THPT Lê Lợi - Thanh Hóa

(Đề thi có 04 trang)

## KÌ THI TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2025 MÔN: TIẾNG ANH

Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian phát đề

Họ,	, tên	thí sinh:
Số	báo	danh:

Read the following advertisement and mark the letter A, B, C and D on your answer sheer to indicate the option that best fit each of the numbered blanks from 1 to 6

#### WANT TO BE A PRODUCT REVIEWER?

Tech World Magazine Online is hiring for two positions in our technology section. We're looking for individuals who are (1)\_\_\_\_\_\_ about electronic products and can express their opinions clearly. Ideal candidates should (2)\_\_\_\_\_\_ a strong understanding of tech trends and products. A background in writing or reviewing technology is a plus.

We offer (3)\_\_\_\_\_ and a bonus (4)\_\_\_\_\_ on the number of times people view, share, and comment on your reviews.

If you have a knack (5)\_\_\_\_\_ tech writing and want to be part of an exciting team, we'd love to hear from you! (6)\_\_\_\_\_, please contact us at info@techworldmagazine.com.

(Adapted from Global Success)

Mã đề: ...

#### Question 1.

B. passionateness	C. passion	<b>D.</b> passionately
<b>B.</b> make	C. get	<b>D.</b> have
ırs	B. working hours flexi	ble
ng	D. flexible working ho	urs
<b>B.</b> which based	C. basing	D. to base
B. in	C. for	D. at
B. To be applied	C. Applying	<b>D.</b> To apply
	ilieuonthi	
	<ul> <li>B. make</li> <li>ng</li> <li>B. which based</li> <li>B. in</li> <li>B. To be applied</li> <li>A+</li> </ul>	<ul> <li>B. make</li> <li>C. get</li> <li>ms</li> <li>mg</li> <li>B. working hours flexit</li> <li>D. flexible working hot</li> <li>B. which based</li> <li>C. basing</li> <li>B. in</li> <li>C. for</li> </ul>

# Read the following passage about endangered languages and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 7 to 14.

The urbanization process in Vietnam has yielded many significant achievements. The urbanization rate has now reached approximately 40%, with 870 urban areas distributed relatively evenly across the country. This has contributed to the promotion of GDP growth and the long-term transformation of growth models. Moreover, <u>it</u> has fostered advancements in science, technology, innovation, culture, the arts, education, training, and healthcare. Urbanization has also played a key role in creating balanced regional development and addressing issues in agriculture and rural areas.

However, urban development in Vietnam faces several challenges. The quality of urban areas has been neglected, and both technical and social infrastructures are not synchronized leading to overcrowding. Environmental pollution, inefficient resource use, and energy consumption are also **pressing** issues. Furthermore, the urban system in Vietnam is confronting new obstacles, such as the impacts of climate change and the ongoing Covid-19 pandemic. These factors are generating fresh problems for urban planning, construction, and development.

#### The Vietnamese government has given great importance to urban planning and development.

Many projects and programs for the 2021-2030 period have been approved, including the Sustainable Smart City Development Plan, the Project for Developing Cities to Respond to Climate Change, and the National Urban Upgrading Plan. In the near future, the Politburo will issue a Resolution on "Urbanization, Urban Development, and Urban Economic Development in Vietnam until 2030, with a Vision to 2045." This Resolution will serve as a foundation for the Government to <u>concretize</u> policies on urban development and urban reconstruction, ensuring that appropriate resources are allocated for these goals.

If these measures are implemented effectively, urban development in Vietnam will be better coordinated, sustainable, and resilient to future challenges.

Question 7. Which of the following is NOT mentioned as one of the achievements of Vietnam's urbanisation process?

- A. the promotion of GDP growth
- B. advancements in many aspects
- C. the balanced development among regions
- D. the synchronized infrastructures

Question 8. The word pressing in paragraph 2 is OPPOSITE in meaning to\_\_\_\_\_

A. unimportant B. burning C. urgent D. obligatory Question 9. The word <u>it</u> in paragraph prefers to\_\_\_\_\_\_ A. the urbanization rate C. the promotion of GDP growth D. the Vietnamese government Question 10. The word <u>concretize</u> in paragraph 3 could be best replaced by .

A. actualize B. fulfill C. recognize D. understand

Question 11. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 3?

A. The Vietnamese government has been actively involved in urban planning and development.

B. Urban planning and development have been a minor concern for the Vietnamese government.

C. The Vietnamese government has largely ignored urban planning and development in recent years.

D. Urban planning and development have not been prioritized by the Vietnamese government.

Question 12. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. Environmental pollution is not considered a challenge in urban development in Vietnam.

B. The government has approved a plan to develop Vietnam's cities to respond to climate change.

C. Approximately 40% of 870 urban areas in Vietnam have been urbanized already.

**D.** The Vietnamese urban system is fully equipped with synchronized technical and social infrastructure.

Question 13. In which paragraph does the writer mention the problems of urbanisation in Vietnam?

A. Paragraph 4B. Paragraph 2C. Paragraph 1D. Paragraph 3

Question 14. In which paragraph does the writer mention the orientation of urban development in Vietnam?

A. Paragraph 4 B. Paragraph 1 C. Paragraph 2 D. Paragraph 3

# Read the following passage about the urban shift and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 15 to 24.

Sweden is widely recognized as a global leader in environmental sustainability and green living. The country's commitment to preserving its natural environment and **reducing** its carbon footprint has become an integral part of its national identity. Swedish citizens are not only conscientious about recycling and waste management but are also active in reducing energy consumption and promoting eco-friendly lifestyles. The Swedish government has implemented progressive policies and initiatives aimed at fostering a sustainable society, encouraging both individuals and corporations to adopt greener practices. The concept of "green living" in Sweden is seen as a comprehensive approach that encompasses energy efficiency, renewable energy, waste reduction, and the promotion of environmentally friendly products and services.

A key element of Sweden's environmental strategy is <u>its</u> reliance on renewable energy. (I) The country has significantly reduced its dependence on fossil fuels by investing in wind, solar, and hydroelectric

power. (II) Almost half of Sweden's energy consumption is derived from renewable sources, and the country aims to achieve carbon neutrality by 2045. (III) In addition to renewables, nuclear energy provides a low-carbon alternative to fossil fuels, while energy efficiency measures such as advanced building standards and smart grids help lower overall energy demand. (IV)

Sweden also excels in waste management and recycling, with one of the highest recycling rates globally. Nearly 99% of the country's waste is recycled, and non-recyclable waste is incinerated to generate energy. This waste-to-energy strategy reduces landfill use and contributes to Sweden's renewable energy supply. The country has also implemented measures to tackle plastic waste, including banning single-use plastics and promoting reusable alternatives. These efforts support a circular economy, where resources are continuously reused, reducing environmental impact.

<u>Sustainable transportation is another cornerstone of Sweden's green initiatives</u>. The Swedish government has invested in public transportation, cycling infrastructure, and electric vehicles (EVs). Sweden is a leader in EV adoption, with widespread use among citizens, supported by government incentives. Additionally, cycling lanes and car-free zones in cities encourage eco-friendly travel. Sweden's focus on biofuels and sustainable aviation technologies further reduces the carbon emissions from transportation, aligning with its broader environmental goals.

In summary, Sweden's commitment to green living through renewable energy, waste management, and sustainable transportation exemplifies its dedication to environmental sustainability. The country's **holistic** approach provides a valuable model for others aiming to reduce their environmental impact and foster a cleaner, more sustainable future.

(Adapted from https://whatisgreenliving.com/what-is-green-living)

Question 15. Which of the following is the synonym of " reducing" as used in the first paragraph?

- A. getting away with B. cutting in on
- C. running out of D. cutting down on

Question 16. Where in paragraph 2 does the following sentence best fit?

Sweden's success in transitioning to clean energy offers a model for other nations seeking sustainability.

Edu.vn

A. (III) B. (I) C. (II) D. (IV)

Question 17. The word its in paragraph 2 refers to\_\_\_\_\_

A. element B. Sweden C. strategy D. energy

Question 18. Which of the following is NOT true about Sweden's energy consumption?

A. Sweden relies mainly on fossil fuels for its energy needs.

B. Nuclear energy plays a key role m Sweden's energy use.

C. Sweden plans to become carbon neutral by 2045. CUONTNI

D. Sweden heavily invests in renewable energy sources.

Question 19. Which sentence best summarizes paragraph 3?

A. Sweden focuses on recycling and incinerating waste to generate energy.

B. Sweden uses waste-to-energy and encourages a circular economy, but does not ban single-use plastics.

C. Sweden recycles nearly all its waste and uses the rest for energy, while banning single-use plastics.

D. Sweden promotes recycling and bans single-use plastics to reduce environmental impact.

Question 20. Which of the following is TRUE about Sweden's green living efforts?

A. Sweden focuses solely on renewable energy, ignoring waste management.

B. Sweden has implemented policies promoting sustainable transportation, energy efficiency, and recycling.

C. Sweden has not made significant progress in promoting environmental sustainability.

D. Sweden continues to rely heavily on not only fossil fuels but also hydroelectric power for energy production.

Question 21. Which of the following sentences best paraphrases the highlighted sentence of paragraph 4?

A. Sweden's green initiatives heavily depend on sustainable transportation.

B. Sustainable transportation is a minor aspect of Sweden's green efforts.

C. Another key part of Sweden's green initiatives is the focus on sustainable transportation.

D. Sustainable transportation in Sweden mainly focuses on creating cornerstones.

Question 22. The word holistic in paragraph 4 is OPPOSITE in meaning to\_\_\_\_\_

A. unlimited B. sufficient C. incomplete D. all-inclusive

Question 23. Which of the following can be inferred from the passage?

A. Sweden's transportation infrastructure is outdated and needs improvement.

B. Swedish people are encouraged to cycle to help reduce the carbon emissons.

C. Sweden has no interest in biofuels and sustainable aviation technologies.

D. Sweden plans to eliminate the cycling lanes and car-free zones in cities by 2045.

Question 24. Which of the following sentences best summarizes the main idea of the entire passage?

A. Sweden has taken substantial measures in renewable energy, waste management, and sustainable transport to lead the way in environmental sustainability.

B. Despite its efforts, Sweden still faces significant challenges in adopting renewable energy and

Edu.vn

euontni

sustainable transportation.

C. Sweden's green living policies have been effective in the areas of waste management and public transport, being a global leader in environmental sustainability.

D. Sweden has a complex waste management system, but its success is evident in its high recycling rate, making it a globally leading country in environmental sustainability.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions from 25 to 29. Question 25.

a. David: That's good! What kind of work will you be doing?

b. Sophie: I'm a bit nervous but excited to take a new role.

c. Sophie: I'm about to start my internship next week.

d. David: Sounds like a fantastic opportunity! Are you feeling prepared?

e. Sophie: I'll be assisting in marketing and social media projects.

(Adapted from Learn Smart World)

A. c-e-d-b-a B. e-a-c-d-b C. e-d-a-b-c D. c-a-e-d-b

#### Question 26.

Dear Sir,

a. As a friendly, hard-working person with a passion for food and people, I am also fluent in English, which will allow me to assist foreign customers effectively.

b. I would be happy to meet for an interview at your convenience and am available any afternoon during the week, with my CV attached for your reference.

c. I am in my final year of secondary school and have previous experience in the hospitality industry, having worked as a waiter at a fast-food restaurant last summer, where I greeted customers, took orders, and served food and drinks.

d. I am writing to apply for the part-time server position advertised on your website on 10 October, as I believe a part-time job is an excellent opportunity to gain valuable skills.

e. If selected, I can begin working after 24 October.

Yours faithfully,

Mai Thanh Nga

A. d-b-c-a-e Question 27.



(Adapted from Global Success)

**D.** d-c-b-a-e

- a. Minh: Hi, Mark! Long time no see. You look so good!
- b. Minh: Yes, I have. I exercise every morning and eat more healthy fooD.
- c. Mark: Hi, Minh! Thanks. You look so fit, too. Have you worked out a lot recently?

(Adapted from Global Success)

A. a-c-b B. b-c-a C. c-b-a D. c-a-b

#### Question 28.

a. More and more companies are embracing this model since they have realised that it reduces operational costs and offers a better work-life balance for staff.

b. Despite its advantages, some challenges remain, such as maintaining team collaboration and ensuring clear communication.

c. It allows employees to work from anywhere, as long as they have an Internet connection, which increases flexibility and productivity.

d. However, remote work is still a great option and has the potential to change the labour market positively.

e. The rise of remote work has completely changed modern working environments and practices.

(Adapted from Global Success)

A. e-b-d-c-a B. a-c-d-b-e C. e-c-a-b-d D. a-e-c-b-d

#### Question 29.

a. This trend reflects a shift in the population distribution in Vietnam over the 60-year period.

b. Meanwhile, the urban population, which started at just 15% in 1960, gradually rose, reaching 37% by 2020.

c. From 1990, the urban population increased steadily, while the rural population continued to decline.

d. The line graph illustrates the urban and rural populations in Vietnam from 1960 to 2020, showing an overall increase in urban population and a decrease in rural population.

e. In 1960, most people lived in rural areas, but the rural population decreased slightly to 81% by 1980, remained stable for the next decade, and then fell further to 63% by 2020.

(Adapted from Global success)

A. d-c-a-b-e B. d-b-c-e-a C. d-e-b-c-a D. d-e-a-b-c

# Read the following passage about humanoid robots and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 30 to 34.

Pham Nhat Vuong is a prominent Vietnamese businessman, be the founder of Vingroup, one of the largest conglomerates in Vietnam. Born in 1968 in Hai Phong, he (30)\_\_\_\_\_. Initially, Vuong studied

engineering in Ukraine, where he started a small business that produced instant noodles. His entrepreneurial skills were recognized early, (31)\_\_\_\_\_, eventually leading to the establishment of Vingroup in 1993. Over the years, Vingroup has diversified its portfolio, investing in sectors such as real estate, retail, healthcare, and technology. Vuong, (32)\_\_\_\_\_, has guided the company to become a market leader, with significant contributions to urban development in Vietnam.

Notably, (33)\_\_\_\_\_. VinFast, the company's electric car brand, was launched with the aim of revolutionizing the global auto market. By focusing on cutting-edge technology and sustainability, (34)\_\_\_\_\_\_. His success is attributed to his ability to adapt to global trends while maintaining a deep understanding of the local market, making Vuong one of the wealthiest individuals in Vietnam. Through his ventures, a lasting impact on Vietnam's economic landscape has been created, driving forward modernization and innovation across the country.

(Adapted from https://truongloi.vn/tag/pham-nhat-vuong-net-worth/)

#### Question 30.

A. known for his determination and strategic vision on his journey to success

B. has been knowing for his determination and strategic vision on his journey to success

C. knows his determination and strategic vision on his journey to success

D. has been known for his determination and strategic vision on his journey to success

#### Question 31.

A. and his company soon expanded

B. for his company soon expanded

C. but his company soon expanded

D. or his company soon expanded

#### Question 32.

A. his leadership style is often described as visionary.

B. of which leadership style is often described as visionary

C. which leadership style is often described as visionary

D. whose leadership style is often described as visionary

#### Question 33.

A. Vingroup's venture into the automotive sector has captured international attention

B. the move by Vingroup into the automotive industry has gained no global interest

C. Vietnam's foray into the automotive industry has gained international attention

D. Vingroup's expansion into the automotive field has garnered nationwide attention



- A. VinFast quickly became the first Vietnamese car manufacturer to reach the international stage
- B. VinFast quickly became the first Vietnamese car maker reaching the international stage
- C. Vietnam quickly became the first car producer to reach the international stage
- D. Vietnam quickly became the first car manufacturer reaching the international stage

# Read the following leaflet and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 35 to 40.

#### Your Gateway to a Healthier Lifestyle!

Are you ready to (35)\_\_\_\_\_ the challenge of living healthier? (36)\_\_\_\_\_ our innovative fitness solutions, achieving your goals is easier than ever. Whether you're looking to build strength, improve endurance, or simply (37)\_\_\_\_\_ active, we have the perfect plan for you.

Our gym memberships include access to state-of-the-art equipment, personalized training sessions, and wellness workshops-all at affordable (38)\_\_\_\_\_. Some members focus on strength training, while (39)\_\_\_\_\_ enjoy yoga and relaxation classes. Whatever your preference, we tailor your journey to suit your lifestyle.

Don't let (40)\_\_\_\_\_ hold you back! Join a community of like-minded individuals who are committed to transforming their lives. Start today and feel the difference in your energy, health, and happiness. Your fitness journey begins now-let us help you every step of the way!

(Adapted from Gold Experience)

#### Question 35.

A. get on	B. take up	C. account for	<b>D.</b> make out
Question 36.			
A. Instead of	<b>B.</b> Because of	$\mathbf{C}$ . Irrespective of	<b>D.</b> In case of
Question 37.			
A. exist	B. reside	C. live	<b>D.</b> stay
Question 38.			
A. costs	B. pensions	C. profits	D. wages
Question 39.			
A. others	<b>B.</b> another	C. other	$\ensuremath{\mathbf{D}}.$ the others
Question 40.			
A. complaints	B. regrets	C. excuses	<b>D.</b> words
		ilieuonthi	

THPT Lê Lợi - Thanh Hóa

(Đề thi có 04 trang)

## KÌ THI TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2025 MÔN: TIẾNG ANH

Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian phát để

Họ, tên thí sinh:	Mã đề:
Số báo danh:	

## ĐÁP ÁN VÀ LỜI GIẢI CHI TIẾT

Read the following advertisement and mark the letter A, B, C and D on your answer sheer to indicate the option that best fit each of the numbered blanks from 1 to 6

### WANT TO BE A PRODUCT REVIEWER?

Tech World Magazine Online is hiring for two positions in our technology section. We're looking for individuals who are (1)\_\_\_\_\_\_ about electronic products and can express their opinions clearly. Ideal candidates should (2)\_\_\_\_\_\_ a strong understanding of tech trends and products. A background in writing or reviewing technology is a plus.

We offer (3) \_\_\_\_\_ and a bonus (4) \_\_\_\_\_ on the number of times people view, share, and comment on your reviews.

If you have a knack (5)\_\_\_\_\_ tech writing and want to be part of an exciting team, we'd love to hear from you! (6)\_\_\_\_\_, please contact us at info@techworldmagazine.com.

(Adapted from Global Success)

#### Question 1.

•			
A. passionate	<b>B.</b> passionateness	C. passion	<b>D.</b> passionately
Giải thích:			
DỊCH BÀI			
WANT TO BE A PROD	UCT REVIEWER?	BẠN MUỐN TRỞ	THÀNH NGƯỜI ĐÁNH
		GIÁ SẢN PHẨM?	
Tech World Magazine O	Online is hiring for two	Tech World Magazine	Online đang tuyển dụng hai
positions in our technolog	gy section. We're looking	vị trí trong chuyên mụ	ục công nghệ của chúng tôi.
for individuals who	are passionate about	Chúng tôi đang tìm ki	iếm những cá nhân đam mê
electronic products and ca	an express their opinions	về các sản phẩm điện	tử và có khả năng diễn đạt ý
clearly. Ideal candidates	should have a strong	kiến một cách rõ ràng	. Ứng viên lý tưởng nên có
understanding of tech t	rends and products. A	sự hiểu biết vững chẳ	ic về các xu hướng và sản
background in writing or	reviewing technology is	phẩm công nghệ. Có	kinh nghiệm viết lách hoặc

a plus.	đánh giá về công nghệ là một lợi thế.	
We offer flexible working hours and a bonus	Chúng tôi cung cấp giờ làm việc linh hoạt và một	
based on the number of times people view, share,	khoản tiền thưởng được dựa trên số lượng mọi	
and comment on your reviews.	người xem, chia sẻ và bình luận về bài đánh giá	
	của bạn.	
If you have a knack for tech writing and want to	Nếu bạn có năng khiếu về viết lách công nghệ và	
be part of an exciting team, we'd love to hear from	muốn trở thành một phần của đội ngũ đầy thú vị,	
you! To apply, please contact us at	chúng tôi rất mong nhận được tin từ bạn! Để ứng	
info@techworldmagazine.com.	tuyển, vui lòng liên hệ với chúng tôi qua	
	info@techworldmagazine.com.	

## Kiến thức về từ loại:

A. passionate /ˈpæʃənət/ (adj): đam mê

- B. passionateness / pæʃənətnəs/ (n): (ít dùng) niềm đam mê (thường dùng 'passion' hơn)
- C. passion /'pæ∫n/ (n): niềm đam mê
- D. passionately /'pæʃənətli/ (adv): một cách đam mê
- passionate about: đam mê về cái gì đó

### Tạm dịch:

We're looking for individuals who are passionate about electronic products and can express their opinions clearly. (Chúng tôi đang tìm kiếm những cá nhân đam mê về các sản phẩm điện tử và có khả năng diễn đạt ý kiến một cách rõ ràng.)

→ Chọn đáp án A

## Question 2.

A. take	B. make	C. get	<mark>D.</mark> have
Cấu trúc:			

have an understanding of: có sự hiểu biết về

#### Tạm dịch:

Ideal candidates should have a strong understanding of tech trends and products. (Ứng viên lý tưởng nên có sự hiểu biết vững chắc về các xu hướng và sản phẩm công nghệ.)

#### → Chọn đáp án D

Question 3.



A. wor	rking	flexible	hours
--------	-------	----------	-------

C. hours flexible working

B. working hours flexible

## D. flexible working hours

## Trật tự từ:

Ta dùng tính từ 'flexible' (linh hoạt) đứng trước danh từ 'working hours' (các giờ làm việc).

#### Tam dich:

We offer flexible working hours and a bonus based on the number of times people view, share, and comment on your reviews. (Chúng tôi cung cấp các giờ làm việc linh hoạt và một khoản tiền thưởng được dựa trên số lượng mọi người xem, chia sẻ và bình luận về bài đánh giá của bạn.)

→ Chọn đáp án D

### Question 4.

A. based	B. which based	C. basing	D. to base
Kiến thức về rút	ơon mênh để quan hệ:		

## Kiên thức về rút gọn mẹnh để quân hẹ:

- Để rút gọn mệnh để quan hệ dạng bị động, ta lược bỏ đại từ quan hệ và 'to be' (nếu có), giữ nguyên quá khứ phân từ (V3/ed) (which is based  $\rightarrow$  based).

### Tạm dịch:

We offer flexible working hours and a bonus based on the number of times people view, share, and comment on your reviews. (Chúng tôi cung cấp các giờ làm việc linh hoạt và một khoản tiền thưởng được dựa trên số lượng mọi người xem, chia sẻ và bình luận về bài đánh giá của bạn.)

→ Chọn đáp án A

## Question 5.

A. with	<b>B.</b> in	C. for	<b>D.</b> at	
Kiến thức về giới từ:				
- have a knack for: có năng khiếu về				

#### Tạm dịch:

If you have a knack for tech writing and want to be part of an exciting team, we'd love to hear from you! (Nếu bạn có năng khiếu về viết lách công nghệ và muốn trở thành một phần của đội ngũ đầy thú vị, chúng tôi rất mong nhận được tin từ bạn!)

→ Chọn đáp án C

Question 6.



#### A. Apply

B. To be applied

C. Applying

## Kiến thức về động từ nguyên mẫu có 'to' chỉ mục đích:

- to V: để làm gì đó

### Tạm dịch:

To apply, please contact us at info@techworldmagazine.com. (Để ứng tuyển, vui lòng liên hệ với chúng tôi qua info@techworldmagazine.com.)

→ Chọn đáp án D

# Read the following passage about endangered languages and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 7 to 14.

The urbanization process in Vietnam has yielded many significant achievements. The urbanization rate has now reached approximately 40%, with 870 urban areas distributed relatively evenly across the country. This has contributed to the promotion of GDP growth and the long-term transformation of growth models. Moreover, **it** has fostered advancements in science, technology, innovation, culture, the arts, education, training, and healthcare. Urbanization has also played a key role in creating balanced regional development and addressing issues in agriculture and rural areas.

However, urban development in Vietnam faces several challenges. The quality of urban areas has been neglected, and both technical and social infrastructures are not synchronized leading to overcrowding. Environmental pollution, inefficient resource use, and energy consumption are also **pressing** issues. Furthermore, the urban system in Vietnam is confronting new obstacles, such as the impacts of climate change and the ongoing Covid-19 pandemic. These factors are generating fresh problems for urban planning, construction, and development.

The Vietnamese government has given great importance to urban planning and development.

Many projects and programs for the 2021-2030 period have been approved, including the Sustainable Smart City Development Plan, the Project for Developing Cities to Respond to Climate Change, and the National Urban Upgrading Plan. In the near future, the Politburo will issue a Resolution on "Urbanization, Urban Development, and Urban Economic Development in Vietnam until 2030, with a Vision to 2045." This Resolution will serve as a foundation for the Government to <u>concretize</u> policies on urban development and urban reconstruction, ensuring that appropriate resources are allocated for these goals.

If these measures are implemented effectively, urban development in Vietnam will be better coordinated, sustainable, and resilient to future challenges.

Question 7. Which of the following is NOT mentioned as one of the achievements of Vietnam's urbanisation process?

A. the promotion of GDP growth

B. advancements in many aspects

C. the balanced development among regions

D. the synchronized infrastructures

#### Giải thích:

#### DỊCH BÀI

The urbanization process in Vietnam has yielded many significant achievements. The urbanization rate has now reached approximately 40%, with 870 urban areas distributed relatively evenly across the country. This has contributed to the promotion of GDP growth and the long-term transformation of growth models. Moreover, it has fostered advancements in science, technology, innovation, culture, the arts, education, training, and healthcare. Urbanization has also played a key role in creating balanced regional development and addressing issues in agriculture and rural areas.

However, urban development in Vietnam faces several challenges. The quality of urban areas has been neglected, and both technical and social infrastructures are not synchronized leading to overcrowding. Environmental pollution, inefficient resource use, and energy consumption are also pressing issues. Furthermore, the urban system in Vietnam is confronting new obstacles, such as the impacts of climate change and the ongoing Covid-19 pandemic. These factors are generating fresh problems for urban planning, construction, and development.

The Vietnamese government has given great importance to urban planning and development. Many projects and programs for the 2021-2030 Quá trình đô thị hóa ở Việt Nam đã đạt được nhiều thành tựu đáng kể. Tỷ lệ đô thị hóa hiện đạt xấp xỉ 40%, với 870 đô thị phân bố tương đối đồng đều trên cả nước. Điều này đã góp phần thúc đẩy tăng trưởng GDP và sự chuyển đổi mô hình tăng trưởng trong dài hạn. Hơn nữa, nó đã thúc đẩy những tiến bộ về khoa học, công nghệ, đổi mới, văn hóa, nghệ thuật, giáo dục, đào tạo và chăm sóc sức khỏe. Đô thị hóa cũng đóng vai trò quan trọng trong việc tạo ra sự phát triển khu vực cân đối và giải quyết các vấn đề về nông nghiệp và những khu vực nông thôn.

Tuy nhiên, phát triển đô thị ở Việt Nam phải đối mặt với một số thách thức. Chất lượng của các khu vực đô thị chưa được quan tâm, cả hạ tầng kỹ thuật và xã hội chưa đồng bộ dẫn đến tình trạng quá tải. Ô nhiễm môi trường, sử dụng tài nguyên kém hiệu quả và tiêu thụ năng lượng cũng là những vấn đề cấp bách. Hơn nữa, hệ thống đô thị ở Việt Nam đang phải đối mặt với những trở ngại mới, như tác động của biến đổi khí hậu và đại dịch Covid-19 đang diễn r**a.** Những yếu tố này đang tạo ra những vấn đề mới cho quy hoạch, xây dựng và phát triển đô thị.

Chính phủ Việt Nam rất coi trọng quy hoạch và phát triển đô thị. Nhiều dự án và chương trình cho giai đoạn 2021-2030 đã được phê duyệt, trong đó

period have been approved, including the	có Kế hoạch phát triển thành phố thông minh bền
Sustainable Smart City Development Plan, the	vững, Dự án cho các thành phố đang phát triển
Project for Developing Cities to Respond to	ứng phó với biến đổi khí hậu, Kế hoạch nâng cấp
Climate Change, and the National Urban	đô thị quốc gi <b>a.</b> Sắp tới, Bộ Chính trị sẽ ban hành
Upgrading Plan. In the near future, the Politburo	Nghị quyết về 'Đô thị hóa, phát triển đô thị và
will issue a Resolution on "Urbanization, Urban	phát triển kinh tế đô thị ở Việt Nam đến năm 2030,
Development, and Urban Economic Development	với tầm nhìn đến năm 2045°. Nghị quyết này sẽ là
in Vietnam until 2030, with a Vision to 2045."	cơ sở để Chính phủ cụ thể hóa các chính sách phát
This Resolution will serve as a foundation for the	triển đô thị và tái thiết đô thị, đảm bảo các nguồn
Government to concretize policies on urban	lực được phân bổ phù hợp cho các mục tiêu này.
development and urban reconstruction, ensuring	
that appropriate resources are allocated for these	
goals.	
If these measures are implemented effectively,	Nếu các biện pháp này được thực hiện hiệu quả,
urban development in Vietnam will be better	quá trình phát triển đô thị ở Việt Nam sẽ được
coordinated, sustainable, and resilient to future	phối hợp tốt hơn, bền vững hơn và có khả năng
challenges.	ứng phó tốt hơn trước những thách thức trong
	tương lai.

Điều nào sau đây KHÔNG được đề cập đến như một trong những thành tựu của quá trình đô thị hóa ở Việt Nam?

A. sự thúc đẩy tăng trưởng GDP

B. những tiến bộ về nhiều mặt

C. sự phát triển cân đối giữa các vùng

D. cơ sở hạ tầng đồng bộ

## Thông tin:

+ This has contributed to the promotion of GDP growth and the long-term transformation of growth models. (Điều này đã góp phần thúc đẩy tăng trưởng GDP và sự chuyển đổi mô hình tăng trưởng trong dài hạn.)

→ A được đề cập.

+ Moreover, it has fostered advancements in science, technology, innovation, culture, the arts, education, training, and healthcare. (Hon nữa, nó đã thúc đẩy những tiến bộ về khoa học, công nghệ, đổi mới, văn hóa, nghệ thuật, giáo dục, đào tạo và chăm sóc sức khỏe.)

→ B được đề cập.

+ Urbanization has also played a ke

v rote in creating balanced regional development and addressing Edu.vn

issues in agriculture and rural areas. (Đô thị hóa cũng đóng vai trò quan trọng trong việc tạo ra sự phát triển khu vực cân đối và giải quyết các vấn đề về nông nghiệp và những khu vực nông thôn.)

→ C được đề cập.

→ D không được đề cập.

→ Chọn đáp án D

Question 8. The word pressing in paragraph 2 is OPPOSITE in meaning to\_\_\_\_

A. unimportantB. burningC. urgentD. obligatoryTừ 'pressing' trong đoạn 2 thì TRÁI NGHĨA với \_\_\_\_\_.A. unimportant / ʌnım' po:rtnt/ (adj): không quan trọngB. burning /'b3:rnɪŋ/ (adj): cấp bách, nóng bỏngC. urgent /'3:rdʒənt/ (adj): khẩn cấpD. obligatory /ə'blɪgətri/ (adj): bắt buộc- pressing /'presŋ/ (adj): cấp bách, khẩn thiết >< unimportant (adj)</td>

## Thông tin:

Environmental pollution, inefficient resource use, and energy consumption are also **pressing** issues. (Ô nhiễm môi trường, sử dụng tài nguyên kém hiệu quả và tiêu thụ năng lượng cũng là những vấn đề cấp bách.)

→ Chọn đáp án A

Question 9. The word it in paragraph 1 refers to\_\_\_\_

A. the urbanization rate

B. the urbanization process

C. the promotion of GDP growth

D. the Vietnamese government

Từ '<u>it'</u> ở đoạn 1 đề cập đến \_\_\_\_\_.

A. tốc độ đô thị hóa

B. quá trình đô thị hóa

C. sự thúc đẩy tăng trưởng GDP

D. chính phủ Việt Nam

Từ 'it' ở đoạn 1 đề cập đến 'the urbanization process'.

## Thông tin:

The urbanization process in Vietnam has yielded many significant achievements. The urbanization rate has now reached approximately 40%, with 870 urban areas distributed relatively evenly across the

country. This has contributed to the promotion of GDP growth and the long-term transformation of growth models. Moreover, <u>it</u> has fostered advancements in science, technology, innovation, culture, the arts, education, training, and healthcare. (Quá trình đô thị hóa ở Việt Nam đã đạt được nhiều thành tựu đáng kể. Tỷ lệ đô thị hóa hiện đạt xấp xỉ 40%, với 870 đô thị phân bố tương đối đồng đều trên cả nướ**C.** Điều này đã góp phần thúc đẩy tăng trưởng GDP và sự chuyển đổi mô hình tăng trưởng trong dài hạn. Hơn nữa, nó đã thúc đẩy những tiến bộ về khoa học, công nghệ, đổi mới, văn hóa, nghệ thuật, giáo dục, đào tạo và chăm sóc sức khỏe.)

#### → Chọn đáp án B

Question 10. The word <u>concretize</u> in paragraph 3 could be best replaced by

A. actualize	B. fulfill	C. recognize	<b>D.</b> understand		
Từ ' <u>concretize'</u> trong	đoạn 3 có thể được t	hay thể tốt nhất bằng			
<mark>A.</mark> actualize /'æk∫uəla	ız/ (v): hiện thực hóa				
<b>B.</b> fulfill /fʊlˈfɪl/ (v): ł	10àn thành, đáp ứng				
C. recognize /'rekəgna	C. recognize /ˈrekəgnaɪz/ (v): nhận ra, công nhận				
<b>D.</b> understand / ʌndər	ˈstænd/ (v): hiểu				
- concretize /ˈkɒŋkriːt	aız/ (v): cụ thể hóa =	actualize (v)			

#### Thông tin:

This Resolution will serve as a foundation for the Government to <u>concretize</u> policies on urban development and urban reconstruction, ensuring that appropriate resources are allocated for these goals. (Nghị quyết này sẽ là cơ sở để Chính phủ cụ thể hóa các chính sách phát triển đô thị và tái thiết đô thị, đảm bảo các nguồn lực được phân bổ phù hợp cho các mục tiêu này.)

→ Chọn đáp án A

Question 11. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 3?

A. The Vietnamese government has been actively involved in urban planning and development.

B. Urban planning and development have been a minor concern for the Vietnamese government.

- C. The Vietnamese government has largely ignored urban planning and development in recent years.
- D. Urban planning and development have not been prioritized by the Vietnamese government.

Câu nào sau đây diễn giải tốt nhất câu được gạch chân ở đoạn 3?

A. Chính phủ Việt Nam đã tích cực tham gia vào quy hoạch và phát triển đô thị. → Diễn đạt đúng và đầy đủ ý nghĩa câu gốc.

B. Quy hoạch và phát triển đô thị chỉ là mối quan tâm nhỏ của chính phủ Việt Nam. → Sai vì ý nghĩa Edu.vn câu trái ngược nghĩa câu gốc.

C. Chính phủ Việt Nam gần như phớt lờ quy hoạch và phát triển đô thị trong những năm gần đây. → Sai vì ý nghĩa câu trái ngược nghĩa câu gốc.

D. Quy hoạch và phát triển đô thị chưa được chính phủ Việt Nam ưu tiên. → Sai vì ý nghĩa câu trái ngược nghĩa câu gốc.

#### Thông tin:

The Vietnamese government has given great importance to urban planning and development. (Chính phủ Việt Nam rất coi trọng quy hoạch và phát triển đô thị.)

→ Chọn đáp án A

Question 12. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. Environmental pollution is not considered a challenge in urban development in Vietnam.

B. The government has approved a plan to develop Vietnam's cities to respond to climate change.

C. Approximately 40% of 870 urban areas in Vietnam have been urbanized already.

**D.** The Vietnamese urban system is fully equipped with synchronized technical and social infrastructure.

Điều nào sau đây là ĐÚNG theo bài đọc?

A. Ô nhiễm môi trường không được coi là thách thức trong phát triển đô thị ở Việt Nam.

B. Chính phủ đã phê duyệt kế hoạch phát triển các thành của Việt Nam ứng phó với biến đổi khí hậu.

C. Khoảng 40% trong số 870 đô thị ở Việt Nam đã được đô thị hóa.

D. Hệ thống đô thị Việt Nam được trang bị đầy đủ hạ tầng kỹ thuật và hạ tầng xã hội đồng bộ.

Thông tin:

+ Environmental pollution, inefficient resource use, and energy consumption are also pressing issues. (Ô nhiễm môi trường, sử dụng tài nguyên kém hiệu quả và tiêu thụ năng lượng cũng là những vấn đề cấp bách.)

 $\rightarrow$  A sai.

+ The urbanization rate has now reached approximately 40%, with 870 urban areas distributed relatively evenly across the country. (Tỷ lệ đô thị hóa hiện đạt xấp xỉ 40%, với 870 đô thị phân bố tương đối đồng đều trên cả nước.)

→ C sai vì tỷ lệ đô thị hóa đạt khoảng 40% tổng diện tích, không phải 40% của 870 đô thị.

+ The quality of urban areas has been neglected, and both technical and social infrastructures are not synchronized leading to overcrowding. (Chất lượng của các khu vực đô thị chưa được quan tâm, cả hạ tầng kỹ thuật và xã hội chưa đồng bộ dẫn đến tinh trạng quá tải.)

 $\rightarrow$  D sai.

+ Many projects and programs for the 2021-2030 period have been approved, including the Sustainable Smart City Development Plan, the Project for Developing Cities to Respond to Climate Change, and the National Urban Upgrading Plan. (Nhiều dự án và chương trình cho giai đoạn 2021-2030 đã được phê duyệt, trong đó có Kế hoạch phát triển thành phố thông minh bền vững, Dự án cho các thành phố đang phát triển ứng phó với biến đổi khí hậu, Kế hoạch nâng cấp đô thị quốc gia.)

- → B đúng.
- → Chọn đáp án B

Question 13. In which paragraph does the writer mention the problems of urbanisation in Vietnam?

A. Paragraph 4
B. Paragraph 2
C. Paragraph 1
D. Paragraph 3

Doạn văn nào tác giả đề cập đến các vấn đề của đô thị hóa ở Việt Nam?
A. Đoạn 4
B. Đoạn 2
C. Đoạn 1
D. Đoạn 3

Tác giả đề cập đến vấn đề đô thị hóa ở Việt Nam ở đoạn 2.

#### Thông tin:

However, urban development in Vietnam faces several challenges. The quality of urban areas has been neglected, and both technical and social infrastructures are not synchronized leading to overcrowding. Environmental pollution, inefficient resource use, and energy consumption are also pressing issues. Furthermore, the urban system in Vietnam is confronting new obstacles, such as the impacts of climate change and the ongoing Covid-19 pandemic. These factors are generating fresh problems for urban planning, construction, and development. (Tuy nhiên, phát triển đô thị ở Việt Nam phải đối mặt với một số thách thức. Chất lượng của các khu vực đô thị chưa được quan tâm, cả hạ tầng kỹ thuật và xã hội chưa đồng bộ dẫn đến tình trạng quá tải. Ô nhiễm môi trường, sử dụng tài nguyên kém hiệu quả và tiêu thụ năng lượng cũng là những vấn đề cấp bách. Hơn nữa, hệ thống đô thị ở Việt Nam đang phải đối mặt với những trở ngại mới, như tác động của biến đổi khí hậu và đại dịch Covid-19 đang diễn ra. Những yếu tố này đang tạo ra những vấn đề mới cho quy hoạch, xây dựng và phát triển đô thị.)

→ Chọn đáp án B

Question 14. In which paragraph does the writer mention the orientation of urban development in

Vietnam?



A. Paragraph 4

B. Paragraph 1

C. Paragraph 2

D. Paragraph 3

Đoạn văn nào tác giả đề cập đến định hướng phát triển đô thị ở Việt Nam?

- A. Đoạn 4
- B. Đoạn 1
- C. Đoạn 2
- D. Đoạn 3

Tác giả đề cập đến định hướng phát triển đô thị ở Việt Nam ở đoạn 3.

## Thông tin:

The Vietnamese government has given great importance to urban planning and development. Many projects and programs for the 2021-2030 period have been approved, including the Sustainable Smart City Development Plan, the Project for Developing Cities to Respond to Climate Change, and the National Urban Upgrading Plan. In the near future, the Politburo will issue a Resolution on "Urbanization, Urban Development, and Urban Economic Development in Vietnam until 2030, with a Vision to 2045." (Chính phủ Việt Nam rất coi trọng quy hoạch và phát triển đô thị. Nhiều dự án và chương trình cho giai đoạn 2021-2030 đã được phê duyệt, trong đó có Kế hoạch phát triển thành phố thông minh bền vững, Dự án cho các thành phố đang phát triển ứng phó với biến đổi khí hậu, Kế hoạch nâng cấp đô thị quốc gia. Sắp tới, Bộ Chính trị sẽ ban hành Nghị quyết về 'Đô thị hóa, phát triển đô thị và phát triển kinh tế đô thị ở Việt Nam đến năm 2030, với tầm nhìn đến năm 2045'.)

 $\rightarrow$  Chọn đáp án D

# Read the following passage about the urban shift and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 15 to 24.

Sweden is widely recognized as a global leader in environmental sustainability and green living. The country's commitment to preserving its natural environment and **reducing** its carbon footprint has become an integral part of its national identity. Swedish citizens are not only conscientious about recycling and waste management but are also active in reducing energy consumption and promoting eco-friendly lifestyles. The Swedish government has implemented progressive policies and initiatives aimed at fostering a sustainable society, encouraging both individuals and corporations to adopt greener practices. The concept of "green living" in Sweden is seen as a comprehensive approach that encompasses energy efficiency, renewable energy, waste reduction, and the promotion of environmentally friendly products and services.

A key element of Sweden's environmental strategy is <u>its</u> reliance on renewable energy. (I) The country has significantly reduced its dependence on fossil fuels by investing in wind, solar, and hydroelectric power. (II) Almost half of Sweden's energy consumption is derived from renewable sources, and the

country aims to achieve carbon neutrality by 2045. (III) In addition to renewables, nuclear energy provides a low-carbon alternative to fossil fuels, while energy efficiency measures such as advanced building standards and smart grids help lower overall energy demand. (IV)

Sweden also excels in waste management and recycling, with one of the highest recycling rates globally. Nearly 99% of the country's waste is recycled, and non-recyclable waste is incinerated to generate energy. This waste-to-energy strategy reduces landfill use and contributes to Sweden's renewable energy supply. The country has also implemented measures to tackle plastic waste, including banning single-use plastics and promoting reusable alternatives. These efforts support a circular economy, where resources are continuously reused, reducing environmental impact.

<u>Sustainable transportation is another cornerstone of Sweden's green initiatives</u>. The Swedish government has invested in public transportation, cycling infrastructure, and electric vehicles (EVs). Sweden is a leader in EV adoption, with widespread use among citizens, supported by government incentives. Additionally, cycling lanes and car-free zones in cities encourage eco-friendly travel. Sweden's focus on biofuels and sustainable aviation technologies further reduces the carbon emissions from transportation, aligning with its broader environmental goals.

In summary, Sweden's commitment to green living through renewable energy, waste management, and sustainable transportation exemplifies its dedication to environmental sustainability. The country's **holistic** approach provides a valuable model for others aiming to reduce their environmental impact and foster a cleaner, more sustainable future.

(Adapted from https://whatisgreenliving.com/what-is-green-living)

Question 15. Which of the following is the synonym of " reducing" as used in the first paragraph?

- A. getting away with B. cutting in on
- C. running out of

D. cutting down on

0

#### Giải thích:

#### DỊCH BÀI

Sweden is widely recognized as a global leader in environmental sustainability and green living. The country's commitment to preserving its natural environment and reducing its carbon footprint has become an integral part of its national identity. Swedish citizens are not only conscientious about recycling and waste management but are also active in reducing energy consumption and promoting eco-friendly

Thụy Điển được công nhận rộng rãi là quốc gia dẫn đầu toàn cầu về tính bền vững môi trường và lối sống xanh. Cam kết của đất nước trong việc bảo tồn môi trường tự nhiên và giảm lượng khí thải carbon đã trở thành một phần không thể thiếu trong bản sắc dân tộc. Người dân Thụy Điển không chỉ có ý thức trong việc tái chế và quản lý rác thải mà còn tích cực trong việc giảm tiêu thụ năng lượng và thức đẩy lối sống thân thiện với

lifestyles. The Swedish government has implemented progressive policies and initiatives aimed at fostering a sustainable society, encouraging both individuals and corporations to adopt greener practices. The concept of 'green living' in Sweden is seen as a comprehensive approach that encompasses energy efficiency, renewable energy, waste reduction, and the promotion of environmentally friendly products and services.

A key element of Sweden's environmental strategy is its reliance on renewable energy. The country has significantly reduced its dependence on fossil fuels by investing in wind, solar, and hydroelectric power. Almost half of Sweden's energy consumption is derived from renewable sources, and the country aims to achieve carbon neutrality by 2045. In addition to renewables, nuclear energy provides a low-carbon alternative to fossil fuels, while energy efficiency measures such as advanced building standards and smart grids help lower overall energy demand.

Sweden also excels in waste management and recycling, with one of the highest recycling rates globally. Nearly 99% of the country's waste is recycled, and non-recyclable waste is incinerated to generate energy. This waste-to-energy strategy reduces landfill use and contributes to Sweden's renewable energy supply. The country has also implemented measures to tackle plastic waste, including banning single-use plastics and promoting reusable alternatives. These efforts

môi trường. Chính phủ Thụy Điển đã thực hiện các chính sách và sáng kiến tiến bộ nhằm thúc đẩy một xã hội bền vững, khuyến khích cả cá nhân và tập đoàn áp dụng các hoạt động xanh hơn. Khái niệm 'sống xanh' ở Thụy Điển được coi là một cách tiếp cận toàn điện bao gồm hiệu quả năng lượng, năng lượng tái tạo, giảm chất thải và quảng bá các sản phẩm và dịch vụ thân thiện với môi trường.

Một yếu tố quan trọng trong chiến lược môi trường của Thụy Điển là sự phụ thuộc của đất nước vào năng lượng tái tạo. Đất nước này đã giảm đáng kể sự phụ thuộc vào nhiên liệu hóa thạch bằng cách đầu tư vào năng lượng gió, mặt trời và thủy điện. Gần một nửa mức tiêu thụ năng lượng của Thụy Điển có nguồn gốc từ các nguồn tái tạo và quốc gia này đặt mục tiêu đạt được mức trung hòa carbon vào năm 2045. Ngoài năng lượng tái tạo, năng lượng hạt nhân còn cung cấp một giải pháp thay thế carbon thấp cho nhiên liệu hóa thạch, trong khi các biện pháp tiết kiệm năng lượng như các tiêu chuẩn xây dựng tiên tiến và lưới điện thông minh giúp giảm nhu cầu năng lượng tổng thể.

Thụy Điển cũng xuất sắc trong quản lý và tái chế chất thải, với tỷ lệ tái chế thuộc hàng cao nhất thế giới. Gần 99% rác thải của cả nước được tái chế và rác thải không thể tái chế được đốt để tạo ra năng lượng. Chiến lược biến chất thải thành năng lượng này làm giảm việc sử dụng bãi chôn lấp và góp phần vào nguồn cung cấp năng lượng tái tạo của Thụy Điển. Đất nước cũng đã thực hiện các biện pháp giải quyết rác thải nhựa, bao gồm cấm nhưa sử dụng một lần và thúc đẩy các lựa chọn

support a circular economy, where resources are continuously reused, reducing environmental impact.

Sustainable transportation another 1S cornerstone of Sweden's green initiatives. The Swedish government has invested in public transportation, cycling infrastructure, and electric vehicles (EVs). Sweden is a leader in EV adoption, with widespread use among citizens, supported by government incentives. Additionally, cycling lanes and car-free zones in cities encourage eco-friendly travel. Sweden's focus on biofuels and sustainable aviation technologies further reduces the carbon emissions from transportation, aligning with its broader environmental goals.

In summary, Sweden's commitment to green living through renewable energy, waste management, and sustainable transportation exemplifies its dedication to environmental sustainability. The country's holistic approach provides a valuable model for others aiming to reduce their environmental impact and foster a cleaner, more sustainable future. thay thế có thể tái sử dụng. Những nỗ lực này hỗ trợ nền kinh tế tuần hoàn, trong đó tài nguyên được tái sử dụng liên tục, giảm tác động đến môi trường.

Giao thông bền vững là một nền tảng khác trong các sáng kiến xanh của Thụy Điển. Chính phủ Thụy Điển đã đầu tư vào giao thông công cộng, cơ sở hạ tầng dành cho xe đạp và xe điện (EV). Thụy Điển là quốc gia đi đầu trong việc áp dụng xe điện, với sự sử dụng rộng rãi của người dân, được hỗ trợ bởi các ưu đãi của chính phủ. Ngoài ra, làn đường dành cho xe đạp và khu vực cấm ô tô ở các thành phố khuyến khích du lịch thân thiện với môi trường. Việc Thụy Điển tập trung vào nhiên liệu sinh học và công nghệ hàng không bền vững giúp giảm hơn nữa lượng khí thải carbon từ giao thông vận tải, phù hợp với các mục tiêu môi trường rộng lớn hơn.

Tóm lại, cam kết của Thụy Điển về cuộc sống xanh thông qua năng lượng tái tạo, quản lý chất thải và giao thông bền vững là minh chứng cho sự cống hiến của nước này cho sự bền vững môi trường. Cách tiếp cận toàn điện của quốc gia này cung cấp một mô hình có giá trị cho những quốc gia khác hướng tới giảm tác động của họ đến môi trường và thúc đẩy một tương lai sạch hơn, bền vững hơn.

Câu nào sau đây là từ đồng nghĩa của 'reducing' được sử dụng trong đoạn đầu tiên?

Edu.vn

Δ+

A. get away with: thoát khỏi sự trừng phạt hoặc hậu quả

B. cut in on: chen ngang (vào cuộc trò chuyện)

C. run out of: hết, cạn kiệt

D. cut down on: cắt giảm thứ gì

reduce /rɪ'dju:s/ (v): giảm bớt = cut down on

Thông tin:

The country's commitment to preserving its natural environment and <u>reducing</u> its carbon footprint has become an integral part of its national identity. (Cam kết của đất nước trong việc bảo tồn môi trường tự nhiên và giảm lượng khí thải carbon đã trở thành một phần không thể thiếu trong bản sắc dân tộc.)

→ Chọn đáp án D

Question 16. Where in paragraph 2 does the following sentence best fit?

Sweden's success in transitioning to clean energy offers a model for other nations seeking sustainability.

A. (III) B. (I) C. (II) D. (IV)

Câu sau sẽ phù hợp nhất ở vị trí nào trong đoạn 2?

Thành công của Thụy Điển trong việc chuyển đổi sang năng lượng sạch mang lại hình mẫu cho các quốc gia khác đang tìm kiếm sự bền vững.

A. (III)

**B.** (I)

**C.** (II)

**D.** (IV)

## Thông tin:

Almost half of Sweden's energy consumption is derived from renewable sources, and the country aims to achieve carbon neutrality by 2045. Sweden's success in transitioning to clean energy offers a model for other nations seeking sustainability. (Gần một nửa mức tiêu thụ năng lượng của Thụy Điển có nguồn gốc từ các nguồn tái tạo và quốc gia này đặt mục tiêu đạt được mức trung hòa carbon vào năm 2045. Thành công của Thụy Điển trong việc chuyển đổi sang năng lượng sạch mang lại hình mẫu cho các quốc gia khác đang tìm kiếm sự bền vững.)

+ Câu này phù hợp với nội dung ở vị trí (III) vì liên kết mạch lạc và logic với ý của câu liền trướC. Câu liền trước đang đề cập về mục tiêu trung hòa carbon vào năm 2045 của Thụy Điển. Đây là minh chứng cho thấy Thụy Điển đang thành công trong việc chuyển đổi sang năng lượng sạch, vì vậy câu cần điền đề cập về việc Thụy Điển làm hình mẫu cho các quốc gia khác sẽ phù hợp nhất khi chèn vào vị trí này.

 $\rightarrow$  Chọn đáp án A



B. Thụy Điển

C. chiến lược

D. năng lượng

Từ 'its' ở đoạn 2 đề cập đến 'Sweden'.

## Thông tin:

A key element of **Sweden**'s environmental strategy is <u>its</u> reliance on renewable energy. (Một yếu tố quan trọng trong chiến lược môi trường của Thụy Điển là sự phụ thuộc của đất nước vào năng lượng tái tạo.)

→ Chọn đáp án B

Question 18. Which of the following is NOT true about Sweden's energy consumption?

A. Sweden relies mainly on fossil fuels for its energy needs.

B. Nuclear energy plays a key role in Sweden's energy use.

C. Sweden plans to become carbon neutral by 2045.

D. Sweden heavily invests in renewable energy sources.

Điều nào sau đây KHÔNG đúng về sự tiêu thụ năng lượng của Thụy Điển?

A. Thụy Điển chủ yếu dựa vào nhiên liệu hóa thạch cho nhu cầu năng lượng của mình.

B. Năng lượng hạt nhân đóng vai trò quan trọng trong việc sử dụng năng lượng của Thụy Điển.

C. Thụy Điển có kế hoạch trung hòa carbon vào năm 2045.

D. Thụy Điển đầu tư mạnh vào các nguồn năng lượng tái tạo.

## Thông tin:

+ In addition to renewables, nuclear energy provides a low-carbon alternative to fossil fuels, while energy efficiency measures such as advanced building standards and smart grids help lower overall energy demand. (Ngoài năng lượng tái tạo, năng lượng hạt nhân còn cung cấp một giải pháp thay thế carbon thấp cho nhiên liệu hóa thạch, trong khi các biện pháp tiết kiệm năng lượng như các tiêu chuẩn xây dựng tiên tiến và lưới điện thông minh giúp giảm nhu cầu năng lượng tổng thể.)

 $\rightarrow$  B đúng.

+ Almost half of Sweden's energy consumption is derived from renewable sources, and the country aims to achieve carbon neutrality by 2045. (Gần một nửa mức tiêu thụ năng lượng của Thụy Điển có nguồn gốc từ các nguồn tái tạo và quốc gia này đặt mục tiêu đạt được mức trung hòa carbon vào năm 2045.)

## $\rightarrow$ C đúng.

+ The country has significantly reduced its dependence on fossil fuels by investing in wind, solar, and Edu.yn hydroelectric power. (Đất nước này đã giảm đáng kể sự phụ thuộc vào nhiên liệu hóa thạch bằng cách đầu tư vào năng lượng gió, mặt trời và thủy điện.)

 $\rightarrow$  D đúng.

→ A sai vì trái với thông tin bài đọc, đề cập Thụy Điển đã giảm đáng kể sự phụ thuộc vào nhiên liệu hóa thạch.

 $\rightarrow$  Chọn đáp án A

Question 19. Which sentence best summarizes paragraph 3?

A. Sweden focuses on recycling and incinerating waste to generate energy.

B. Sweden uses waste-to-energy and encourages a circular economy, but does not ban single-use plastics.

C. Sweden recycles nearly all its waste and uses the rest for energy, while banning single-use plastics.

D. Sweden promotes recycling and bans single-use plastics to reduce environmental impact.

Câu nào tóm tắt tốt nhất đoạn 3?

A. Thụy Điển tập trung vào việc tái chế và đốt rác thải để tạo ra năng lượng. → Sai vì chỉ đề cập một phần thông tin của đoạn, chưa đề cập đến biện pháp giải quyết rác thải nhựa.

B. Thụy Điển sử dụng chiến lược biến chất thải thành năng lượng và khuyến khích nền kinh tế tuần hoàn nhưng không cấm sử dụng nhựa dùng một lần. → Sai ở 'does not ban single-use plastics' vì Thụy Điển có cấm dùng nhựa một lần.

C. Thụy Điển tái chế gần như toàn bộ rác thải và sử dụng phần còn lại làm năng lượng, đồng thời cấm các loại nhựa sử dụng một lần. → Đúng vì tóm tắt đầy đủ ý của đoạn văn.

D. Thụy Điển thúc đẩy tái chế và cấm nhựa sử dụng một lần để giảm tác động đến môi trường. → Sai vì chỉ đề cập một phần thông tin của đoạn, chưa đề cập đến việc tạo ra năng lượng từ rác thải.

## Thông tin:

Sweden also excels in waste management and recycling, with one of the highest recycling rates globally. Nearly 99% of the country's waste is recycled, and non-recyclable waste is incinerated to generate energy. This waste-to-energy strategy reduces landfill use and contributes to Sweden's renewable energy supply. The country has also implemented measures to tackle plastic waste, including banning single-use plastics and promoting reusable alternatives. These efforts support a circular economy, where resources are continuously reused, reducing environmental impact. (Thụy Điển cũng xuất sắc trong quản lý và tái chế chất thải, với tỷ lệ tái chế thuộc hàng cao nhất thế giới. Gần 99% rác thải của cả nước được tái chế và rác thải không thể tái chế được đốt để tạo ra năng lượng. Chiến lược biến chất thải thành năng lượng này làm giảm việc sử dụng bãi chôn lấp và góp phần vào nguồn cung

cấp năng lượng tái tạo của Thụy Điển. Đất nước cũng đã thực hiện các biện pháp giải quyết rác thải nhựa, bao gồm cấm nhựa sử dụng một lần và thúc đẩy các lựa chọn thay thế có thể tái sử dụng. Những nỗ lực này hỗ trợ nền kinh tế tuần hoàn, trong đó tài nguyên được tái sử dụng liên tục, giảm tác động đến môi trường.)

+ Đoạn văn này để cập về sự quản lý, tái chế chất thải của Thụy Điển, với gần 99% rác thải của cả nước được tái chế và rác thải không thể tái chế được đốt để tạo ra năng lượng. Bên cạnh đó, đất nước còn có các biện pháp giải quyết rác thải nhựa, bao gồm cấm nhựa sử dụng một lần, thúc đẩy các lựa chọn thay thế có thể tái sử dụng và tất cả những nỗ lực này đều với mục đích là hỗ trợ nền kinh tế tuần hoàn.

→ Chọn đáp án C

Question 20. Which of the following is TRUE about Sweden's green living efforts?

A. Sweden focuses solely on renewable energy, ignoring waste management.

B. Sweden has implemented policies promoting sustainable transportation, energy efficiency, and recycling.

C. Sweden has not made significant progress in promoting environmental sustainability.

**D.** Sweden continues to rely heavily on not only fossil fuels but also hydroelectric power for energy production.

Điều nào sau đây là ĐÚNG về nỗ lực sống xanh của Thụy Điển?

A. Thụy Điển chỉ tập trung vào năng lượng tái tạo mà bỏ qua việc quản lý chất thải.

B. Thụy Điển đã thực hiện các chính sách thúc đẩy giao thông bền vững, sử dụng năng lượng hiệu quả và tái chế.

C. Thụy Điển chưa đạt được tiến bộ đáng kể trong việc thúc đẩy tính bền vững môi trường.

D. Thụy Điển tiếp tục phụ thuộc nhiều vào không chỉ nhiên liệu hóa thạch mà còn cả thủy điện để sản xuất năng lượng.

## Thông tin:

+ Sweden also excels in waste management and recycling, with one of the highest recycling rates globally. (Thụy Điển cũng xuất sắc trong quản lý và tái chế chất thải, với tỷ lệ tái chế thuộc hàng cao nhất thế giới.)

 $\rightarrow$  A sai vì Thụy Điển có tập trung vào việc quản lý chất thải.

+ Sweden is widely recognized as a global leader in environmental sustainability and green living. (Thụy Điển được công nhận rộng rãi là quốc gia dẫn đầu toàn cầu về tính bền vững môi trường và lối sống xanh.)



→ C sai vì xuyên suốt bài đọc đã đề cập rất nhiều tiến bộ của Thụy Điển trong việc thúc đẩy tính bền vững môi trường, và biến Thụy Điển trở thành quốc gia dẫn đầu toàn cầu trong lĩnh vực này.

+ The country has significantly reduced its dependence on fossil fuels by investing in wind, solar, and hydroelectric power. (Đất nước này đã giảm đáng kể sự phụ thuộc vào nhiên liệu hóa thạch bằng cách đầu tư vào năng lượng gió, mặt trời và thủy điện.)

→ D sai vì Thụy Điển đã giảm đáng kể sự phụ thuộc vào nhiên liệu hóa thạch.

+ Sustainable transportation is another cornerstone of Sweden's green initiatives. (Giao thông bền vững là một nền tảng khác trong các sáng kiến xanh của Thụy Điển.)

+ In addition to renewables, nuclear energy provides a low-carbon alternative to fossil fuels, while energy efficiency measures such as advanced building standards and smart grids help lower overall energy demand. (Ngoài năng lượng tái tạo, năng lượng hạt nhân còn cung cấp một giải pháp thay thế carbon thấp cho nhiên liệu hóa thạch, trong khi các biện pháp tiết kiệm năng lượng như các tiêu chuẩn xây dựng tiên tiến và lưới điện thông minh giúp giảm nhu cầu năng lượng tổng thể.)

+ Sweden also excels in waste management and recycling, with one of the highest recycling rates globally. (Thụy Điển cũng xuất sắc trong quản lý và tái chế chất thải, với tỷ lệ tái chế thuộc hàng cao nhất thế giới.)

 $\rightarrow$  B đúng.

→ Chọn đáp án B

Question 21. Which of the following sentences best paraphrases the highlighted sentence of paragraph 4?

A. Sweden's green initiatives heavily depend on sustainable transportation.

B. Sustainable transportation is a minor aspect of Sweden's green efforts.

C. Another key part of Sweden's green initiatives is the focus on sustainable transportation.

D. Sustainable transportation in Sweden mainly focuses on creating cornerstones.

Câu nào sau đây diễn giải tốt nhất câu được đánh dấu ở đoạn 4?

A. Các sáng kiến xanh của Thụy Điển phụ thuộc rất nhiều vào giao thông bền vững. → Sai ở 'heavily depend on' vì giao thông bền vững cũng là một nền tảng khác, không phải yếu tố được phụ thuộc nhiều nhất.

B. Giao thông bền vững là một khía cạnh nhỏ trong nỗ lực xanh của Thụy Điển. → Sai ở 'minor' vì theo câu gốc thỉ giao thông bền vững là một nền tảng (hàm ý là rất quan trọng).

C. Một phần quan trọng khác trong sáng kiến xanh của Thụy Điển là sự tập trung vào giao thông bền vững. → Diễn đạt đúng và đầy đủ ý⁄nghĩa câu gốc.

D. Giao thông bền vững ở Thụy Điển chủ yếu tập trung vào việc tạo ra nền tảng. → Sai về ý nghĩa câu. Thông tin:

Sustainable transportation is another cornerstone of Sweden's green initiatives. (Giao thông bền vững là một nền tảng khác trong các sáng kiến xanh của Thụy Điển.)

→ Chọn đáp án C

Question 22. The word holistic in paragraph 4 is OPPOSITE in meaning to\_\_\_\_\_

 A. unlimited
 B. sufficient
 C. incomplete
 D. all-inclusive

 Từ 'holistic' trong đoạn 4 thì TRÁI NGHĨA với \_\_\_\_\_.
 .

 A. unlimited /ʌn'lɪmɪtɪd/ (adj): không giới hạn
 .

 B. sufficient /sə'fɪʃnt/ (adj): đù
 .

 C. incomplete /ˌɪnkəm'pli:t/ (adj): chưa hoàn thành, không đầy đủ
 .

 D. all-inclusive /ˌɔ:l m'klu:sɪv/ (adj): bao gồm tất cả
 .

 - holistic /hə'lɪstɪk/ (adj): toàn diện >< incomplete (adj)</td>
 .

## Thông tin:

The country's <u>holistic</u> approach provides a valuable model for others aiming to reduce their environmental impact and foster a cleaner, more sustainable future. (Cách tiếp cận toàn diện của quốc gia này cung cấp một mô hình có giá trị cho những quốc gia khác hướng tới giảm tác động của họ đến môi trường và thúc đẩy một tương lai sạch hơn, bền vững hơn.)

→ Chọn đáp án C

Question 23. Which of the following can be inferred from the passage?

A. Sweden's transportation infrastructure is outdated and needs improvement.

B. Swedish people are encouraged to cycle to help reduce the carbon emissons.

C. Sweden has no interest in biofuels and sustainable aviation technologies.

D. Sweden plans to eliminate the cycling lanes and car-free zones in cities by 2045.

Điều nào sau đây có thể được suy ra từ bài đọc?

A. Cơ sở hạ tầng giao thông của Thụy Điển đã lỗi thời và cần được cải thiện.

B. Người dân Thụy Điển được khuyến khích đạp xe để giúp giảm lượng khí thải carbon.

C. Thụy Điển không quan tâm đến nhiên liệu sinh học và công nghệ hàng không bền vững.

D. Thụy Điển có kế hoạch loại bỏ làn đường đành cho xe đạp và khu vực cấm ô tô ở các thành phố vào năm 2045.



#### Thông tin:

+ Sweden's focus on biofuels and sustainable aviation technologies further reduces the carbon emissions from transportation, aligning with its broader environmental goals. (Việc Thụy Điển tập trung vào nhiên liệu sinh học và công nghệ hàng không bền vững giúp giảm hơn nữa lượng khí thải carbon từ giao thông vận tải, phù hợp với các mục tiêu môi trường rộng lớn hơn.)

→ C sai vì trái ngược với thông tin bài đọc.

+ Additionally, cycling lanes and car-free zones in cities encourage eco-friendly travel. (Ngoài ra, làn đường dành cho xe đạp và khu vực cấm ô tô ở các thành phố khuyến khích đu lịch thân thiện với môi trường.)

→ D sai vì không có đủ thông tin trong bài đọc để suy ra đáp án này.

+ The Swedish government has invested in public transportation, cycling infrastructure, and electric vehicles (EVs). (Chính phủ Thụy Điển đã đầu tư vào giao thông công cộng, cơ sở hạ tầng dành cho xe đạp và xe điện (EV).)

→ A sai vì không có đủ thông tin trong bài đọc để suy ra đáp án này.

→ B có thể được suy ra từ bài đọc.

→ Chọn đáp án B

Question 24. Which of the following sentences best summarizes the main idea of the entire passage?

A. Sweden has taken substantial measures in renewable energy, waste management, and sustainable transport to lead the way in environmental sustainability.

**B.** Despite its efforts, Sweden still faces significant challenges in adopting renewable energy and sustainable transportation.

**C.** Sweden's green living policies have been effective in the areas of waste management and public transport, being a global leader in environmental sustainability.

**D.** Sweden has a complex waste management system, but its success is evident in its high recycling rate, making it a globally leading country in environmental sustainability.

Câu nào sau đây tóm tắt tốt nhất ý chính của toàn bộ bài đọc?

A. Thụy Điển đã thực hiện các biện pháp quan trọng trong năng lượng tái tạo, quản lý chất thải và giao thông bền vững để dẫn đầu về tính bền vững môi trường. → Đúng vì tóm tắt đầy đủ nội dung bài đọc.

B. Bất chấp những nỗ lực của mình, Thụy Điển vẫn phải đối mặt với những thách thức đáng kể trong việc áp dụng năng lượng tái tạo và giao thông bền vững. → Sai ở 'significant challenges' vì không có thông tin đề cập trong bài đọc.

C. Chính sách sống xanh của Thụ☆ Điển đã có hiệu quả trong các lĩnh vực quản lý chất thải và giao

thông công cộng, dẫn đầu toàn cầu về bền vững môi trường. → Sai vì chỉ đề cập một phần thông tin bài đọc, chưa đề cập đến một yếu tố then chốt khác đó là năng lượng tái tạo.

D. Thụy Điển có một hệ thống quản lý chất thải phức tạp, nhưng thành công của nước này thể hiện rõ ở tỷ lệ tái chế cao, khiến nước này trở thành quốc gia dẫn đầu toàn cầu về tính bền vững môi trường. → Sai vì chỉ đề cập đến một phần thông tin bài đọc, chưa đề cập đến năng lượng tái tạo và giao thông bền vững.

## Tóm tắt:

+ Đoạn 1: Giới thiệu về Thụy Điển, quốc gia được công nhận là dẫn đầu toàn cầu về tính bền vững môi trường và lối sống xanh. Người dân có ý thức cao về tái chế, quản lý rác thải, giảm tiêu thụ năng lượng và sống thân thiện với môi trường. Chính phủ có nhiều chính sách và sáng kiến để thúc đẩy xã hội bền vững. Sống xanh ở Thụy Điển là cách tiếp cận toàn diện bao gồm hiệu quả năng lượng, năng lượng tái tạo, giảm chất thải và quảng bá các sản phẩm và dịch vụ thân thiện với môi trường.

+ Đoạn 2: Sự phụ thuộc vào năng lượng tái tạo là một yếu tố then chốt trong chiến lược môi trường của Thụy Điển. Đất nước giảm sự phụ thuộc vào nhiên liệu hóa thạch bằng cách đầu tư vào năng lượng tái tạo (gió, mặt trời, thủy điện). Gần một nửa năng lượng của Thụy Điển đến từ các nguồn tái tạo và họ có mục tiêu trung hòa carbon vào năm 2045. Năng lượng hạt nhân cũng là một giải pháp thay thế cho nhiên liệu hóa thạch và các biện pháp tiết kiệm năng lượng cũng được áp dụng để giảm nhu cầu năng lượng.

+ Đoạn 3: Đoạn văn này để cập về sự quản lý, tái chế chất thải của Thụy Điển, với gần 99% rác thải của cả nước được tái chế và rác thải không thể tái chế được đốt để tạo ra năng lượng. Bên cạnh đó, đất nước còn có các biện pháp giải quyết rác thải nhựa, bao gồm cấm nhựa sử dụng một lần, thúc đẩy các lựa chọn thay thế có thể tái sử dụng và tất cả những nỗ lực này đều với mục đích là hỗ trợ nền kinh tế tuần hoàn.

+ Đoạn 4: Giao thông bền vững cũng là yếu tố quan trọng trong chiến lược xanh của Thụy Điển. Họ đầu tư vào giao thông công cộng, cơ sở hạ tầng cho xe đạp và xe điện, đồng thời khuyến khích du lịch thân thiện với môi trường bằng cách xây dựng làn đường xe đạp và khu vực cấm ô tô. Thụy Điển cũng tập trung vào nhiên liệu sinh học và công nghệ hàng không bền vững để giảm khí thải carbon.

+ Đoạn 5: Tóm lại, cam kết của Thụy Điển về sống xanh thông qua năng lượng tái tạo, quản lý chất thải và giao thông bền vững là cách tiếp cận toàn điện. Cho nên, đây là một hình mẫu cho các quốc gia khác hướng tới để thúc đẩy một tương lai sạch hơn và bền vững hơn.

→ Bài đọc đề cập về Thụy Điển, quốc gia dẫn đầu về tính bền vững môi trường. Để đạt được điều này, đất nước đã thực hiện nhiều biện pháp quan trọng trong năng lượng tái tạo, quản lý chất thải và giao thông bền vững. Cách tiếp cận toàn diện này đã cung cấp một hình mẫu cho các quốc gia khác hướng tới để có một tương lai sạch hơn và bền vững hơn.



#### → Chọn đáp án A

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions from 25 to 29. Question 25.

- a. David: That's good! What kind of work will you be doing?
- b. Sophie: I'm a bit nervous but excited to take a new role.
- c. Sophie: I'm about to start my internship next week.
- d. David: Sounds like a fantastic opportunity! Are you feeling prepared?
- e. Sophie: I'll be assisting in marketing and social media projects.

(Adapted from Learn Smart World)

A. c-e-d-b-a	B. e-a-c-d-b	C. e-d-a-b-c	D. c-a-e-d-b
DỊCH BÀI			
Sophie: I'm about to week.	o start my internship next	Sophie: Tôi sắp bắt	đầu kỳ thực tập vào tuần tới.
David: That's good! you be doing?	What kind of work will	David: Tốt lắm! Bạ	n sẽ làm loại công việc gỉ?
Sophie: I'll be assisti media projects.	ng in marketing and social	Sophie: Tôi sẽ hỗ thông xã hội.	trợ các dự án tiếp thị và truyền
David: Sounds like a you feeling prepared?	fantastic opportunity! Are	David: Nghe có vẻ cảm thấy sẵn sàng c	ẻ là một cơ hội tuyệt vời! Bạn đã chưa?
Sophie: I'm a bit ner new role.	rvous but excited to take a	Sophie: Tôi hơi lo đảm nhận vai trò m	lắng nhưng rất hào hứng khi được ới.
→ Chọn đáp án D		-	

#### Question 26.

Dear Sir,

a. As a friendly, hard-working person with a passion for food and people, I am also fluent in English, which will allow me to assist foreign customers effectively.

b. I would be happy to meet for an interview at your convenience and am available any afternoon during the week, with my CV attached for your reference.

c. I am in my final year of secondary school and have previous experience in the hospitality industry,

having worked as a waiter at a fast-food restaurant last summer, where I greeted customers, took orders, and served food and drinks.

d. I am writing to apply for the part-time server position advertised on your website on 10 October, as I believe a part-time job is an excellent opportunity to gain valuable skills.

e. If selected, I can begin working after 24 October.

Yours faithfully,

Mai Thanh Nga

			(Adapted from Global Success)
A. d-b-c-a-e	B. d-b-c-e-a	C. d-c-a-b-e	D. d-c-b-a-e
DỊCH BÀI			
Dear Sir,		Kính gửi Ngài,	
position advertised October, as I believ excellent opportunity to in my final year of s previous experience is having worked as restaurant last sum customers, took orded drinks. As a friendly, h passion for food and English, which will a customers effectively. for an interview at y available any afterno	y for the part-time server on your website on 10 ye a part-time job is an to gain valuable skills. I am econdary school and have in the hospitality industry, a waiter at a fast-food mer, where I greeted ers, and served food and hard-working person with a people, I am also fluent in allow me to assist foreign I would be happy to meet your convenience and am on during the week, with our reference. If selected, I er 24 October.	thời gian được q vào ngày 10 thán thời gian là một đ kỹ năng có giá tr và đã có kinh ng sạn, từng làm bả nhanh vào mùa khách hàng, nhậr đồ uống. Là mộ niềm đam mê vấ thông thạo tiếng trợ khách hàng m rất vui được gặp tiện của ngài và s trong tuần, kèm t	tể ứng tuyển vào vị trí phục vụ bán quảng cáo trên trang web của ngài ng 10, vì tôi tin rằng công việc bán cơ hội tuyệt vời để đạt được những rị. Tôi đang học năm cuối cấp hai chiệm làm việc trong ngành khách ồi bàn tại một nhà hàng thức ăn hè năm ngoái, nơi tôi chào đón n đơn đặt hàng và phục vụ đồ ăn và st người thân thiện, chăm chỉ với ề ẩm thực và con người, tôi cũng Anh, điều này sẽ cho phép tôi hỗ nước ngoài một cách hiệu quả. Tôi ngài để phỏng vấn vào lúc thuận sẵn sàng vào bất kỳ buổi chiều nào heo CV của tôi để ngài tham khảo. tôi có thể bắt đầu làm việc sau
Yours faithfully,		Trân trọng,	
Mai Thanh Nga		Mai Thanh Nga	

→ Chọn đáp án C



### Question 27.

a. Minh: Hi, Mark! Long time no see. You look so good!

b. Minh: Yes, I have. I exercise every morning and eat more healthy fooD.

c. Mark: Hi, Minh! Thanks. You look so fit, too. Have you worked out a lot recently?

(Adapted from Global Success)

<mark>А.</mark> а-с-b	B. b-c-a	<b>C.</b> c-b-a	D. c-a-b
DỊCH BÀI			
Minh: Hi, Mark! L good!	ong time no see. You look so	Minh: Chào Ma tuyệt!	rk! Đã lâu không gặp. Bạn trông rất
Mark: Hi, Minh! 7 Have you worked o	Thanks. You look so fit, too. out a lot recently?		nh! Cảm ơn. Trông bạn cũng rất cân n có tập thể dục nhiều không?
Minh: Yes, I have and eat more health	e. I exercise every morning hy food.		i có tập. Tôi tập thể dục mỗi sáng và lầm lành mạnh hơn.
→ Chọn đáp án A	L		

#### Question 28.

a. More and more companies are embracing this model since they have realised that it reduces operational costs and offers a better work-life balance for staff.

b. Despite its advantages, some challenges remain, such as maintaining team collaboration and ensuring clear communication.

c. It allows employees to work from anywhere, as long as they have an Internet connection, which increases flexibility and productivity.

d. However, remote work is still a great option and has the potential to change the labour market positively.

e. The rise of remote work has completely changed modern working environments and practices.

(Adapted from Global Success)

A. e-b-d-c-a	B. a-c-d-b-e	C. e-c-a-b-d	<b>D.</b> a-e-c-b-d
DỊCH BÀI			
The rise of remot	e work has completely	Sự gia tăng của cô	ng việc từ xa đã thay đổi hoàn toàn
	U U	0	ch làm việc hiện đại. Nó cho phép
practices. It allows	employees to work from	nhân viên làm việ	c ở mọi nơi, miễn là họ có kết nối
	A	alliouont	hi



anywhere, as long as they have an Internet	Internet, giúp tăng tính linh hoạt và năng suất. Ngày
connection, which increases flexibility and	càng có nhiều công ty đi theo mô hình này vì họ nhận
productivity. More and more companies are	ra rằng nó giúp giảm chi phí hoạt động và mang lại
embracing this model since they have realised	sự cân bằng tốt hơn giữa công việc và cuộc sống cho
that it reduces operational costs and offers a	nhân viên. Mặc đù có những lợi thế, vẫn còn một số
better work-life balance for staff. Despite its	thách thức, chẳng hạn như duy trì sự hợp tác nhóm
advantages, some challenges remain, such as	và đảm bảo sự giao tiếp rõ ràng. Tuy nhiên, làm việc
maintaining team collaboration and ensuring	từ xa vẫn là một lựa chọn tuyệt vời và có tiềm năng
clear communication. However, remote work is	thay đổi thị trường lao động một cách tích cự $\mathbf{C}$ .
still a great option and has the potential to	
change the labour market positively.	

→ Chọn đáp án C

#### Question 29.

a. This trend reflects a shift in the population distribution in Vietnam over the 60-year period.

b. Meanwhile, the urban population, which started at just 15% in 1960, gradually rose, reaching 37% by 2020.

c. From 1990, the urban population increased steadily, while the rural population continued to decline.

d. The line graph illustrates the urban and rural populations in Vietnam from 1960 to 2020, showing an overall increase in urban population and a decrease in rural population.

e. In 1960, most people lived in rural areas, but the rural population decreased slightly to 81% by 1980, remained stable for the next decade, and then fell further to 63% by 2020.

(Adapted from Global success)

#### A. d-c-a-b-e

B. d-b-c-e-a

C. d-e-b-c-a

D. d-e-a-b-c

#### **DỊCH BÀI**

The line graph illustrates the urban and rural populations in Vietnam from 1960 to 2020, overall increase showing an in urban population and a decrease in rural population. In 1960, most people lived in rural areas, but the rural population decreased slightly to 81% by 1980, remained stable for the next decade, then fel1 further and to by ∧63%

Biểu đồ đường minh họa dân số thành thị và nông thôn ở Việt Nam từ năm 1960 đến năm 2020, cho thấy dân số thành thị nhìn chung tăng và dân số nông thôn giảm. Năm 1960, hầu hết người dân sống ở nông thôn, nhưng dân số nông thôn giảm nhẹ xuống còn 81% vào năm 1980, duy trì ổn định trong thập kỷ tiếp theo và sau đó giảm xuống sâu hơn còn 63% vào năm 2020. Trong khi đó, dân số thành thị, bất đầu chỉ

2020. Meanwhile, the urban population, which	ở mức 15% vào năm 1960, tăng dần, đạt 37% vào
started at just 15% in 1960, gradually rose,	năm 2020. Từ năm 1990, dân số thành thị tăng đều
reaching 37% by 2020. From 1990, the urban	đặn, trong khi dân số nông thôn tiếp tục giảm. Xu
population increased steadily, while the rural	hướng này phản ánh sự thay đổi về phân bố dân cư ở
population continued to decline. This trend	Việt Nam trong khoảng thời gian 60 năm.
reflects a shift in the population distribution in	
Vietnam over the 60-year period.	

→ Chọn đáp án C

# Read the following passage about humanoid robots and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 30 to 34.

Pham Nhat Vuong is a prominent Vietnamese businessman, be the founder of Vingroup, one of the largest conglomerates in Vietnam. Born in 1968 in Hai Phong, he (30)\_\_\_\_\_\_. Initially, Vuong studied engineering in Ukraine, where he started a small business that produced instant noodles. His entrepreneurial skills were recognized early, (31)\_\_\_\_\_, eventually leading to the establishment of Vingroup in 1993. Over the years, Vingroup has diversified its portfolio, investing in sectors such as real estate, retail, healthcare, and technology. Vuong, (32)\_\_\_\_\_, has guided the company to become a market leader, with significant contributions to urban development in Vietnam.

Notably, (33)\_\_\_\_\_. VinFast, the company's electric car brand, was launched with the aim of revolutionizing the global auto market. By focusing on cutting-edge technology and sustainability, (34)\_\_\_\_\_. His success is attributed to his ability to adapt to global trends while maintaining a deep understanding of the local market, making Vuong one of the wealthiest individuals in Vietnam. Through his ventures, a lasting impact on Vietnam's economic landscape has been created, driving forward modernization and innovation across the country.

(Adapted from https://truongloi.vn/tag/pham-nhat-vuong-net-worth/)

#### Question 30.

- A. known for his determination and strategic vision on his journey to success
- B. has been knowing for his determination and strategic vision on his journey to success
- C. knows his determination and strategic vision on his journey to success

D. has been known for his determination and strategic vision on his journey to success

#### Giải thích:

#### **DỊCH BÀI**

Pham Nhat Vuong is a prominent Vietnamese Pham Nhật Vượng là một doanh nhân nổi bật

businessman, be the founder of Vingroup, one of the largest conglomerates in Vietnam. Born in 1968 in Hai Phong, he has been known for his determination and strategic vision on his journey to success. Initially, Vuong studied engineering in Ukraine, where he started a small business that produced instant noodles. His entrepreneurial skills were recognized early, and his company soon expanded, eventually leading to the establishment of Vingroup in 1993. Over the years, Vingroup has diversified its portfolio, investing in sectors such as real estate, retail, healthcare, and technology. Vuong, whose leadership style is often described as visionary, has guided the company to become a market leader, with significant contributions to urban development in Vietnam.

Notably, Vingroup's venture into the automotive sector has captured international attention. VinFast, the company's electric car brand, was launched with the aim of revolutionizing the global auto market. By focusing on cutting-edge technology and sustainability, VinFast quickly became the first Vietnamese car manufacturer to reach the international stage. His success is attributed to his ability to adapt to global trends while maintaining a deep understanding of the local market, making Vuong one of the wealthiest individuals in Vietnam. Through his ventures, a lasting impact on Vietnam's economic landscape has been created, driving forward modernization and innovation across the country.

của Việt Nam, là người sáng lập Vingroup, một trong những tập đoàn lớn nhất Việt Nam. Sinh năm 1968 tại Hải Phòng, ông được biết đến với sự quyết tâm và tầm nhìn chiến lược trên con đường thành công của ông ấy. Ban đầu, Vượng học kỹ thuật tại Ukraine, nơi ông bắt đầu một doanh nghiệp nhỏ sản xuất mì ăn liền. Kỹ năng kinh doanh của ông sớm được công nhận, và công ty của ông đã nhanh chóng mở rộng, cuối cùng dẫn đến việc thành lập Vingroup vào năm 1993. Qua nhiều năm, Vingroup đã đa dạng hóa danh mục đầu tư, đầu tư vào các lĩnh vực như bất động sản, bán lẻ, y tế và công nghệ. Vượng, phong cách lãnh đạo của ông ấy thường được mô tả là có tẩm nhìn, đã dẫn dắt công ty trở thành một doanh nghiệp dẫn đầu thị trường, với những đóng góp quan trọng cho sự phát triển đô thị tại Việt Nam.

Đáng chú ý, việc mạo hiểm tham gia vào lĩnh vực ô tô của Vingroup đã thu hút sự chú ý quốc tế. VinFast, thương hiệu xe điện của công ty, ra đời với mục tiêu cách mạng hóa thị trường ô tô toàn cầu. Bằng cách tập trung vào công nghệ tiên tiến và tính bền vững, VinFast nhanh chóng trở thành nhà sản xuất ô tô Việt Nam đầu tiên vươn tẩm quốc tế. Thành công của ông được cho là nhờ khả năng thích ứng với xu hướng toàn cầu trong khi vẫn hiểu rõ thị trường địa phương, giúp ông trở thành một trong những người giàu nhất Việt Nam. Thông qua các dự án kinh doanh của mình, ông đã tạo ra một tác động lâu dài đối với nền kinh tế Việt Nam, thúc đẩy hiện đại hóa và đổi mới trên cả nước.

Ta thấy câu đã có chủ ngữ chính <sup>c</sup>he (lộng ấy); do vậy, dựa vào ngữ nghĩa và ngữ cảnh của câu ta cần sử dụng một động từ chính có <mark>chia thì với dạng bị động (be + V3/ed).</mark>



Loại A vì sử dụng quá khứ phân từ.

Loại B vì sử dụng sai cấu trúc bị động (has been knowing → has been known)

- Loại C vì sử dụng động từ chia thì hiện tại đơn ở dạng chủ động.

#### Tạm dịch:

Born in 1968 in Hai Phong, he has been known for his determination and strategic vision on his journey to success. (Sinh năm 1968 tại Hải Phòng, ông được biết đến với sự quyết tâm và tầm nhìn chiến lược trên con đường thành công của ông ấy.)

→ Chọn đáp án D

#### Question 31.

A. and his company soon expanded

B. for his company soon expanded

C. but his company soon expanded

D. or his company soon expanded

Ta thấy câu đã có đầy đủ chủ ngữ và động từ; do vậy, ta cần điền một mệnh đề phụ bắt đầu bằng liên từ phù hợp về ngữ nghĩa và ngữ cảnh để tăng thêm sự mạch lạc và logic của câu.

A. và công ty của ông đã nhanh chóng mở rộng

B. vì công ty của ông đã nhanh chóng mở rộng

C. nhưng công ty của ông đã nhanh chóng mở rộng

D. hoặc công ty của ông đã nhanh chóng mở rộng

Dựa vào ngữ cảnh, ta thấy mệnh đề cần điền có chức năng bổ sung thêm ý nhấn mạnh về kỹ năng kinh doanh của ông Phạm Nhật Vượng → ta chọn 'and his company soon expanded' là đáp án đúng.

#### Tạm dịch:

His entrepreneurial skills were recognized early, and his company soon expanded, eventually leading to the establishment of Vingroup in 1993. (Kỹ năng kinh doanh của ông sớm được công nhận, và công ty của ông đã nhanh chóng mở rộng, cuối cùng dẫn đến việc thành lập Vingroup vào năm 1993.)

Edu.vn

→ Chọn đáp án A

#### Question 32.

A. his leadership style is often described as visionary.

B. of which leadership style is often described as visionary

C. which leadership style is often described as visionary

## D. whose leadership style is often described as visionary

Ta thấy câu đã có chủ ngữ chính 'Vuong' (Vượng) và động từ chính 'has guided' (đã dẫn dắt); do vậy, ta có thể sử dụng mệnh đề quan hệ hoặc rút gọn mệnh đề quan hệ.

Loại A vì sử dụng mệnh để độc lập.

- Loại B vì 'of which' không thể dùng để chỉ sự sở hữu của danh từ chỉ người phía trước (Vuong).

- Loại C vì 'which' không thể đứng trước danh từ trong mệnh đề quan hệ (leadership style).

## Tạm dịch:

Vuong, whose leadership style is often described as visionary, has guided the company to become a market leader, with significant contributions to urban development in Vietnam. (Vượng, phong cách lãnh đạo của ông ấy thường được mô tả là có tầm nhìn, đã dẫn dắt công ty trở thành một doanh nghiệp dẫn đầu thị trường, với những đóng góp quan trọng cho sự phát triển đô thị tại Việt Nam.)

ightarrow Chọn đáp án D

## Question 33.

A. Vingroup's venture into the automotive sector has captured international attention

B. the move by Vingroup into the automotive industry has gained no global interest

C. Vietnam's foray into the automotive industry has gained international attention

D. Vingroup's expansion into the automotive field has garnered nationwide attention

Ta cần điền một mệnh đề phù hợp về ngữ nghĩa và ngữ cảnh. Ta xét từng đáp án:

A. việc mạo hiểm tham gia vào lĩnh vực ô tô của Vingroup đã thu hút sự chú ý quốc tế → Đúng vì ý nghĩa câu phù hợp về ngữ nghĩa và ngữ cảnh.

B. động thái lấn sân sang ngành công nghiệp ô tô của Vingroup không thu hút được sự quan tâm toàn cầu → Sai vì ý nghĩa của câu không phù hợp về ngữ cảnh, các câu liền sau đề cập về thành công vươn tầm quốc tế của VinFast (thương hiệu xe điện của công ty).

C. sự lấn sân của Việt Nam sang ngành công nghiệp ô tô đã thu hút sự chú ý quốc tế → Sai vì ý nghĩa của câu không phù hợp về ngữ cảnh, bài đọc đang tập trung nói về ông Phạm Nhật Vượng và tập đoàn Vingroup.

D. sự mở rộng của Vingroup sang lĩnh vực ô tô thu hút sự chú ý của cả nước → Sai vì ý nghĩa của câu không phù hợp về ngữ cảnh, các câu liền sau đề cập về thành công vươn tầm quốc tế của VinFast (thương hiệu xe điện của công ty) chứ không chỉ là sự chú ý của cả nước.

## Tạm dịch:

Notably, Vingroup's venture into the automotive sector has captured international attention. VinFast, the company's electric car brand, was launched with the aim of revolutionizing the global auto market.

(Đáng chú ý, việc mạo hiểm tham gia vào lĩnh vực ô tô của Vingroup đã thu hút sự chú ý quốc tế.) → **Chọn đáp án A** 

## Question 34.

A. VinFast quickly became the first Vietnamese car manufacturer to reach the international stage

B. VinFast quickly became the first Vietnamese car maker reaching the international stage

C. Vietnam quickly became the first car producer to reach the international stage

D. Vietnam quickly became the first car manufacturer reaching the international stage

Ta cần điền một mệnh đề phù hợp về ngữ nghĩa và ngữ cảnh. Ta xét từng đáp án:

- Loại C và D vì ý nghĩa của câu không phù hợp về ngữ cảnh, câu đang tập trung nói về VinFast.

Loại B vì sử dụng sai cấu trúc ngữ pháp (the first ... + to V) (reaching → to reach).

## Tạm dịch:

By focusing on cutting-edge technology and sustainability, VinFast quickly became the first Vietnamese car manufacturer to reach the international stage. (Bằng cách tập trung vào công nghệ tiên tiến và tính bền vững, VinFast nhanh chóng trở thành nhà sản xuất ô tô Việt Nam đầu tiên vươn tầm quốc tế.)

 $\rightarrow$  Chọn đáp án A

# Read the following leaflet and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 35 to 40.

## Your Gateway to a Healthier Lifestyle!

Are you ready to (35)\_\_\_\_\_ the challenge of living healthier? (36)\_\_\_\_\_ our innovative fitness solutions, achieving your goals is easier than ever. Whether you're looking to build strength, improve endurance, or simply (37)\_\_\_\_\_ active, we have the perfect plan for you.

Our gym memberships include access to state-of-the-art equipment, personalized training sessions, and wellness workshops-all at affordable (38)\_\_\_\_\_. Some members focus on strength training, while (39)\_\_\_\_\_ enjoy yoga and relaxation classes. Whatever your preference, we tailor your journey to suit your lifestyle.

Don't let (40)\_\_\_\_\_ hold you back! Join a community of like-minded individuals who are committed to transforming their lives. Start today and feel the difference in your energy, health, and happiness. Your fitness journey begins now-let us help you every step of the way!

(Adapted from Gold Experience)



Question 35.

## Giải thích:

## DỊCH BÀI

## Your Gateway to a Healthier Lifestyle!

Are you ready to take up the challenge of living healthier? Because of our innovative fitness solutions, achieving your goals is easier than ever. Whether you're looking to build strength, improve endurance, or simply stay active, we have the perfect plan for you.

Our gym memberships include access to state-of-the-art equipment, personalized training sessions, and wellness workshops - all at affordable costs. Some members focus on strength training, while others enjoy yoga and relaxation classes. Whatever your preference, we tailor your journey to suit your lifestyle.

Don't let excuses hold you back! Join a community of like-minded individuals who are committed to transforming their lives. Start today and feel the difference in your energy, health, and happiness. Your fitness journey begins now-let us help you every step of the way!

## Cánh cổng dẫn bạn đến lối sống lành mạnh hơn!

Bạn đã sẵn sàng chấp nhận thử thách để sống khỏe mạnh hơn chưa? Nhờ có những giải pháp về thể dục, thể hình sáng tạo của chúng tôi, việc đạt được mục tiêu của bạn trở nên dễ dàng hơn bao giờ hết. Dù bạn muốn xây dựng sức mạnh, cải thiện sức bền hay đơn giản chỉ muốn duy trì năng động, chúng tôi có kế hoạch hoàn hảo dành cho bạn.

Thẻ hội viên phòng gym của chúng tôi bao gồm quyền sử dụng thiết bị hiện đại, các buổi huấn luyện được cá nhân hóa và hội thảo chăm sóc sức khỏe - tất cả với chi phí phải chăng. Một số hội viên tập trung vào rèn luyện sức mạnh, trong khi những người khác lại yêu thích các lớp yoga và thư giãn. Dù sở thích của bạn là gì, chúng tôi luôn điều chỉnh hành trình tập luyện sao cho phù hợp với lối sống của bạn.

Đừng để những lời viện có cản trở bạn! Hãy tham gia vào cộng đồng những người có cùng chí hướng, những người đang cam kết thay đổi cuộc sống của họ. Bắt đầu ngay hôm nay và cảm nhận sự khác biệt trong năng lượng, sức khỏe và niềm hạnh phúc của bạn. Hành trình về thể dục, thể hình của bạn bắt đầu ngay bây giờ - hãy để chúng tôi đồng hành cùng bạn trên từng bước đường!

## Kiến thức về cụm động từ (Phrasal verbs):

- A. get on: lên (xe, tàu, máy bay,...)
- B. take up: chấp nhận (thử thách, lời đề nghị, ý tưởng,...); bắt đầu theo đuổi một sở thích, hoạt động
- C. account for: giải thích, chiếm



D. make out: hiểu ra

## Tạm dịch:

Are you ready to take up the challenge of living healthier? (Bạn đã sẵn sàng chấp nhận thử thách để sống khỏe mạnh hơn chưa?)

→ Chọn đáp án B

## Question 36.

A. Instead of	<b>B.</b> Because of	${\bf C}.$ Irrespective of	$\boldsymbol{D}.$ In case of
Kiến thức về cụm giới từ	:		
A. Instead of: thay vì			
<b>B.</b> Because of: vì, nhờ			
C. Irrespective of: bất kể, 1	bất chấp		
D. In case of: trong trường	, hợp		

### Tạm dịch:

Because of our innovative fitness solutions, achieving your goals is easier than ever. (Nhờ có những giải pháp về thể dục, thể hình sáng tạo của chúng tôi, việc đạt được mục tiêu của bạn trở nên dễ dàng hơn bao giờ hết.)

→ Chọn đáp án B

## Question 37.

A. exist	B. reside	C. live	D.

## Cấu trúc:

stay + ADJ: giữ nguyên, tiếp tục ở một trạng thái nào đó

## Tạm dịch:

Whether you're looking to build strength, improve endurance, or simply stay active, we have the perfect plan for you. (Dù bạn muốn xây dựng sức mạnh, cải thiện sức bền hay đơn giản chỉ muốn đuy trì năng động, chúng tôi có kế hoạch hoàn hảo dành cho bạn.)

stay

→ Chọn đáp án D

## Question 38.



A. cost /kɔ:st/ (n): chi phi

**B.** pension /'penʃn/ (n): lương hưu

C. profit / profit/ (n): lợi nhuận

D. wage /weɪdʒ/ (n): tiền lương (thường trả theo giờ hoặc ngày)

### Tạm dịch:

Our gym memberships include access to state-of-the-art equipment, personalized training sessions, and wellness workshops - all at affordable costs. (Thẻ hội viên phòng gym của chúng tôi bao gồm quyền sử dụng thiết bị hiện đại, các buổi huấn luyện được cá nhân hóa và hội thảo chăm sóc sức khỏe - tất cả với chi phí phải chăng.)

→ Chọn đáp án A

## Question 39.

<b>B.</b> another	C. other	<b>D</b> . the others			
A. others: những người/cái khác					
B. another + N (đếm được số ít): một người∕cái khác					
C. other + N (đếm được số nhiều/không đếm được): những người/cái khác					
D. the others: những người/cái còn lại trong một nhóm					
Sau chỗ trống không có danh từ và dựa vào ngữ nghĩa, ta chọn 'others' là đáp án đúng.					
	ái khác c số ít): một người/cái k ố nhiều/không đếm đượ vi/cái còn lại trong một r	ái khác c số ít): một người/cái khác ố nhiều/không đếm được): những người/cái khá vi/cái còn lại trong một nhóm			

## Tạm dịch:

Some members focus on strength training, while others enjoy yoga and relaxation classes. (Một số hội viên tập trung vào rèn luyện sức mạnh, trong khi những người khác lại yêu thích các lớp yoga và thư giãn.)

## → Chọn đáp án A

## Question 40.

-					
A. complaints	<b>B</b> . regrets	C. excuses	<b>D.</b> words		
Kiến thức về từ vựng	i:				
A. complaint /kəmˈple	eint/ (n): lời phàn nàn				
<b>B.</b> regret /rɪˈɡret/ (n):	sự hối tiếc				
C. excuse /ɪkˈskjuːz/ (	C. excuse /ɪkˈskjuːz/ (n): lời bào chữa, lời viện cớ				
D. word /w3:rd/ (n): từ, lời nói, lời hứa					
Tạm dịch:	A+	Tailieuon	thi		
	100 L	Edu.vn			

Don't let excuses hold you back! (Đừng để những lời viện có cản trở bạn!)

→ Chọn đáp án C

