# Sở giáo dục và đào tạo Vĩnh KÌ THI TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2025 Phúc MÔN: TIẾNG ANH (Đề thi có 04 trang) Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian phát đề Họ, tên thí sinh: Mã đề: 903

Họ	, tên	thí sinh:
Số	báo	danh:

# Read the following passage about ecotourism and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 1 to 10.

(I) Ecotourism, a form of sustainable travel that prioritizes environmental conservation and cultural awareness, has become increasingly popular over the years as more people seek meaningful travel experiences. (II) Its appeal lies in its dual promise of adventure and responsible travel, making it an attractive option for environmentally conscious travelers. (III) However, it's not all sunshine and rainbows. While it offers significant benefits, including boosting the local economy and promoting conservation efforts, challenges like mismanagement, cultural exploitation, and the potential for environmental degradation persist, underscoring the complexity of balancing tourism with sustainability. (IV)

One of the primary advantages of ecotourism is its potential to foster environmental conservation. By attracting visitors to protected areas, it generates much-needed funds for wildlife preservation and ecosystem management efforts. Furthermore, local communities often play a crucial role in the success of ecotourism. Acting as guides, educators, and stewards, <u>they</u> share their knowledge of local flora and fauna, strengthening the bond between humans and nature. However, without proper guidelines and monitoring systems, over-tourism can occur, leading to unintended consequences such as habitat destruction, pollution, and wildlife disturbances that <u>undermine</u> conservation efforts.

Another significant benefit of ecotourism is the opportunity to educate travelers about cultural and ecological values. Visitors gain unique insights into indigenous traditions and practices, fostering mutual respect and understanding. These cultural exchanges can empower local communities and encourage the preservation of their heritage. However, as the saying goes, "The road to hell is paved with good intentions." In many cases, excessive commercialization of cultural practices for entertainment purposes risks diluting their authenticity and reducing them to mere performances for tourist consumption. This exploitation not only diminishes the cultural value but also alienates the communities whose heritage is being commercialized.

For ecotourism to truly succeed, all stakeholders - tourists, businesses, and local communities must strike a delicate balance between profit-making and preservation. Clear policies, robust community involvement, and responsible travel behavior are essential components of sustainable ecotourism practices. By emphasizing these principles, negative impacts can be minimized, allowing ecotourism to achieve its true purpose. Ultimately, ecotourism is more than a journey to breathtaking destinations; it represents a shared responsibility to protect and cherish our planet while experiencing its wonders in meaningful ways.

Question 1. Where in paragraph 1 does the following sentence best fit?

Unlike traditional tourism, ecotourism focuses on destinations that showcase natural beauty, biodiversity, and authentic cultural practices.

A. (III) B. (I) C. (IV) D. (II)

Question 2. The word "they" in paragraph 2 refers to \_\_\_\_\_.

A. ecotourism B. local communities C. educators D. guides

Question 3. The word "undermine" in paragraph 2 is OPPOSITE in meaning to \_\_\_\_\_.

A. damage B. exploit C. neutralize D. enhance

Question 4. Which of the following impacts of ecotourism is NOT mentioned in paragraph 2?

A. Positive effects on wildlife preservation and ecosystem management.

B. The disruption of local community traditions by ecotourism activities.

C. Habitat destruction due to over-tourism.

D. Pollution caused by improper guidelines and monitoring.

Question 5. The word "fostering" in paragraph 3 could best be replaced by \_\_\_\_\_.

A. abandoning B. hindering C. neglecting D. promoting

Question 6. Which of the following best summarizes paragraph 3?

A. Ecotourism is only beneficial when it directly supports wildlife preservation, disregarding cultural factors.

B. Ecotourism helps protect the environment and preserve culture, but excessive commercialization can undermine its benefits.

C. The primary goal of ecotourism is to increase tourism revenue, without concern for environmental or cultural consequences.

D. Ecotourism has no negative impacts as it promotes environmental conservation and cultural understanding.

Question 7. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. Ecotourism discourages travelers from learning about cultural and ecological values.

B. Ecotourism requires a balance between economic goals and environmental conservation.

C. Local communities benefit more from ecotourism than ecosystems do.

D. Ecotourism primarily aims to replace indigenous traditions with modern practices.

Question 8. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 4?

# By emphasizing these principles, negative impacts can be minimized, allowing ecotourism to achieve its true purpose.

A. Following these principles will help ecotourism avoid problems and ensure it meets its goals.

B. Without these principles, ecotourism's goals of sustainability and conservation will remain out of reach.

C. Ecotourism can only succeed if all stakeholders disregard these principles and focus solely on profit.

D. By neglecting these principles, ecotourism will fail to meet its objectives and could cause harm.

Question 9. Which of the following can be inferred from the passage?

A. Educating travelers is the most challenging aspect of ecotourism.

B. Without proper monitoring, ecotourism can contradict its conservation goals.

C. Local communities should avoid participating in ecotourism to preserve their traditions.

D. Ecotourism is sustainable only when local traditions remain unaffected.

Question 10. Which of the following best summarizes the passage?

A. Ecotourism is a sustainable form of travel that focuses on environmental conservation, cultural understanding, and the economic benefits of tourism, but it faces challenges such as over-tourism and cultural exploitation.

B. The passage emphasizes that ecotourism is purely a means to educate travelers about the importance of protecting the environment, without any negative consequences.

C. Ecotourism is mainly beneficial because it helps tourists experience adventure while generating significant economic benefits for the local communities.

D. While ecotourism is mostly about promoting cultural exchanges and enhancing the economic status of local communities, it rarely involves environmental concerns.

# Read the following passage about volunteering and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 11 to 15.

Volunteering is a powerful way to make a positive impact on society while also enriching one's personal growth. Many programs (11) \_\_\_\_\_ their time and skills to various causes. From environmental conservation to helping those in need, volunteering provides individuals with the opportunity to develop new skills, expand their social networks, and gain a deeper understanding of societal issues.

Numerous organizations have been set up to connect volunteers with meaningful opportunities.

These organizations aim to ensure that volunteers are matched with projects (12) \_\_\_\_\_. These initiatives are crucial in creating a more engaged and active citizenry, while providing valuable support to various causes across the globe.

Volunteering plays a vital role in fostering a sense of unity and resilience within communities. For example, disaster relief efforts often rely heavily on volunteers to provide immediate assistance to affected areas. (13) \_\_\_\_\_, helping them recover more quickly from crises.

By participating in community service, (14) \_\_\_\_\_. It allows individuals to feel a sense of purpose and fulfillment while they actively address pressing societal issues. Moreover, volunteering can also lead to personal growth, increased empathy, and enhanced leadership skills.

However, for volunteering programs to succeed, strong leadership, clear communication, and consistent support are essential. (15) \_\_\_\_\_. Additionally, partnerships between organizations and local communities are crucial in ensuring that the projects have long-term sustainability and meaningful outcomes.

#### Question 11.

A. that are gradually being developed to promote the value of community to contribute

B. when purpose is to inspire participation in charitable activities to spend

C. have been established to encourage people of all ages to contribute

D. having been launched recently to attract younger volunteers to waste

#### Question 12.

A. which suit their interests and skills so that they can maximize their impact

B. are guided effectively to develop their abilities and make meaningful contributions

C. connect individuals to groups, organizations, and initiatives that work together for the betterment of society as a whole

D. where offer communities better access to essential resources and empowering them to achieve greater success

#### Question 13.

A. Their contribution not only offers tangible support but also strengthens the emotional bonds within communities

B. Volunteering enhances teamwork by fostering collaboration and strengthen individual efforts for the benefit of society

C. Communities flourish when supported by volunteers whose efforts help strengthen social and economic foundations

D. A stronger sense of unity and mutual support arises from the continued efforts of those who

volunteer to help others

#### Question 14.

A. individuals gain a deeper understanding of societal challenges

B. their dedication and compassion bring about meaningful changes that transform communities and society at large

C. volunteering leads to positive outcomes for everyone involved, building stronger communities

D. community projects experience significant success as a result of volunteers' increased involvement

#### Question 15.

- A. Volunteers stay motivated and engaged to need proper training, guidance, and recognition
- B. Volunteers need proper training, guidance, and recognition to stay motivated and engaged
- C. Proper training, guidance, and recognition to stay motivated and engaged volunteers need
- D. Proper training, guidance, and recognition need volunteers to stay motivated and engaged

# Read the following leaflet and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct option that best fits each of the numbered blanks from 16 to 21.

#### Join Earth Hour - Make a Difference!

#### Why participate in?

Each year, Earth Hour encourages people worldwide to turn off their lights for one hour, helping (16) \_\_\_\_\_\_ positive environmental changes. This movement shows how the (17) \_\_\_\_\_\_ of people acting together can make a huge impact. (18) \_\_\_\_\_\_ rising pollution and energy consumption, Earth Hour reminds us to consider our power usage and how it affects the planet.

#### What can you do?

By turning off non-essential lights, we help reduce emissions and protect (19) \_\_\_\_\_ natural resources that support our environment. In this event, we transmit a strong (20) \_\_\_\_\_ of unity and responsibility to future generations.

#### Get involved today!

Join us on this journey; every small action counts. Your (21) \_\_\_\_\_ to this movement is valid, meaningful, and impactful. Together, let's show that we care about a sustainable future. Be a part of Earth Hour – your actions matter!

#### Question 16.

A. make out

Question 17.



D. bring about

A. lots	B. amount	C. plenty	D. number
Question 18.			
A. Regardless of	B. In spite of	C. On behalf of	D. On account of
Question 19.			
A. other	B. others	C. the other	D. another
Question 20.			
A. sign	B. voice	C. message	D. signal
Question 21.			
A. experience	B. move	C. contribution	D. measurement

# Read the following passage about Yoga and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 22 to 29.

Yoga is a healthy lifestyle. One of the benefits of yoga is that you can choose a yoga style that is suitable for your lifestyle, such as hot yoga, power yoga, relaxation yoga, etc. If you are a yoga beginner, Hatha Yoga, which focuses on basic postures at a comfortable pace, would be great for you. If you want to increase strength through using more of your own body's resistance, Power Yoga may be right for you. Whether you prefer you're at home, in a private session, watching a DVD or at a studio or gym, there are a huge variety of options available to suit your goals and needs.

Improved flexibility is one of the first and most obvious benefits of yoga. During your first class, you probably won't be able to touch your toes. But if you stick with it, you'll notice a gradual loosening, and eventually, seemingly impossible poses will become possible. Each of the yoga poses is built to <u>reinforce</u> the muscles around the spine, the very center of your body, which is the core from which everything else operates.

When the core is working properly, posture is improved, thus <u>alleviating</u> back, shoulder, and neck pain. Strong muscles do more than look good. <u>They</u> also protect us from conditions like arthritis and back pain, and help prevent falls in elderly people. And when you build strength through yoga, you balance it with flexibility. If you just went to the gym and lifted weights, you might build strength at the expense of flexibility.

Yoga gets your blood flowing. More specifically, the relaxation exercises you learn in yoga can help your circulation, especially in your hands and feet. Yoga also gets more oxygen to your cells, which function better as a result. <u>Twisting poses are thought to wring out venous blood from</u> <u>internal organs and allow oxygenated blood to flow in once the twist is released</u>. Many studies found that a consistent yoga practice improved depression and led to greater levels of happiness and better immune function. Question 22. Which of the following yoga styles is NOT mentioned in the passage?

A. Hot Yoga	B. Power Yoga	C. Hatha Yoga	D. Vinyasa Yoga
Question 23.			
The word "reinforce"	in paragraph 2 is OPPOS	SITE in meaning to	1991 <b>.</b>

A. weaken	B. soften	C. stretch	D. tighten	
Question 24. The wor	d " <u><b>They</b></u> " in paragraph 3	refers to		
A. Strong muscles	B. Elderly people	C. Falls	D. Conditions	
Question 25. The word "alleviating" in paragraph 3 could best be replaced by				
A. relieving	B. boosting	C. keeping	D. worsening	
Question 26. According to the passage, which of the following statements is TRUE?				

A. All yoga styles require an advanced level of fitness.

- B. Flexibility is the only benefit of yoga.
- C. Depression is unrelated to yoga practice.
- D. Yoga can help reduce shoulder and neck pain.

Question 27. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 4?

# Twisting poses are thought to wring out venous blood from internal organs and allow oxygenated blood to flow in once the twist is released.

- A. Twisting poses only benefit blood flow when done in moderation.
- B. Twisting poses may help remove old blood from organs and bring in fresh blood.
- C. Twisting poses are harmful as they reduce blood flow to the organs.
- D. Twisting poses block oxygenated blood flow and cause tension in the internal organs.

Question 28. In which paragraph does the author describe the types of yoga suitable for different goals?

A. Paragraph 3 B. Paragraph 2 C. Paragraph 4 D. Paragraph 1

Question 29. In which paragraph does the author discuss how yoga can improve mental health and immunity?

A. Paragraph 1 B. Paragraph 2 C. Paragraph 3 D. Paragraph 4

Read the following announcement and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct option that best fits each of the numbered blanks from 30 to 35.

**Volunteer Recruitment Results for Charity Organization** 

We are delighted to announce the results of our (30) for volunteers at the Charity

Organization. After careful review and thoughtful consideration, we have (31) the conclusion that we have an enthusiastic and varied group of new volunteers ready to join us. This talented team will bring unique skills and fresh perspectives, as they plan (32) further our mission of community support and development, enriching the lives of those in need. The final list of selected volunteers is available at the Charity Organization's main office, where we will also provide further information (33) all selected candidates regarding their upcoming roles and responsibilities. We are (34) for the high level of interest shown by the community and look forward to achieving positive change together. Thank you to everyone (35) \_\_\_\_\_ and showing such wonderful support for our cause !

#### Question 30.

A. recent campaign recruitment		B. campaign recruitment recent		
C. recruitment campaig	an recent	D. recent recruitment campaign		
Question 31.				
A. jumped	B. come	C. got	D. reached	
Question 32.				
A. helping	B. helped	C. to help	D. help	
Question 33.				
A. to	B. for	C. with	D. on	
Question 34.				
A. grate	B. gratefully	C. grateful	D. gratefulness	
Question 35.				
A. applying	B. applied	C. applies	D. who applying	

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions from 36 to 40.

# Question 36.

a. These targeted steps can collectively foster better health outcomes, providing teenagers with accessible resources and supportive surroundings that contribute meaningfully to their well-being.

b. Furthermore, implementing a policy where school canteens exclusively serve nutritious food options would reinforce healthy eating habits.

c. For instance, offering all teenagers free memberships to local sports facilities could encourage physical activity by reducing barriers to participation.

d. Rather than restricting screen time, a limitation that may be impractical, I propose focusing on Edu.vn

actionable changes within their environment.

- e. To promote a healthier lifestyle among young people, a comprehensive set of measures is essential.
  - A. a-d-c-b-e B. a-c-b-d-e C. e-d-c-b-a D. e-a-d-b-c

### Question 37.

- a. Minh: She was really nervous about it, but I think she did quite well.
- b. Anna: I hope she gets the score she needs for her university application.
- c. Anna: Hi, Minh! How did your sister do on her IELTS exam?
  - A. c-b-a B. a-c-b C. c-a-b D. b-c-a

# Question 38.

- a. Peter : Yes, we should all have these basic life skills to be adults.
- b. Peter : Because doing housework helps them develop life skills.
- c. Mary: It's true. Cooking, cleaning, or looking after others are really necessary life skills for kids when they grow up.
- d. Mary: Thank you for sharing your idea. It's very useful for my project.
- e. Mary: Why do you think children should do housework?
  - A. d-a-e-b-c B. d-b-c-e-a C. e-b-d-a-c D. e-b-c-a-d

# Question 39.

Dear students,

a. As you may have heard, we will switch to online classes for the next few weeks because of the severe storm.

b. I hope everyone is doing well despite the weather conditions.

c. I appreciate your understanding and flexibility during this time, and I'm confident we can make this work together.

d. I know this might be an adjustment for some of you, but it's important to prioritize safety.

e. Please ensure you have access to your online resources, and let me know if you have any questions or concerns.

Best wishes,

Mrs. Hanh

A. d-b-a-c-e B. b-a-d-c-e

C. c-b-e-a-d

D. a-e-c-b-d

# Question 40.

a. After completing my degree in social work, I began working as a social worker and have been doing it for almost five years now.



b. In short, my advice to anyone who is considering a career in social work is to have a strong support system in place and take care of yourself mentally and physically.

c. It can be emotionally challenging at times, but the reward of seeing people's lives change for the better is what keeps me motivated to work hard every day.

d. I have always been passionate about helping others in my community.

e. I always try to make a positive difference in someone's life, no matter how small it may be. Knowing that I am able to make a positive impact on someone's life makes me feel good.

A. e-c-d-a-b B. d-a-c-e-b C. c-a-d-e-b D. a-e-c-d-b



Sở giáo dục và đào tạo Vĩnh Phúc (Đề thi có 04 trang)

Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian phát để

Họ	, tên	thí sinh:
Số	báo	danh:

### Mã đề: 903

# ĐÁP ÁN VÀ LỜI GIẢI CHI TIẾT

# Read the following passage about ecotourism and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 1 to 10.

(I) Ecotourism, a form of sustainable travel that prioritizes environmental conservation and cultural awareness, has become increasingly popular over the years as more people seek meaningful travel experiences. (II) Its appeal lies in its dual promise of adventure and responsible travel, making it an attractive option for environmentally conscious travelers. (III) However, it's not all sunshine and rainbows. While it offers significant benefits, including boosting the local economy and promoting conservation efforts, challenges like mismanagement, cultural exploitation, and the potential for environmental degradation persist, underscoring the complexity of balancing tourism with sustainability. (IV)

One of the primary advantages of ecotourism is its potential to foster environmental conservation. By attracting visitors to protected areas, it generates much-needed funds for wildlife preservation and ecosystem management efforts. Furthermore, local communities often play a crucial role in the success of ecotourism. Acting as guides, educators, and stewards, <u>they</u> share their knowledge of local flora and fauna, strengthening the bond between humans and nature. However, without proper guidelines and monitoring systems, over-tourism can occur, leading to unintended consequences such as habitat destruction, pollution, and wildlife disturbances that <u>undermine</u> conservation efforts.

Another significant benefit of ecotourism is the opportunity to educate travelers about cultural and ecological values. Visitors gain unique insights into indigenous traditions and practices, fostering mutual respect and understanding. These cultural exchanges can empower local communities and encourage the preservation of their heritage. However, as the saying goes, "The road to hell is paved with good intentions." In many cases, excessive commercialization of cultural practices for entertainment purposes risks diluting their authenticity and reducing them to mere performances for tourist consumption. This exploitation not only diminishes the cultural value but also alienates the communities whose heritage is being commercialized.

For ecotourism to truly succeed, all stakeholders - tourists, businesses, and local communities must strike a delicate balance between profit-making and preservation. Clear policies, robust community involvement, and responsible travel behavior are essential components of sustainable ecotourism practices. By emphasizing these principles, negative impacts can be minimized, allowing ecotourism to achieve its true purpose. Ultimately, ecotourism is more than a journey to breathtaking destinations; it represents a shared responsibility to protect and cherish our planet while experiencing its wonders in meaningful ways.

Question 1. Where in paragraph 1 does the following sentence best fit?

Unlike traditional tourism, ecotourism focuses on destinations that showcase natural beauty, biodiversity, and authentic cultural practices.

A. (III)

B. (I)

C. (IV)

D. (II)

#### Giải thích:

# **DICH BÀI**:

Ecotourism, a form of sustainable travel that prioritizes environmental conservation and cultural awareness, has become increasingly popular over the years as more people seek meaningful travel experiences. Unlike traditional tourism, ecotourism focuses on destinations that showcase natural beauty, biodiversity, and authentic cultural practices. Its appeal lies in its dual promise of adventure and responsible travel, making it an attractive option for environmentally conscious travelers. However, it's not all sunshine and rainbows. While it offers significant benefits, including boosting the local economy and promoting conservation efforts, challenges like mismanagement, cultural exploitation, and the potential for environmental degradation persist, underscoring the complexity of balancing tourism with sustainability.

One of the primary advantages of ecotourism is its potential to foster environmental conservation. By attracting visitors to protected areas, it generates much-needed funds for wildlife preservation and ecosystem management efforts.

Du lịch sinh thái, một hình thức đu lịch bền vững ưu tiên bảo tồn môi trường và nâng cao nhận thức văn hóa, đã ngày càng trở nên phổ biến trong những năm qua khi ngày càng nhiều người tìm kiếm những trải nghiệm du lịch có ý nghĩa. Khác với du lịch truyền thống, du lịch sinh thái tập trung vào những điểm đến có vẻ đẹp tự nhiên, sự đa dạng sinh học và những phong tục văn hóa chân thực. Sự hấp dẫn của nó nằm ở cam kết kép về phiêu lưu và du lich có trách nhiêm, khiến nó trở thành lựa chon hấp dẫn cho những đu khách ý thức về môi trường. Tuy nhiên, không phải lúc nào mọi thứ cũng suôn sẻ. Mặc dù mang lại nhiều lợi ích lớn, bao gồm thúc đẩy nền kinh tế địa phương và thúc đẩy các nỗ lực bảo tồn, nhưng những thách thức như quản lý kém, khai thác văn hóa và khả năng suy thoái môi trường vẫn còn tồn tại, nhấn mạnh sự phức tạp trong việc cân bằng đu lịch và bền vững.

Một trong những lợi ích chính của du lịch sinh thái là khả năng thúc đẩy bảo tồn môi trường. Bằng cách thu hút khách du lịch đến các khu bảo tồn, du lịch sinh thái tạo ra nguồn quỹ quan trọng cho các nỗ lực bảo tồn động vật hoang dã và quản lý hệ



Furthermore, local communities often play a crucial role in the success of ecotourism. Acting as guides, educators, and stewards, they share their knowledge of local flora and fauna, strengthening the bond between humans and nature. However, without proper guidelines and monitoring systems, over-tourism can occur, leading to unintended consequences such as habitat destruction, pollution, and wildlife disturbances that undermine conservation efforts.	sinh thái. Hơn nữa, cộng đồng địa phương thường đóng vai trò quan trọng trong sự thành công của du lịch sinh thái. Hoạt động như những người hướng dẫn viên, giáo dục và bảo vệ, họ chia sẻ kiến thức về thực vật và động vật địa phương, cùng cố mối liên kết giữa con người và thiên nhiên. Tuy nhiên, nếu không có các hướng dẫn và hệ thống giám sát phù hợp, du lịch quá mức có thể xảy ra, dẫn đến những hậu quả không mong muốn như phá hủy môi trường sống, ô nhiễm và xáo trộn động vật hoang dã, làm suy yếu các nỗ lực bảo tồn.
risks diluting their authenticity and reducing them to mere performances for tourist consumption. This exploitation not only	cơ hội giáo dục du khách về các giá trị văn hóa và sinh thái. Du khách sẽ có cái nhìn sâu sắc về các truyền thống và tập quán bản địa, từ đó thúc đẩy sự tôn trọng và hiểu biết lẫn nhau. Những cuộc trao đổi văn hóa này có thể trao quyền cho cộng đồng địa phương và khuyến khích việc bảo tồn di sản của họ. Tuy nhiên, như câu nói "Con đường đến địa ngục được lát bằng những ý định tốt đẹp". Trong nhiều trường hợp, việc thương mại hóa quá mức các hoạt động văn hóa vì mục đích giải trí có thể làm suy yếu tính chân thực của chúng và biến
the communities whose heritage is being commercialized.	hóa mà còn khiến mọi người xa lánh cộng đồng mà có di sản bị thương mại hóa.
For ecotourism to truly succeed, all stakeholders - tourists, businesses, and local communities - must strike a delicate balance between profit-making and preservation. Clear policies, robust community involvement, and responsible travel behavior are essential components of sustainable ecotourism practices By	Để du lịch sinh thái thực sự thành công, tất cả các bên liên quan - du khách, doanh nghiệp và cộng đồng địa phương - phải đạt được sự cân bằng tinh tế giữa việc tạo ra lợi nhuận và việc bảo tồn. Các chính sách rõ ràng, sự tham gia mạnh mẽ của cộng đồng và hành vi du lịch có trách nhiệm là những yếu tố quan trọng của hoạt động du lịch sinh thái



bền vững. Bằng cách nhấn mạnh những nguyên tắc emphasizing these principles, negative impacts can be minimized, allowing ecotourism to này, những tác động tiêu cực có thể được giảm thiểu giúp du lịch sinh thái đạt được mục đích thực achieve its true purpose. Ultimately, ecotourism sư của nó. Cuối cùng, du lịch sinh thái không chỉ là more than a journey to breathtaking 1Sdestinations; it represents a shared responsibility một hành trình đến những điểm đến tuyệt vời; nó đại diện cho trách nhiệm chung trong việc bảo vệ to protect and cherish our planet while experiencing its wonders in meaningful ways. và trân trọng hành tinh của chúng ta trong khi trải nghiệm những kỳ quan của nó một cách có ý nghĩa.

### Câu sau đây phù hợp nhất với đoạn văn nào trong đoạn 1?

Khác với du lịch truyền thống, du lịch sinh thái tập trung vào những điểm đến có vẻ đẹp tự nhiên, sự đa dạng sinh học và những phong tục văn hóa chân thực.

- A. (III)
- B. (I)
- C. (IV)
- D. (II)

# Thông tin:

Ecotourism, a form of sustainable travel that prioritizes environmental conservation and cultural awareness, has become increasingly popular over the years as more people seek meaningful travel experiences. Unlike traditional tourism, ecotourism focuses on destinations that showcase natural beauty, biodiversity, and authentic cultural practices. (Du lịch sinh thái, một hình thức du lịch bền vững ưu tiên bảo tồn môi trường và nâng cao nhận thức văn hóa, đã ngày càng trở nên phổ biến trong những năm qua khi ngày càng nhiều người tìm kiếm những trải nghiệm du lịch có ý nghĩa. Khác với du lịch truyền thống, du lịch sinh thái tập trung vào những điểm đến có vẻ đẹp tự nhiên, sự đa dạng sinh học và những phong tục văn hóa chân thực.)

- Ta thấy câu cần điền phù hợp nhất ở vị trí số (II), vì liên kết và bổ sung ý nghĩa cho câu trước đang định nghĩa 'ecotourism'.

→ Chọn đáp án D

 Question 2. The word "they" in paragraph 2 refers to \_\_\_\_\_\_.

 A. ecotourism
 B. local communities
 C. educators
 D. guides

 Từ "they" trong đoạn 2 ám chỉ \_\_\_\_\_\_.

 A. du lịch sinh thái

 B. những cộng đồng địa phương

C. nhà giáo dục

D. hướng dẫn viên

#### Thông tin:

Furthermore, **local communities** often play a crucial role in the success of ecotourism. Acting as guides, educators, and stewards, <u>they</u> share their knowledge of local flora and fauna, strengthening the bond between humans and nature. (Hon nữa, các cộng đồng địa phương thường đóng vai trò quan trọng trong sự thành công của du lịch sinh thái. Hoạt động như những hướng dẫn viên, nhà giáo dục và người bảo vệ, họ chia sẻ kiến thức về thực vật và động vật địa phương, cùng cố mối liên kết giữa con người và thiên nhiên.)

→ Chọn đáp án B

Question 3. The word " <u>undermine</u> " in paragraph 2 is OPPOSITE in meaning to			
A. damage	B. exploit	C. neutralize	D. enhance
Từ " <u>undermine</u> " trong đ	loạn 2 có nghĩa TRÁI N	GƯỢC với	
A. damage /ˈdæmɪdʒ/ (v):	gây hư hại		
B. exploit /ɪkˈspləɪt/ (v): k	hai thác		
C. neutralize /ˈnjuːtrəlaɪz/ (v): trung hòa			
D. enhance /ɪnˈhɑːns/ (v): tăng cường			
undermine / ʌndəˈmam/ (v): làm suy yếu >< enhance (v)			

#### Thông tin:

However, without proper guidelines and monitoring systems, over-tourism can occur, leading to unintended consequences such as habitat destruction, pollution, and wildlife disturbances that undermine conservation efforts. (Tuy nhiên, nếu không có hướng dẫn và hệ thống giám sát phù hợp, đu lịch quá mức có thể xảy ra, dẫn đến những hậu quả không mong muốn như phá hủy môi trường sống, ô nhiễm và xáo trộn động vật hoang dã, làm suy yếu các nỗ lực bảo tồn.)

→ Chọn đáp án D

Question 4. Which of the following impacts of ecotourism is NOT mentioned in paragraph 2?

A. Positive effects on wildlife preservation and ecosystem management.

- B. The disruption of local community traditions by ecotourism activities.
- C. Habitat destruction due to over-tourism.
- D. Pollution caused by improper guidelines and monitoring.

Ảnh hưởng nào sau đây của du lịch sinh thái KHÔNG được nhắc đến trong đoạn 2?

- A. Tác động tích cực đến việc bảo tồn động vật hoang dã và quản lý hệ sinh thái.
- B. Sự gián đoạn các truyền thống của cộng đồng địa phương do các hoạt động du lịch sinh thái.
- C. Phá hủy môi trường sống do đu lịch quá mức.
- D. Ô nhiễm do thiếu hướng dẫn và giám sát thích hợp.

# Thông tin:

+ By attracting visitors to protected areas, it generates much-needed funds for wildlife preservation and ecosystem management efforts. (Bằng cách thu hút khách du lịch đến các khu bảo tồn, nó tạo ra nguồn quỹ cần thiết cho việc bảo tồn động vật hoang dã và quản lý hệ sinh thái.)

→ A được đề cập.

+ Without proper guidelines and monitoring systems, over-tourism can occur, leading to unintended consequences such as habitat destruction, pollution, and wildlife disturbances that undermine conservation efforts. (Nếu không có hướng dẫn và hệ thống giám sát phù hợp, du lịch quá mức có thể xảy ra, dẫn đến các hậu quả không mong muốn như phá hủy môi trường sống, ô nhiễm và xáo trộn động vật hoang dã, làm suy yếu các nỗ lực bảo tồn.)

→ C và D được đề cập.

+ B không được đề cập trong đoạn 2.

```
→ Chọn đáp án B
```

Question 5. The word "fostering" in paragraph 3 could best be replaced by				
A. abandoning	B. hindering	C. neglecting	D. promoting	
<mark>Từ "<u>fostering</u>" trong</mark>	đoạn 3 có thể thay thế	ế tốt nhất bằng		
A. abandon /əˈbændən	A. abandon /əˈbændən/ (v): bỏ rơi			
B. hinder /ˈhɪndə/ (v): cản trở				
C. neglect /nɪˈɡlekt/ (v): sao nhãng				
D. promote /prəˈməʊt/ (v): thúc đẩy				
foster /ˈfɒstə/ (v): nuôi dưỡng, thúc đẩy = promote (v)				

# Thông tin:

Visitors gain unique insights into indigenous traditions and practices, fostering mutual respect and understanding. (Du khách sẽ có cái nhìn sâu sắc về các truyền thống và tập quán bản địa, thúc đẩy sự tôn trọng và hiểu biết lẫn nhau.)

→ Chọn đáp án D

Question 6. Which of the following best summarizes paragraph 3?

A. Ecotourism is only beneficial when it directly supports wildlife preservation, disregarding cultural factors.

B. Ecotourism helps protect the environment and preserve culture, but excessive commercialization can undermine its benefits.

C. The primary goal of ecotourism is to increase tourism revenue, without concern for environmental or cultural consequences.

D. Ecotourism has no negative impacts as it promotes environmental conservation and cultural understanding.

#### Câu nào sau đây tóm tắt tốt nhất đoạn 3?

A. Du lịch sinh thái chỉ có lợi khi nó trực tiếp hỗ trợ việc bảo tồn động vật hoang dã, không quan tâm đến yếu tố văn hóa. => Sai với thông tin trong đoạn ở 'đisregarđing cultural factors' (du lịch sinh thái tạ cơ hộ giáo dục du khách về văn hóa).

B. Du lịch sinh thái giúp bảo vệ môi trường và bảo tồn văn hóa, nhưng thương mại hóa quá mức có thể làm giảm lợi ích của nó. => Đúng vì tóm tắt đầy đủ nội dung chính của đoạn.

C. Mục tiêu chính của du lịch sinh thái là tăng doanh thu từ du lịch, không quan tâm đến những hệ quả môi trường hay văn hóa. => Sai vì không phải nội dung của đoạn.

D. Du lịch sinh thái không có tác động tiêu cực vì nó thúc đẩy bảo tồn môi trường và hiểu biết văn hóa.
=> Sai ở 'no negative impacts' vì thương mại hóa quá mức các hoạt động văn hóa có thể gây ra những tác động tiêu cực.

#### Thông tin:

Another significant benefit of ecotourism is the opportunity to educate travelers about cultural and ecological values. Visitors gain unique insights into indigenous traditions and practices, fostering mutual respect and understanding. These cultural exchanges can empower local communities and encourage the preservation of their heritage. However, as the saying goes, "The road to hell is paved with good intentions." In many cases, excessive commercialization of cultural practices for entertainment purposes risks diluting their authenticity and reducing them to mere performances for tourist consumption. This exploitation not only diminishes the cultural value but also alienates the communities whose heritage is being commercialized. (Một lợi ích quan trọng khác của du lịch sinh thái là cơ hội giáo dục du khách về các giá trị văn hóa và sinh thái. Du khách sẽ có cái nhìn sâu sắc về các truyền thống và tập quán bản địa, từ đó thúc đẩy sự tôn trọng và hiểu biết lẫn nhau. Những cuộc trao đổi văn hóa này có thể trao quyền cho cộng đồng địa phương và khuyến khích việc bảo tồn di sản của họ. Tuy nhiên, như câu nói "Con đường đến địa ngục được lát bằng những ý định tốt đẹp". Trong nhiều trường hợp, việc thương mai hóa quá mức các hoạt động văn hóa vì mục đích giải trí có thể làm suy yếu tính chân thực của ch<mark>úng và biển chúng thành những màn biểu diễn đon thuần để phục vụ cho</mark>



nhu cầu tiêu thụ của khách du lịch. Việc khai thác này không chỉ làm giảm giá trị văn hóa mà còn khiến mọi người xa lánh cộng đồng mà có di sản bị thương mại hóa.)

→ Tóm tắt: Du lịch sinh thái mang lại lợi ích trong việc giáo dục du khách về các giá trị văn hóa và sinh thái, thúc đẩy sự tôn trọng và bảo tồn di sản địa phương. Tuy nhiên, việc thương mại hóa quá mức các hoạt động văn hóa có thể làm giảm tính chân thực, giá trị văn hóa và tạo ra sự xa cách với cộng đồng bản địa.

#### → Chọn đáp án B

Question 7. Which of the following is TRUE according to the passage?

- A. Ecotourism discourages travelers from learning about cultural and ecological values.
- B. Ecotourism requires a balance between economic goals and environmental conservation.
- C. Local communities benefit more from ecotourism than ecosystems do.
- D. Ecotourism primarily aims to replace indigenous traditions with modern practices.

# Câu nào sau đây là ĐÚNG theo bài đọc?

A. Du lịch sinh thái không khuyến khích du khách tìm hiểu về các giá trị văn hóa và sinh thái.

- B. Du lịch sinh thái yêu cầu sự cân bằng giữa mục tiêu kinh tế và bảo tồn môi trường.
- C. Các cộng đồng địa phương hưởng lợi nhiều hơn từ du lịch sinh thái so với hệ sinh thái.
- D. Du lịch sinh thái chủ yếu nhằm thay thế các truyền thống bản địa bằng các hoạt động hiện đại.

# Thông tin:

+ Another significant benefit of ecotourism is the opportunity to educate travelers about cultural and ecological values. (Một lợi ích quan trọng khác của du lịch sinh thái là cơ hội giáo dục du khách về các giá trị văn hóa và sinh thái.)

→ A sai ở 'discourages'.

+ Ecotourism generates much-needed funds for wildlife preservation and ecosystem management efforts. Furthermore, local communities often play a crucial role in the success of ecotourism. (Du lịch sinh thái tạo ra nguồn quỹ quan trọng cho các nỗ lực bảo tồn động vật hoang dã và quản lý hệ sinh thái. Hơn nữa, cộng đồng địa phương thường đóng vai trò quan trọng trong sự thành công của du lịch sinh thái.)

→ C sai vì không có thông tin so sánh trong bài.

+ Visitors gain unique insights into indigenous traditions and practices, fostering mutual respect and understanding. (Du khách sẽ có cái nhìn sâu sắc về các truyền thống và tập quán bản địa, từ đó thúc đẩy sự tôn trọng và hiểu biết lẫn nhau.)

→ D sai ở 'replace indigenous traditions' vì mục tiêu của du lịch sinh thái là bảo tồn các truyền thống

bản địa chứ không phải thay thế chúng bằng các hoạt động hiện đại.

+ For ecotourism to truly succeed, all stakeholders—tourists, businesses, and local communities—must strike a delicate balance between profit-making and preservation. (Để du lịch sinh thái thực sự thành công, tất cả các bên liên quan — du khách, doanh nghiệp và cộng đồng địa phương — phải đạt được sự cân bằng tinh tế giữa việc tạo ra lợi nhuận và việc bảo tồn.)

→ B đúng.

→ Chọn đáp án B

Question 8. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 4?

# By emphasizing these principles, negative impacts can be minimized, allowing ecotourism to achieve its true purpose.

A. Following these principles will help ecotourism avoid problems and ensure it meets its goals.

B. Without these principles, ecotourism's goals of sustainability and conservation will remain out of reach.

C. Ecotourism can only succeed if all stakeholders disregard these principles and focus solely on profit.

D. By neglecting these principles, ecotourism will fail to meet its objectives and could cause harm.

# Câu nào sau đây tóm tắt tốt nhất câu được gạch dưới trong đoạn 4?

# <u>Bằng cách nhấn manh những nguyên tắc này, những tác đông tiêu cưc có thể được giảm thiểu, giúp du lich sinh thái đat được mục đích thực sự của nó</u>.

A. Việc tuân thủ các nguyên tắc này sẽ giúp du lịch sinh thái tránh được vấn đề và đảm bảo nó đạt được mục tiêu. => Đúng với nội dung của câu được gạch chân.

B. Nếu không có các nguyên tắc này, mục tiêu bền vững và bảo tồn của đu lịch sinh thái sẽ vẫn không thể đạt được. => Sai vì câu được gạch chân không trực tiếp đề cập đến "sustainability" và "conservation."

C. Du lịch sinh thái chỉ có thể thành công nếu tất cả các bên liên quan bỏ qua những nguyên tắc này và chỉ tập trung vào lợi nhuận. => Sai về ý nghĩa câu so với câu được gạch chân.

D. Bằng cách bỏ qua các nguyên tắc này, đu lịch sinh thái sẽ không đạt được mục tiêu và có thể gây hại. => Sai về ý nghĩa câu so với câu được gạch chân.

# Thông tin:

By emphasizing these principles, negative impacts can be minimized, allowing ecotourism to achieve its true purpose. (Bằng cách nhấn mạnh những nguyên tắc này, những tác động tiêu cực có thể được giảm thiểu giúp du lịch sinh th<mark>ái đạt được mục đích thực sự của nó.)</mark>

#### → Chọn đáp án A

Question 9. Which of the following can be inferred from the passage?

A. Educating travelers is the most challenging aspect of ecotourism.

B. Without proper monitoring, ecotourism can contradict its conservation goals.

C. Local communities should avoid participating in ecotourism to preserve their traditions.

D. Ecotourism is sustainable only when local traditions remain unaffected.

#### Điều gì có thể được suy luận từ bài đọc?

A. Giáo dục du khách là khía cạnh thử thách nhất của du lịch sinh thái. => Sai vì không có thông tin đây là 'the most challenging aspect'.

B. Nếu không có sự giám sát hợp lý, du lịch sinh thái có thể đi ngược lại các mục tiêu bảo tồn của nó.
=> Đúng vì có thể suy ra từ bài đọc.

C. Các cộng đồng địa phương nên tránh tham gia vào du lịch sinh thái để bảo vệ các truyền thống của họ. => Sai vì không có thông tin trong bài.

D. Du lịch sinh thái chỉ bên vững khi các truyền thống địa phương không bị ảnh hưởng. => Sai vì không có thông tin trong bài đọc.

#### Thông tin:

However, without proper guidelines and monitoring systems, over-tourism can occur, leading to unintended consequences such as habitat destruction, pollution, and wildlife disturbances that undermine conservation efforts. (Tuy nhiên, nếu không có các hướng dẫn và hệ thống giám sát phù hợp, du lịch quá mức có thể xảy ra, dẫn đến những hậu quả không mong muốn như phá hủy môi trường sống, ô nhiễm và xáo trộn động vật hoang dã, làm suy yếu các nỗ lực bảo tồn.)

→ Chọn đáp án B

Question 10. Which of the following best summarizes the passage?

A. Ecotourism is a sustainable form of travel that focuses on environmental conservation, cultural understanding, and the economic benefits of tourism, but it faces challenges such as over-tourism and cultural exploitation.

B. The passage emphasizes that ecotourism is purely a means to educate travelers about the importance of protecting the environment, without any negative consequences.

C. Ecotourism is mainly beneficial because it helps tourists experience adventure while generating significant economic benefits for the local communities.

D. While ecotourism is mostly about promoting cultural exchanges and enhancing the economic

status of local communities, it rarely involves environmental concerns.

# Câu nào sau đây tóm tắt tốt nhất bài đọc?

A. Du lịch sinh thái là một hình thức du lịch bền vững tập trung vào bảo tồn môi trường, hiểu biết văn hóa và lợi ích kinh tế từ du lịch, nhưng nó đối mặt với các thách thức như đu lịch quá mức và khai thác văn hóa. => Đúng vì tóm tắt đầy đủ nội dung chính của bài.

B. Bài đọc nhấn mạnh rằng du lịch sinh thái chỉ là một phương tiện để giáo dục du khách về tầm quan trọng của việc bảo vệ môi trường mà không có bất kỳ hệ quả tiêu cực nào. => Sai ở 'purely a means to educate travelers' và 'without any negative consequences'.

C. Du lịch sinh thái chủ yếu có lợi vì nó giúp du khách trải nghiệm cuộc phiêu lưu trong khi mang lại lợi ích kinh tế lớn cho các cộng đồng địa phương. => Sai ở 'mainly beneficial' và chưa tóm tắt được nội dung chính của bài (thiếu các yếu tố bảo tồn và thách thức).

D. Mặc dù du lịch sinh thái chủ yếu nhằm thúc đẩy trao đổi văn hóa và nâng cao vị thế kinh tế của cộng đồng địa phương, nhưng nó hiếm khi liên quan đến các vấn đề môi trường. => Sai ở 'rarely involves environmental concerns'.

# Tóm tắt:

+ Đoạn 1: Du lịch sinh thái ngày càng trở nên phổ biến nhờ vào việc bảo vệ môi trường và nâng cao nhận thức văn hóa, nhưng vẫn đối mặt với các thách thức như quản lý kém và khai thác văn hóa.

+ Đoạn 2: Du lịch sinh thái giúp bảo tồn môi trường, thu hút du khách đến các khu bảo tồn, nhưng có thể gây tác động xấu nếu không có giám sát đúng mức.

+ Đoạn 3: Du lịch sinh thái cung cấp cơ hội giáo dục về giá trị văn hóa và sinh thái, nhưng khai thác quá mức có thể làm giảm giá trị văn hóa của cộng đồng.

+ Đoạn 4: Du lịch sinh thái thành công khi có sự cân bằng giữa lợi nhuận và bảo tồn, với chính sách rõ ràng và sự tham gia của cộng đồng.

→ Tóm tắt: Du lịch sinh thái ngày càng phổ biến vì ưu tiên bảo vệ môi trường và nâng cao nhận thức văn hóa, nhưng cũng đối mặt với thách thức như quản lý kém và khai thác văn hóa. Để thành công, đu lịch sinh thái cần sự cân bằng giữa lợi nhuận và bảo tồn, cùng với sự tham gia của cộng đồng và hành vi du lịch có trách nhiệm.

# → Chọn đáp án A

# Read the following passage about volunteering and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 11 to 15.

Volunteering is a powerful way to make a positive impact on society while also enriching one's personal growth. Many programs (H) their time and skills to various causes. From environmental conservation to helping those in need, volunteering provides individuals with the Edu.vn

opportunity to develop new skills, expand their social networks, and gain a deeper understanding of societal issues.

Numerous organizations have been set up to connect volunteers with meaningful opportunities. These organizations aim to ensure that volunteers are matched with projects (12) \_\_\_\_\_. These initiatives are crucial in creating a more engaged and active citizenry, while providing valuable support to various causes across the globe.

Volunteering plays a vital role in fostering a sense of unity and resilience within communities. For example, disaster relief efforts often rely heavily on volunteers to provide immediate assistance to affected areas. (13) \_\_\_\_\_, helping them recover more quickly from crises.

By participating in community service, (14) \_\_\_\_\_. It allows individuals to feel a sense of purpose and fulfillment while they actively address pressing societal issues. Moreover, volunteering can also lead to personal growth, increased empathy, and enhanced leadership skills.

However, for volunteering programs to succeed, strong leadership, clear communication, and consistent support are essential. (15) \_\_\_\_\_. Additionally, partnerships between organizations and local communities are crucial in ensuring that the projects have long-term sustainability and meaningful outcomes.

#### Question 11.

A. that are gradually being developed to promote the value of community to contribute

- B. when purpose is to inspire participation in charitable activities to spend
- C. have been established to encourage people of all ages to contribute
- D. having been launched recently to attract younger volunteers to waste

#### Giải thích:

#### **DICH BÀI**:

Edu.vn

Volunteering is a powerful way to make a positive impact on society while also enriching one's personal growth. Many programs have been established to encourage people of all ages to contribute their time and skills to various causes. From environmental conservation to helping those in need, volunteering provides individuals with the opportunity to develop new skills, expand their social networks, and gain a deeper understanding of societal issues.

Tình nguyện là một cách mạnh mẽ để tạo ra ảnh hưởng tích cực đến xã hội đồng thời cũng làm phong phú thêm sự phát triển cá nhân. Nhiều chương trình đã được thành lập để khuyến khích mọi người ở mọi lứa tuổi tham gia đóng góp thời gian và kỹ năng cho các mục tiêu khác nhau. Từ bảo tồn môi trường đến giúp đỡ những người gặp khó khăn, tình nguyện mang đến cho cá nhân cơ hội phát triển kỹ năng mới, mở rộng mạng lưới xã hội và hiểu sâu hơn về các vấn đề xã hội.

Numerous organizations have been set up to connect volunteers with meaningful opportunities. These organizations aim to ensure that volunteers are matched with projects which suit their interests and skills so that they can maximize their impact. These initiatives are crucial in creating a more engaged and active citizenry, while providing valuable support to various causes across the globe.	Nhiều tổ chức đã được thành lập để kết nối các tỉnh nguyện viên với các cơ hội ý nghĩa. Những tổ chức này nhằm đảm bảo rằng các tỉnh nguyện viên được kết nối với những dự án phù hợp với sở thích và kỹ năng của họ để có thể tối đa hóa tác động của mình. Những sáng kiến này rất quan trọng trong việc tạo ra một cộng đồng công dân tích cực tham gia và năng động hơn, đồng thời cung cấp sự hỗ trợ quý giá cho các mục tiêu khác trên toàn cầu.
Volunteering plays a vital role in fostering a sense of unity and resilience within communities. For example, disaster relief efforts often rely heavily on volunteers to provide immediate assistance to affected areas. Their contribution not only offers tangible support but also strengthens the emotional bonds within communities, helping them recover more quickly from crises.	Tình nguyện đóng vai trò quan trọng trong việc nuôi dưỡng tinh thần đoàn kết và khả năng phục hồi trong các cộng đồng. Ví dụ, các nỗ lực cứu trợ thiên tai thường phụ thuộc rất nhiều vào tình nguyện viên để cung cấp sự hỗ trợ kịp thời cho các khu vực bị ảnh hưởng. Sự đóng góp của họ không chỉ đem đến sự hỗ trợ hữu hình mà còn làm mạnh mẽ thêm các mối liên kết cảm xúc trong các cộng đồng, giúp những cộng đồng này phục hồi nhanh chóng hơn từ các cuộc khủng hoảng.
By participating in community service, individuals gain a deeper understanding of societal challenges. It allows individuals to feel a sense of purpose and fulfillment while they actively address pressing societal issues. Moreover, volunteering can also lead to personal growth, increased empathy, and enhanced leadership skills.	Bằng cách tham gia vào các hoạt động phục vụ cộng đồng, các cá nhân sẽ có được sự hiểu biết sâu sắc hơn về những thách thức xã hội. Nó giúp mỗi người cảm thấy có mục đích và sự hoàn thành khi họ chủ động giải quyết những vấn đề xã hội cấp bách. Hơn nữa, tình nguyện cũng có thể dẫn đến sự phát triển cá nhân, tăng sự đồng cảm và cải thiện kỹ năng lãnh đạo.
However, for volunteering programs to succeed, strong leadership, clear communication, and consistent support are essential. Volunteers need proper training, guidance, and recognition to stay motivated and engaged. Additionally, partnerships, between	Tuy nhiên, để các chương trình tỉnh nguyện thành công, cần có sự lãnh đạo mạnh mẽ, giao tiếp rõ ràng và sự hỗ trợ liên tục. Tỉnh nguyện viên cần được đào tạo, hướng dẫn và công nhận đúng mức để duy trì động lực và sự tham gia. Ngoài ra, quan hệ đối tác giữa các tổ chức và cộng đồng địa phương là rất quan

organizations and local communities are crucial trọng trong việc đảm bảo rằng các dự án có sự bền in ensuring that the projects have long-term vững lâu dài và mang lại kết quả có ý nghĩa. sustainability and meaningful outcomes.

Ta thấy câu đã có chủ ngữ chính 'many programs' (nhiều chương trình), do vậy, ta cần một động từ chính có chia thì.

Loại A vì sử dụng mệnh đề quan hệ.

Loại B vì sử dụng liên từ 'when'.

Loại D vì sử dụng phân từ hoàn thành.

# Tạm dịch:

Many programs have been established to encourage people of all ages to contribute their time and skills to various causes. (Nhiều chương trình đã được thành lập để khuyến khích mọi người ở mọi lứa tuổi tham gia đóng góp thời gian và kỹ năng cho các mục tiêu khác nhau.)

→ Chọn đáp án C

# Question 12.

A. which suit their interests and skills so that they can maximize their impact

B. are guided effectively to develop their abilities and make meaningful contributions

C. connect individuals to groups, organizations, and initiatives that work together for the betterment of society as a whole

D. where offer communities better access to essential resources and empowering them to achieve greater success

Ta thấy câu đã có chủ ngữ chính 'These organizations' (những tổ chức này) và động từ chính 'aim'. Do vậy, ta có thể sử dụng mệnh đề quan hệ hoặc rút gọn mệnh đề quan hệ bổ nghĩa cho danh từ 'projects'. Loại B và C sử dụng động từ có chia thì 'are guided' và 'connect'.

Loại D vì sử dụng trạng từ quan hệ 'where'.

# Tạm dịch:

These organizations aim to ensure that volunteers are matched with projects which suit their interests and skills so that they can maximize their impact. (Những tổ chức này nhằm đảm bảo rằng các tình nguyện viên được kết nối với những dự án phù hợp với sở thích và kỹ năng của họ để có thể tối đa hóa tác động của mình.)

→ Chọn đáp án A



Question 13.

A. Their contribution not only offers tangible support but also strengthens the emotional bonds within communities

B. Volunteering enhances teamwork by fostering collaboration and strengthen individual efforts for the benefit of society

C. Communities flourish when supported by volunteers whose efforts help strengthen social and economic foundations

D. A stronger sense of unity and mutual support arises from the continued efforts of those who volunteer to help others

Ta cần một mệnh để liên kết về ngữ nghĩa với mệnh để quan hệ rút gọn 'helping them recover more quickly from crises' (giúp những cộng đồng này phục hồi nhanh chóng hơn từ các cuộc khủng hoảng). Ta xét từng đáp án.

A. Sự đóng góp của họ không chỉ mang lại sự hỗ trợ hữu hình mà còn làm mạnh mẽ thêm các mối liên kết cảm xúc trong cộng đồng => Đúng vì phù hợp về ngữ nghĩa.

B. Tình nguyện giúp cải thiện tinh thần đồng đội bằng cách thúc đẩy sự hợp tác và củng cố nỗ lực cá nhân vì lợi ích của xã hội => Sai vì không liên kết về ý nghĩa khi kết hợp với mệnh để phía sau.

C. Cộng đồng phát triển khi được sự hỗ trợ của các tình nguyện viên, những người giúp củng cố các nền tảng xã hội và kinh tế => Sai vì không liên kết về ý nghĩa khi kết hợp với mệnh đề phía sau.

D. Một cảm giác đoàn kết mạnh mẽ hơn và sự hỗ trợ lẫn nhau phát sinh từ những nỗ lực liên tục của những người tỉnh nguyện giúp đỡ người khác => Sai vì ý nghĩa câu chưa được mạch lạc khi kết hợp với mệnh đề phía sau.

# Tạm dịch:

Their contribution not only offers tangible support but also strengthens the emotional bonds within communities, helping them recover more quickly from crises. (Sự đóng góp của họ không chỉ đem đến sự hỗ trợ hữu hình mà còn làm mạnh mẽ thêm các mối liên kết cảm xúc trong các cộng đồng, giúp những cộng đồng này phục hồi nhanh chóng hơn từ các cuộc khủng hoảng.)

→ Chọn đáp án A

#### Question 14.

A. individuals gain a deeper understanding of societal challenges

B. their dedication and compassion bring about meaningful changes that transform communities and society at large

C. volunteering leads to positive outcomes for everyone involved, building stronger communities

Edu.vn

D. community projects experience significant success as a result of volunteers' increased

involvement

Ta thấy mệnh đề phía trước sử dụng hiện tại phân từ dạng chủ động 'by participating'. Ta xét từng đáp án.

A – chủ ngữ chung 'individuals' (các cá nhân) => Đúng vì phù hợp về ngữ nghĩa khi kết hợp với 'by participating' ở mệnh đề phía trước.

B – chủ ngữ chung 'their dedication and compassion' (sự tận tụy và lòng trắc ẩn) => Sai vì không thể kết hợp với 'by participating' ở mệnh đề phía trước.

C – chủ ngữ chung 'volunteering' (tình nguyện) => Sai vì không thể kết hợp với 'by participating' ở mệnh đề phía trước.

D – chủ ngữ chung 'community projects' (các dự án cộng đồng) => Sai vì không thể kết hợp với 'by participating' ở mệnh đề phía trước.

# Tạm dịch:

By participating in community service, individuals gain a deeper understanding of societal challenges. (Bằng cách tham gia vào các hoạt động phục vụ cộng đồng, các cá nhân sẽ có được sự hiểu biết sâu sắc hơn về những thách thức xã hội.)

→ Chọn đáp án A

# Question 15.

A. Volunteers stay motivated and engaged to need proper training, guidance, and recognition

B. Volunteers need proper training, guidance, and recognition to stay motivated and engaged

- C. Proper training, guidance, and recognition to stay motivated and engaged volunteers need
- D. Proper training, guidance, and recognition need volunteers to stay motivated and engaged

Ta cần một câu hoàn chỉnh và phù hợp về ngữ nghĩa. Ta xét từng đáp án.

A. Các tình nguyện viên duy trì động lực và sự gắn kết để cần được đào tạo, hướng dẫn và công nhận phù hợp => Sai về ngữ pháp câu 'engaged to need'.

B. Các tỉnh nguyện viên cần được đào tạo, hướng dẫn và công nhận phù hợp để duy trì động lực và sự gắn kết => Đúng vì phù hợp về ngữ nghĩa.

C. Việc đào tạo, hướng dẫn và công nhận phù hợp để duy trì động lực và sự gắn kết các tình nguyện viên cần => Sai về ngữ pháp câu 'to stay motivated and engaged volunteers need'.

D. Việc đào tạo, hướng dẫn và công nhận phù hợp cần các tình nguyện viên duy trì động lực và sự gắn kết => Không phù hợp về ngữ nghĩa.

# Tạm dịch:

Volunteers need proper training, guidance, and recognition to stay motivated and engaged. (Tinh

nguyện viên cần được đào tạo, hướng dẫn và công nhận đúng mức để duy trì động lực và sự tham gia.) → Chọn đáp án B

Read the following leaflet and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct option that best fits each of the numbered blanks from 16 to 21.

#### Join Earth Hour - Make a Difference!

#### Why participate in?

Each year, Earth Hour encourages people worldwide to turn off their lights for one hour, helping (16) \_\_\_\_\_\_ positive environmental changes. This movement shows how the (17) \_\_\_\_\_\_ of people acting together can make a huge impact. (18) \_\_\_\_\_\_ rising pollution and energy consumption, Earth Hour reminds us to consider our power usage and how it affects the planet.

#### What can you do?

By turning off non-essential lights, we help reduce emissions and protect (19) \_\_\_\_\_ natural resources that support our environment. In this event, we transmit a strong (20) \_\_\_\_\_ of unity and responsibility to future generations.

#### Get involved today!

Join us on this journey; every small action counts. Your (21) \_\_\_\_\_ to this movement is valid, meaningful, and impactful. Together, let's show that we care about a sustainable future. Be a part of Earth Hour – your actions matter!

#### Question 16.

A. make out	B. turn off	C. come round	D. bring about
Giải thích:			
	DĮO	CH BÀI:	
Join Earth Hour - Mal	ke a Difference!	Tham gia Giờ Trái Đấ	ất - Tạo ra Sự Khác Biệt!
Why participate in?		Tại sao nên tham gia?	,
Each year, Earth H	Iour encourages people	Hàng năm, Giờ Trá	ii Đất khuyến khích mọi người
worldwide to turn off t	heir lights for one hour,	trên toàn thế giới tắt ở	tèn trong một giờ, giúp mang
helping bring about	positive environmental	lại những thay đổi tíc	h cực cho môi trường. Phong
changes. This moven	nent shows how the	trào này cho thấy số lư	rợng người cùng hành động có
number of people actin	ig together can make a	thể tạo ra một tác độn	g to lớn như thế nào. Mặc đù
huge impact. In spite	of rising pollution and	mức độ ô nhiễm và tiê	u thụ năng lượng vẫn đang gia
energy consumption, Ea	arth Hour reminds us to	tăng, Giờ Trái Đất nh	ắc nhở chúng ta suy nghĩ về
consider our power usag	ge and how Ataffects the	việc sử dụng năng lư	ợng và ảnh hưởng của nó đối



planet.	với hành tinh.			
What can you do?	Bạn có thể làm gì?			
By turning off non-essential lights, we help	Bằng cách tắt đèn không cần thiết, chúng ta giúp			
reduce emissions and protect other natural	giảm phát thải và bảo vệ những tài nguyên thiên			
resources that support our environment. In this	nhiên khác hỗ trợ môi trường của chúng ta. Trong sự			
event, we transmit a strong message of unity	kiện này, chúng ta truyền tải một thông điệp mạnh			
and responsibility to future generations.	mẽ về sự đoàn kết và trách nhiệm đối với thế hệ			
	tương lai.			
Get involved today!	Hãy tham gia ngay hôm nay!			
Join us on this journey; every small action	Tham gia vào hành trình này; mỗi hành động nhỏ			
counts. Your contribution to this movement is	đều có giá trị. Sự đóng góp của bạn vào phong trào			
valid, meaningful, and impactful. Together, let's	này là hợp lý, có ý nghĩa và có ảnh hưởng. Cùng			
show that we care about a sustainable future.	nhau, chúng ta hãy thể hiện rằng chúng ta quan tâm			
Be a part of Earth Hour – your actions matter!	đến một tương lai bền vững. Hãy là một phần của			
	Giờ Trái Đất – hành động của bạn có ý nghĩa!			
Kiến thức cụm động từ (Phrasal verbs):				
A. make out: hiểu				
B. turn off: tắt				
C. come round: tỉnh lại	C. come round: tỉnh lại			
D. bring about: gây ra, mang lại	D. bring about: gây ra, mang lại			
Tạm dịch:				
Each year, Earth Hour encourages people world	wide to turn off their lights for one hour, helping bring			
about positive environmental changes. (Hàng nă	m, Giờ Trái Đất khuyến khích mọi người trên toàn thế			
giới tắt đèn trong một giờ, giúp mang lại những thay đổi tích cực cho môi trường.)				

→ Chọn đáp án D

# Question 17.



### Tạm dịch:

This movement shows how the number of people acting together can make a huge impact. (Phong trào này cho thấy số lượng người cùng hành động có thể tạo ra một tác động to lớn như thế nào.)

### → Chọn đáp án D

### Question 18.

A. Regardless of	B. In spite of	C. On behalf of	D. On account of
Cụm giới từ:			
A. Regardless of: bất chấ	ĺp, bất kể		
B. In spite of: mặc đù			
C. On behalf of: thay mặ	t		
<mark>D. On account of: vì lý đ</mark>	0		
Tạm dịch:			

In spite of rising pollution and energy consumption, Earth Hour reminds us to consider our power usage and how it affects the planet. (Mặc dù mức độ ô nhiễm và tiêu thụ năng lượng vẫn đang gia tăng, Giờ Trái Đất nhắc nhở chúng ta suy nghĩ về việc sử dụng năng lượng và ảnh hưởng của nó đối với hành tinh.)

→ Chọn đáp án B

# Question 19.

A. other B. others	C. the other D. another
--------------------	-------------------------

A. other + N (số nhiều/không đếm được): (những) cái/người khác

B. others: những cái/người khác

- C. the other + N (đếm được): (những) cái/người còn lại trong 1 nhóm
- D. another + N (số ít): cái/người khác

- Ta thấy danh từ 'natural resources' ở dạng đếm được số nhiều và dựa vào nghĩa, ta chọn 'other'.

# Tạm dịch:

By turning off non-essential lights, we help reduce emissions and protect other natural resources that support our environment. (Bằng cách tắt đèn không cần thiết, chúng ta giúp giảm phát thải và bảo vệ những tài nguyên thiên nhiên khác hỗ trợ môi trường của chúng ta.)

→ Chọn đáp án A



#### Question 20.

	A. sign	B. voice	C. message	D. signal	
ł	Kiến thức từ vựng:				
ł	A. sign /sam/ (n): dấu hiệ	u			
F	B. voice /vɔɪs/ (n): giọng nói				
C	C. message /ˈmesɪdʒ/ (n): thông điệp				
I	D. signal /ˈsɪɡnəl/ (n): tín hiệu				
1	Гạm dịch:				

In this event, we transmit a strong message of unity and responsibility to future generations. (Trong sự kiện này, chúng ta truyền tải một thông điệp mạnh mẽ về sự đoàn kết và trách nhiệm đối với thế hệ tương lai.)

→ Chọn đáp án C

#### Question 21.

A. experience	B. move	C. contribution	D. measurement			
Kiến thức từ vựng:						
A. experience /ɪkˈspɪərɪən	A. experience /ɪkˈspɪərɪəns/ (n): kinh nghiệm					
B. move /mu:v/ (n): động thái						
C. contribution / kɒntrɪˈbjuːʃən/ (n): sự đóng góp						
D. measurement /ˈmeʒəmənt/ (n): phép đo						
<ul> <li>Ta có contribution to something: đóng góp cho cái gì</li> </ul>						
Tạm dịch:						
D. measurement /ˈmeʒəm - Ta có contribution to so	ənt/ (n): phép đo	ái gì				

Your contribution to this movement is valid, meaningful, and impactful. (Sự đóng góp của bạn vào phong trào này là hợp lý, có ý nghĩa và có ảnh hưởng.)

→ Chọn đáp án C

# Read the following passage about Yoga and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 22 to 29.

Yoga is a healthy lifestyle. One of the benefits of yoga is that you can choose a yoga style that is suitable for your lifestyle, such as hot yoga, power yoga, relaxation yoga, etc. If you are a yoga beginner, Hatha Yoga, which focuses on basic postures at a comfortable pace, would be great for you. If you want to increase strength through using more of your own body's resistance, Power Yoga may be right for you. Whether you prefer you're at home, in a private session, watching a DVD or at a studio or Edu.yo gym, there are a huge variety of options available to suit your goals and needs.

Improved flexibility is one of the first and most obvious benefits of yoga. During your first class, you probably won't be able to touch your toes. But if you stick with it, you'll notice a gradual loosening, and eventually, seemingly impossible poses will become possible. Each of the yoga poses is built to <u>reinforce</u> the muscles around the spine, the very center of your body, which is the core from which everything else operates.

When the core is working properly, posture is improved, thus <u>alleviating</u> back, shoulder, and neck pain. Strong muscles do more than look good. <u>They</u> also protect us from conditions like arthritis and back pain, and help prevent falls in elderly people. And when you build strength through yoga, you balance it with flexibility. If you just went to the gym and lifted weights, you might build strength at the expense of flexibility.

Yoga gets your blood flowing. More specifically, the relaxation exercises you learn in yoga can help your circulation, especially in your hands and feet. Yoga also gets more oxygen to your cells, which function better as a result. Twisting poses are thought to wring out venous blood from internal organs and allow oxygenated blood to flow in once the twist is released. Many studies found that a consistent yoga practice improved depression and led to greater levels of happiness and better immune function.

Question 22. Which of the following yoga styles is NOT mentioned in the passage?

A. Hot Yoga	B. Power Yoga	C. Hatha Yoga	<mark>D. Vinyasa Yoga</mark>

#### Giải thích:

#### DICH BÀI:

Yoga is a healthy lifestyle. One of the benefits of yoga is that you can choose a yoga style that is suitable for your lifestyle, such as hot yoga, power yoga, relaxation yoga, etc. If you are a yoga beginner, Hatha Yoga, which focuses on basic postures at a comfortable pace, would be great for you. If you want to increase strength through using more of your own body's resistance, Power Yoga may be right for you. Whether you prefer you're at home, in a private session, watching a DVD or at a studio or gym, there are a huge variety of options available to suit your goals and needs.  $A^+$ 

Yoga là một lối sống lành mạnh. Một trong những lợi ích của yoga là bạn có thể chọn phong cách yoga phù hợp với lối sống của mình, như yoga nóng, yoga tăng cường sức mạnh, yoga thư giãn, v.v. Nếu bạn là người mới bắt đầu với yoga, Hatha Yoga, tập trung vào các tư thể cơ bản với tốc độ thoải mái, sẽ rất phù hợp với bạn. Nếu bạn muốn tăng cường sức mạnh thông qua việc sử dụng sức chịu đựng của cơ thể, Yoga sức mạnh có thể là lựa chọn đúng đấn. Dù bạn thích tập yoga ở nhà, trong một buổi học riêng, xem DVD hay tại một phòng tập hay phòng tập gym, có rất nhiều lựa chọn phong phú phù hợp với mục tiêu và nhu cầu của



	bạn.
Improved flexibility is one of the first and most	Một trong những lợi ích đầu tiên rõ ràng nhất của
obvious benefits of yoga. During your first class,	yoga là sự linh hoạt được cải thiện. Trong buổi học
you probably won't be able to touch your toes.	đầu tiên, bạn có thể sẽ không chạm được vào ngón
But if you stick with it, you'll notice a gradual	chân. Nhưng nếu bạn kiên trì, bạn sẽ nhận thấy sự
loosening, and eventually, seemingly impossible	thay đổi dần dần, và cuối cùng, những tư thế tưởng
poses will become possible. Each of the yoga	chừng như không thể sẽ trở nên khả thi. Mỗi tư thế
poses is built to reinforce the muscles around the	yoga được xây dựng để củng cố các cơ xung quanh
spine, the very center of your body, which is the	cột sống, trung tâm của cơ thể, là cốt lõi mà từ đó
core from which everything else operates.	mọi thứ khác mới hoạt động được.
When the core is working properly, posture is	Khi cốt lõi hoạt động đúng cách, tư thế của bạn
improved, thus alleviating back, shoulder, and	được cải thiện, từ đó giảm bớt đau lưng, vai và cổ.
neck pain. Strong muscles do more than look	Cơ bắp khỏe mạnh không chỉ giúp cơ thể đẹp hơn.
good. They also protect us from conditions like	Chúng còn bảo vệ chúng ta khỏi những căn bệnh
arthritis and back pain, and help prevent falls in	như viêm khớp, đau lưng và giúp ngăn ngừa té ngã
elderly people. And when you build strength	ở người cao tuổi. Khi bạn xây dựng sức mạnh qua
through yoga, you balance it with flexibility. If	yoga, bạn cần cân bằng nó với sự dẻo dai. Nếu bạn
you just went to the gym and lifted weights, you	chỉ đến phòng gym và tập tạ, bạn có thể sẽ xây
might build strength at the expense of flexibility.	dựng được sức mạnh nhưng lại mất đi sự dẻo dai.
Yoga gets your blood flowing. More specifically,	Yoga giúp máu lưu thông. Cụ thể hơn, các bài tập
the relaxation exercises you learn in yoga can	thư giãn bạn học trong yoga có thể cải thiện tuần
help your circulation, especially in your hands	hoàn máu, đặc biệt là ở tay và chân. Yoga cũng
and feet. Yoga also gets more oxygen to your	giúp đưa thêm oxy đến các tế bào, làm cho chúng
cells, which function better as a result. Twisting	hoạt động hiệu quả hơn. Các tư thế xoắn được cho
poses are thought to wring out venous blood	là có thể ép máu tĩnh mạch ra khỏi các cơ quan nội
from internal organs and allow oxygenated blood	tạng và cho phép máu được oxy hóa lưu thông vào
to flow in once the twist is released. Many	khi bạn thả lỏng tư thế xoắn. Nhiều nghiên cứu đã
studies found that a consistent yoga practice	chỉ ra rằng thực hành yoga thường xuyên giúp cải
improved depression and led to greater levels of	thiện chứng trầm cảm và mang lại cảm giác hạnh
happiness and better immune function.	phúc lớn hơn cùng với khả năng miễn dịch tốt hơn.

# Kiểu yoga nào dưới đây KHÔNG được nhắc đến trong bài đọc?

- A. Yoga nóng
- B. Yoga năng lượng
- C. Yoga Hatha



#### D. Yoga Vinyasa

#### Thông tin:

One of the benefits of yoga is that you can choose a yoga style that is suitable for your lifestyle, such as **hot yoga**, **power yoga**, relaxation yoga, etc. If you are a yoga beginner, **Hatha Yoga**, which focuses on basic postures at a comfortable pace, would be great for you. (Một trong những lợi ích của yoga là bạn có thể chọn phong cách yoga phù hợp với lối sống của mình, như yoga nóng, yoga tăng cường sức mạnh, yoga thư giãn, v.v. Nếu bạn là người mới bắt đầu với yoga, Hatha Yoga, tập trung vào các tư thế cơ bản với tốc độ thoải mái, sẽ rất phù hợp với bạn.)

→ Chọn đáp án D

### Question 23.

The word " <u>reinforce</u> " in paragraph 2 is OPPOSITE in meaning to				
A. weaken	B. soften	C. stretch	D. tighten	
Từ " <u>reinforce</u> " tro	ong đoạn 2 có nghĩa TR	ÁI NGƯỢC với		
A. weaken /ˈwiːkə	n/ (v): làm yếu đi			
B. soften /ˈsɒfn/ (v): làm mềm				
C. stretch /stretʃ/ (v): kéo căng				
D. tighten /ˈtaɪtn/ (v): siết chặt				
- reinforce / ri:mˈfɔ:s/ (v): củng cố >< weaken (v)				
Thông tin:				

Each of the yoga poses is built to reinforce the muscles around the spine, the very center of your body, which is the core from which everything else operates. (Mỗi tư thế yoga được xây dựng để củng cố các cơ xung quanh cột sống, trung tâm của cơ thể, là cốt lõi mà từ đó mọi thứ khác mới hoạt động được.)

→ Chọn đáp án A



### Thông tin:

Strong muscles do more than look good. <u>They</u> also protect us from conditions like arthritis and back pain, and help prevent falls in elderly people. (Các cơ bắp khỏe mạnh không chỉ giúp cơ thể đẹp hơn. Chúng còn bảo vệ chúng ta khỏi những căn bệnh như viêm khớp, đau lưng và giúp ngăn ngừa té ngã ở người cao tuổi.)

→ Chọn đáp án A

Question 25. The word "alleviating" in paragraph 3 could best be replaced by

A. relieving B. boosting C. keeping D. worsening

# Từ "<u>alleviating</u>" trong đoạn 3 có thể thay thế tốt nhất bằng \_\_\_\_\_.

A. relieve /rɪˈliːv/ (v): làm dịu

B. boost /bu:st/ (v): tăng cường

C. keep /ki:p/ (v): giữ

D. worsen /ˈwɜːsən/ (v): làm tệ hơn

- alleviate /əˈliːvieɪt/ (v): làm giảm bớt, làm dịu bớt = relieve (v)

# Thông tin:

When the core is working properly, posture is improved, thus alleviating back, shoulder, and neck pain. (Khi cốt lõi hoạt động đúng cách, tư thế của bạn được cải thiện, từ đó giảm bớt đau lưng, vai và cổ.)

→ Chọn đáp án A

Question 26. According to the passage, which of the following statements is TRUE?

- A. All yoga styles require an advanced level of fitness.
- B. Flexibility is the only benefit of yoga.
- C. Depression is unrelated to yoga practice.
- D. Yoga can help reduce shoulder and neck pain.

# Theo bài đọc, câu nào sau đây là ĐÚNG?

- A. Tất cả các kiểu yoga đều yêu cầu một mức độ thể lực cao.
- B. Linh hoạt là lợi ích duy nhất của yoga.
- C. Trầm cảm không liên quan đến việc luyện tập yoga.
- D. Yoga có thể giúp giảm đau vai và cổ.

# Thông tin:

+ If you are a yoga beginner, Hatha Yoga, which focuses on basic postures at a comfortable pace,

would be great for you. If you want to increase strength through using more of your own body's resistance, Power Yoga may be right for you. (Nếu bạn là người mới bắt đầu với yoga, Hatha Yoga, tập trung vào các tư thế cơ bản với tốc độ thoải mái, sẽ rất phù hợp với bạn. Nếu bạn muốn tăng cường sức mạnh thông qua việc sử dụng sức chịu đựng của cơ thể, Yoga sức mạnh có thể là lựa chọn đúng đắn.)

→ A sai ở 'all' vì có nhiều phong cách yoga phù hợp với mọi mức độ thể lực.

+ Improved flexibility is one of the first and most obvious benefits of yoga. (Một trong những lợi ích đầu tiên rõ ràng nhất của yoga là sự linh hoạt được cải thiện.)

→ B sai ở 'the only'.

+ Many studies found that a consistent yoga practice improved depression and led to greater levels of happiness and better immune function. (Nhiều nghiên cứu đã chỉ ra rằng thực hành yoga thường xuyên giúp cải thiện chứng trầm cảm và mang lại cảm giác hạnh phúc lớn hơn cùng với khả năng miễn dịch tốt hơn.)

→ C sai ở 'unrelated'.

+ When the core is working properly, posture is improved, thus alleviating back, shoulder, and neck pain. (Khi cốt lõi hoạt động đúng cách, tư thế của bạn được cải thiện, từ đó giảm bớt đau lưng, vai và cổ.)

→ D đúng.

→ Chọn đáp án D

Question 27. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 4?

# Twisting poses are thought to wring out venous blood from internal organs and allow oxygenated blood to flow in once the twist is released.

A. Twisting poses only benefit blood flow when done in moderation.

B. Twisting poses may help remove old blood from organs and bring in fresh blood.

C. Twisting poses are harmful as they reduce blood flow to the organs.

D. Twisting poses block oxygenated blood flow and cause tension in the internal organs.

Câu nào sau đây tóm tắt tốt nhất câu được gạch dưới trong đoạn 4?

# <u>Các tư thế xoắn được cho là có thể ép máu tĩnh mạch ra khỏi các cơ quan nội tạng và cho phép máu được oxy hóa lưu thông vào khi ban thả lỏng tư thế xoắn</u>.

A. Các tư thế xoắn chỉ có lợi cho lưu thông máu khi được thực hiện với mức độ vừa phải. => Sai với ý nghĩa câu được gạch chân, sai ở 'only'.

B. Các tư thế xoắn có thể giúp loại bỏ máu cũ từ các cơ quan và đưa máu mới vào. => Đúng với ý nghĩa câu được gạch chân.

C. Các tư thế xoắn có hại vì chúng làm giảm lưu thông máu đến các cơ quan. => Sai với ý nghĩa câu được gạch chân.

D. Các tư thể xoắn chặn đòng máu giàu oxy và gây căng thẳng cho các cơ quan nội tạng. => Sai với ý nghĩa câu được gạch chân.

### Thông tin:

Twisting poses are thought to wring out venous blood from internal organs and allow oxygenated blood to flow in once the twist is released. (Các tư thế xoắn được cho là có thể ép máu tĩnh mạch ra khỏi các cơ quan nội tạng và cho phép máu được oxy hóa lưu thông vào khi bạn thả lỏng tư thế xoắn.)

→ Chọn đáp án B

Question 28. In which paragraph does the author describe the types of yoga suitable for different goals?

A. Paragraph 3 B. Paragraph 2 C. Paragraph 4 D. Paragraph 1

# Trong đoạn văn nào tác giả mô tả các kiểu yoga phù hợp với những mục tiêu khác nhau?

- A. Đoạn 3
- B. Đoạn 2
- C. Đoạn 4
- D. Đoạn 1

Tác giả mô tả các kiểu yoga phù hợp với những mục tiêu khác nhau trong đoạn văn 1.

#### Thông tin:

One of the benefits of yoga is that you can choose a yoga style that is suitable for your lifestyle, such as hot yoga, power yoga, relaxation yoga, etc. If you are a yoga beginner, Hatha Yoga, which focuses on basic postures at a comfortable pace, would be great for you. If you want to increase strength through using more of your own body's resistance, Power Yoga may be right for you. Whether you prefer you're at home, in a private session, watching a DVD or at a studio or gym, there are a huge variety of options available to suit your goals and needs. (Một trong những lợi ích của yoga là bạn có thể chọn phong cách yoga phù hợp với lối sống của mình, như yoga nóng, yoga tăng cường sức mạnh, yoga thư giãn, v.v. Nếu bạn là người mới bắt đầu với yoga, Hatha Yoga, tập trung vào các tư thế cơ bản với tốc độ thoài mái, sẽ rất phù hợp với bạn. Nếu bạn muốn tăng cường sức mạnh thông qua việc sử dụng sức chịu đựng của cơ thể, Yoga sức mạnh có thể là lựa chọn đúng đấn. Dù bạn thích tập yoga ở nhà, trong một buổi học riêng, xem DVD hay tại một phòng tập hay phòng tập gym, có rất nhiều lựa chọn phong phú phù hợp với mục tiêu và nhu cầu của bạn.)

→ Chọn đáp án D



Question 29. In which paragraph does the author discuss how yoga can improve mental health and immunity?

A. Paragraph 1 B. Paragraph 2 C. Paragraph 3 D. Paragraph 4

Trong đoạn văn nào tác giả thảo luận về cách yoga có thể cải thiện sức khỏe tinh thần và miễn dịch?

- A. Đoạn 1
- B. Đoạn 2
- C. Đoạn 3
- D. Đoạn 4

Tác giả thảo luận về cách yoga có thể cải thiện sức khỏe tinh thần và miễn dịch trong đoạn 4.

### Thông tin:

Many studies found that a consistent yoga practice improved depression and led to greater levels of happiness and better immune function. (Nhiều nghiên cứu đã chỉ ra rằng thực hành yoga thường xuyên giúp cải thiện chứng trầm cảm và mang lại cảm giác hạnh phúc lớn hơn cùng với khả năng miễn dịch tốt hơn.)

→ Chọn đáp án D

# Read the following announcement and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct option that best fits each of the numbered blanks from 30 to 35.

# Volunteer Recruitment Results for Charity Organization

We are delighted to announce the results of our (30) \_\_\_\_\_ for volunteers at the Charity Organization. After careful review and thoughtful consideration, we have (31) \_\_\_\_\_\_ the conclusion that we have an enthusiastic and varied group of new volunteers ready to join us. This talented team will bring unique skills and fresh perspectives, as they plan (32) \_\_\_\_\_ further our mission of community support and development, enriching the lives of those in need. The final list of selected volunteers is available at the Charity Organization's main office, where we will also provide further information (33) \_\_\_\_\_ all selected candidates regarding their upcoming roles and responsibilities. We are (34) \_\_\_\_\_ for the high level of interest shown by the community and look forward to achieving positive change together. Thank you to everyone (35) \_\_\_\_\_\_ and showing such wonderful support for our cause !

Edu.vn

#### Question 30.

A. recent campaign recruitment

B. campaign recruitment recent

#### Giải thích:

#### DỊCH BÀI:

# Volunteer Recruitment Results for Charity Organization

We are delighted to announce the results of our recent recruitment campaign for volunteers at the Charity Organization. After careful review and thoughtful consideration, we have reached the conclusion that we have an enthusiastic and varied group of new volunteers ready to join us. This talented team will bring unique skills and fresh perspectives, as they plan to help further our mission of community support and development, enriching the lives of those in need. The final list of selected volunteers is available at the Charity Organization's main office, where we will also provide further information for all selected candidates regarding their upcoming roles and responsibilities. We are grateful for the high level of interest shown by the community and look forward to achieving positive change together. Thank you to everyone applying and showing such wonderful support for our cause!

# Kết quả tuyển dụng tình nguyện viên cho tổ chức từ thiện

Chúng tôi vui mừng thông báo kết quả của chiến dịch tuyển dụng tình nguyện viên gần đây tại Tổ chức Từ thiên. Sau khi xem xét kỹ lưỡng và cân nhắc thận trọng, chúng tôi đã đi đến kết luận rằng chúng tôi có một nhóm tỉnh nguyện viên nhiệt tỉnh và đa dạng sẵn sàng tham gia cùng chúng tôi. Đội ngũ tài năng này sẽ mang đến những kỹ năng độc đáo và góc nhìn mới, khi họ lên kế hoạch giúp đỡ tiếp tục sứ mệnh hỗ trợ và phát triển cộng đồng của chúng tôi, làm phong phú thêm cuộc sống của những người cần giúp đỡ. Danh sách cuối cùng của các tình nguyện viên được chọn có tại văn phòng chính của Tổ chức Từ thiện, nơi chúng tôi sẽ cung cấp thêm thông tin cho tất cả các ứng viên được chon về vai trò và trách nhiêm sắp tới của họ. Chúng tôi rất biết ơn vì sự quan tâm cao độ của cộng đồng và mong muốn cùng nhau tạo ra sự thay đổi tích cực. Cảm ơn tất cả mọi người đã nộp đơn và thể hiện sự hỗ trợ tuyệt vời cho mục tiêu của chúng tôi!

#### Trật tự từ:

 Ta có cụm danh từ 'recruitment campaign' (chiến dịch tuyển dụng), do vậy, ta cần tính từ 'recent' (gần đây) đứng trước cụm danh từ này để bổ sung ý nghĩa.

#### Tạm dịch:

We are delighted to announce the results of our recent recruitment campaign for volunteers at the Charity Organization. (Chúng tôi vui mừng thông báo kết quả của chiến dịch tuyển dụng tỉnh nguyện viên gần đây tại Tổ chức Từ thiện.)

→ Chọn đáp án D



Question 31.				
A. jumped	B. come	C. got	D. reached	
Collocations:				

Ownetting 21

reach the conclusion: đi đến kết luận, đạt được kết luận

### Tạm dịch:

After careful review and thoughtful consideration, we have reached the conclusion that we have an enthusiastic and varied group of new volunteers ready to join us. (Sau khi xem xét kỹ lưỡng và cân nhắc thận trọng, chúng tôi đã đi đến kết luận rằng chúng tôi có một nhóm tình nguyện viên nhiệt tình và đa dạng sẵn sàng tham gia cùng chúng tôi.)

→ Chọn đáp án D

# Question 32.

A. helping	B. helped	C. to help	D. help
Kiến thức về động	từ nguyên mẫu có 'to':		

plan to do something: lên kê hoạch làm gì

# Tam dich:

This talented team will bring unique skills and fresh perspectives, as they plan to help further our mission of community support and development, enriching the lives of those in need. (Đội ngũ tài năng này sẽ mang đến những kỹ năng độc đáo và góc nhìn mới, khi họ lên kế hoạch giúp đỡ tiếp tục sứ mệnh hỗ trợ và phát triển cộng đồng của chúng tôi, làm phong phú thêm cuộc sống của những người cần giúp đỡ.)

→ Chọn đáp án C

# Question 33.

A. to	B. for	C. with	D. on

# Kiên thức vê giới từ:

provide something for somebody: cung câp cái gì cho ai đó

# Tạm dịch:

The final list of selected volunteers is available at the Charity Organization's main office, where we will also provide further information for all selected candidates regarding their upcoming roles and responsibilities. (Danh sách cuối cùng của các tình nguyện viên được chọn có tại văn phòng chính của Tổ chức Từ thiện, nơi chúng tôi sẽ cũng cấp thêm thông tin cho tất cả các ứng viên được chọn về vai trò và trách nhiệm sắp tới của họ.) Edu.vn

#### Question 34.

A. grate	B. gratefully	C. grateful	D. gratefulness			
Kiến thức từ loại:						
A. grate /greit/ (v):	bào, mài					
B. gratefully /'greit	fəli/ (adv): một cách biết ơ	n				
C. grateful /ˈɡreɪtfə	l⁄ (adj): biết ơn					
D. gratefulness /ˈɡr	D. gratefulness /ˈɡreɪtfəlnəs/ (n): sự biết ơn					
- Sau 'to be', ta cần một tính từ nên ta chọn 'grateful'.						
Tạm dịch:						
We are grateful for	r the high level of interest	shown by the comm	unity and look forward to achieving			

We are grateful for the high level of interest shown by the community and look forward to achieving positive change together. (Chúng tôi rất biết ơn vì sự quan tâm cao độ của cộng đồng và mong muốn cùng nhau tạo ra sự thay đổi tích cực.)

→ Chọn đáp án C

# Question 35.

A. applying	B. applied	C. applies	D. who applying
-------------	------------	------------	-----------------

# Rút gọn mệnh đề quan hệ:

- Ta thấy câu đã có chủ ngữ và động từ chính, do vậy, ta có thể sử dụng mệnh đề quan hệ hoặc mệnh đề quan hệ rút gọn thay thế cho đại từ 'everyone'.

- Để rút gọn mệnh đề quan hệ dạng chủ động, ta lược bỏ đại từ quan hệ và 'to be' (nếu có), chuyển V thành V-ing. (who applied → applying).

#### Tạm dịch:

Thank you to everyone applying and showing such wonderful support for our cause! (Cảm ơn tất cả mọi người đã nộp đơn và thể hiện sự hỗ trợ tuyệt vời cho mục tiêu của chúng tôi!)

→ Chọn đáp án A

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions from 36 to 40.

Edu.vn

#### Question 36.

a. These targeted steps can collectively foster better health outcomes, providing teenagers with

accessible resources and supportive surroundings that contribute meaningfully to their well-being.

b. Furthermore, implementing a policy where school canteens exclusively serve nutritious food options would reinforce healthy eating habits.

c. For instance, offering all teenagers free memberships to local sports facilities could encourage physical activity by reducing barriers to participation.

d. Rather than restricting screen time, a limitation that may be impractical, I propose focusing on actionable changes within their environment.

e. To promote a healthier lifestyle among young people, a comprehensive set of measures is essential.

A. a-d-c-b-e

C. e-d-c-b-a

D. e-a-d-b-c

#### DICH BÀI:

To promote a healthier lifestyle among young people, a comprehensive set of measures is essential. Rather than restricting screen time, a limitation that may be impractical, I propose focusing on actionable changes within their environment. For instance, offering all teenagers free memberships to local sports facilities could encourage physical activity by reducing barriers to participation. Furthermore, implementing a policy where school canteens exclusively serve nutritious food options would reinforce healthy eating habits. These targeted steps can collectively foster better health outcomes, providing teenagers with accessible resources and supportive surroundings that contribute meaningfully to their well-being.

B. a-c-b-d-e

Để thúc đẩy một lối sống lành mạnh hơn cho giới trẻ, một bộ các biện pháp toàn diện là điều cần thiết. Thay vì hạn chế thời gian sử dụng màn hình, một biên pháp có thể không thực tế, tôi đề xuất tập trung vào những thay đổi có thể thực hiện được trong môi trường của họ. Ví dụ, việc cung cấp thẻ thành viên miễn phí cho tất cả các thanh thiếu niên tại các cơ sở thể thao địa phương có thể khuyến khích hoạt động thể chất bằng cách giảm bớt rào cản tham gia. Hơn nữa, việc thực hiện chính sách mà ở đó căng tin trường học chỉ phục vụ các món ăn dinh dưỡng sẽ củng cố thói quen ăn uống lành mạnh. Các bước có mục tiêu này có thể cùng thúc đẩy kết quả sức khỏe tốt hơn, cung cấp cho thanh thiếu niên các nguồn lực dễ tiếp cận và một môi trường hỗ trợ đóng góp có ý nghĩa vào hạnh phúc của họ.

→ Chọn đáp án C

#### Question 37.

- a. Minh: She was really nervous about it, but I think she did quite well.
- b. Anna: I hope she gets the score she needs for her university application.
- c. Anna: Hi, Minh! How did your sister do on her IELTS exam?

A. c-b-a



DỊCH BÀI:	
Anna: Hi, Minh! How did your sister do on her	Anna: Chào Minh! Chị của bạn thi IELTS thế
IELTS exam?	nào?
Minh: She was really nervous about it, but I think	Minh: Cô ấy rất lo lắng về kỳ thi, nhưng tôi nghĩ
she did quite well.	cô ấy đã làm khá tốt.
Anna: I hope she gets the score she needs for her	Anna: Tôi hy vọng cô ấy sẽ đạt được số điểm
university application.	cần thiết cho đơn xin vào đại học của mình.
→ Chọn đáp án C	

#### Question 38.

a. Peter : Yes, we should all have these basic life skills to be adults.

b. Peter : Because doing housework helps them develop life skills.

c. Mary: It's true. Cooking, cleaning, or looking after others are really necessary life skills for kids when they grow up.

d. Mary: Thank you for sharing your idea. It's very useful for my project.

e. Mary: Why do you think children should do housework?

A. d-a-e-b-c	B. d-b-c-e-a	C. e-b-d-a-c D. e-b-c-a-d
DỊCH BÀI:		
Mary: Why do y	ou think children should	do Mary: Tại sao bạn nghĩ trẻ em nên làm việc nhà?
housework?		Peter: Vì làm việc nhà giúp chúng phát triển kỹ
Peter: Because d	loing housework helps the	em năng sống.
develop life skills.		Mary: Đúng vậy. Nấu ăn, dọn dẹp, hay chăm sóc
Mary: It's true. Coo	oking, cleaning, or looking af	fter người khác là những kỹ năng sống rất cần thiết
others are really ne	cessary life skills for kids wh	nen cho trẻ khi chúng lớn lên.
they grow up.		Peter: Đúng rồi, tất cả chúng ta đều cần có
Peter: Yes, we shou	ld all have these basic life ski	ills những kỹ năng cơ bản này để trở thành người
to be adults.		lớn.
Mary: Thank you	for sharing your idea. It's ve	ery Mary: Cảm ơn bạn đã chia sẻ ý tưởng. Nó rất
useful for my projec	:t.	hữu ích cho dự án của tôi.

→ Chọn đáp án D



Question 39.

Dear students,

a. As you may have heard, we will switch to online classes for the next few weeks because of the severe storm.

b. I hope everyone is doing well despite the weather conditions.

c. I appreciate your understanding and flexibility during this time, and I'm confident we can make this work together.

d. I know this might be an adjustment for some of you, but it's important to prioritize safety.

e. Please ensure you have access to your online resources, and let me know if you have any questions or concerns.

Best wishes,

Mrs. Hanh

A. d-b-a-c-e	B. b-a-d-c-e	C. c-b-e-a-d	D. a-e-c-b-d
DỊCH BÀI:			
Dear students,		Các em học sinh thân mến,	

I hope everyone is doing well despite the weather conditions. As you may have heard, we will switch to online classes for the next few weeks because of the severe storm. I know this might be an adjustment for some of you, but it's important to prioritize safety. I appreciate your understanding and flexibility during this time, and I'm confident we can make this work together.

Please ensure you have access to your online resources, and let me know if you have any questions or concerns. nghiêm trọng, chúng ta sẽ chuyển sang học trực

tuyến trong vài tuần tới. Tôi hiểu đây có thể là một sự thay đổi lớn đối với một số em, nhưng sự an toàn luôn là điều quan trọng nhất. Cảm ơn các em đã thông cảm và linh hoạt trong thời gian này, tôi tin chắc chúng ta sẽ cùng nhau vượt qua được.

Tôi hy vọng mọi người vẫn ổn dù thời tiết có phần

khắc nghiệt. Như các em đã biết, vì cơn bão

Các em hãy đảm bảo rằng mình có thể truy cập vào các tài nguyên học trực tuyến và đừng ngần ngại liên hệ với tôi nếu có bất kỳ câu hỏi hay vấn đề gì. Chúc các em sức khỏe và mọi điều tốt lành,

Cô Hạnh

Mrs. Hanh

Best wishes.

→ Chọn đáp án B

#### Question 40.

a. After completing my degree in social work, I began working as a social worker and have been doing it for almost five years now.

b. In short, my advice to anyone who is considering a career in social work is to have a strong support system in place and take care of yourself mentally and physically.

c. It can be emotionally challenging at times, but the reward of seeing people's lives change for the better is what keeps me motivated to work hard every day.

d. I have always been passionate about helping others in my community.

e. I always try to make a positive difference in someone's life, no matter how small it may be. Knowing that I am able to make a positive impact on someone's life makes me feel good.

A. e-c-d-a-b	<mark>B. d-a-c-e-b</mark>	C. c-a-d-e-b	D. a-e-c-d-b
--------------	---------------------------	--------------	--------------

# D**I**CH BÀI:

I have always been passionate about helping others in my community. After completing my degree in social work, I began working as a social worker and have been doing it for almost five years now. It can be emotionally challenging at times, but the reward of seeing people's lives change for the better is what keeps me motivated to work hard every day. I always try to make a positive difference in someone's life, no matter how small it may be. Knowing that I am able to make a positive impact on someone's life makes me feel good. In short, my advice to anyone who is considering a career in social work is to have a strong support system in place and take care of yourself mentally and physically.

Tôi luôn đam mê giúp đỡ những người khác trong cộng đồng của mình. Sau khi hoàn thành bằng công tác xã hội, tôi bắt đầu làm việc như một nhân viên xã hội và đã làm công việc này được gần năm năm nay. Dù đôi lúc công việc có thể khá căng thẳng về mặt cảm xúc, nhưng nhìn thấy cuộc sống của mọi người thay đổi theo hướng tích cực chính là động lực để tôi nỗ lực làm việc mỗi ngày. Tôi luôn cố gắng tạo ra sự khác biệt tích cực trong cuộc sống của ai đó, dù nhỏ bé đến đâu. Biết rằng mình có thể mang lại ảnh hưởng tích cực cho cuộc sống của một người nào đó khiến tôi cảm thấy hạnh phúc. Tóm lại, lời khuyên của tôi dành cho những ai đang cân nhắc theo đuổi sự nghiệp trong lĩnh vực công tác xã hội là hãy có một hệ thống hỗ trợ vững chắc và chăm sóc bản thân cả về tinh thần lẫn thể chất.

→ Chọn đáp án B

