đã học về lịch sử của các tù nhân chính trị và cuộc đấu tranh vì tự do.
Kim: That sounds intense. Was it a guided tour?	Kim: Nghe có vẻ thật sâu sắc. Đó có phải là một chuyến tham quan được hướng dẫn?
Kate: Yes, and my Vietnamese guide shared some fascinating stories!	Kate: Đúng vậy, và hướng dẫn viên người Việt của tôi đã chia sẻ một số câu chuyện thú vị!
→ Chọn đáp án A	

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks.

ChihiraAico is an advanced humanoid robot designed by Toshiba, (12)_____. She made her debut at the CEATEC electronics show in Japan in 2014, showcasing her ability to communicate and interact in ways that closely mimic human behavior. Her design combines cutting-edge robotics and artificial intelligence (AI) technology (13)_____. ChihiraAico is capable of speaking multiple languages, engaging with people at exhibitions, and even providing directions at shopping malls and tourist centers.

(14)_____, ChihiraAico and robots like her are intended to bridge the gap between humans and machines, offering personalized services and enhancing customer experiences. She is equipped with sensors, voice recognition software, and realistic facial expressions (15)_____. This enables her to respond naturally to questions, recognize emotional cues, and perform practical tasks like delivering information to visitors.

As Al technology continues to evolve, (16)_____. In the future, humanoid robots may become indispensable helpers in various public and private sectors, bringing unprecedented levels of convenience and interaction to our lives.

(Adapted from https://www.therobotreport.com)

Question 12.

Giải thích:

A. making its primary debut in commercial software development

B. developed as a project aimed at healthcare and service industries

C. that replaces industrial robots in manufacturing facilities

D. which was built specifically for factory automation



DỊCH BÀI

ChihiraAico is an advanced humanoid robot designed by Toshiba, developed as a project aimed at healthcare and service industries. She made her debut at the CEATEC electronics show in Japan in 2014, showcasing her ability to communicate and interact in ways that closely mimic human behavior. Her design combines cutting-edge robotics and artificial intelligence (AI) technology enabling her to communicate and display human-like emotions. ChihiraAico is capable of speaking multiple languages, engaging with people at exhibitions, and even providing directions at shopping malls and tourist centers.

Beyond simple programmed responses, ChihiraAico and robots like her are intended to bridge the gap between humans and machines, offering personalized services and enhancing customer experiences. She is equipped with sensors, voice recognition software, and realistic facial expressions to enhance user comfort and interaction with artificial systems. This enables her to respond naturally to questions, recognize emotional cues, and perform practical tasks like delivering information to visitors.

As Al technology continues to evolve, humanoid robots will be commonplace in daily life activities. In the future, humanoid robots may become indispensable helpers in various public and private sectors, bringing unprecedented levels of convenience and interaction to our lives. ChihiraAico là một robot có hình dáng giống con người tiên tiến do Toshiba thiết kế, được phát triển như một dự án hướng tới ngành y tế và dịch vụ. Cô ấy ra mắt lần đầu tại triển lãm điện tử CEATEC ở Nhật Bản vào năm 2014, thể hiện khả năng giao tiếp và tương tác theo các cách mà mô phỏng sát với hành vi của con người. Thiết kế của cô ấy kết hợp giữa công nghệ robot tiên tiến và trí tuệ nhân tạo (AI), cho phép cô ấy giao tiếp và thể hiện cảm xúc giống con người. ChihiraAico có thể nói nhiều ngôn ngữ, giao tiếp với mọi người tại các triển lãm, thậm chí cung cấp các hướng dẫn tại các trung tâm mua sắm và điểm du lịch.

Ngoài những phản hồi được lập trình đơn giản, ChihiraAico và các robot tương tự được thiết kế để thu hẹp khoảng cách giữa con người và máy móc, cung cấp dịch vụ cá nhân hóa và nâng cao trải nghiệm khách hàng. Cô ấy được trang bị các cảm biến, phần mềm nhận diện giọng nói và các biểu cảm khuôn mặt thực tế để nâng cao sự thoải mái cho người dùng và sự tương tác với các hệ thống nhân tạo. Điều này cho phép cô ấy phản hồi tự nhiên với các câu hỏi, nhận diện tín hiệu cảm xúc và thực hiện các nhiệm vụ thực tiễn như cung cấp thông tin cho khách tham quan.

Khi công nghệ AI tiếp tục phát triển, robot có hình dáng giống con người sẽ trở nên phổ biến trong các hoạt động thường ngày. Trong tương lai, chúng có thể trở thành những trợ lý không thể thiếu trong nhiều lĩnh vực công cộng và tư nhân, mang lại mức độ tiện lợi và sự tương tác chưa từng có trong cuộc sống của chúng ta.

Edu.vn

Giải thích

Ta thấy câu đã có chủ ngữ chính 'ChihiraAico' và động từ chính 'is'. Do vậy, ta có thể sử dụng mệnh đề quan hệ hoặc rút gọn mệnh đề quan hệ.

- Loại A vì nghĩa mệnh đề là 'ra mắt lần đầu tiên trong lĩnh vực phát triển phần mềm thương mại' không phù hợp với ngữ cảnh.

- Loại C vì đại từ quan hệ 'that' không sử dụng trong mệnh đề quan hệ có dấu phẩy.

- Loại D vì nghĩa của mệnh để là 'được xây dựng riêng biệt cho sự tự động hóa của nhà máy' không phù hợp với ngữ cảnh.

 B đúng vì sử dụng đúng cấu trúc rút gọn mệnh đề quan hệ dạng bị động (which was developed → developed) và nghĩa của câu phù hợp với ngữ cảnh.

Tạm dịch:

ChihiraAico is an advanced humanoid robot designed by Toshiba, developed as a project aimed at healthcare and service industries. (ChihiraAico là một robot có hình đáng giống con người tiên tiến đo Toshiba thiết kế, được phát triển như một dự án hướng tới ngành y tế và dịch vụ.)

→ Chọn đáp án B

Question 13.

A. allowing her to perform repetitive tasks without fatigue

B. enabling her to communicate and display human-like emotions

C. meant to increase efficiency in industrial production lines

D. designed for wide-scale manufacturing improvements

Giải thích

Ta thấy câu đã có chủ ngữ chính 'her design' (thiết kế của cô ấy) và động từ chính 'combines' (kết hợp). Do vậy, ta có thể sử dụng mệnh đề quan hệ hoặc rút gọn mệnh đề quan hệ phù hợp về ngữ nghĩa và ngữ cảnh.

A. cho phép cô ấy thực hiện các công việc lặp đi lặp lại mà không mệt mỏi → Loại vì nghĩa không phù hợp với ngữ cảnh.

B. cho phép cô ấy giao tiếp và thể hiện cảm xúc giống con người → Đúng vì phù hợp về ngữ nghĩa và ngữ cảnh.

C. nhằm tăng sự hiệu quả trong dây chuyển sản xuất công nghiệp → Loại vì nghĩa không phù hợp với ngữ cảnh.

D. được thiết kế để cho sự cải tiến sản xuất trên quy mô rộng → Loại vì nghĩa không phù hợp với ngữ cảnh.

Edu.vn

Tạm dịch:

Her design combines cutting-edge robotics and artificial intelligence (AI) technology enabling her to communicate and display human-like emotions. (Thiết kế của cô ấy kết hợp giữa công nghệ robot tiên tiến và trí tuệ nhân tạo (AI), cho phép cô ấy giao tiếp và thể hiện cảm xúc giống con người.)

→ Chọn đáp án B

Question 14.

- A. Beyond simple programmed responses
- B. Unlike other industrial models
- C. Though initially limited in usage
- D. Built to provide manual labor solutions

Giải thích

Ta thấy câu đã có đầy đủ chủ ngữ và động từ chính. Do vậy ta có thể sử dụng mệnh đề phụ hoặc cụm từ để bổ sung thêm ý nghĩa. Ta xét từng đáp án:

A. Ngoài những phản hồi được lập trình đơn giản → Đúng vì phù hợp về ngữ nghĩa và ngữ cảnh.

B. Khác với các mô hình công nghiệp khác → Loại vì nghĩa không phù hợp với ngữ cảnh.

C. Mặc dù ban đầu bị hạn chế trong việc sử dụng → Loại vì nghĩa không phù hợp với ngữ cảnh.

D. Được xây dựng để cung cấp giải pháp lao động chân tay → Loại vì nghĩa không phù hợp với ngữ cảnh.

Tạm dịch:

Beyond simple programmed responses, ChihiraAico and robots like her are intended to bridge the gap between humans and machines, offering personalized services and enhancing customer experiences. (Ngoài những phản hồi được lập trình đơn giản, ChihiraAico và các robot tương tự được thiết kế để thu hẹp khoảng cách giữa con người và máy móc, cung cấp dịch vụ cá nhân hóa và nâng cao trải nghiệm khách hàng.)

Edu.vn

→ Chọn đáp án A

Question 15.

- A. for recognizing patterns in industrial environments
- B. thus eliminating all forms of human interaction from daily life
- C. to enhance user comfort and interaction with artificial systems
- D. contributing to machine learning through repetitive tasks

Giải thích

Ta thấy câu đã có đầy đủ chủ ngữ và động từ chính. Do vậy ta có thể sử dụng mệnh đề phụ hoặc cụm từ để bổ sung thêm ý nghĩa. Ta xét từng đáp án:

A. để nhận biết các mô hình trong các môi trường công nghiệp → Loại vì nghĩa không phù hợp với ngữ cảnh.

B. do đó loại bỏ mọi hình thức tương tác của con người khỏi cuộc sống hàng ngày → Loại vì nghĩa không phù hợp với ngữ cảnh.

C. để nâng cao sự thoài mái cho người dùng và sự tương tác với các hệ thống nhân tạo → Đúng vì phù hợp về ngữ nghĩa và ngữ cảnh.

D. đóng góp cho việc học về máy móc thông qua các tác vụ lặp đi lặp lại → Loại vì nghĩa không phù hợp với ngữ cảnh.

Tạm dịch:

She is equipped with sensors, voice recognition software, and realistic facial expressions to enhance user comfort and interaction with artificial systems. (Cô ấy được trang bị các cảm biến, phần mềm nhận diện giọng nói và các biểu cảm khuôn mặt thực tế để nâng cao sự thoải mái cho người dùng và sự tương tác với các hệ thống nhân tạo.)

→ Chọn đáp án C

Question 16.

A. humans can expect to be obsolete in various roles

B. society will abandon personal interactions altogether

C. more jobs will be automated than ever before

D. humanoid robots will be commonplace in daily life activities

Giải thích

Ta thấy vế đầu câu đã có mệnh đề trạng ngữ chỉ nguyên nhân 'As Al technology continues to evolve' (Khi công nghệ AI tiếp tục phát triển); do vậy, ta cần điền một mệnh đề chính chỉ kết quả phù hợp. Ta xét từng đáp án:

A. con người có thể bị lỗi thời trong nhiều vai trò khác nhau → Loại vì diễn tả kết quả không phù hợp với nguyên nhân được đề cập.

B. xã hội sẽ từ bỏ hoàn toàn các tương tác cá nhân → Loại vì diễn tả kết quả không phù hợp với nguyên nhân được đề cập.

C. nhiều công việc sẽ được tự động hóa hơn bao giờ hết → Loại vì diễn tả kết quả không phù hợp với nguyên nhân được đề cập.

D. robot có hình dáng giống c<mark>on người sẽ trở nên phổ biến trong các hoạt động thường ngày \rightarrow Đúng</mark>

Edu.vn

vì điễn tả kết quả phù hợp với nguyên nhân được đề cập.

Tạm dịch:

As Al technology continues to evolve, humanoid robots will be commonplace in daily life activities. (Khi công nghệ AI tiếp tục phát triển, robot có hình dáng giống con người sẽ trở nên phổ biến trong các hoạt động thường ngày.)

→ Chọn đáp án D

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions.

In today's world, digital technology plays a central role in our daily lives. (I) From communicating with friends and family to working remotely, and from reading online classes to entertainment, it is impossible to imagine life without it. (II) As we increasingly depend on the Internet and digital devices, it becomes essential to understand how to use the responsibly. (III) It also means understanding the <u>ethical</u> implications of our online behavior and the impact it can have on others. (IV)

A responsible digital citizen is someone who uses technology wisely and encourages others to do the same. They are mindful of <u>their</u> online behavior and try to be polite and respectful to others. For example, responsible users might refrain from leaving hurtful deeply. This consideration helps prevent negative experiences for others and contributes to a positive online environment. Additionally, responsible digital citizens respect the privacy of others. They avoid posting photos or sharing personal information about people without their consent, as doing so can jeopardize online security.

Moreover, responsible digital citizens are aware of the potential risks of being online. They understand that the Internet is full of dangers, such as fake websites and online scams. For example, in countries like the United States, scammers often create <u>fraudulent</u> sites that trick users into entering their personal information, such as login details or bank account numbers. These scams can lead to identity theft or financial loss. When encountering such online threats, responsible citizens should report them to the appropriate authorities, such as the cyber police, to prevent further harm. By doing so, they contribute to making the Internet a safer place for everyone.

While many people today know how to navigate the digital world safely, there are still many other people who are at risk of falling victim to scams. By practicing responsible digital citizenship, we can help ensure that the benefits of digital technology are accessible to all, without exposing anyone to unnecessary risks.

Question 17. Where in paragraph 1 does the following sentence best fit?

Being a responsible digital citizen involves more than just knowing how to operate devices.



A. (III)

Giải thích:

DỊCH BÀI

In today's world, digital technology plays a central role in our daily lives. From communicating with friends and family to working remotely, and from reading online classes to entertainment, it is impossible to imagine life without it. As we increasingly depend on the Internet and digital devices, it becomes essential to understand how to use the responsibly. It also means understanding the ethical implications of our online behavior and the impact it can have on others.

A responsible digital citizen is someone who uses technology wisely and encourages others to do the same. They are mindful of their online behavior and try to be polite and respectful to others. For example, responsible users might refrain from leaving hurtful deeply. This consideration helps prevent negative experiences for others and contributes to a positive online environment. Additionally, responsible digital citizens respect the privacy of others. They avoid posting photos or sharing personal information about people without their consent, as doing so can jeopardize online security. Trong thế giới ngày nay, công nghệ kỹ thuật số đóng một vai trò trung tâm trong cuộc sống hàng ngày của chúng ta. Từ giao tiếp với bạn bè và gia đình đến làm việc từ xa, từ đọc sách trực tuyến đến giải trí, thật không thể tưởng tượng được cuộc sống mà không có nó. Khi chúng ta ngày càng phụ thuộc vào Internet và các thiết bị kỹ thuật số, việc biết cách sử dụng có trách nhiệm như thế nào là điều cần thiết. Nó cũng có nghĩa là hiểu được những hệ quả thuộc về đạo đức của hành vi trực tuyến của chúng ta và tác động của nó đối với người khác.

Một công dân kỹ thuật số có trách nhiệm là người sử dụng công nghệ một cách khôn ngoan và khuyến khích những người khác làm điều tương tự. Họ lưu tâm đến hành vi trực tuyến của mình và cố gắng lịch sự và tôn trọng những người khác. Ví dụ, những người dùng có trách nhiệm có thể hạn chế để lại tổn thương sâu sắc. Việc cân nhắc này giúp ngăn ngừa những trải nghiệm tiêu cực cho những người khác và góp phần tạo nên một môi trường trực tuyến tích cực. Ngoài ra, những công dân kỹ thuật số có trách nhiệm tôn trọng quyền riêng tư của những người khác. Họ tránh đăng ảnh hoặc chia sẻ thông tin cá nhân về mọi người mà không có sự đồng ý của họ vì làm như vậy có thể gây nguy hiểm cho sự an ninh trực tuyến.

Moreover, responsible digital citizens are aware of the potential risks of being online. They understand that the Internet is full of dangers, such as fake websites and online scams. For example, in countries like the United States; scammers Hơn nữa, những công dân kỹ thuật số có trách nhiệm nhận thức được những rủi ro tiềm ẩn khi trực tuyến. Họ hiểu rằng Internet đầy rẫy những mối nguy hiểm, chẳng hạn như các trang web giả mạo và các trò lừa đảo trực tuyến. Ví dụ, ở các



often create fraudulent sites that trick users into	quốc gia như Hoa Kỳ, những kẻ lừa đảo thường
entering their personal information, such as login	tạo các trang web lừa đảo để lừa người dùng nhập
details or bank account numbers. These scams can	thông tin cá nhân của họ, chẳng hạn như chi tiết
lead to identity theft or financial loss. When	đăng nhập hoặc số tài khoản ngân hàng. Những trò
encountering such online threats, responsible	lừa đảo này có thể dẫn đến hành vi trộm cắp danh
citizens should report them to the appropriate	tính hoặc tổn thất tài chính. Khi gặp phải những
authorities, such as the cyber police, to prevent	mối đe dọa trực tuyến như vậy, những công dân có
further harm. By doing so, they contribute to	trách nhiệm nên báo cáo chúng cho các cơ quan
making the Internet a safer place for everyone.	chức năng thích hợp, chẳng hạn như cảnh sát
	mạng, để ngăn chặn tổn hại thêm. Bằng cách đó,
	họ góp phần biến Internet trở thành một nơi an
	toàn hơn cho mọi người.
While many people today know how to navigate	Trong khi nhiều người ngày nay biết cách điều
the digital world safely, there are still many other	hướng trong thế giới kỹ thuật số một cách an toàn
people who are at risk of falling victim to scams.	thì vẫn có nhiều người khác có nguy cơ trở thành
By practicing responsible digital citizenship, we	nạn nhân của các vụ lừa đảo. Bằng cách thực hành
can help ensure that the benefits of digital	tư cách công dân kỹ thuật số có trách nhiệm,
technology are accessible to all, without exposing	chúng ta có thể giúp đảm bảo rằng tất cả mọi
anyone to unnecessary risks.	người đều có thể tiếp cận được lợi ích của công
	nghệ kỹ thuật số mà không khiến bất kỷ ai gặp
	phải những rủi ro không đáng có.

Giải thích

Câu sau sẽ phù hợp nhất ở vị trí nào trong đoạn 1?

Trở thành một công dân kỹ thuật số có trách nhiệm không chỉ cần biết cách vận hành các thiết bị.

- A. (III)
- **B.** (I)
- **C.** (II)
- **D.** (IV)

Thông tin:

As we increasingly depend on the Internet and digital devices, it becomes essential to understand how to use the responsibly. **Being a responsible digital citizen involves more than just knowing how to operate devices**. It also means understanding the ethical implications of our online behavior and the impact it can have on others. (Khi chung ta ngày càng phụ thuộc vào Internet và các thiết bị kỹ thuật

Edu.vn

số, việc biết cách sử dụng có trách nhiệm như thế nào là điều cần thiết. Trở thành một công dân kỹ thuật số có trách nhiệm không chỉ cần biết cách vận hành các thiết bị. Nó cũng có nghĩa là hiểu được những hệ quả thuộc về đạo đức của hành vi trực tuyến của chúng ta và tác động của nó đối với người khác.)

+ Câu này phù hợp với nội dung ở vị trí (III) vì liên kết mạch lạc với ý của câu liền trước và liền sau. Câu này đề cập để trở thành một công dân kỹ thuật số có trách nhiệm không phải chỉ là biết cách vận hành các thiết bị đã kết nối với ý của câu liền trước nói về trách nhiệm khi sử dụng Internet và ý của câu liền sau nói về hành vi đạo đức khi trực tuyến.

→ Chọn đáp án A



It also means understanding the <u>ethical</u> implications of our online behavior and the impact it can have on others. (Nó cũng có nghĩa là hiểu được những hệ quả thuộc về đạo đức của hành vi trực tuyến của chúng ta và tác động của nó đối với người khác.)

Edu.vn

→ Chọn đáp án D

Question 19. The word "their" in paragraph 2 refers to_____

C. những bình luận gây tôn thương 😜

A. negative experiences	B. responsible users
C. hurtful comments	D. social media
Giải thích	
Từ ' <u>their</u> ' ở đoạn 2 đề cập đến	
A. những trải nghiệm tiêu cực	
B. những người dùng có trách nhiệm	Tallionsatel

D. mạng xã hội

Từ 'their' ở đoạn 2 đề cập đến 'responsible users'.

Thông tin:

A responsible digital citizen is someone who uses technology wisely and encourages others to do the same. They are mindful of <u>their</u> online behavior and try to be polite and respectful to others. (Một công dân kỹ thuật số có trách nhiệm là người sử dụng công nghệ một cách khôn ngoan và khuyến khích những người khác làm điều tương tự. Họ lưu tâm đến hành vi trực tuyến của mình và cố gắng lịch sự và tôn trọng những người khác.)

→ Chọn đáp án B

Question 20. According to paragraph 2, which of the following is NOT mentioned?

A. Responsible users actively encourage others to post positive comments online.

B. Responsible digital citizens avoid sharing personal information without consent.

C. Responsible digital citizens respect the privacy of others.

D. Responsible digital citizens are mindful of their online behavior.

Giải thích

Theo đoạn 2, điều nào sau đây KHÔNG được đề cập?

A. Người dùng có trách nhiệm tích cực khuyến khích người khác đăng nhận xét tích cực trực tuyến.

B. Công dân kỹ thuật số có trách nhiệm tránh chia sẻ thông tin cá nhân mà không có sự đồng ý.

C. Công dân kỹ thuật số có trách nhiệm tôn trọng quyền riêng tư của những người khác.

D. Công dân kỹ thuật số có trách nhiệm lưu tâm đến hành vi trực tuyến của mình.

Thông tin:

+ Additionally, responsible digital citizens respect the privacy of others. They avoid posting photos or sharing personal information about people without their consent, as doing so can jeopardize online security. (Ngoài ra, những công dân kỹ thuật số có trách nhiệm tôn trọng quyền riêng tư của những người khác. Họ tránh đăng ảnh hoặc chia sẻ thông tin cá nhân về mọi người mà không có sự đồng ý của họ vì làm như vậy có thể gây nguy hiểm cho sự an ninh trực tuyến.)

→ B và C được đề cập.

They are mindful of their online behavior and try to be polite and respectful to others. (Họ lưu tâm đến hành vi trực tuyến của mình và cố gắng lịch sự và tôn trọng những người khác.)

- \rightarrow D được đề cập.
- → A không được đề cập.
- → Chọn đáp án A



Question 21. Which of the following best summarises paragraph 3?

A. Responsible digital citizens are not only aware of online risks but also report these threats to the authorities to help make the Internet a safer place.

B. Scammers frequently design websites to lure users into providing sensitive information, including login credentials and bank account numbers.

C. When facing such online threats, responsible citizens must alert the relevant authorities, like cyber police, to help prevent additional damage.

D. Responsible digital citizens know how to identify fake websites and take steps to avoid them in order to protect their personal information and ensure their online safety.

Giải thích

Điều nào sau đây tóm tắt tốt nhất đoạn 3?

A. Những công dân kỹ thuật số có trách nhiệm không chỉ nhận thức được những rủi ro trực tuyến mà còn báo cáo những mối đe dọa này cho chính quyền để giúp Internet trở thành một nơi an toàn hơn. → Đúng vì tóm tắt đầy đủ ý của đoạn văn.

B. Những kẻ lừa đảo thường thiết kế các trang web để dụ người dùng cung cấp thông tin nhạy cảm, bao gồm thông tin đăng nhập và số tài khoản ngân hàng. → Sai vì chỉ đề cập một phần thông tin của đoạn, chưa đề cập ý thức về rủi ro của những công dân kỹ thuật số có trách nhiệm và việc báo cáo các trò lừa đảo cho các cơ quan chức năng.

C. Khi đối mặt với những mối đe dọa trực tuyến như vậy, những công dân có trách nhiệm phải thông báo cho các cơ quan liên quan, như cảnh sát mạng, để giúp ngăn ngừa thiệt hại thêm. → Sai vì chỉ tập trung vào hành động báo cáo, chưa đề cập đến ý thức về rủi ro của những công dân kỹ thuật số có trách nhiệm.

D. Công dân kỹ thuật số có trách nhiệm biết cách xác định các trang web giả mạo và thực hiện các bước để tránh chúng nhằm bảo vệ thông tin cá nhân và đảm bảo an toàn trực tuyến của họ. → Sai vì chỉ đề cập đến ý thức về rủi ro, chưa đề cập đến hành động báo cáo các cơ quan chức năng.

Thông tin:

Moreover, responsible digital citizens are aware of the potential risks of being online. They understand that the Internet is full of dangers, such as fake websites and online scams. For example, in countries like the United States, scammers often create fraudulent sites that trick users into entering their personal information, such as login details or bank account numbers. These scams can lead to identity theft or financial loss. When encountering such online threats, responsible citizens should report them to the appropriate authorities, such as the cyber police, to prevent further harm. By doing so, they contribute to making the Internet a safer place for everyone. (Hon nữa, những công dân kỹ thuật số có



trách nhiệm nhận thức được những rùi ro tiềm ẩn khi trực tuyến. Họ hiểu rằng Internet đầy rẫy những mối nguy hiểm, chẳng hạn như các trang web giả mạo và các trò lừa đảo trực tuyến. Ví dụ, ở các quốc gia như Hoa Kỳ, những kẻ lừa đảo thường tạo các trang web lừa đảo để lừa người dùng nhập thông tin cá nhân của họ, chẳng hạn như chi tiết đăng nhập hoặc số tài khoản ngân hàng. Những trò lừa đảo này có thể dẫn đến hành vi trộm cắp danh tính hoặc tổn thất tài chính. Khi gặp phải những mối đe dọa trực tuyến như vậy, những công dân có trách nhiệm nên báo cáo chúng cho các cơ quan chức năng thích hợp, chẳng hạn như cảnh sát mạng, để ngăn chặn tổn hại thêm. Bằng cách đó, họ góp phần biến Internet trở thành một nơi an toàn hơn cho mọi người.)

+ Đoạn văn này đề cập về việc những công dân kỹ thuật số có trách nhiệm sẽ nhận thức được các rùi ro khi trực tuyến (các trang web giả mạo, các trò lừa đảo trực tuyến) và họ nên báo cáo cho các cơ quan chức năng để ngăn chặn những tổn hại, góp phần biến Internet trở nên an toàn hơn với mọi người.

→ Chọn đáp án A

Question 22. The word "fraudulent" in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to				
A. deceptive	B. reliable	C. dishonest	D. illegal	
Giải thích				
Từ ' <u>fraudulent</u> ' trong	g đoạn 3 thì TRÁI NG	HĨA với		
A. deceptive /dɪˈseptɪv/ (adj): lừa đảo				
B. reliable /rɪˈlaɪəbl/ (adj): đáng tin cậy				
C. dishonest /dɪˈsɒnɪst/ (adj): không trung thực				
D. illegal /ɪˈliːɡl/ (adjj	: bất hợp pháp			
- fraudulent /ˈfrɔːdʒəl	ənt/ (adj): gian lận, lừa	đảo >< reliable (adj)		

Thông tin:

For example, in countries like the United States, scammers often create <u>fraudulent</u> sites that trick users into entering their personal information, such as login details or bank account numbers. (Ví dụ, ở các quốc gia như Hoa Kỳ, những kẻ lừa đảo thường tạo các trang web lừa đảo để lừa người dùng nhập thông tin cá nhân của họ, chẳng hạn như chi tiết đăng nhập hoặc số tài khoản ngân hàng.)

→ Chọn đáp án B

Question 23. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. Responsible digital citizens know that there are few risks online as long as we avoid clicking on suspicious or untrustworthy links.

B. Responsible digital citizens can share photos and personal information as long as it doesn't

Edu.vn

infringe on the privacy or well-being of others.

C. Responsible digital citizens should avoid becoming overly reliant on the Internet so that they reduce the risk of falling for online scams.

D. Responsible digital citizens use technology thoughtfully, respect others online, and encourage others to behave in a similar manner.

Giải thích

Điều nào sau đây là ĐÚNG theo bài đọc?

A. Những công dân kỹ thuật số có trách nhiệm biết rằng có rất ít rủi ro trực tuyến miễn là chúng ta tránh nhấp vào các liên kết đáng ngờ hoặc không đáng tin cậy.

B. Những công dân kỹ thuật số có trách nhiệm có thể chia sẻ ảnh và thông tin cá nhân miễn là điều đó không xâm phạm quyền riêng tư hoặc sức khỏe của những người khác.

C. Những công dân kỹ thuật số có trách nhiệm nên tránh trở nên quá phụ thuộc vào Internet để giảm nguy cơ rơi vào các vụ lừa đảo trực tuyến.

D. Những công dân kỹ thuật số có trách nhiệm sử dụng công nghệ một cách thận trọng, tôn trọng những người khác trên mạng và khuyến khích những người khác hành xử theo cách tương tự.

Thông tin:

+ They understand that the Internet is full of dangers, such as fake websites and online scams. (Họ hiểu rằng Internet đầy rẫy những mối nguy hiểm, chẳng hạn như các trang web giả mạo và các trò lừa đảo trực tuyến.)

→ A sai ở 'few' vì Internet đầy rẫy những mối nguy hiểm, không chỉ những liên kết đáng ngờ mà còn có các trang web lừa đảo, các trò lừa đảo trực tuyến.

+ They avoid posting photos or sharing personal information about people without their consent, as doing so can jeopardize online security. (Họ tránh đăng ảnh hoặc chia sẻ thông tin cá nhân về mọi người mà không có sự đồng ý của họ vì làm như vậy có thể gây nguy hiểm cho sự an ninh trực tuyến.)

→ B sai ở 'as long as it doesn't infringe on the privacy or well-being of others' không được để cập.

+ C sai vì không được đề cập.

+ A responsible digital citizen is someone who uses technology wisely and encourages others to do the same. They are mindful of their online behavior and try to be polite and respectful to others. (Một công dân kỹ thuật số có trách nhiệm là người sử dụng công nghệ một cách khôn ngoan và khuyến khích những người khác làm điều tương tự. Họ lưu tâm đến hành vi trực tuyến của mình và cố gắng lịch sự và tôn trọng những người khác.)

 \rightarrow D đúng.

→ Chọn đáp án D



Question 24. Which of the following can be inferred from the passage?

A. Digital technology has no risks if we use it responsibly.

B. Reporting online scams is unnecessary since most people know to avoid them.

C. The Internet is a dangerous place that should be avoided at all costs.

D. Many people today are still unaware of how to protect themselves online.

Giải thích

Điều nào sau đây có thể được suy ra từ bài đọc?

A. Công nghệ kỹ thuật số không có rủi ro nếu chúng ta sử dụng nó một cách có trách nhiệm. → Sai vì theo thông tin bài đọc có thể thấy công nghệ kỹ thuật số đầy rẫy những rủi ro dù cho có dùng cẩn thận.
 B. Việc báo cáo các trò lừa đảo trực tuyến là không cần thiết vì hầu hết mọi người đều biết cách tránh chúng. → Sai vì thông tin để cập việc báo cáo các trò lừa đảo trực tuyến là cần thiết.

C. Internet là một nơi nguy hiểm cần tránh bằng mọi giá. → Sai vì theo thông tin bài đọc cho thấy Internet hay công nghệ kỹ thuật số không phải lúc nào cũng nguy hiểm, chúng ta đã sử dụng chúng rất nhiều trong đời sống hằng ngày, ví dụ: giao tiếp với bạn bè và gia đỉnh, giải trí,...

D. Nhiều người ngày nay vẫn chưa biết cách tự bảo vệ mình trên mạng.

Thông tin:

+ While many people today know how to navigate the digital world safely, there are still many other people who are at risk of falling victim to scams. (Trong khi nhiều người ngày nay biết cách điều hướng trong thế giới kỹ thuật số một cách an toàn thỉ vẫn có nhiều người khác có nguy cơ trở thành nạn nhân của các vụ lừa đảo.)

 \rightarrow D có thể suy ra từ bài đọc.

→ Chọn đáp án D

Question 25. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 4?

A. Practicing responsible digital citizenship helps people avoid digital technology altogether, ensuring no one faces any harm.

B. Digital technology should be limited to those who understand its risks and avoid sharing information that might cause harm to others.

C. By using technology responsibly, we can make sure everyone can enjoy its advantages safely and without putting themselves in danger.

D. If we all behave responsibly online, we can enjoy the benefits of digital technology without worrying about potential risks.

Giải thích

Câu nào sau đây diễn giải tốt nhất câu được gạch chân ở đoạn 4?

A. Thực hành quyền công dân kỹ thuật số có trách nhiệm giúp mọi người tránh hoàn toàn công nghệ kỹ thuật số, đảm bảo không ai phải đối mặt với bất kỳ tổn hại nào. → Sai ở 'avoid digital technology altogether' không được đề cập.

B. Công nghệ kỹ thuật số nên được giới hạn cho những người hiểu rõ rủi ro của nó và tránh chia sẻ thông tin có thể gây hại cho người khác. → Sai ở 'should be limited to those who understand its risks' không được đề cập.

C. Bằng cách sử dụng công nghệ một cách có trách nhiệm, chúng ta có thể đảm bảo rằng mọi người đều có thể tận hưởng những lợi ích của nó một cách an toàn và không khiến bản thân gặp nguy hiểm. → Diễn đạt đúng và đầy đủ ý nghĩa câu gốc.

D. Nếu tất cả chúng ta cư xử có trách nhiệm trên mạng, chúng ta có thể tận hưởng những lợi ích của công nghệ kỹ thuật số mà không cần lo lắng về những rủi ro tiềm ẩn. → Sai vì câu gốc chỉ đề cập rằng chúng ta có thể đảm bảo rằng tất cả mọi người đều có thể tiếp cận lợi ích của công nghệ số một cách an toàn, không đề cập về việc 'không cần lo lắng về những rủi ro tiềm ẩn'.

Thông tin:

By practicing responsible digital citizenship, we can help ensure that the benefits of digital technology are accessible to all, without exposing anyone to unnecessary risks. (Bằng cách thực hành tư cách công dân kỹ thuật số có trách nhiệm, chúng ta có thể giúp đảm bảo rằng tất cả mọi người đều có thể tiếp cận được lợi ích của công nghệ kỹ thuật số mà không khiến bất kỳ ai gặp phải những rủi ro không đáng có.)

→ Chọn đáp án C

Question 26. Which of the following best summarises the passage?

A. Digital technology plays a vital role in our daily lives, and while it has many benefits, it also comes with risks that need to be resolved.

B. Because of digital technology poses many risks, it is crucial to recognize the potential dangers of online crams and how responsible users can help protect others from harm.

C. Digital technology plays a vital role in modern life, and responsible digital citizenship helps ensure its benefits are accessible to everyone while minimizing online risks.

D. To make the Internet a safer place for everyone, responsible digital citizenship must be mindful of their actions and avoid sharing personal information without consent.

Edu.vn

Giải thích

Câu nào sau đây tóm tắt tốt nh<mark>ất b</mark>ài/đợ

A. Công nghệ kỹ thuật số đóng một vai trò quan trọng trong cuộc sống hàng ngày của chúng ta và mặc dù nó mang lại nhiều lợi ích nhưng nó cũng đi kèm với những rủi ro cần được giải quyết. → Sai vì chỉ đề cập một phần thông tin của bài đọc, chưa đề cập đến quyền công dân kỹ thuật số có trách nhiệm.

B. Do công nghệ kỹ thuật số tiểm ẩn nhiều rùi ro nên điều quan trọng là phải nhận ra những mối nguy hiểm tiềm ẩn của việc nhồi nhét thông tin trực tuyến và cách những người dùng có trách nhiệm có thể giúp bảo vệ người khác khỏi tổn hại. → Sai vì chỉ đề cập một phần thông tin của bài đọc, chưa đề cập đến vai trò trung tâm của công nghệ kỹ thuật số.

C. Công nghệ kỹ thuật số đóng một vai trò quan trọng trong cuộc sống hiện đại và quyền công dân kỹ thuật số có trách nhiệm giúp đảm bảo mọi người đều có thể tiếp cận được lợi ích của công nghệ này đồng thời giảm thiểu rủi ro trực tuyến. → Đúng vì tóm tắt đầy đủ nội dung bài đọc.

D. Để biến Internet trở thành một nơi an toàn hơn cho mọi người, công dân kỹ thuật số có trách nhiệm phải lưu tâm đến hành động của mình và tránh chia sẻ thông tin cá nhân mà không có sự đồng ý. → Sai vì chỉ đề cập đến một phần thông tin của bài đọc, chưa đề cập đến vai trò trung tâm của công nghệ kỹ thuật số, quyền công dân kỹ thuật số có trách nhiệm sẽ giúp mọi người tiếp cận lợi ích của nó và giảm thiểu những rủi ro khi trực tuyến.

Tóm tắt:

+ Đoạn 1: Công nghệ kỹ thuật số đóng vai trò trung tâm trong cuộc sống hiện đại ngày nay của chúng ta. Vì sự phụ thuộc ngày càng tăng vào Internet và thiết bị số, việc sử dụng chúng một cách có trách nhiệm là rất cần thiết, bao gồm cả việc hiểu các hệ lụy về đạo đức của hành vi trực tuyến và tác động của nó đến người khác.

+ Đoạn 2: Công dân kỹ thuật số có trách nhiệm sử dụng công nghệ một cách khôn ngoan và khuyến khích những người khác làm điều tương tự. Họ lưu tâm đến hành vi trực tuyến của mình, tránh gây tổn thương và tôn trọng quyền riêng tư người khác trên mạng.

+ Đoạn 3: Đoạn văn này đề cập về việc những công dân kỹ thuật số có trách nhiệm sẽ nhận thức được các rủi ro khi trực tuyến (các trang web giả mạo, các trò lừa đảo trực tuyến) và họ nên báo cáo cho các cơ quan chức năng để ngăn chặn những tổn hại, góp phần biến Internet trở nên an toàn hơn với mọi người.

+ Đoạn 4: Mặc dù nhiều người đã có ý thức về an toàn kỹ thuật số, vẫn còn nhiều người có nguy cơ trở thành nạn nhân của các vụ lừa đảo. Vì vậy, thực hành tư cách công dân kỹ thuật số có trách nhiệm giúp đảm bảo rằng tất cả mọi người đều có thể tiếp cận được lợi ích của công nghệ kỹ thuật số và tránh những rủi ro không cần thiết.

→ Bài đọc đề cập công nghệ kỹ thuật số đóng vai trò trung tâm trong cuộc sống hiện đại ngày nay. Tuy nhiên có rất nhiều rủi ro tiềm ẩn khi trực tuyến và bằng cách thực hành tư cách công dân kỹ thuật số có trách nhiệm sẽ giúp đảm bảo được <u>tất cả m</u>ọi người đều có thể tiếp cận được lợi ích của công nghệ này



→ Chọn đáp án C

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions.

When learning foreign languages such as English, many students spend hours doing grammar exercises and watching shows in their target language. However, a great number of <u>them</u> don't realise that working on vocabulary is just as important when it comes to success in learning in a foreign language.

Vocabulary is the most important because it is the basis of all languages. It is the building blocks that we can use to express our thoughts and ideas and understand others. As British linguist David A. Wilkins said, "Without grammar, very little can be conveyed; without vocabulary, nothing can be conveyed." Even if we barely know a language and have zero grasp of grammar, we can still communicate. For example, pointing at a chocolate pastry in a French bakery and saying the few simple words 'pain au chocolat' with a friendly smile and you will still get what you need.

Vocabulary knowledge is also a <u>significant</u> factor in reading comprehension. The connection between vocabulary size and second language attainment through reading has been widely researched over the years. For instance, a 2010 study that discovered that a surprising difference of 64% in students' reading score was due to vocabulary size. We see similar evidence in listening skills. Clearly, if you have never seen or heard a particular word in a second language, it will be much harder to recognize and decode the sounds and understand the meaning of that word.

With a large vocabulary, you will also find it much easier to express yourself when you are writing or speaking. This is because you can select from a wider <u>array</u> of words and you will be able to be more precise when you are conveying a thought, feeling, event or idea. Therefore, knowledge of vocabulary is widely considered to be perhaps the most crucial element when it comes to person's ability to speak and write in a foreign language.

Question 27. The word "them" in paragraph 1 refers to_____

A. languages	B. exercises	C. shows	D. students
Giải thích:			
DỊCH BÀI			
When learning foreign la	nguages such as English	, Khi học ngoại	ngữ như tiếng Anh, nhiều học sinh
many students spend	hours doing gramma	r dành hàng giờ ở	tể làm bài tập ngữ pháp và xem các
exercises and watching	shows in their targe	t chương trình b	ằng ngôn ngữ mục tiêu của mình.
language. However, a gre	eat number of them don't	t Tuy nhiên, rất r	hiều người trong số họ không nhận
		ilieuont	:hi
	Edu	J.VN	

realise that working on vocabulary is just as r important when it comes to success in learning in 1 a foreign language. r

Vocabulary is the most important because it is the basis of all languages. It is the building blocks that we can use to express our thoughts and ideas and understand others. As British linguist David A. Wilkins said, "Without grammar, very little can be conveyed; without vocabulary, nothing can be conveyed." Even if we barely know a language and have zero grasp of grammar, we can still communicate. For example, pointing at a chocolate pastry in a French bakery and saying the few simple words 'pain au chocolat' with a friendly smile and you will still get what you need.

Vocabulary knowledge is also a significant factor in reading comprehension. The connection between vocabulary size and second language attainment through reading has been widely researched over the years. For instance, a 2010 study that discovered that a surprising difference of 64% in students' reading score was due to vocabulary size. We see similar evidence in listening skills. Clearly, if you have never seen or heard a particular word in a second language, it will be much harder to recognize and decode the sounds and understand the meaning of that word.

With a large vocabulary, you will also find it much easier to express yourself when you are writing or speaking. This is because you can select from a wider array of words and you will be able to be more precise when you are conveying a thought, feeling, event or idea. Therefore,

Edu.vn

ra rằng việc học từ vựng cũng quan trọng không kém khi nói đến sự thành công trong việc học ngoại ngữ.

Từ vựng là quan trọng nhất vì nó là nền tảng của mọi ngôn ngữ. Đó là những yếu tố cơ bản mà chúng ta có thể sử dụng để bày tỏ suy nghĩ, ý tưởng của mình và hiểu được người khác. Như nhà ngôn ngữ học người Anh David A. Wilkins đã nói: "Không có ngữ pháp thì có thể truyền đạt rất ít; không có từ vựng thì không thể truyền đạt được gì". Ngay cả khi chúng ta hầu như không biết một ngôn ngữ và không nắm bắt được ngữ pháp, chúng ta vẫn có thể giao tiếp. Ví dụ, chỉ vào một chiếc bánh ngọt sô cô la trong một tiệm bánh ở Pháp và nói vài từ đơn giản 'pain au chocolat' với nụ cười thân thiện và bạn vẫn sẽ nhận được thứ mình cần.

Kiến thức từ vựng cũng là một yếu tố quan trọng trong việc đọc hiểu. Mối liên hệ giữa số lượng từ vựng và khả năng tiếp thu ngôn ngữ thứ hai thông qua việc đọc đã được nghiên cứu rộng rãi trong nhiều năm qua. Ví dụ, một nghiên cứu năm 2010 đã phát hiện ra rằng sự khác biệt đáng ngạc nhiên là 64% về điểm đọc của học sinh là do lượng từ vựng. Chúng ta thấy bằng chứng tương tự trong kỹ năng nghe. Rõ ràng, nếu bạn chưa bao giờ nhìn thấy hoặc nghe thấy một từ cụ thể trong ngôn ngữ thứ hai, việc nhận biết và giải mã âm thanh cũng như hiểu nghĩa của từ đó sẽ khó khăn hơn nhiều.

Với vốn từ vựng phong phú, bạn cũng sẽ dễ dàng thể hiện bản thân hơn khi viết hoặc nói. Điều này là do bạn có thể chọn từ vựng từ một dãy từ vựng rộng lớn hơn và bạn sẽ có thể truyền đạt suy nghĩ, cảm xúc, sự kiện hoặc ý tưởng một cách chính xác hơn. Vì vậy, kiến thức về từ vựng được nhiều

knowledge of vocabulary is widely considered to	người coi là yếu tố quan trọng nhất khi nói đến
be perhaps the most crucial element when it	khả năng nói và viết của một người trong một
comes to person's ability to speak and write in a	ngoại ngữ.
foreign language.	

Giải thích

Từ '<u>them</u>' ở đoạn 1 đề cập đến _____

A. các ngôn ngữ

B. các bài tập

C. các chương trình

D. các học sinh

Từ 'them' ở đoạn 1 đề cập đến 'students'.

Thông tin:

When learning foreign languages such as English, many students spend hours doing grammar exercises and watching shows in their target language. However, a great number of <u>them</u> don't realise that working on vocabulary is just as important when it comes to success in learning in a foreign language. (Khi học ngoại ngữ như tiếng Anh, nhiều học sinh dành hàng giờ để làm bài tập ngữ pháp và xem các chương trình bằng ngôn ngữ mục tiêu của mình. Tuy nhiên, rất nhiều người trong số họ không nhận ra rằng việc học từ vựng cũng quan trọng không kém khi nói đến sự thành công trong việc học ngoại ngữ.)

→ Chọn đáp án D

Question 28. According to the passage, all of the following are benefits of having a large vocabulary EXCEPT_____

A. improving reading comprehension in a second language

B. making learning grammar less important when communicating

C. enhancing the ability to understand spoken words in a second language

D. allowing for more precise communication in both writing and speaking

Giải thích

Theo bài đọc, tất cả những điều sau đây là lợi ích của việc có vốn từ vựng lớn NGOẠI TRÙ

Edu.vn

A. cải thiện khả năng đọc hiểu trong ngôn ngữ thứ hai

B. làm cho việc học ngữ pháp trở nên ít quan trọng hơn khi giao tiếp

C. nâng cao khả năng hiểu lời nói bằng ngôn ngữ thứ hai

D. cho phép sự giao tiếp chính xác hơn bằng cả viết và nói LONT

Thông tin:

+ Vocabulary knowledge is also a significant factor in reading comprehension. The connection between vocabulary size and second language attainment through reading has been widely researched over the years. For instance, a 2010 study that discovered that a surprising difference of 64% in students' reading score was due to vocabulary size. We see similar evidence in listening skills. (Kiến thức từ vựng cũng là một yếu tố quan trọng trong việc đọc hiểu. Mối liên hệ giữa số lượng từ vựng và khả năng tiếp thu ngôn ngữ thứ hai thông qua việc đọc đã được nghiên cứu rộng rãi trong nhiều năm qua. Ví dụ, một nghiên cứu năm 2010 đã phát hiện ra rằng sự khác biệt đáng ngạc nhiên là 64% về điểm đọc của học sinh là do lượng từ vựng. Chúng ta thấy bằng chứng tương tự trong kỹ năng nghe.)

→ A và C được đề cập.

+ With a large vocabulary, you will also find it much easier to express yourself when you are writing or speaking. This is because you can select from a wider array of words and you will be able to be more precise when you are conveying a thought, feeling, event or ideA. (Với vốn từ vựng phong phú, bạn cũng sẽ dễ dàng thể hiện bản thân hơn khi viết hoặc nói. Điều này là do bạn có thể chọn nhiều từ hơn và bạn sẽ có thể truyền đạt suy nghĩ, cảm xúc, sự kiện hoặc ý tưởng một cách chính xác hơn.)

→ D được đề cập.

→ Chọn đáp án B

Question 29. The word "significant" in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to

A. trivial	B. prominent	C. typical	D. severe	
Giải thích				
Từ ' <u>significant'</u> tron	g đoạn 3 thỉ TRÁI NGHĨ	A với		
A. trivial / trīvial/ (adj): không quan trọng, nhỏ nhặt				
B. prominent / prominent/ (adj): nổi bật, đáng chú ý				
C. typical /ˈtɪpɪkl/ (ad	lj): điển hình			
D. severe /səˈvɪər/ (adj): nghiêm trọng, khắt khe				
- significant /sıgˈnɪfɪkənt/ (adj): đáng kể, quan trọng >< trivial (adj)				
Thông tin:				
Vocabulary knowledg	ge is also a <u>significant</u> fa	actor in reading com	prehension. (Kiến thức từ vựng cũng	
là một yếu tố quan tr	ọng trong việc đọc hiểu.)			

→ Chọn đáp án A



Question 30. The word "array" in paragraph 4 could be best replaced by_

A. range	B. zone	C. limit	D. section		
Giải thích					
Từ ' array ' ở đoạn 4 có thể được thay thế tốt nhất bằng					
A. range /reɪndʒ/ (n): phạm vi, khoảng					
B. zone /zəʊn/ (n): khu vực					
C. limit /ˈlɪmɪt/ (n): giới hạn					
D. section /ˈsek∫n/ (n): phần, đoạn					
- array /əˈreɪ/ (n): 1	- array /əˈreɪ/ (n): loạt, dãy = range (n)				
Thên a tin i					

Thông tin:

This is because you can select from a wider <u>array</u> of words and you will be able to be more precise when you are conveying a thought, feeling, event or idea. (Điều này là do bạn có thể chọn từ vựng từ một dãy từ vựng rộng lớn hơn và bạn sẽ có thể truyền đạt suy nghĩ, cảm xúc, sự kiện hoặc ý tưởng một cách chính xác hơn.)

→ Chọn đáp án A

Question 31. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 4?

A. Having a wide vocabulary makes it more difficult to express ideas when speaking or writing

B. With an extensive vocabulary, expressing thoughts while writing or speaking becomes simpler.

C. Using fewer words makes it more difficult to explain complex ideas in writing or conversation.

D. A small vocabulary helps you communicate your thoughts more clearly when writing or speaking.

Giải thích

Câu nào sau đây diễn giải tốt nhất câu được gạch chân ở đoạn 4?

A. Vốn từ vựng rộng khiến việc diễn đạt ý tưởng khi nói hoặc viết trở nên khó khăn hơn. → Sai vì trái ngược với câu gốc đề cập vốn từ vựng rộng giúp diễn đạt ý tưởng khi viết hoặc nói trở nên đơn giản hơn.

B. Với vốn từ vựng phong phú, việc diễn đạt suy nghĩ khi viết hoặc nói trở nên đơn giản hơn. → Diễn đạt đúng và đầy đủ ý nghĩa câu gốc.

C. Sử dụng ít từ hơn khiến việc giải thích những ý tưởng phức tạp bằng văn bản hoặc hội thoại trở nên khó khăn hơn. → Sai vì câu gốc không đề cập đến việc sử dụng từ vựng ít hay nhiều.

D. Vốn từ vựng nhỏ giúp bạn truyền đặt suy nghĩ của mình rõ ràng hơn khi viết hoặc nói. → Sai vì trái ngược với câu gốc đề cập vốn từ vựng rộng giúp diễn đạt ý tưởng khi viết hoặc nói trở nên đơn giản Edu.vn hơn.

Thông tin:

With a large vocabulary, you will also find it much easier to express yourself when you are writing or speaking. (Với vốn từ vựng phong phú, bạn cũng sẽ dễ dàng thể hiện bản thân hơn khi viết hoặc nói.)

→ Chọn đáp án B

Question 32. Which of the following is NOT TRUE according to the passage?

A. It is clearly difficult for you to decode the sounds in words you have never heard or seen before.

B. Many studies have discovered a surprising connection between vocabulary size and reading score.

C. With a large vocabulary, you can express your thoughts, feelings, or ideas with greater precision.

D. Many consider knowledge of vocabulary to be the most important factor in writing and speaking.

Giải thích

Điều nào sau đây KHÔNG ĐÚNG theo bài đọc?

A. Việc giải mã âm thanh trong những từ mà bạn chưa từng nghe hoặc nhìn thấy trước đây thì rõ ràng là rất khó khăn cho bạn.

B. Nhiều nghiên cứu đã phát hiện ra mối liên hệ đáng ngạc nhiên giữa số lượng từ vựng và điểm đọc.

C. Với vốn từ vựng phong phú, bạn có thể diễn đạt suy nghĩ, cảm xúc hoặc ý tưởng của mình một cách chính xác hơn.

D. Nhiều người coi kiến thức về từ vựng là yếu tố quan trọng nhất trong viết và nói.

Thông tin:

+ Clearly, if you have never seen or heard a particular word in a second language, it will be much harder to recognize and decode the sounds and understand the meaning of that word. (Rõ ràng, nếu bạn chưa bao giờ nhìn thấy hoặc nghe thấy một từ cụ thể trong ngôn ngữ thứ hai, việc nhận biết và giải mã âm thanh cũng như hiểu nghĩa của từ đó sẽ khó khăn hơn nhiều.)

 \rightarrow A đúng.

+ This is because you can select from a wider array of words and you will be able to be more precise when you are conveying a thought, feeling, event or idea. (Điều này là do bạn có thể chọn từ vựng từ một dãy từ vựng rộng lớn hơn và bạn sẽ có thể truyền đạt suy nghĩ, cảm xúc, sự kiện hoặc ý tưởng một cách chính xác hơn.)

 \rightarrow C đúng.

+ Therefore, knowledge of vocabulary is widely considered to be perhaps the most crucial element when it comes to person's ability to speak and write in a foreign language. (Vì vậy, kiến thức về từ

Edu.vn

vựng được nhiều người coi là yếu tố quan trọng nhất khi nói đến khả năng nói và viết của một người trong một ngoại ngữ.)

 \rightarrow D đúng.

+ For instance, a 2010 study that discovered that a surprising difference of 64% in students' reading score was due to vocabulary size. (Ví dụ, một nghiên cứu năm 2010 đã phát hiện ra rằng sự khác biệt đáng ngạc nhiên là 64% về điểm đọc của học sinh là do lượng từ vựng.)

→ B sai ở 'many studies' vì bài đọc chỉ đưa ra một nghiên cứu vào năm 2010 phát hiện ra mối liên hệ đáng ngạc nhiên giữa số lượng từ vựng và điểm đọc.

→ Chọn đáp án B

Question 33. In which paragraph does the writer mention the importance of vocabulary for reading comprehension?

A. Paragraph 2	B. Paragraph 3	C. Paragraph 4	D. Paragraph 1	
Giải thích				
Trong đoạn văn nào tác gi	iả đề cập đến tầm qua	n trọng của từ vựng đối	với việc đọc hiểu?	
A. Đoạn 2				
B. Đoạn 3				
C. Đoạn 4				
D. Đoạn 1				
Tác giả đề cập đến tầm qu	ıan trọng của từ vựng	đối với việc đọc hiểu ở	đoạn 3.	
Thông tin:				
Vocabulary knowledge is	also a significant fac	tor in reading comprehe	ension. (Kiến thức từ vựng cũn	18
là một yếu tố quan trọng t	rong việc đọc hiểu.)			

→ Chọn đáp án B

Question 34. In which paragraph does the writer highlight the role of vocabulary in expressing oneself when speaking or writing?

A. Paragraph 3 B. Paragraph 2 C. Paragraph 1 D. Paragraph 4

Giải thích

Đoạn văn nào tác giả nêu bật vai trò của từ vựng trong việc điễn đạt bản thân khi nói hoặc viết?

A. Đoạn 3

B. Đoạn 2



C. Đoạn 1

D. Đoạn 4

Tác giả nêu bật vai trò của từ vựng trong việc điễn đạt bản thân khi nói hoặc viết ở đoạn 4.

Thông tin:

With a large vocabulary, you will also find it much easier to express yourself when you are writing or speaking. This is because you can select from a wider array of words and you will be able to be more precise when you are conveying a thought, feeling, event or idea. (Với vốn từ vựng phong phú, bạn cũng sẽ dễ dàng thể hiện bản thân hơn khi viết hoặc nói. Điều này là do bạn có thể chọn từ vựng từ một dãy từ vựng rộng lớn hơn và bạn sẽ có thể truyền đạt suy nghĩ, cảm xúc, sự kiện hoặc ý tưởng một cách chính xác hơn.)

→ Chọn đáp án D

Read the following advertisement and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct option that best fits each of the numbered blanks.

Join the Fight Against Plastic Waste!

Plastic waste has become a (35)_____, affecting both the environment and marine life. While some people are aware (36)_____ the problem, others remain unaware of its impact. Many communities have begun to implement recycling programs (37)_____ to cut down on plastic waste effectively. Unfortunately, the amount of plastic pollution is alarming, with millions of tons entering oceans each year.

To (38)_____ with the problem of plastic waste, we should consider alternative materials for packaging. There is a (39)_____ amount of plastic waste that needs to be reduced to ensure a healthier planet. However, many individuals still find it difficult (40)_____ their habits regarding plastic use.

Question 35.

A. critical global issue B. issue global critical C. global issue critical D. critical issue global

Giải thích:

DỊCH BÀI

Join the Fight Against Plastic Waste!	Hãy tham gia cuộc chiến chống rác thải nhựa!	
Plastic waste has become a critical global issue,	Rác thải nhựa đã trở thành một vấn đề toàn cầu	
affecting both the environment and marine life.	nghiêm trọng, ảnh hưởng đến cả môi trường và	
	đời sống sinh vật biển. Trong khi một số người	
others remain unaware of its mpact. Many	nhận thức về vấn để này, những người khác vẫn	



D

communities have begun to implement recycling	không biết rõ về tác động của nó. Nhiều cộng
programs aiming to cut down on plastic waste	đồng đã bắt đầu thực hiện các chương trình tái chế
effectively. Unfortunately, the amount of plastic	nhằm cắt giảm rác thải nhựa một cách hiệu quả.
pollution is alarming, with millions of tons	Thật không may, lượng ô nhiễm nhựa vẫn đang ở
entering oceans each year.	mức đáng báo động, với hàng triệu tấn nhựa trôi
	vào đại dương mỗi năm.
To deal with the problem of plastic waste, we	Để giải quyết vấn đề về rác thải nhựa, chúng ta
should consider alternative materials for	nên cân nhắc sử dụng các vật liệu thay thế cho bao
packaging. There is a significant amount of plastic	bì. Có một lượng rác thải nhựa đáng kể cần được
waste that needs to be reduced to ensure a	giảm thiểu để đảm bảo một hành tinh khỏe mạnh
healthier planet. However, many individuals still	hơn. Tuy nhiên, nhiều người vẫn thấy khó để thay
find it difficult to change their habits regarding	đổi thói quen sử dụng nhựa của mình.
plastic use.	

Giải thích

Kiến thức về trật tự từ:

Ta dùng tính từ 'critical' (nghiêm trọng) đứng trước cụm danh từ 'global issue' (vấn đề toàn cầu) để bổ nghĩa.

Tạm dịch:

Plastic waste has become a critical global issue, affecting both the environment and marine life. (Rác thải nhựa đã trở thành một vấn đề toàn cầu nghiêm trọng, ảnh hưởng đến cả môi trường và đời sống sinh vật biển.)

→ Chọn đáp án A

Question 36.

A. of	B. to	C. for	D. in	
Giải thích				
Kiến thức về giới	từ:			
aware of: nhận thứ	c về			
Tạm dịch:				

While some people are aware of the problem, others remain unaware of its impact. (Trong khi một số người nhận thức về vấn đề này, những người khác vẫn không biết rõ về tác động của nó.)

→ Chọn đáp án A



Question 37.

A. which aims
B. aimed
C. are aimed
D. aiming
Giải thích
Kiến thức về rút gọn mệnh đề quan hệ:
Ta thấy câu đã có chủ ngữ chính 'many communities' (nhiều cộng đồng) và động từ chính 'have begun...' (đã bắt đầu). Do vậy ta có thể sử dụng mệnh đề quan hệ hoặc rút gọn mệnh đề quan hệ.
Để rút gọn mệnh đề quan hệ dạng chủ động, ta lược bỏ đại từ quan hệ và to be (nếu có), chuyển V sang V-ing. (which aim → aiming)
Tạm dịch:
Many communities have begun to implement recycling programs aiming to cut down on plastic waste effectively. (Nhiều cộng đồng đã bắt đầu thực hiện các chương trình tái chế nhằm cắt giảm rác thải

→ Chọn đáp án D

nhựa một cách hiệu quả.)

Question 38.

A. take	<mark>B.</mark> deal	C. stand	D. break		
Giải thích					
Kiến thức về cụm động từ (Phrasal verbs):					
deal with: giải quyết, xử	1ý				

Tạm dịch:

To deal with the problem of plastic waste, we should consider alternative materials for packaging. (Để giải quyết vấn đề về rác thải nhựa, chúng ta nên cân nhắc sử dụng các vật liệu thay thế cho bao bì.)

→ Chọn đáp án B

Question 39.

A. significantly	B. signify	C. significant	D. sign	
Giải thích				
Kiến thức về từ loại:				
A. significantly /sɪɡˈnɪfɪkəntli/ (adv): một cách đáng kể				
B. signify /ˈsɪɡnɪfaɪ/ (v): biểu thị, có nghĩa là				
C. significant /sɪɡˈnɪfɪkənt/ (adj): đáng kể, quan trọng				
D. sign /sam/ (n/v): dấu hiệu; ký tên + Tailieu onthi				
		Edu.vn	••	

Trước danh từ 'amount' (lượng), ta dùng tính từ để bổ nghĩa → ta chọn 'significant' là đáp án đúng.

Tạm dịch:

There is a significant amount of plastic waste that needs to be reduced to ensure a healthier planet. (Có một lượng rác thải nhựa đáng kể cần được giảm thiểu để đảm bảo một hành tinh khỏe mạnh hơn.)

→ Chọn đáp án C

Question 40.

A. changeB. changingC. to changeD. to changingGiải thíchCấu trúc:find + it + ADJ + to V: cảm thấy làm việc gì đó thì như thế nàoTạm dịch:However, many individuals still find it difficult to change their habits regarding plastic use. (Tuy nhiên,

nhiều người vẫn thấy khó để thay đổi thói quen sử dụng nhựa của mình.)

→ Chọn đáp án C

