SỞ GD-ĐT ĐỒNG THÁP THPT NGUYỄN QUANG DIÊU

ĐỂ THI THỬ TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2025 LẦN 1 MÔN: TIẾNG ANH

(Đề thi có ... trang)

Thời gian làm bài 50 phút, không kế thời gian phát để

Ηọ,	tên	thí sinh:
Số b	báo	danh:

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions from 1 to 5. Question 1:

Dear Sir/Madam,

a. I am writing to ask for information about the upcoming field trip to General Vo Nguyen Giap's Tomb.

b. Additionally, could you please provide me with specific requirements or guidelines that we need to follow during the visit?

c. Sincerely

d. Thank you for your time and consideration. I look forward to hearing back from you soon.

e. I am interested in learning more about the details of the trip such as the date, time, and transportation arrangements.

A. e-d-b-a-c B. a-b-e-c-d C. b-e-d-c-a D. a-e-b-d-c

Question 2:

a. To solve this, we can reduce plastic use and recycle more.

b. If everyone works together, we can keep our water clean and protect the environment.

c. Another cause is people throwing garbage into the water, especially plastic, which doesn't break down easily.

d. Factories often dump harmful substances into rivers and oceans, making the water unsafe.

e. Water pollution is caused by many things, like industrial waste, chemicals, and plastic.

f. Governments can also create laws to stop factories from polluting, and people can help by cleaning up local beaches and rivers.

A. e-d-a-c-f-b B. e-c-d-a-b-f C. e-d-c-a-f-b D. e-a-f-b-d-c

Question 3:

a. Bill: That sounds interesting! What do you do during it?

b. Mateo: I'm from Mexico. We have big celebrations like Día de los Muertos.

c. Mateo: We honor our ancestors with food, flowers, and music. It's very colorful!

A. c-a-b B. c-b-a C. b-c-a D. b-a-c

Question 4:

a. Disney began his career as a cartoonist and worked for several animation studios before starting his own company in 1923.

b. After several successes in cartoons, he opened the first Disney theme park, Disneyland, in California in 1955 and Walt Disney World in Florida in 1971.

c. Walt Disney was a famous American animator, film producer, and entrepreneur. He was born in 1901 in Chicago, Illinois.



d. His first successful cartoon was Steamboat Willie, which featured Mickey Mouse and was the first global cartoon to use synchronized sound

e. Unfortunately, in 1966, Walt Disney passed away due to a lethal lung cancer.

A. a-b-d-e-c B. c-a-d-b-e C. c-e-b-d-a D. a-d-b-c-e

Question 5:

a. Michael: That's true, and I think practicing with a native speaker could really help!

b. Kim: I know it can be challenging, but I heard that once you get the hang of the tones, it becomes easier.

c. Michael: I've been thinking about learning Chinese, but it seems so difficult with all the

d. Michael: That sounds perfect! I'll join you, and we can practice together.

e. Kim: Absolutely! I found some great online resources and language exchange partners.

A. c-b-a-e-d	B. c-e-d-b-a	C. d-b-a-c-e	D. d-e-a-b-c
--------------	--------------	--------------	--------------

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 6 to 11.

A NEW PLACE TO LIVE

Welcome to Green View Residences, the perfect place for modern urban living! This brand-new residential area, which (6)_____ last month, offers everything you need.

Located in (7) heart of the city, it combines convenience with natural beauty. (8) you explore the surroundings, the more you'll fall in love with the (9) parks and nearby cafes. Every apartment (10) spacious rooms and large windows, creating a bright and cozy atmosphere.

Green View Residences has become the talk of the town, (11)_____ shows how much people appreciate its design. Visit today to experience a lifestyle where comfort meets style!

Question 6: A. was completed	B. was completing	C. completed	D. had completed
Question 7: A. a	B. the	C. an	D . X
Question 8: A. Most	B. The most	C. more	D. The more
Question 9: A. peace	B. peacefully	C. peaceful	D. peacefulness
Question 10: A. includes	B. contains	C. comprises	D. consists
Question 11: A. which	B. that	C. where	D. who

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 12 to 17.

GO GREEN, ACT NOW

Our planet needs us, and the time to act is now! The "Go Green, Act Now" campaign encourages everyone to adopt eco-friendly habits to protect the environment. Over the past few months, we (12)_____ many people to recycle, save energy, and reduce waste. Together, we can make a difference!

Small actions (13)_____ to big changes. Start by using reusable bags, switching off lights when not needed, and walking or (14)_____ instead of driving. The more people join us, the stronger our impact will be, and our communities will become cleaner and greener.

The environment is facing serious challenges; (15), it's essential to act quickly. By making sustainable choices every day, we can (16) climate changed and our life quality.

Nature is getting (17)_____ and weaker as pollution grows, but we have the power to reverse this trend. Join us today and help build a future where the air is fresher, the water is cleaner, and the planet thrives again. Together, we can make it happen!



Question 12: A. have inspire	B. inspired	C. inspire	D. was inspiring
Question 13: A. bring	B. lead	C. result	D. cause
Question 14: A. cycle	B. cycling	C. to cycle	D. cycled
Question 15: A. therefore	B. moreover	C. besides	D . however
Question 16: A. speed up	B. fall off	C. slow down	D. put off
Question 17: A. weakness	B. weaker	C. weak	D. weaken

Read the following passage about and mark the letter A, B, Cor D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 18 to 25.

James Watt was a Scottish inventor who played an important role in the Industrial Revolution. He was born in 1736 and is famous for improving the steam engine, which changed industries and transportation.

Watt loved mechanics from a young age. Even though he faced health problems and had little money, he stayed curious and hardworking. In 1763, while fixing a steam engine, he had an important idea. He realized that adding a separate part called a condenser could make the steam engine work better. This **breakthrough** was the start of his great inventions.

With the help of Matthew Boulton, a businessman, Watt developed his improved steam engine. In 1769, he got permission to make and sell it. His steam engine was very useful in industries like mining, textile making, and transportation. It helped factories, mills, and ships work faster and cheaper, making it an important part of the Industrial Revolution.

Watt didn't stop improving his steam engine. He made it safer, stronger, and cheaper to use. Because of his steam engine, production in factories became faster, and goods became cheaper. Many people moved from villages to cities to work in factories powered by steam. Steam-powered trains and ships also made travel and transporting goods easier.

James Watt's work is still remembered today. The unit of power, the watt, was named in his honour, recognising his **pioneering** contributions to science and engineering. He overcame many problems to make important inventions and inspire future generations.

Question 18: What is the passage mainly about?

A. James Wat's inventions and why they are important

B. How steam-powered machines changed may

C. How the Industrial Revolution changed society

D. James Watt's interest in steam engines

Question 19: The word breakthrough in paragraph 2 is CLOSEST in meaning to____

A. improvement B. discovery C. motivation D. result

Question 20: How did James Watt get permission to make and sell his improved steam engine?

A. By creating new ideas and methods B. By making better inventions

C. By working with a businessman D. By fixing old steam engines

Question 21: Which industries did James Watt's steam engine change?

A. Farming and agriculture B. Building and design

C. Mining and making clothes

Question 22: The word pioneering in paragraph 5 is OPPOSITE in meaning to_____.

A. established B. progressive C. advanced D. alternative

Question 23: Which statement about James Watt is NOT true? A. He had many good opportunities to study machines.



D. Transport and communication

B. He was interested in mechanics when he was young

C. A unit of power is named after him to honor his work.

D. His work is still important today and in the future.

Question 24: In which paragraph does the writer describe how James Watt improved the steam engine to make it more efficient?

A. Paragraph 1 B. Paragraph 2 C. Paragraph 4 D. Paragraph 3 Question 25: In which paragraph does the writer mention how James Watt's work helped people travel around faster?

A. Paragraph 4 B. Paragraph 3 C. Paragraph 2 D. Paragraph 5

Read the following passage about and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 26 to 35.

Global warming is one of the most pressing issues of our time, caused by a rapid increase in greenhouse gases in the Earth's atmosphere. (I) Human activities, particularly the burning of fossil fuels like coal, oil, and gas, release large amounts of carbon dioxide (CO2) into the air. (II) These gases trap heat from the sun, creating a "greenhouse effect" that warms the planet. (III) While the Earth's climate has changed throughout history, the current rate of warming is unprecedented and poses serious challenges. (IV)

The impacts of global warming are **far-reaching**. Rising temperatures are causing polar ice caps and glaciers to melt, leading to higher sea levels. **This** puts coastal cities and low-lying areas at risk of flooding. Additionally, warmer oceans can intensify hurricanes and other extreme weather events. Changes in temperature and rainfall patterns disrupt ecosystems, threatening wildlife and leading to biodiversity loss. Global warming also affects agriculture, with heatwaves and droughts making it harder to grow crops in some regions.

Addressing global warming requires urgent action. **Reducing greenhouse gas emissions is key to decelerating climate change**. Governments, industries, and individuals all have roles to play. Transitioning to renewable energy sources like solar and wind power can significantly cut emissions. Protecting forests, which absorb CO2, and investing in energy-efficient technologies are also critical. By working together and adopting sustainable practices, we can **mitigate** the effects of global warming and secure a healthier future for our planet. **Question 26**: Where in paragraph 1 does the following sentence best fit?

"Scientists have long warned about the dangers of increasing greenhouse gas concentrations." **D.** (IV) A. (I) **B.** (II) C. (III) Question 27: The phrase far-reaching in paragraph 2 is CLOSEST in meaning to A. detailed **B.** serious C. limited **D.** specific Question 28: The word This in paragraph 2 refers to____ C. siding sea level A. flooding B. melting glaciers D. global warming Question 29: According to paragraph 2, which of the following is NOT an impact of global warming? A. Rising sea levels **B.** Stronger hurricanes C. Flooding ecosystems D. Agricultural transformation Question 30: Which of the following best summarises paragraph 2? A. The effects of global warming include flooding, stronger storms, and changes inecosystems. B. Global warming threatens wildlife and agriculture while causing extreme weather C. The rising temperatures caused by global warming are a threat to human survival. D. Climate change leads to environmental and agricultural challenges for all regions. Question 31: The word mitigate in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to_____.



A. diminished

C. alleviate

Question 32: According to the passage, which of the following is TRUE?

A. Human activities are the main cause of the increase in greenhouse gases.

B. Renewable energy hasn't reduced greenhouse gas emissions much yet.

C. Some regions have more biodiversity because of warmer climates.

D. Sea-level rise is mostly caused by changes in rainfall and heatwaves.

Question 33: Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph

"Reducing greenhouse gas emissions is key to decelerating climate change."

A. We need to understand greenhouse gas emissions to stop global warming.

B. Cutting emissions is the most important step to fight climate change.

C. Climate change can be stopped only by controlling greenhouse gases.

D. Slowing climate change partially depends on reducing greenhouse gases.

Question 34: Which of the following can be inferred from the passage?

A. Renewable energy is the only solution to global warming.

B. If we don't act quickly, global warming will cause permanent damage.

C. Governments have already done enough to stop global warming.

D. Deforestation doesn't have much effect on global warming.

Question 35: Which of the following best summarises the passage?

A. Global warming creates environmental and agricultural problems that require governments and individuals to reduce greenhouse gases.

B. Global warming, caused by greenhouse gases, affects ecosystems and agriculture but can be fixed with renewable energy and sustainable practices.

C. The increase in global temperatures causes rising sea levels and extreme weather, needing worldwide cooperation.

D. Climate change, caused by human activity, risks biodiversity and agriculture, but solutions include forest protection and renewable energy.

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks fro 36 to 40.

The Edinburgh Fringe Festival is a cultural event that takes place annually in Edinburgh, Scotland. (36)_______ it transforms the city into a vibrant hub of artistic expression. The festival was inspired by a group of theatre companies who performed on the fringe of the Edinburgh International Festival in 1947. Since then, it has become a popular festival with a wide range of performances, including theater, comedy, music, dance, and spoken word, attracting artists and visitors worldwide. During the festival, (37)______. From well-known theaters to temporary spaces, cafes, and even street corners, there are performances happening all around. Attending the Edinburgh Fringe Festival provides a chance to experience (38)______. It's a celebration of the arts, promoting cultural exchange and leaving a lasting impression (39)______. Whether it's watching an engaging play, laughing at a comedy show, or enjoying a musical performance, (40)_______ for everyone. Therefore, people won't regret going there to enjoy that joyfully festive atmosphere.

Question 36:

A. Having hold over three weeks every August

C. Over three weeks held every August

B. Held over three weeks every August

D. Every August holding over three weeks



Question 37:

A. numerous venues throughout the city serve as stages for the shows

B. numerous venues throughout the city serving as stages for the shows

C. that serves numerous venues throughout the city as stages for the shows

D. which numerous venues throughout the city serve as stages for the shows

Question 38:

A. creative lively an atmosphere

C. atmosphere a creative lively

Question 39:

A. to those who participate

C. on those who participate

Question 40:

A. the festival offers something

C. offers the festival something

B. a lively and creative atmosphere

D. a creative lively

B. to those which participate

D. on those which participate

B. something the festival offering

D. the festival offering something

----- END ------



HƯỚNG DẪN GIẢI CHI TIẾT BẢNG ĐÁP ÁN

1.D	2.C	3.D	4.B	5.A	6.A	7.B	8.D	9.C	10.C
11.A	12.A	13.B	14.B	15.A	16.C	17.B	18.A	19.B	20.C
21.C	22.A	23.A	24.C	25.A	26.B	27.B	28.D	29.D	30.A
31.B	32.A	33.B	34.B	35.B	36.B	37.A	38.B	39.C	40.A

Question 1:

Hướng dẫn giải

DỊCH BÀI:

Dear Sir/Madam,

I am writing to ask for information about the upcoming field trip to General Vo Nguyen Giap's Tomb. I am interested in learning more about the details of the trip, such as the date, time, and transportation arrangements. Additionally, could you please provide me with specific requirements or guidelines that we need to follow during the visit? Thank you for your time and consideration. I look forward to hearing back from you soon.

Kính gửi Quý ông/bà,

Tôi viết thư này để yêu cầu thông tin về chuyến đi thực tế sắp tới đến khu mộ Đại tướng Võ Nguyên Giáp. Tôi quan tâm đến việc tìm hiểu thêm về chi tiết của chuyến đi, chẳng hạn như ngày, giờ và các sắp xếp vận chuyển. Thêm vào đó, quý vị có thể vui lòng cung cấp cho tôi những yêu cầu hoặc hướng dẫn cụ thế mà chúng tôi cần tuân theo trong suốt chuyến thăm không? Cảm ơn quý vị đã dành thời gian và sự quan tâm. Tôi mong được nhận phản hồi từ quý vị sớm. Trân trong.

Sincerely,

→ Chọn đáp án D

Question 2:

Hướng dẫn giải

DỊCH BÀI:

Water pollution is caused by many things, like industrial waste, chemicals, and plastic. Factories often dump harmful substances into rivers and oceans, making the water unsafe. Another cause is people throwing garbage into the water, especially plastic, which doesn't break down easily. To solve this, we can reduce plastic use and recycle more. If everyone works together, we can keep our water clean and protect the environment. Governments can also create laws to stop factories from polluting, and people can help by cleaning up local beaches and rivers.

DỊCH BÀI:

Ô nhiễm nước được gây ra bởi nhiều yếu tố, như chất thải công nghiệp, hóa chất và nhựa. Các nhà máy thường xả các chất độc hại vào sông và đại dương, làm cho nước không an toàn. Một nguyên nhân khác là mọi người vứt rác xuống nước, đặc biệt là nhựa, mà không phân hủy dễ dàng. Để giải quyết vấn đề này, chúng ta có thể giảm sử dụng nhựa và tái chế nhiều hơn. Nếu mọi người cùng chung tay, chúng ta có thể giữ cho nước sạch và bảo vệ môi trường. Chính phủ cũng có thể tạo ra các luật để ngừng các nhà máy gây ô nhiễm, và mọi người có thể giúp đỡ bằng cách làm sạch các bãi biển và sông ngòi địa phương.

→ Chọn đáp án C Question 3: Hướng dẫn giải DỊCH BÀI: DỊCH BÀI: DỊCH BÀI: Taîlieuonthi Edu.vn

Chan tán án D	
Mateo: We honor our ancestors with food, flowers,	Mateo: Chúng tôi tôn vinh tổ tiên bằng thức ăn, hoa và
and music. It's very colorful!	âm nhạc. Nó rất rực rỡ!
Bill: That sounds interesting! What do you do during it?	Bill: Nghe thú vị quá! Bạn làm gì trong lễ hội đó?
Mateo: I'm from Mexico. We have big celebrations	Mateo: Tôi đến từ Mexico. Chúng tôi có những lễ hội
like Día de los Muertos.	lớn như Día de los Muertos.

→ Chọn đáp án D

Question 4:

Hướng dẫn giải

DỊCH BÀI:

Walt Disney was a famous American animator, film producer, and entrepreneur. He was born in 1901 in Chicago, Illinois. Disney began his career as a cartoonist and worked for several animation studios before starting his own company in 1923. His first successful cartoon was Steamboat Willie, which featured Mickey Mouse and was the first global cartoon to use synchronized sound. After several successes in cartoons, he opened the first Disney theme park, Disneyland, in California in 1955 and Walt Disney World in Florida in 1971. Unfortunately, in 1966, Walt Disney passed away due to a lethal lung cancer.

DỊCH BÀI:

Walt Disney là một nhà làm phim hoạt hình, nhà sản xuất phim và doanh nhân nổi tiếng người Mỹ. Ông sinh năm 1901 tại Chicago, Illinois. Disney bắt đầu sự nghiệp của mình với tư cách là một họa sĩ hoạt hình và đã làm việc cho một số studio hoạt hình trước khi thành lập công ty riêng vào năm 1923. Bộ phim hoạt hình thành công đầu tiên của ông là Steamboat Willie, có sự xuất hiện của Mickey Mouse và là bộ phim hoạt hình toàn cầu đầu tiên sử dụng âm thanh đồng bộ. Sau nhiều thành công trong lĩnh vực hoạt hình, ông đã mở công viên chủ đề Disney đầu tiên, Disneyland, tại California vào năm 1955 và Walt Disney World ở Florida vào năm 1971. Thật không may, vào năm 1966, Walt Disney đã qua đời vì bệnh ung thư phổi nguy hiểm.

\rightarrow Chọn đáp án B

• ñ

. . .

Question 5:

Hướng dân giải				
DỊCH BÀI:	DỊCH BÀI:			
Michael: I've been thinking about learning Chinese, but it seems so difficult with all the tones.	Michael: Tôi đã nghĩ về việc học tiếng Trung, nhưng có vẻ rất khó với tất cả các âm điệu.			
Kim: I know it can be challenging, but I heard that once you get the hang of the tones, it becomes easier.	Kim: Tôi biết là nó có thể khó, nhưng tôi nghe nói rằng một khi bạn làm quen được với các âm điệu, nó sẽ dễ dàng hơn.			
Michael: That's true, and I think practicing with a native speaker could really help! Kim: Absolutely! I found some great online	Michael: Đúng vậy, và tôi nghĩ việc luyện tập với người bản ngữ thực sự có thể giúp ích! Kim: Chắc chắn rồi! Tôi đã tìm thấy một số tài nguyên			
resources and language exchange partners. Michael: That sounds perfect! I'll join you, and we	trực tuyến tuyệt vời và các đối tác trao đổi ngôn ngữ. Michael: Nghe tuyệt vời đấy! Tôi sẽ tham gia cùng			
can practice together.	bạn, và chúng ta có thể luyện tập cùng nhau.			

→ Chọn đáp án A

Question 6:



DỊCH BÀI:	
A NEW PLACE TO LIVE	MỘT NƠI Ở MỚI
Welcome to Green View Residences, the perfect place for modern urban living! This brand-new residential area, which was completed last month, offers everything you need.	Chào mừng đến với Green View Residences, nơi lý tưởng cho cuộc sống đô thị hiện đại! Khu dân cư hoàn toàn mới này, vừa được hoàn thành vào tháng trước, cung cấp mọi thứ bạn cần.
Located in the heart of the city, it combines convenience with natural beauty. The more you explore the surroundings, the more you'll fall in love with the peaceful parks and nearby cafes. Every apartment comprises spacious rooms and large windows, creating a bright and cozy atmosphere.	Tọa lạc ngay trung tâm thành phố, nơi đây kết hợp giữa sự tiện nghi và vẻ đẹp tự nhiên. Càng khám phá xung quanh, bạn sẽ càng yêu thích những công viên yên bình và các quán cà phê gần đó. Mỗi căn hộ đều có các phòng rộng rãi và cửa số lớn, tạo nên một không gian sáng sủa và ấm cúng.
Green View Residences has become the talk of the town, which shows how much people appreciate its design. Visit today to experience a lifestyle where comfort meets style!	Green View Residences đã trở thành chủ đề được mọi người bàn tán, cho thấy sự đánh giá cao về thiết kế của nơi đây. Hãy ghé thăm ngay hôm nay để trải nghiệm một phong cách sống nơi sự thoải mái hòa quyện cùng phong cách!

Question 6:

Câu bị động:

Ta xét thấy căn hộ phải "được" hoàn thành việc xây dựng chứ không thể tự nó hoàn thành được, nên chỗ trống cần chia động từ ở thể bị động

Cấu trúc câu bị động: S + be + V-pII

Tạm dịch: This brand-new residential area, which was completed last month, offers everything you need. (Khu dân cư hoàn toàn mới này, vừa được hoàn thành vào tháng trước, cung cấp mọi thứ bạn cần.)

\rightarrow Chọn đáp án A

Question 7:

Cụm từ:

the heart of the city: trung tâm thành phố

Tạm dịch: Located in the heart of the city, it combines convenience with natural beauty. (Tọa lạc ngay trung tâm thành phố, nơi đây kết hợp giữa sự tiện nghi và vẻ đẹp tự nhiên.)

\rightarrow Chọn đáp án B

Question 8:

Cấu trúc so sánh lũy tiến:

the more + S + V, the more + S + V: càng ..., càng ...

Tạm dịch: The more you explore the surroundings, the more you'll fall in love with the peaceful parks and nearby cafes. (Càng khám phá xung quanh, bạn sẽ càng yêu thích những công viên yên bình và các quán cà phê gần đó.)

\rightarrow Chọn đáp án D

Question 9:

Kiến thức từ loại:

A. peace /pi:s/ (n): hòa bình

- B. peacefully / pi:s.fəl.i/ (adv): một cách yên bình
- C. peaceful / pi:s.fəl/ (adj): yên bình



D. peacefulness /'pi:s.fəl.nəs/ (n): tính yên bình

Chỗ trống đứng trước danh từ (parks) \rightarrow cần tính từ

Tạm dịch: The more you explore the surroundings, the more you'll fall in love with the peaceful parks and nearby cafes. (Càng khám phá xung quanh, bạn sẽ càng yêu thích những công viên yên bình và các quán cà phê gần đó.)

\rightarrow Chọn đáp án C

Question 10:

Kiến thức từ vựng:

- include /m'klu:d/ (v): bao gồm (liệt kê một vài phần trong một tổng thể)
- contain /kənˈteɪn/ (v): chứa đựng
- comprise /kəm'praız/ (v): bao gồm (liệt kê các thành phần cấu tạo nên tổng thể)
- consist /kənˈsıst/ (v): bao gồm → consist of something: bao gồm cái gì

Tạm dịch: Every apartment comprises spacious rooms and large windows, creating a bright and cozy atmosphere. (Mỗi căn hộ đều có các phòng rộng rãi và cửa sổ lớn, tạo nên một không gian sáng sủa và ấm cúng.)

\rightarrow Chọn đáp án C

Question 11:

Mệnh để quan hệ:

Dùng đại từ quan hệ "which" làm chủ ngữ thay thế cho mệnh đề đứng trước (Green View Residences has become the talk of the town)

Tạm dịch: Green View Residences has become the talk of the town, which shows how much people appreciate its design. (Green View Residences đã trở thành chủ đề được mọi người bàn tán, cho thấy sự đánh giá cao về thiết kế của nơi đây.)

\rightarrow Chọn đáp án A

Question 12:

DỊCH BÀI:				
GO GREEN, ACT NOW	SỐNG XANH, HÀNH ĐỘNG NGAY			
Our planet needs us, and the time to act is now! The "Go Green, Act Now" campaign encourages everyone to adopt eco-friendly habits to protect the environment. Over the past few months, we have inspired many people to recycle, save energy, and reduce waste. Together, we can make a difference!	Hành tinh của chúng ta cần chúng ta, và thời gian hành động là ngay bây giờ! Chiến dịch "Go Green, Act Now" khuyến khích mọi người thực hiện các thói quen thân thiện với môi trường để bảo vệ hành tinh. Trong vài tháng qua, chúng tôi đã truyền cảm hứng cho nhiều người trong việc tái chế, tiết kiệm năng lượng và giảm thiểu rác thải. Cùng nhau, chúng ta có thể tạo ra sự khác biệt!			
Small actions lead to big changes. Start by using reusable bags, switching off lights when not needed, and walking or cycling instead of driving. The more people join us, the stronger our impact will be, and our communities will become cleaner and greener.	Những hành động nhỏ dẫn đến những thay đổi lớn. Hãy bắt đầu bằng cách sử dụng túi tái sử dụng, tắt đèn khi không cần thiết, và đi bộ hoặc đạp xe thay vì lái xe. Càng có nhiều người tham gia, ảnh hưởng của chúng ta sẽ càng mạnh mẽ, và cộng đồng của chúng ta sẽ trở nên sạch hơn và xanh hơn.			
The environment is facing serious challenges; therefore, it's essential to act quickly. By making	Môi trường đang phải đối mặt với những thách thức nghiêm trọng; vì vậy, việc hành động nhanh chóng là rất quan trọng. Bằng cách đưa ra các lựa chọn bền			
At Tailieuonthi				

🗧 Edu.vn

sustainable choices every day, we can slow down climate changed and our life quality.	vững mỗi ngày, chúng ta có thể làm chậm sự thay đổi khí hậu và cải thiện chất lượng cuộc sống của chúng ta.
Nature is getting weaker and weaker as pollution grows, but we have the power to reverse this trend. Join us today and help build a future where the air is fresher, the water is cleaner, and the planet thrives again. Together, we can make it happen!	

Question 12:

Chia thì:

"Over the past few months" → dấu hiệu nhận biết thì HTHT (diễn tả hành động đã xảy ra và còn ảnh hưởng đến hiện tại)

Tạm dịch: Over the past few months, we have inspired many people to recycle, save energy, and reduce waste. (Trong vài tháng qua, chúng tôi đã truyền cảm hứng cho nhiều người trong việc tái chế, tiết kiệm năng lượng và giảm thiểu rác thải.)

\rightarrow Chọn đáp án A

Question 13:

A. bring /brin/ (v): mang

B. lead /li:d/ (v): dẫn đến → lead to something: dẫn đến cái gì

C. result /rɪˈzʌlt/ (n): kết quả

D. cause /kɔ:z/ (v): gây ra

Tạm dịch: Small actions lead to big changes. (Những hành động nhỏ dẫn đến những thay đổi lớn.)

\rightarrow Chọn đáp án B

Question 14:

Cấu trúc song song:

Chỗ trống đứng sau liên từ "
or" nối với V-ing (walking) \rightarrow cần V-ing

Tạm dịch: Start by using reusable bags, switching off lights when not needed, and walking or cycling instead of driving. (Hãy bắt đầu bằng cách sử dụng túi tái sử dụng, tắt đèn khi không cần thiết, và đi bộ hoặc đạp xe thay vì lái xe.)

\rightarrow Chọn đáp án B

Question 15:

A. vì thế

B. hơn thế nữa

C. bên cạnh đó

D. tuy nhiên

Tạm dịch: The environment is facing serious challenges; therefore, it's essential to act quickly. (Môi trường đang phải đối mặt với những thách thức nghiêm trọng; vì vậy, việc hành động nhanh chóng là rất quan trọng.)

\rightarrow Chọn đáp án A

Question 16:

Kiến thức cụm động từ (Phrasal verbs):

speed up: tăng tốc

fall off: giảm xuống



slow down: làm chậm lại

put off something: trì hoãn cái gì

Tạm dịch: By making sustainable choices every day, we can slow down climate changed and our life quality. (Bằng cách đưa ra các lựa chọn bền vững mỗi ngày, chúng ta có thể làm chậm sự thay đổi khí hậu và cải thiện chất lượng cuộc sống của chúng ta.)

\rightarrow Chọn đáp án C

Question 17:

So sánh kép:

adj-er + and + adj-er: càng ngày càng...

Tạm dịch: Nature is getting weaker and weaker as pollution grows, but we have the power to reverse this trend. (Thiên nhiên đang ngày càng yếu đi khi ô nhiễm gia tăng, nhưng chúng ta có quyền thay đổi xu hướng này.)

\rightarrow Chọn đáp án B

Question 18:

DỊCH BÀI:	
James Watt was a Scottish inventor who played an important role in the Industrial Revolution. He was born in 1736 and is famous for improving the steam engine, which changed industries and transportation.	James Watt là một nhà phát minh người Scotland, người đã đóng vai trò quan trọng trong cuộc Cách mạng Công nghiệp. Ông sinh năm 1736 và nổi tiếng với việc cải tiến động cơ hơi nước, điều này đã thay đổi các ngành công nghiệp và giao thông vận tải.
Watt loved mechanics from a young age. Even though he faced health problems and had little money, he stayed curious and hardworking. In 1763, while fixing a steam engine, he had an important idea. He realized that adding a separate part called a condenser could make the steam engine work better. This breakthrough was the start of his great inventions.	Watt yêu thích cơ khí từ khi còn nhỏ. Mặc dù gặp phải vấn đề về sức khỏe và có ít tiền, ông vẫn luôn tò mò và chăm chỉ. Năm 1763, khi đang sửa chữa một động cơ hơi nước, ông đã nảy ra một ý tưởng quan trọng. Ông nhận ra rằng việc thêm một bộ phận riêng biệt gọi là bình ngưng tụ có thể làm cho động cơ hơi nước hoạt động hiệu quả hơn. Đột phá này là khởi đầu cho những phát minh vĩ đại của ông.
With the help of Matthew Boulton, a businessman, Watt developed his improved steam engine. In 1769, he got permission to make and sell it. His steam engine was very useful in industries like mining, textile making, and transportation. It helped factories, mills, and ships work faster and cheaper, making it an important part of the Industrial Revolution.	Với sự giúp đỡ của Matthew Boulton, một doanh nhân, Watt đã phát triển động cơ hơi nước cải tiến của mình. Năm 1769, ông nhận được phép chế tạo và bán nó. Động cơ hơi nước của ông rất hữu ích trong các ngành công nghiệp như khai thác mỏ, sản xuất vải, và giao thông vận tải. Nó giúp các nhà máy, xưởng, và tàu thuyền hoạt động nhanh hơn và rẻ hơn, trở thành một phần quan trọng của cuộc Cách mạng Công nghiệp.
Watt didn't stop improving his steam engine. He made it safer, stronger, and cheaper to use. Because of his steam engine, production in factories became faster, and goods became cheaper. Many people moved from villages to cities to work in factories powered by steam. Steam-powered trains and ships also made travel and transporting goods easier.	Watt không ngừng cải tiến động cơ hơi nước của mình. Ông làm cho nó an toàn hơn, mạnh mẽ hơn và rẻ hơn khi sử dụng. Nhờ có động cơ hơi nước của ông, sản xuất trong các nhà máy trở nên nhanh chóng hơn và hàng hóa trở nên rẻ hơn. Nhiều người đã chuyển từ làng mạc đến thành phố để làm việc trong các nhà máy được cung cấp năng lượng từ hơi nước. Các chuyến tàu và tàu thuyến chạy bằng hơi nước cũng làm cho việc di chuyển và vận chuyển hàng hóa trở nên dễ dàng hơn.



	Công trình của James Watt vẫn được nhớ đến cho đến ngày nay. Đơn vị công suất, watt, được đặt tên để tôn vinh ông,
science and engineering. He overcame many	công nhận những đóng góp tiên phong của ông trong khoa học và kỹ thuật. Ông đã vượt qua nhiều vấn đề để tạo ra những phát minh quan trọng và truyền cảm hứng cho các thế hệ tương lai.

Question 18:

Bài đọc chủ yếu nói về điều gì?

A. Những phát minh của James Watt và tại sao chúng lại quan trọng

- B. Cách các máy móc chạy bằng hơi nước thay đổi mọi thứ
- C. Cách cuộc Cách mạng Công nghiệp thay đổi xã hội
- D. Sự quan tâm của James Watt đối với động cơ hơi nước

Giải thích: Bài đọc tập trung vào các phát minh của James Watt, đặc biệt là động cơ hơi nước cải tiến, và tầm quan trọng của chúng đối với sự phát triển của cuộc Cách mạng Công nghiệp. Bài viết nhấn mạnh việc động cơ của Watt giúp các ngành công nghiệp như khai thác mỏ, sản xuất vải và giao thông trở nên hiệu quả hơn.

→ Chọn đáp án A

Question 19:

Từ **breakthrough** trong đoạn 2 gần nghĩa nhất với từ_____

A. improvement /Im'pru:v.mənt/ (n): sự cải tiến

B. discovery /dɪ'skʌv.ər.i/ (n): sự phát hiện

C. motivation / məʊ.tɪˈveɪ.ʃən/ (n): động lực

D. result /rɪˈzʌlt/ (n): kết quả

breakthrough /'breik.θru:/ (n): cú đột phá, khám phá = discovery

\rightarrow Chọn đáp án B

Question 20:

James Watt đã làm thế nào để có được phép chế tạo và bán động cơ hơi nước cải tiến của mình?

A. Bằng cách tạo ra những ý tưởng và phương pháp mới

B. Bằng cách tạo ra những phát minh tốt hơn

- C. Bằng cách làm việc với một doanh nhân
- D. Bằng cách sửa chữa các động cơ hơi nước cũ

Thông tin: With the help of Matthew Boulton, a businessman, Watt developed his improved steam engine. In 1769, he got permission to make and sell it. (Với sự giúp đỡ của Matthew Boulton, một doanh nhân, Watt đã phát triển động cơ hơi nước cải tiến của mình. Năm 1769, ông nhận được phép chế tạo và bán nó.)

\rightarrow Chọn đáp án C

Question 21:

Các ngành công nghiệp nào đã thay đổi nhờ động cơ hơi nước của James Watt?

- A. Nông nghiệp và trồng trọt
- B. Xây dựng và thiết kế
- C. Khai thác mỏ và sản xuất quần áo
- D. Vận tải và thông tin liên lạc



Thông tin: His steam engine was very useful in industries like mining, textile making, and transportation. (Động cơ hơi nước của ông rất hữu ích trong các ngành công nghiệp như khai thác mỏ, sản xuất vải, và giao thông vận tải.)

\rightarrow Chọn đáp án C

Question 22:

Từ pioneering trong đoạn 5 có nghĩa trái ngược với từ _____.

A. established /1 stæb.l1ft/ (adj): đã có trước

B. progressive /prəˈgres.ɪv/ (adj): tiến bộ

C. advanced /pl'ts:.nə.tɪv/ (adj): tiên tiến

D. alternative /əd'vo:nst/ (adj): có tính thay thế

pioneering / paɪəˈnɪə.rɪŋ/ (adj): mang tính tiên phong >>> established

 \rightarrow Chọn đáp án A

Question 23:

Câu nào về James Watt là KHÔNG đúng?

A. Ông có nhiều cơ hội tốt để nghiên cứu các máy móc.

B. Ông quan tâm đến cơ khí khi còn trẻ.

C. Một đơn vị công suất được đặt tên theo ông để vinh danh công việc của ông.

D. Công trình của ông vẫn quan trọng ngày nay và trong tương lai.

Thông tin:

+ Watt loved mechanics from a young age. (Watt yêu thích cơ khí từ khi còn nhỏ.)

→ B đúng

+ The unit of power, the watt, was named in his honour, recognising his pioneering contributions to science and engineering. (Đơn vị công suất, watt, được đặt tên để tôn vinh ông, công nhận những đóng góp tiên phong của ông trong khoa học và kỹ thuật.)

 $\rightarrow C$ đúng

+ James Watt's work is still remembered today. (Công trình của James Watt vẫn được nhớ đến cho đến ngày nay.)

 \rightarrow D đúng

+ Even though **he faced health problems and had little money**, he stayed curious and hardworking. (Mặc dù gặp phải vấn đề về sức khỏe và có ít tiền, ông vẫn luôn tò mò và chăm chỉ.)

 \rightarrow A sai

\rightarrow Chọn đáp án A

Question 24:

Trong đoạn nào, tác giả mô tả cách James Watt cải tiến động cơ hơi nước để làm cho nó hiệu quả hơn?

A. Paragraph 1

B. Paragraph 2

C. Paragraph 4

D. Paragraph 3

Thông tin: Watt didn't stop improving his steam engine. He made it safer, stronger, and cheaper to use. (Watt không ngừng cải tiến động cơ hơi nước của mình. Ông làm cho nó an toàn hơn, mạnh mẽ hơn và rẻ hơn khi sử dụng.)

 \rightarrow Chọn đáp án C



Question 25:

Trong đoạn nào, tác giả đề cập đến việc công việc của James Watt giúp mọi người di chuyển nhanh hơn?

- A. Paragraph 4
- B. Paragraph 3
- C. Paragraph 2
- D. Paragraph 5

Thông tin: Steam-powered trains and ships also made travel and transporting goods easier. (Các chuyến tàu và tàu thuyền chạy bằng hơi nước cũng làm cho việc di chuyển và vận chuyển hàng hóa trở nên dễ dàng hơn)

\rightarrow Chọn đáp án A

Question 26:

DỊCH BÀI:

Global warming is one of the most pressing issues of our time, caused by a rapid increase in greenhouse gases in the Earth's atmosphere. Human activities, particularly the burning of fossil fuels like coal, oil, and gas, release large amounts of carbon dioxide (CO2) into the air. Scientists have long warned about the dangers of increasing greenhouse gas concentrations. These gases trap heat from the sun, creating a "greenhouse effect" that warms the planet. While the Earth's climate has changed throughout history, the current rate of warming is unprecedented and poses serious challenges.	Hiện tượng nóng lên toàn cầu là một trong những vấn đề cấp bách nhất của thời đại chúng ta, do sự gia tăng nhanh chóng của khí nhà kính trong khí quyển Trái đất. Các hoạt động của con người, đặc biệt là việc đốt nhiên liệu hóa thạch như than đá, dầu mỏ và khí đốt, thải ra lượng lớn khí carbon dioxide (CO2) vào không khí. Các nhà khoa học từ lâu đã cảnh báo về những nguy hiểm của việc gia tăng nồng độ khí nhà kính. Những khí này giữ nhiệt từ mặt trời, tạo ra "hiệu ứng nhà kính" làm ấm hành tinh. Mặc dù khí hậu của Trái đất đã thay đổi qua các thời kỳ, nhưng tốc độ nóng lên hiện tại là chưa từng có và gây ra những thách thức nghiêm trọng.
The impacts of global warming are far-reaching. Rising temperatures are causing polar ice caps and glaciers to melt, leading to higher sea levels. This puts coastal cities and low-lying areas at risk of flooding. Additionally, warmer oceans can intensify hurricanes and other extreme weather events. Changes in temperature and rainfall patterns disrupt ecosystems, threatening wildlife and leading to biodiversity loss. Global warming also affects agriculture, with heatwaves and droughts making it harder to grow crops in some regions.	Tác động của nóng lên toàn cầu là vô cùng sâu rộng. Nhiệt độ tăng cao đang làm tan chảy các chỏm băng và các tảng băng, dẫn đến mực nước biển dâng cao. Điều này đe dọa các thành phố ven biển và các khu vực thấp trũng bị ngập lụt. Ngoài ra, đại dương ấm lên có thể làm tăng cường bão và các hiện tượng thời tiết cực đoan khác. Những thay đổi về nhiệt độ và mô hình mưa làm gián đoạn các hệ sinh thái, đe dọa động vật hoang dã và dẫn đến mất đa dạng sinh học. Nóng lên toàn cầu cũng ảnh hưởng đến nông nghiệp, với các đợt nắng nóng và hạn hán khiến việc trồng trọt ở một số khu vực trở nên khó khăn hơn.
Addressing global warming requires urgent action. Reducing greenhouse gas emissions is key to decelerating climate change. Governments, industries, and individuals all have roles to play. Transitioning to renewable energy sources like solar and wind power can significantly cut emissions. Protecting forests, which absorb CO2, and investing in energy-efficient technologies are also critical. By working together and adopting sustainable practices, we can mitigate the	Giải quyết nóng lên toàn cầu đòi hỏi hành động khẩn cấp. Giảm lượng khí thải nhà kính là chìa khóa để làm chậm lại sự thay đổi khí hậu. Chính phủ, ngành công nghiệp và cá nhân đều có vai trò trong việc này. Chuyển đổi sang các nguồn năng lượng tái tạo như năng lượng mặt trời và gió có thể giảm đáng kể lượng khí thải. Bảo vệ rừng, nơi hấp thụ CO2, và đầu tư vào công nghệ tiết kiệm năng lượng cũng rất quan trọng. Bằng cách làm việc cùng nhau và áp dụng các thực hành bền vững, chúng ta có thể giảm thiểu tác động



effects of global warming and secure a healthier future	của nóng lên toàn cầu và đảm bảo một tương lai khỏe
for our planet.	mạnh hơn cho hành tinh của chúng ta.

Question 26:

Câu sau phù hợp nhất với vị trí nào trong đoạn 1?

"Các nhà khoa học từ lâu đã cảnh báo về những nguy hiểm của việc gia tăng nồng độ khí nhà kính."

- A. (I)
- **B.** (II)
- C. (III)
- **D.** (IV)

Thông tin: "These gas" ngay sau vị trí (II) trực tiếp đề cập đến "gas concentrations" ở câu in đậm trên. Nên đặt câu trên ở vị trí (II) là họp lý nhất.

Scientists have long warned about the dangers of increasing greenhouse gas concentrations. These gases trap heat from the sun, creating a "greenhouse effect" that warms the planet. (Các nhà khoa học từ lâu đã cảnh báo về những nguy hiểm của việc gia tăng nồng độ khí nhà kính. Những khí này giữ nhiệt từ mặt trời, tạo ra "hiệu ứng nhà kính" làm ấm hành tinh.)

\rightarrow Chọn đáp án B

Question 27:

Cụm từ far-reaching trong đoạn 2 gần nghĩa nhất với_____

A. detailed / 'di: terld/ (adj): chi tiết

B. serious /'sɪə.ri.əs/ (adj): nghiêm trọng

C. limited /'lɪm.1.tɪd/ (adj): hạn chế

D. specific /spə'sıf.ık/ (adj): cụ thể

far-reaching / fɑ: 'ri:.tʃiŋ/ (adj): có ảnh hưởng sâu rộng = serious

 \rightarrow Chọn đáp án B

Question 28:

Từ This trong đoạn 2 đề cập đến _____

A. ngập lụt

B. băng tan

C. mực nước biển dâng

D. nóng lên toàn cầu

Thông tin: The impacts of **global warming** are far-reaching. Rising temperatures are causing polar ice caps and glaciers to melt, leading to higher sea levels. **This** puts coastal cities and low-lying areas at risk of flooding. (Tác động của nóng lên toàn cầu là rộng lớn. Nhiệt độ tăng cao đang làm tan chảy các chỏm băng và các tảng băng, dẫn đến mực nước biển dâng cao. Điều này đe dọa các thành phố ven biển và các khu vực thấp trũng bị ngập lụt.)

\rightarrow Chọn đáp án D

Question 29:

Theo đoạn 2, điều nào sau đây KHÔNG phải là tác động của nóng lên toàn cầu?

- A. Mực nước biển dâng
- B. Bão mạnh hơn
- C. Ngập lụt hệ sinh thái
- D. Biến đổi nông nghiệp



Thông tin:

+ Rising temperatures are causing polar ice caps and glaciers to melt, **leading to higher sea levels**. (Nhiệt độ tăng cao đang làm tan chảy các chỏm băng và các tảng băng, dẫn đến mực nước biển dâng cao.) Loại A.

+ Additionally, warmer oceans can intensify hurricanes and other extreme weather events. (Ngoài ra, đại dương ấm lên có thể làm tăng cường bão và các hiện tượng thời tiết cực đoan khác.) Loại B.

+ Changes in temperature and rainfall patterns **disrupt ecosystems**, threatening wildlife and leading to biodiversity loss. (Những thay đổi về nhiệt độ và mô hình mưa làm gián đoạn các hệ sinh thái, đe dọa động vật hoang dã và dẫn đến mất đa dạng sinh học.) Loại C.

→ Chọn đáp án D

Question 30:

Câu nào sau đây tóm tắt đúng nhất đoạn 2?

A. Tác động của nóng lên toàn cầu bao gồm ngập lụt, bão mạnh hơn và thay đổi hệ sinh thái.

B. Nóng lên toàn cầu đe dọa động vật hoang dã và nông nghiệp đồng thời gây ra thời tiết cực đoan.

C. Nhiệt độ tăng cao do nóng lên toàn cầu là một mối đe dọa đối với sự sống của con người.

D. Thay đổi khí hậu dẫn đến các thách thức về môi trường và nông nghiệp cho tất cả các khu vực.

Giải thích: Đoạn 2 chủ yếu nói về các tác động của biến đổi khí hậu, bao gồm ngập lụt do mực nước biển dâng, bão mạnh hơn do đại dương ấm lên, và thay đổi trong hệ sinh thái do nhiệt độ và lượng mưa thay đổi.

\rightarrow Chọn đáp án A

Question 31:

Từ mitigate trong đoạn 3 TRÁI NGHĨA với từ _____.

A. diminish /dɪˈmɪn.ɪʃ/ (v): giảm bớt

B. worsen /'ws:.sən/ (v): làm tồi tệ hơn

C. alleviate /ə'li:.vi.ent/ (v): làm giảm

D. improve /Im'pru:v/ (v): cải thiện

mitigate /'mɪt.ɪ.geɪt/ (v): làm nhẹ đi, giảm bót >< worsen

\rightarrow Chọn đáp án B

Question 32:

Theo bài đọc, điều nào sau đây là ĐÚNG?

A. Các hoạt động của con người là nguyên nhân chính gây ra sự gia tăng khí nhà kính.

B. Năng lượng tái tạo chưa giảm được nhiều lượng khí thải nhà kính.

C. Một số khu vực có sự đa dạng sinh học cao hơn nhờ khí hậu ấm hơn.

D. Mực nước biển dâng chủ yếu do thay đổi lượng mưa và sóng nhiệt.

Thông tin:

+ Transitioning to renewable energy sources like solar and wind power can significantly cut emissions. (Chuyển đổi sang các nguồn năng lượng tái tạo như năng lượng mặt trời và gió có thể giảm đáng kể lượng khí thải.)

→ B sai

+ Changes in temperature and rainfall patterns disrupt ecosystems, threatening wildlife and leading to biodiversity loss. (Những thay đổi về nhiệt độ và mô hình mưa làm gián đoạn các hệ sinh thái, đe dọa động vật hoang dã và dẫn đến mất đa dạng sinh học.)

→ C sai

+ Rising temperatures are causing polar ice caps and glaciers to melt, leading to higher sea levels. (Nhiệt độ tăng cao đang làm tan chảy các ch<mark>óm băng và c</mark>ác tảng băng, dẫn đến mực nước biển dâng cao.)



→ D sai

+ Human activities, particularly the burning of fossil fuels like coal, oil, and gas, release large amounts of carbon dioxide (CO2) into the air. (Các hoạt động của con người, đặc biệt là việc đốt nhiên liệu hóa thạch như than đá, dầu mỏ và khí đốt, thải ra lượng lớn khí carbon dioxide (CO2) vào không khí.)

→ A đúng

 \rightarrow Chọn đáp án A

Question 33:

Câu nào sau đây diễn đạt tốt nhất câu đã gạch đưới trong đoạn:

"Giảm khí thải nhà kính là chìa khóa để làm chậm biến đổi khí hậu."

- A. Chúng ta cần hiểu về khí thải nhà kính để ngừng hiện tượng nóng lên toàn cầu.
- B. Cắt giảm khí thải là bước quan trọng nhất để chống lại biến đổi khí hậu.
- C. Biến đổi khí hậu chỉ có thể được ngừng lại bằng cách kiểm soát khí nhà kính.
- D. Làm chậm biến đổi khí hậu một phần phụ thuộc vào việc giảm khí nhà kính.

Thông tin:

Reducing greenhouse gas emissions is key to decelerating climate change. (Giảm khí thải nhà kính là chìa khóa để làm chậm biến đổi khí hậu.)

 \rightarrow Chọn đáp án B

Question 34:

Điều nào sau đây có thể được suy ra từ bài đọc?

- A. Năng lượng tái tạo là giải pháp duy nhất để chống lại nóng lên toàn cầu.
- → Sai vì không khẳng định năng lượng tái tạo là giải pháp duy nhất
- B. Nếu chúng ta không hành động nhanh chóng, nóng lên toàn cầu sẽ gây ra thiệt hại vĩnh viễn.
- C. Chính phủ đã làm đủ để ngừng nóng lên toàn cầu.
- → Sai vì đoạn văn kêu gọi các chính phủ, ngành công nghiệp và cá nhân cần hành động nhiều hơn
- D. Nạn phá rừng không có nhiều tác động đến nóng lên toàn cầu.
- \rightarrow Sai vì trái với thông tin trong bài

Thông tin:

Addressing global warming requires urgent action. (Giải quyết nóng lên toàn cầu đòi hỏi hành động khẩn cấp.)

\rightarrow Chọn đáp án B

Question 35:

Câu nào sau đây tóm tắt tốt nhất bài đọc?

A. Nóng lên toàn cầu tạo ra các vấn đề môi trường và nông nghiệp, đòi hỏi chính phủ và cá nhân phải giảm khí nhà kính.

→ Sai vì không đề cập chỉ có nông nghiệp bị ảnh hưởng

B. Nóng lên toàn cầu, do khí nhà kính gây ra, ảnh hưởng đến các hệ sinh thái và nông nghiệp nhưng có thể được khắc phục bằng năng lượng tái tạo và các thực hành bền vững.

C. Sự gia tăng nhiệt độ toàn cầu gây ra mực nước biển dâng và thời tiết cực đoan, cần sự hợp tác toàn cầu.

→ Sai vì không đề cập đến sự "hợp tác toàn cầu"

D. Thay đổi khí hậu, do hoạt động của con người gây ra, đe dọa đa dạng sinh học và nông nghiệp, nhưng có các giải pháp bao gồm bảo vệ rừng và năng lượng tái tạo.

 \rightarrow Sai vì bài viết cũng nhấn mạnh đến nhiều giải pháp khác



Tóm tắt: Bài viết nói về biến đổi khí hậu gây ra bởi khí nhà kính và tác động của nó đến hệ sinh thái và nông nghiệp, đồng thời cung cấp các giải pháp như sử dụng năng lượng tái tạo và thực hành bền vững để khắc phục vấn đề.

\rightarrow Chọn đáp án B

Question 36:

DỊCH BÀI:

The Edinburgh Fringe Festival is a cultural event that takes place annually in Edinburgh, Scotland. Held over three weeks every August, it transforms the city into a vibrant hub of artistic expression. The festival was inspired by a group of theatre companies who performed on the fringe of the Edinburgh International Festival in 1947. Since then, it has become a popular festival with a wide range of performances, including theater, comedy, music, dance, and spoken word, attracting artists and visitors worldwide. During the festival, numerous venues throughout the city serve as stages for the shows. From well-known theaters to temporary spaces, cafes, and even street corners, there are performances happening all around. Attending the Edinburgh Fringe Festival provides a chance to experience a lively and creative atmosphere. It's a celebration of the arts, promoting cultural exchange and leaving a lasting impression on those who participate. Whether it's watching an engaging play, laughing at a comedy show, or enjoying a musical performance, the festival offers something for everyone. Therefore, people won't regret going there to enjoy that joyfully festive atmosphere.

Lễ hội Fringe Edinburgh là một sự kiện văn hóa diễn ra hàng năm tại Edinburgh, Scotland. Diễn ra trong ba tuần vào mỗi tháng Tám, lễ hội biến thành phố thành một trung tâm sội động của sự thể hiện nghệ thuật. Lễ hội được lấy cảm hứng từ một nhóm các công ty sân khấu đã biểu diễn bên lề Lễ hội Quốc tế Edinburgh vào năm 1947. Kế từ đó, nó đã trở thành một lễ hội phố biến với một loạt các buổi biểu diễn, bao gồm kịch, hài, âm nhạc, múa và thơ, thu hút nghệ sĩ và khách tham quan từ khắp nơi trên thế giới. Trong suốt lễ hội, nhiều địa điểm trong thành phố được sử dụng làm sân khấu cho các buổi biểu diễn. Từ các nhà hát nổi tiếng đến các không gian tam thời, quán cà phê và thâm chí các góc phố, các buổi biểu diễn diễn ra khắp nơi. Tham gia Lễ hội Fringe Edinburgh mang đến cơ hội trải nghiêm một bầu không khí sối động và sáng tạo. Đây là một lễ hội tôn vinh nghệ thuật, thúc đẩy sự giao lưu văn hóa và để lai ấn tương sâu sắc đối với những người tham gia. Dù là xem môt vở kich hấp dẫn, cười với một buổi diễn hài hay thưởng thức một buổi biểu diễn âm nhạc, lễ hội mang đến điều gì đó thú vị cho mọi người. Vì vây, mọi người sẽ không hối tiếc khi đến đây để tân hưởng không khí lễ hội vui vẻ đó.

Question 36:

Mệnh đề phân từ:

Mệnh đề quá khứ phân từ: Dùng bổ sung thêm thông tin cho đối tượng trong mệnh đề chính: (Liên từ) + V3/-ed..., S + V

*Mệnh đề chính và phụ cần phải chỉ chung một đối tượng

Tạm dịch:

Held over three weeks every August, it transforms the city into a vibrant hub of artistic expression. (Diễn ra trong ba tuần vào mỗi tháng Tám, lễ hội biến thành phố thành một trung tâm sôi động của sự thể hiện nghệ thuật.)

\rightarrow Chọn đáp án B

Question 37:

Giải thích: Chỗ trống cần điền một mệnh đề hoàn chỉnh gồm chủ ngữ và động từ được chia.

Đáp án B không chia động từ.

Đáp án C và D là mệnh đề quan hệ, không phải mệnh đề chính.

Tạm dịch:



During the festival, numerous venues throughout the city serve as stages for the shows. (Trong suốt lễ hội, nhiều địa điểm trong thành phố được sử dụng làm sân khẩu cho các buổi biểu diễn.)

\rightarrow Chọn đáp án A

Question 38:

Trật tự từ:

mạo từ (a) + tính từ (lively and creative) + danh từ (atmosphere)

Tạm dịch:

Attending the Edinburgh Fringe Festival provides a chance to experience a lively and creative atmosphere. (Tham gia Lễ hội Fringe Edinburgh mang đến cơ hội trải nghiệm một bầu không khí sôi động và sáng tạo.)

\rightarrow Chọn đáp án B

Question 39:

Cum từ (Collocations):

leave impression on someone: để lại ấn tượng cho ai

Mệnh đề quan hệ:

"Those" ở đây chỉ người tham gia nên ta không dùng đại từ quan hệ which (chỉ vật) mà dùng who (chỉ người)

Tạm dịch:

It's a celebration of the arts, promoting cultural exchange and leaving a lasting impression on those who participate. (Đây là một lễ hội tôn vinh nghệ thuật, thúc đẩy sự giao lưu văn hóa và để lại ấn tượng sâu sắc đối với những người tham gia.)

\rightarrow Chọn đáp án C

Question 40:

Giải thích: Chỗ trống cần điền một mệnh đề hoàn chỉnh gồm chủ ngữ và động từ được chia.

Tạm dịch:

Whether it's watching an engaging play, laughing at a comedy show, or enjoying a musical performance, the festival offers something for everyone. (Dù là xem một vở kịch hấp dẫn, cười với một buổi diễn hài hay thưởng thức một buổi biểu diễn âm nhạc, lễ hội mang đến điều gì đó thú vị cho mọi người.)

→ Chọn đáp án A

