THPT Thuận Thành 1&2 -Bắc Ninh (Mã đề lẻ) (Đề thi có 04 trang)

Họ,	tên	thí sinh:	Mã đề:
Số∃	báo	danh:	

Read the following advertisment and mark the letter A, B, C and D on your answer sheer to indicate the option that best fit each of the numbered blanks from 1 to 6.

New Horizons Language Academy

Do you want to learn a new language quickly and easily? Join New Horizons Language Academy and start learning languages. Our academy offers both online and in-person classes taught by (1) _____ instructors. Each class is only \$20, and you'll have access to a(n) (2) _____ learning environment.

Enroll today and take advantage of our discounts (3) _____ reduced fees when you take more than one language class. Classes are held at our modern facilities or can be attended from your home. Start your language journey today and meet new people, gain skills, and connect (4) _____ the world.

Learning a new language has never been easier! Let's break (5) _____ barriers together at New Horizons Language Academy. Join now and (6) ____ your first class free!

Question 1.

A. experiencedly	B. experiences	C. experience	D. experienced
Question 2.			
$\mathbf{A}.$ inspiring big new	${\bf B.}$ big inspiring new	$\mathbf{C}.$ new inspiring big	$\mathbf{D}.$ new big inspiring
Question 3.			
A. that offering	B. to offer	C. offered	D. offering
Question 4.			
A. with	B. by	C. over	D. in
Question 5.			
A. border	B. word	C. travel	D. language
Question 6.			
A. receives	B. received	C. receiving	D. receive
		lieuonthi	

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 7 to 16.

Urbanization: Reasons and Results

Urbanization, the movement of people from rural to urban areas, has become a defining trend globally. (I). <u>The primary reason for urbanization is the search for better economic</u> <u>opportunities</u>. Cities typically offer more jobs, higher wages, and career growth potential, attracting people from less developed regions. (II). In addition, urban areas often provide greater access to education, healthcare, and essential services, which are typically limited in rural regions. (III). Collectively, <u>these factors</u> make cities particularly appealing to young people who seek to improve their quality of life and to families looking for better opportunities for their children. (IV)

Another major driver of urbanization is infrastructure development. Cities often invest heavily in transportation, advanced communication networks, and reliable public services, which make urban living more convenient and efficient. Such infrastructure attracts both businesses and residents, contributing to a city's economic <u>expansion</u> and reinforcing the cycle of urban growth. This availability of resources and opportunities makes cities desirable for companies and individuals, boosting both local economies and international business appeal.

However, urbanization also presents significant <u>challenges</u>. Overcrowding, traffic congestion, and increased pollution are common in highly urbanized areas. These problems strain city resources and can reduce the quality of life for residents. Furthermore, as cities expand, they often encroach on natural landscapes, leading to habitat destruction and a loss of biodiversity. This encroachment affects local ecosystems and can create environmental issues that extend beyond city borders. Balancing urban growth with sustainable practices remains a critical issue for many cities worldwide.

In response, some cities are adopting "smart growth" policies. These policies aim to manage urban expansion in a way that minimizes environmental impact and promotes a higher quality of life. By focusing on sustainable infrastructure, green spaces, and efficient resource management, smart growth policies attempt to address the downsides of urbanization while still supporting economic and social development.

Question 7. The word "expansion" in paragraph 2 is closest in meaning to_____

A. developmentB. reductionC. decreaseD. suppressionQuestion 8. Which of the following best summarizes the passage?

A. Cities are expanding too quickly, that's why it often leads to overpopulation, pollution and lack of resources.

B. Smart growth policies are urgently needed to address the consequences of rapid urbanization in rural areas.

C. Urbanization in many developing countries often results in significant economic benefits for rural regions.

D. Urbanization is driven by economic opportunities and improved services but causes environmental challenges.

Question 9. Which of the following is NOT mentioned as a cause of urbanization?

A. Greater educational opportunities B. Search for employment

C. Need for environmental policies D. Development of infrastructure

Question 10. The word "challenges" in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to _____.

A. problems B. opportunities C. difficulties D. obstacles

Question 11. Which of the following best summarizes paragraph 2?

A. People move to cities for education and healthcare access.

B. Urbanization often causes environmental challenges for cities.

C. Infrastructure development enhances urban life and drives economic growth.

D. Smart growth policies can manage urban expansion.

Question 12. According to the passage, which of the following is TRUE about smart growth policies?

A. They focus on green spaces and infrastructure to manage urbanization sustainably.

B. They emphasize industrial development and economic incentives in cities.

C. They aim to reduce access to education and healthcare in rural areas.

D. They limit job growth in order to reduce population density.

Question 13. Which of the following can be inferred from the passage?

A. Urbanization is likely to decrease in the future as cities face more issues.

B. The majority of urban growth happens in developing countries.

C. Cities with limited infrastructure are better suited to handle population growth.

D. Managing urban growth sustainably is a challenge many cities currently face.

Question 14. The phrase "these factors" in paragraph 1 refers to _____.

C. jobs, education, and healthcare

- A. population and income B. cities and rural areas
 - D. infrastructure and environmental policies

Question 15. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 1?



"The primary reason for urbanization is the search for better economic opportunities."

A. Economic opportunity drives many people to move to cities.

B. Better living conditions are the main reason for migration.

C. People move to cities mainly to find improved education.

D. Urban areas are attracting residents due to economic incentives.

Question 16. Where in paragraph 1 would the following sentence best fit in the passage?

"This population shift can have both positive and negative impacts on cities."

A. (III) B. (IV) C. (II) D. (I)

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 17 to 21.

Mother Teresa, who is remembered as a remarkable humanitarian, (17) _____. Born in 1910 in Skopje, now part of North Macedonia, she joined a religious order in her teens and moved to India, where she dedicated her life to helping the poor and marginalized. In 1950, she established the Missionaries of Charity, a religious congregation (18) _____.

Mother Teresa believed that her mission was to care for "the poorest of the poor." (19) _____. Throughout her life, she continued expanding her organization, creating hospices and homes for orphans and the sick across many countries. Even when faced with challenges and criticisms, Mother Teresa remained devoted to her work, emphasizing compassion and dignity for all individuals. She often said that each person she helped was "Jesus in disguise," reflecting her deep faith and empathy. (20) _____.

Today, the work she began has spread worldwide, impacting countless lives. It (21) _____, serving as a source of encouragement for those who seek to make a positive impact and reminding us of the power of kindness and selflessness in making the world a better place.

Question 17.

- A. with mission is inspiring millions around the globe
- B. her dedication has been reflected in her lifelong service
- C. began her mission with a focus on serving the needy
- D. who was recognized for her efforts to help the poor

Question 18.

- A. that was aimed at alleviating poverty through compassionate care
- B. which purpose was to serve the poor and marginalized



C. where provided essential services for the people in desperate need

D. of which the mission focused on helping those in need

Question 19.

A. Expanding her work, she inspired many others to join her cause.

B. Her faith motivated her to overcome every obstacle she faced.

C. Her organization grew to help those in need worldwide.

D. She continued her mission despite challenges and criticisms.

Question 20.

A. Her life became a testament to compassion and dedication.

B. Her philosophy of kindness shaped her global legacy.

C. Her commitment to serving others touched countless lives.

D. She inspired hope for those who needed it most.

Question 21.

A. serves as an example of the power of kindness and faith

B. lives on through the work of the Missionaries of Charity

C. remains a source of encouragement for future generations

D. continues to inspire people worldwide with its impact and vision

Read the following leaflet and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that bestfits each of the numbered blanks from 22 to 27.

Practical Tips to Reduce Waste at Home

Making small changes at home can make a big difference. Here are some effective actions you can take:

- Use reusable items instead of disposable ones to reduce (22) _____ waste produced each year.
- Save water by fixing leaks and installing water-efficient fixtures. This action helps (23) _____ the consumption of valuable resources and reduces your water bill.
- Sort your recyclables like plastic, metal, and paper. Proper sorting makes (24) _____ easier and helps prevent waste.
- (25) _____ using plastic bags, choose a reusable bag that lasts longer and is eco-friendly.
- Buy local products with minimal packaging. Supporting local goods reduces the need for long-distance (26) _____, which lowers emissions and benefits the environment.

Question 22.

A. many	B. every	C. some	D. much
Question 23.			
A. run out of	B. hold back	$\mathbf{C}.$ cut down on	\mathbf{D} . put up with
Question 24.			
A. recycling	B. collection	C. storage	\mathbf{D} . conservation
Question 25.			
A. Although	B. However	C. Even if	${\bf D}.$ Instead of
Question 26.			
A. travel	B. transport	\mathbf{C} . development	\mathbf{D} . connection
Question 27.			
A. various	B. abundant	C. healthy	D. fertile

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions from 28 to 32.

Question 28.

Hi Freddie,

a. I did that last year in the park near my house and the trees have already grown taller.

b. I'd love to get together next weekend, especially as I am having more free time now.

c. Can we visit the national park near your village, too? We could take a picnic if the weather is nice.

d. Anyway, I'll be at your house early on Saturday morning.

e. The environmental club sounds fun! I'd rather help to plant trees, I think.

I can't wait to see you,

Cheers,

Ryan

A. a-d-b-c-e

B. b-e-a-c-d

C. c-a-d-b-e

D. d-b-a-c-e

Question 29.

a. Moreover, social media has created new opportunities for businesses to reach a wider audience.



b. The rapid growth of cities has led to an increase in the use of social media as people connect with others in their communities.

c. In addition, social media has made it easier for people to stay informed about current events and to express their opinions.

d. Excessive use of social media can also have negative consequences, such as addiction and cyberbullying.

e. The rise of social media has had a profound impact on the way we live, work, and interact with each other.

A. b-c-d-a-e B. a-b-c-d-e C. c-a-d-b-e D. b-e-a-c-d

Question 30.

a. Jim: Exactly. I've secured a university place to study economics. And how about you? What kind of career are you looking for, Mai?

b. Mai: Well, I'd love to work in a hospital. I want to become a doctor.

c. Jim: I'm looking for work in marketing companies. I'd love to do smartphone marketing.

d. Mai: What kind of job are you looking for?

e. Mai: I see. You want to gain work experience, and save up some money for university.

A. d-c-e-a-b B. c-b-a-e-d C. c-e-d-b-a D. d-e-a-b-c

Question 31.

a. Despite these issues, the allure of exploring new places and experiencing different cultures continues to attract millions of travelers each year.

b. This surge in tourism has also encouraged local businesses, from restaurants to souvenir shops, to flourish, thereby boosting the local economy.

c. However, with increased foot traffic comes challenges, such as overcrowding and strain on infrastructure.

d. Tourism has become a vital part of many economies around the world, offering countless opportunities for growth and development.

e. In recent years, popular destinations have seen a significant increase in visitors, leading to a vibrant atmosphere filled with cultural exchanges.

A. d-e-b-c-a B. d-c-a-b-e C. d-a-e-b-c D. d-b-c-e-a

Question 32.

a. Mr Willis: It was announced on TV that a new wildlife park will open to the public next week. Would you like to visit it?



b. Mr Willis: Lisa, Simon, I've just heard some good news.

c. Simon: What's it about, Dad?

A. c-b-a B. a-c-b C. b-c-a D. a-b-c

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 33 to 40.

In an increasingly interconnected world, learning a second language has become more than just a useful skill—it is a necessity. With globalization facilitating greater interaction between countries and cultures, the ability to communicate in more than one language offers significant advantages in both personal and professional contexts.

In many industries, such as international business, diplomacy, and tourism, being bilingual or multilingual is considered an essential asset. Furthermore, learning another language fosters cross-cultural understanding, enabling individuals to appreciate diverse perspectives and engage more meaningfully with people from different backgrounds.

On a cognitive level, learning a second language has been proven to enhance brain function. <u>Bilingualism not only improves memory and concentration but also increases</u> <u>cognitive flexibility, allowing individuals to switch between tasks more efficiently</u>. In fact, studies have shown that people who speak more than one language are better at multitasking and problem-solving compared to monolinguals. Moreover, learning a second language can delay the onset of age-related cognitive decline, such as dementia and Alzheimer's disease. The mental exercises involved in acquiring and maintaining language skills keep the brain sharp and active, providing long-term cognitive health benefits.

In addition to cognitive and social **<u>benefits</u>**, mastering a second language can open up a wealth of professional opportunities. In today's competitive job market, employers increasingly value candidates who can communicate with clients and colleagues across language barriers. Many global companies prefer to hire bilingual or multilingual employees who can help them expand into new markets and build stronger relationships with international partners. While learning a new language can be **<u>challenging</u>**, especially for adults, the rewards are substantial. With dedication, patience, and the right learning strategies, anyone can successfully acquire a second language and enjoy the many advantages that come with <u>it</u>.

Question 33. The word "challenging" in paragraph 4 is OPPOSITE in meaning to _____.

 A. enjoyable
 B. overwhelming
 C. frustrating
 D. effortless

 Question 34. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. Learning a second language only benefits professional life.

B. Mastering a new language guarantees career success.

C. Bilingualism improves memory but has no effect on problem-solving.

D. Speaking more than one language can delay cognitive decline.

Question 35. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 2?

"Bilingualism not only improves memory and concentration but also increases cognitive flexibility, allowing individuals to switch between tasks more efficiently."

A. Learning multiple languages enhances memory much more but has no effect on cognitive flexibility.

B. Learning two languages has no measurable effect on people's memory or concentration.

C. Bilingual individuals are better at focusing but do not benefit in terms of multitasking.

D. Bilingualism helps people improve their focus and memory, as well as their ability to adapt mentally.

Question 36. In which paragraph does the writer mention the cognitive benefits of bilingualism?

A. Paragraph 4	B. Paragraph 1	C. Paragraph 2	D. Paragraph 3
Question 37. The wor	d " <u>benefits</u> " in paragrap	oh 4 could be best replace	ed by

A. problems B. challenges C. issues D. advantages

Question 38. In which paragraph does the writer discuss the professional benefits of learning a second language?

A. language B. success C. learning

Question 40. Which of the following is NOT mentioned as an advantage of learning a second language?

D. patience

A. Improving cognitive flexibilityB. Helping to acquire new job skillsC. Building cross-cultural relationshipsD. Enhancing multitasking abilities



THPT Thuận Thành 1&2 -Bắc Ninh (Mã đề lẻ) (Đề thi có 04 trang)

Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian phát để

Họ,	, tên	thí sinh:
Số	báo	danh:

Mã đề: ...

HƯỚNG DẪN GIẢI CHI TIẾT

Read the following advertisment and mark the letter A, B, C and D on your answer sheer to indicate the option that best fit each of the numbered blanks from 1 to 6.

New Horizons Language Academy

Do you want to learn a new language quickly and easily? Join New Horizons Language Academy and start learning languages. Our academy offers both online and in-person classes taught by (1) _____ instructors. Each class is only \$20, and you'll have access to a(n) (2) _____ learning environment.

Enroll today and take advantage of our discounts (3) _____ reduced fees when you take more than one language class. Classes are held at our modern facilities or can be attended from your home. Start your language journey today and meet new people, gain skills, and connect (4) _____ the world.

Learning a new language has never been easier! Let's break (5) _____ barriers together at New Horizons Language Academy. Join now and (6) ____ your first class free!

Question 1.

\mathbf{A} . experiencedly	B. experiences	C. experience	D. experienced
------------------------------	----------------	---------------	-----------------------

Giải thích:

DỊCH BÀI:

New Horizons Language Academy	Học viện Ngôn ngữ New Horizons
Do you want to learn a new language quickly and	Bạn có muốn học một ngôn ngữ mới một cách
easily? Join New Horizons Language Academy	nhanh chóng và dễ dàng không? Hãy tham gia
and start learning languages. Our academy offers	Học viện Ngôn ngữ New Horizons và bắt đầu
both online and in-person classes taught by	học ngôn ngữ. Học viện của chúng tôi cung cấp
experienced instructors. Each class is only \$20,	cả lớp học trực tuyến và trực tiếp do các giảng
and you'll have access to an inspiring big new	viên giàu kinh nghiệm giảng dạy. Mỗi lớp học



learning environment.	chỉ có giá 20 đô la và bạn sẽ được tiêp cận với
	một môi trường học tập mới tuyệt vời và truyền
	cảm hứng.
Enroll today and take advantage of our discounts	Hãy đăng ký ngay hôm nay và tận dụng các
offering reduced fees when you take more than	chương trình giảm giá của chúng tôi, giảm học
one language class. Classes are held at our modern	phí khi bạn tham gia nhiều hơn một lớp ngôn
facilities or can be attended from your home. Start	ngữ. Các lớp học được tổ chức tại cơ sở hiện
your language journey today and meet new	đại của chúng tôi hoặc có thể tham gia tại nhà
people, gain skills, and connect with the world.	của bạn. Hãy bắt đầu hành trình ngôn ngữ của
	bạn ngay hôm nay và gặp gỡ những người mới,
	trau dồi kỹ năng và kết nối với thế giới.
Learning a new language has never been easier!	Việc học một ngôn ngữ mới chưa bao giờ dễ
Let's break language barriers together at New	dàng đến thế! Hãy cùng nhau phá vỡ rào cản
Horizons Language Academy. Join now and	ngôn ngữ tại Học viện Ngôn ngữ New
receive your first class free!	Horizons. Hãy tham gia ngay và nhận lớp học
	đầu tiên miễn phí!

Kiến thức từ vựng:

- experience /ıkˈspɪəriəns/ (n): kinh nghiệm, trải nghiệm

- experienced /ik'spiəriənst/ (adj): có kinh nghiệm

Chỗ trống đứng trước danh từ "instructors" \rightarrow cần tính từ

Tạm dịch: Our academy offers both online and in-person classes taught by experienced instructors. (Học viện của chúng tôi cung cấp cả lớp học trực tuyến và trực tiếp do các giảng viên giàu kinh nghiệm giảng dạy.)

→ Chọn đáp án D

Question 2.

A. inspiring big new B. big inspiring new C. new inspiring big D. new big inspiring

Trật tự tính từ:

O-S-A-S-C-O-M-P (Opinion - Size - Age - Shape - Color - Origin - Material - Purpose)

opinion \rightarrow inspiring

size \rightarrow big

 $age \rightarrow new$



Tạm dịch: Each class is only \$20, and you'll have access to an inspiring big new learning environment. (Mỗi lớp học chỉ có giá 20 đô la và bạn sẽ được tiếp cận với một môi trường học tập mới tuyệt vời và đầy cảm hứng.)

→ Chọn đáp án A

Question 3.

A. that offering	B. to offer	C. offered	D. offering
------------------	-------------	------------	--------------------

Rút gọn mệnh đề quan hệ:

Mệnh đề quan hệ dạng chủ động rút gọn bằng cách lược bỏ đại từ quan hệ và tobe (nếu có), chuyển V sang V-ing (which offer → offering).

Tạm dịch:

Enroll today and take advantage of our discounts offering reduced fees when you take more than one language class. (Hãy đăng ký ngay hôm nay và tận dụng các chương trình giảm giá của chúng tôi, giảm học phí khi bạn tham gia nhiều hơn một lớp ngôn ngữ.)

→ Chọn đáp án D

Question 4.

A. with	B. by	C. over	D. in
Dạng động từ:			
connect with some	body/something: kết nố	i với ai/cái gì	
Tạm dịch:			
	trình ngôn ngữ của bạ thế giới.)		lls, and connect with the world. gỡ những người mới, trau dồi kỹ
Question 5.			
A. border	B. word	C. travel	D. language
Kiến thức từ vựng	;:		
- border /ˈbɔː.dər/ (n): biên giới		
- word /w3:d/ (n): t	ù 📃		

- travel /'træv.əl/ (n): du lịch

Tailieuonth Edu.vn language /'læŋ.gwidʒ/ (n): ngôn ngữ

Tạm dịch: Let's break language barriers together at New Horizons Language Academy. (Hãy cùng nhau phá vỡ rào cản ngôn ngữ tại Học viện Ngôn ngữ New Horizons.)

→ Chọn đáp án D

Question 6.

A. receives	B. received	C. receiving	D. receive
Cấu trúc song song:			
Chỗ trống đứng sau liên t	từ "and" nối với độ	ng từ nguyên mẫu "join" —	> cần động từ nguyên mẫu

Tạm dịch:

Join now and receive your first class free! (Hãy tham gia ngay và nhận lớp học đầu tiên miễn phí!)

→ Chọn đáp án D

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 7 to 16.

Urbanization: Reasons and Results

Urbanization, the movement of people from rural to urban areas, has become a defining trend globally. (I). The primary reason for urbanization is the search for better economic opportunities. Cities typically offer more jobs, higher wages, and career growth potential, attracting people from less developed regions. (II). In addition, urban areas often provide greater access to education, healthcare, and essential services, which are typically limited in rural regions. (III). Collectively, these factors make cities particularly appealing to young people who seek to improve their quality of life and to families looking for better opportunities for their children. (IV)

Another major driver of urbanization is infrastructure development. Cities often invest heavily in transportation, advanced communication networks, and reliable public services, which make urban living more convenient and efficient. Such infrastructure attracts both businesses and residents, contributing to a city's economic <u>expansion</u> and reinforcing the cycle of urban growth. This availability of resources and opportunities makes cities desirable for companies and individuals, boosting both local economies and international business appeal.

However, urbanization also presents significant <u>challenges</u>. Overcrowding, traffic congestion, and increased pollution are common in highly urbanized areas. These problems strain city resources and can reduce the quality of life for <u>desidents</u>. Furthermore, as cities expand, they often encroach on



natural landscapes, leading to habitat destruction and a loss of biodiversity. This encroachment affects local ecosystems and can create environmental issues that extend beyond city borders. Balancing urban growth with sustainable practices remains a critical issue for many cities worldwide.

In response, some cities are adopting "smart growth" policies. These policies aim to manage urban expansion in a way that minimizes environmental impact and promotes a higher quality of life. By focusing on sustainable infrastructure, green spaces, and efficient resource management, smart growth policies attempt to address the downsides of urbanization while still supporting economic and social development.

Question 7. The word "expansion" in paragraph 2 is closest in meaning to_____

A. development D. reddenon C. decrease D. suppress	pment	D. suppressio	C. decrease	B. reduction	A. development
--	-------	---------------	-------------	---------------------	-----------------------

Giải thích:

DICH BÀI:

URBANIZATION: REASONS AND RESULTS

Urbanization, the movement of people from rural to urban areas, has become a defining trend globally. This population shift can have both positive and negative impacts on cities. The primary reason for urbanization is the search for better economic opportunities. Cities typically offer more jobs, higher wages, and career growth potential, attracting people from less developed regions. In addition, urban areas often provide greater access to education, healthcare, and essential services, which are typically limited in rural regions. Collectively, these factors make cities particularly appealing to young people who seek to improve their quality of life and to families looking for better opportunities for their children.

ĐÔ THỊ HÓA: NGUYÊN NHÂN VÀ KẾT QUẢ

Đô thị hóa, sự di chuyển của con người từ nông thôn ra thành thị, đã trở thành một xu hướng nổi bật trên toàn cầu. Sự dịch chuyển dân số này có thể có cả tác động tích cực và tiêu cực đối với các thành phố. Nguyên nhân chính của đô thị hóa là tìm kiếm các cơ hội kinh tế tốt hơn. Thành phố thường mang đến nhiều việc làm hơn, mức lương cao hơn và tiềm năng phát triển sự nghiệp, thu hút người dân từ các khu vực kém phát triển. Ngoài ra, các khu vực đô thị thường mang lại khả năng tiếp cận giáo dục, chăm sóc y tế và các dịch vụ thiết yếu tốt hơn, những điều thường bị hạn chế ở khu vực nông thôn. Nhìn chung, các yếu tố này khiến thành phố trở nên đặc biệt hấp dẫn đối với người trẻ muốn cải thiện chất lượng cuộc sống của họ và các gia đình muốn tìm kiếm cơ hội tốt hơn cho con cái.

Một yếu tố lớn khác thúc đẩy đô thị hóa là sự phát

ailieuonthi

infrastructure development. Cities often invest heavily in transportation. advanced communication networks, and reliable public services, which make urban living more convenient and efficient. Such infrastructure attracts both businesses and residents. contributing to a city's economic expansion and reinforcing the cycle of urban growth. This availability of resources and opportunities makes cities desirable for companies and individuals, boosting both local economies and international business appeal.

triển cơ sở hạ tầng. Thành phố thường đầu tư mạnh mẽ vào giao thông, mạng lưới liên lạc hiện đại và các dịch vụ công cộng đáng tin cậy, khiến cuộc sống ở thành thị trở nên tiện lợi và hiệu quả hơn. Cơ sở hạ tầng như thế thu hút cả doanh nghiệp lẫn cư dân, góp phần mở rộng kinh tế của thành phố và củng cố chu kỳ phát triển đô thị. Sự sẵn có của các nguồn lực và cơ hội này làm cho thành phố trở nên hấp dẫn đối với cả các công ty và cá nhân, thúc đẩy nền kinh tế địa phương và tăng cường sự hấp dẫn trong kinh doanh quốc tế.

However, urbanization also presents significant challenges. Overcrowding, traffic congestion, and increased pollution are common in highly urbanized areas. These problems strain city resources and can reduce the quality of life for residents. Furthermore, as cities expand, they often encroach on natural landscapes, leading to habitat destruction and a loss of biodiversity. This encroachment affects local ecosystems and can create environmental issues that extend beyond city borders. Balancing urban growth with sustainable practices remains a critical issue for many cities worldwide.

In response, some cities are adopting "smart growth" policies. These policies aim to manage urban expansion in a way that minimizes environmental impact and promotes a higher quality of life. By focusing on sustainable infrastructure, green spaces, and efficient resource management, smart growth policies attempt to address the downsides of urbanization while still supporting, economic Tuy nhiên, đô thị hóa cũng mang đến những thách thức đáng kể. Quá tải dân số, tắc nghẽn giao thông và ô nhiễm gia tăng là những vấn đề phổ biến ở các khu vực đô thị hóa cao. Những vấn đề này gây áp lực lên nguồn lực của thành phố và có thể làm giảm chất lượng sống của cư dân. Hơn nữa, khi các thành phố mở rộng, chúng thường xâm lấn vào cảnh quan tự nhiên, dẫn đến sự phá hủy môi trường sống và giảm đa dạng sinh học. Sự xâm lấn này ảnh hưởng đến hệ sinh thái địa phương và có thể tạo ra các vấn đề môi trường lan rộng vượt ra ngoài biên giới thành phố.

Để đối phó, một số thành phố đang áp dụng các chính sách "tăng trưởng thông minh". Những chính sách này nhằm quản lý sự mở rộng đô thị theo cách giảm thiểu tác động đến môi trường và nâng cao chất lượng cuộc sống. Bằng cách tập trung vào cơ sở hạ tầng bền vững, không gian xanh và quản lý tài nguyên hiệu quả, các chính sách tăng trưởng thông minh cố gắng giải quyết các mặt tiêu cực của đô thị hóa trong khi vẫn hỗ

and social development.	trợ sự phát triển kinh tế và xã hội.	
Từ "expansion" trong đoạn 2 gần nghĩa nhất với từ		
A. development /dɪˈveləpmənt/ (n): sự phát triển		
B. reduction /rɪˈdʌk∫n/ (n): sự giảm bớt		
C. decrease /dɪˈkriːs/ (n): sự giảm sút		
D. suppression /səˈpre∫n/ (n): sự đàn áp, sự ngăn chặn		
expansion /ɪkˈspæn.ʃən/ (n): sự mở rộng = development		

Thông tin:

Such infrastructure attracts both businesses and residents, contributing to a city's economic <u>expansion</u> and reinforcing the cycle of urban growth. (Cơ sở hạ tầng như thế thu hút cả doanh nghiệp lẫn cư dân, góp phần mở rộng kinh tế của thành phố và cùng cố chu kỳ phát triển đô thị.)

→ Chọn đáp án A

Question 8. Which of the following best summarizes the passage?

A. Cities are expanding too quickly, that's why it often leads to overpopulation, pollution and lack of resources.

B. Smart growth policies are urgently needed to address the consequences of rapid urbanization in rural areas.

C. Urbanization in many developing countries often results in significant economic benefits for rural regions.

D. Urbanization is driven by economic opportunities and improved services but causes environmental challenges.

Câu nào sau đây tóm tắt đúng nhất nội dung bài đọc?

A. Các thành phố mở rộng quá nhanh, dẫn đến tỉnh trạng quá tải dân số, ô nhiễm và thiếu tài nguyên.

B. Các chính sách phát triển thông minh rất cần thiết để giải quyết hậu quả của đô thị hóa nhanh chóng ở nông thôn.

C. Đô thị hóa ở nhiều quốc gia đang phát triển thường mang lại lợi ích kinh tế đáng kể cho các khu vực nông thôn.

D. Đô thị hóa được thúc đẩy bởi cơ hội kinh tế và các dịch vụ cải thiện nhưng gây ra các thách thức về môi trường.



Tóm tắt:

+ Đoạn 1: Đô thị hóa chủ yếu do nhu cầu tìm kiếm cơ hội kinh tế tốt hơn, cùng với việc tiếp cận giáo dục, y tế và các dịch vụ thiết yếu, vốn dễ dàng có ở thành phố. Điều này thu hút đặc biệt là giới trẻ và các gia đình muốn cải thiện chất lượng cuộc sống.

+ Đoạn 2: Các thành phố thu hút cả doanh nghiệp và cư dân thông qua việc đầu tư vào giao thông, mạng lưới truyền thông và các dịch vụ công cộng. Những yếu tố này góp phần vào sự phát triển kinh tế, làm cho các khu đô thị trở nên hấp dẫn đối với cá nhân và công ty.

+ Đoạn 3: Đô thị hóa có thể gây ra tình trạng quá tải dân số, tắc nghẽn giao thông và ô nhiễm, làm căng thẳng tài nguyên của thành phố và giảm chất lượng sống. Nó cũng gây ra các vấn đề môi trường, như phá hủy môi trường sống và mất đa dạng sinh học khi các thành phố mở rộng.

+ Đoạn 4: Để giảm thiểu tác động tiêu cực của đô thị hóa, một số thành phố áp dụng chính sách "tăng trưởng thông minh", tập trung vào cơ sở hạ tầng bền vững, không gian xanh và quản lý tài nguyên hiệu quả. Các chính sách này nhằm cân bằng sự phát triển với trách nhiệm bảo vệ môi trường và nâng cao chất lượng sống.

==> Đô thị hóa được thúc đẩy bởi cơ hội kinh tế và các địch vụ cải thiện nhưng gây ra các thách thức về môi trường

→ Chọn đáp án D

Question 9. Which of the following is NOT mentioned as a cause of urbanization?

- A. Greater educational opportunities
- B. Search for employment
- C. Need for environmental policies
- D. Development of infrastructure

Điều nào sau đây KHÔNG được đề cập là nguyên nhân của đô thị hóa?

A. Cơ hội giáo dục lớn hơn

B. Tìm kiếm việc làm

- C. Nhu cầu về chính sách môi trường
- D. Phát triển cơ sở hạ tầng

Thông tin:

+ In addition, urban areas often provide greater access to education, healthcare, and essential services, which are typically limited in rural regions. (Ngoài ra, các khu vực đô thị thường mang lại khả năng tiếp cận giáo dục, chăm sóc y tế và các dịch vụ thiết yếu tốt hơn, những điều thường bị hạn chế ở khu vực nông thôn.)

→ A được đề cập



+ The primary reason for urbanization is the search for better economic opportunities. (Lý do chính của đô thị hóa là tìm kiếm các cơ hội kinh tế tốt hơn.)

→ B được đề cập

+ Another major driver of urbanization is infrastructure development. (Một động lực chính khác của đô thị hóa là phát triển cơ sở hạ tầng.)

- → D được đề cập
- → Chọn đáp án C

Question 10. The word "challenges" in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to_____

A. problems	B. opportunities	C. difficulties	D. obstacles	
Từ "challenges" trong	đoạn 3 TRÁI NGHĨA vớ	i từ		
A. problem /'problem/	/ (n): vấn đề			
B. opportunity / ppəˈtj	ju:nɪti/ (n): cơ hội			
C. difficulty /ˈdɪfɪkəlti	/ (n): khó khăn			
D. obstacle /'pbstəkl/	(n): trở ngại			
challenge /ˈtʃæl.mdʒ/ ((n): thách thức >< opportu	inity		
Thông tin:				

However, urbanization also presents significant <u>challenges</u>. (Tuy nhiên, đô thị hóa cũng mang đến những thách thức đáng kể.)

→ Chọn đáp án B

Question 11. Which of the following best summarizes paragraph 2?

- A. People move to cities for education and healthcare access.
- B. Urbanization often causes environmental challenges for cities.
- C. Infrastructure development enhances urban life and drives economic growth.
- D. Smart growth policies can manage urban expansion.

Câu nào sau đây tóm tắt đúng nhất đoạn 2?

- A. Mọi người chuyển đến thành phố để tiếp cận giáo dục và chăm sóc sức khỏe.
- B. Đô thị hóa thường gây ra các thách thức về môi trường cho các thành phố.
- C. Phát triển cơ sở hạ tầng cải thiện đời sống đô thị và thúc đẩy tăng trưởng kinh tế.
- D. Các chính sách phát triển t<mark>hông nình c</mark>ó thể quản lý việc mở rộng đô thị.



Thông tin: Đoạn 2 nói về những lợi ích của việc phát triển cơ sở hạ tầng đối với đô thị hóa. Dựa vào câu chủ đề đầu đoạn: Another major driver of urbanization is infrastructure development. (Một yếu tố lớn khác thúc đẩy đô thị hóa là sự phát triển cơ sở hạ tầng.)

→ Chọn đáp án C

Question 12. According to the passage, which of the following is TRUE about smart growth policies?

A. They focus on green spaces and infrastructure to manage urbanization sustainably.

- B. They emphasize industrial development and economic incentives in cities.
- C. They aim to reduce access to education and healthcare in rural areas.
- D. They limit job growth in order to reduce population density.

Điều nào sau đây ĐÚNG về các chính sách phát triển thông minh?

- A. Chúng tập trung vào không gian xanh và cơ sở hạ tầng để quản lý đô thị hóa một cách bền vững.
- B. Chúng nhấn mạnh vào phát triển công nghiệp và các ưu đãi kinh tế ở các thành phố.
- C. Chúng nhằm giảm tiếp cận giáo đục và chăm sóc sức khỏe ở các khu vực nông thôn.
- D. Chúng giới hạn tăng trưởng việc làm nhằm giảm mật độ dân số.

Thông tin:

By focusing on sustainable infrastructure, green spaces, and efficient resource management, smart growth policies attempt to address the downsides of urbanization while still supporting economic and social development. (Bằng cách tập trung vào cơ sở hạ tầng bền vững, không gian xanh và quản lý tài nguyên hiệu quả, các chính sách tăng trưởng thông minh cố gắng giải quyết những mặt trái của đô thị hóa trong khi vẫn hỗ trợ phát triển kinh tế và xã hội.)

→ Chọn đáp án A

Question 13. Which of the following can be inferred from the passage?

- A. Urbanization is likely to decrease in the future as cities face more issues.
- B. The majority of urban growth happens in developing countries.
- C. Cities with limited infrastructure are better suited to handle population growth.
- D. Managing urban growth sustainably is a challenge many cities currently face.

Điều nào sau đây có thể suy ra từ bài đọc?

A. Đô thị hóa có khả năng giảm trong tượng lai khi các thành phố đối mặt với nhiều vấn đề hơn.

Edu.vn

B. Phần lớn sự phát triển đô thị xả vĩa ở các quốc gia đang phát triển.

C. Các thành phố có cơ sở hạ tầng hạn chế sẽ phù hợp hơn để xử lý sự gia tăng dân số.

D. Quản lý sự phát triển đô thị một cách bền vững là thách thức mà nhiều thành phố đang đối mặt.

Thông tin:

Balancing urban growth with sustainable practices remains a critical issue for many cities worldwide. (Cân bằng giữa phát triển đô thị và các hành động bền vững vẫn là một vấn đề quan trọng đối với nhiều thành phố trên thế giới.)

→ Chọn đáp án D

Question 14. The phrase "these factors" in paragraph 1 refers to _____.

A. population and income

B. cities and rural areas

- C. jobs, education, and healthcare
- D. infrastructure and environmental policies

Cụm từ "these factors" trong đoạn 1 đề cập đến _____.

A. dân số và thu nhập

B. thành phố và khu vực nông thôn

C. công việc, giáo dục và chăm sóc sức khỏe

D. cơ sở hạ tầng và chính sách môi trường

Thông tin:

Cities typically offer more jobs, higher wages, and career growth potential, attracting people from less developed regions. In addition, urban areas often provide greater access to education, healthcare, and essential services, which are typically limited in rural regions. Collectively, <u>these</u> factors make cities particularly appealing to young people who seek to improve their quality of life and to families looking for better opportunities for their children. (Thành phố thường mang đến nhiều việc làm hơn, mức lương cao hơn và tiềm năng phát triển sự nghiệp, thu hút người dân từ các khu vực kém phát triển. Ngoài ra, các khu vực đô thị thường mang lại khả năng tiếp cận giáo dục, chăm sóc y tế và các dịch vụ thiết yếu tốt hơn, những điều thường bị hạn chế ở khu vực nông thôn. Nhìn chung, các yếu tố này khiến thành phố trở nên đặc biệt hấp dẫn đối với người trẻ muốn cải thiện chất lượng cuộc sống của họ và các gia đình muốn tìm kiếm cơ hội tốt hơn cho con cái.)

→ Chọn đáp án C

Question 15. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 1?

Edu.vn

"The primary reason for urbanization is the search for better economic opportunities."

A. Economic opportunity drives many people to move to cities.

B. Better living conditions are the main reason for migration.

C. People move to cities mainly to find improved education.

D. Urban areas are attracting residents due to economic incentives.

Câu nào sau đây diễn đạt lại đúng nhất câu được gạch chân trong đoạn 1?

A. Cơ hội kinh tế thúc đẩy nhiều người chuyển đến sống ở thành phố.

B. Điều kiện sống tốt hơn là lý do chính dẫn đến sự di cư.

C. Mọi người đi cư đến thành phố chủ yếu để tìm kiếm giáo dục cải thiện.

D. Khu vực đô thị thu hút cư dân nhờ các ưu đãi kinh tế.

Thông tin: The primary reason for urbanization is the search for better economic opportunities. (Lý do chính cho quá trình đô thị hóa là tìm kiếm các cơ hội kinh tế tốt hơn.)

→ Chọn đáp án A

Question 16. Where in paragraph 1 would the following sentence best fit in the passage?

"This population shift can have both positive and negative impacts on cities."

A. (III) B. (IV) C. (II) D. (I)

Câu sau đây phù hợp nhất ở đâu trong đoạn 1?

"Sự dịch chuyển dân số này có thể có cả tác động tích cực và tiêu cực đối với các thành phố."

A. (III)

B. (IV)

- **C.** (II)
- **D.** (I)

Câu trên phù hợp nhất ở vị trí (I) vì vị trí này tạo ra sự chuyển đổi tự nhiên và tạo tiền đề cho việc thảo luận về những tác động khác nhau của quá trình đô thị hóa.

Thông tin:

Urbanization, the movement of people from rural to urban areas, has become a defining trend globally. This population shift can have both positive and negative impacts on cities. (Đô thị hóa, sự di chuyển của con người từ nông thôn ra thành thị, đã trở thành một xu hướng nổi bật trên toàn cầu. Sự dịch chuyển dân số này có thể có cả tác động tích cực và tiêu cực đối với các thành phố.)

→ Chọn đáp án D

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 17 to 21.

Mother Teresa, who is remembered as a remarkable humanitarian, (17) _____. Born in 1910 in Skopje, now part of North Macedonia, she joined a religious order in her teens and moved to India, where she dedicated her life to helping the poor and marginalized. In 1950, she established the Missionaries of Charity, a religious congregation (18) _____.

Mother Teresa believed that her mission was to care for "the poorest of the poor." (19) _____. Throughout her life, she continued expanding her organization, creating hospices and homes for orphans and the sick across many countries. Even when faced with challenges and criticisms, Mother Teresa remained devoted to her work, emphasizing compassion and dignity for all individuals. She often said that each person she helped was "Jesus in disguise," reflecting her deep faith and empathy. (20) _____.

Today, the work she began has spread worldwide, impacting countless lives. It (21) _____, serving as a source of encouragement for those who seek to make a positive impact and reminding us of the power of kindness and selflessness in making the world a better place.

Question 17.

- A. with mission is inspiring millions around the globe
- B. her dedication has been reflected in her lifelong service
- C. began her mission with a focus on serving the needy
- D. who was recognized for her efforts to help the poor

Giải thích:

DICH BÀI:

Mother Teresa, who is remembered as a remarkable humanitarian, began her mission with a focus on serving the needy. Born in 1910 in Skopje, now part of North Macedonia, she joined a religious order in her teens and moved to India, where she dedicated her life to helping the poor and marginalized. In 1950, she established the Missionaries of Charity, a religious congregation that was aimed at alleviating poverty through compassionate care.

Mẹ Teresa, người được nhớ đến như một nhà nhân đạo đáng chú ý, đã bắt đầu sứ mệnh của mình bằng cách tập trung vào việc phục vụ những người gặp khó khăn. Sinh năm 1910 tại Skopje, hiện là một phần của Bắc Macedonia, bà đã gia nhập một dòng tu khi còn là thiếu niên và chuyển đến Ấn Độ, nơi bà dành cả cuộc đời để giúp đỡ người nghèo và những người bị thiệt thời. Năm 1950, bà thành lập Hội Truyền giáo Bác ái, một giáo đoàn tôn giáo nhằm mục đích xóa đói giảm nghèo thông qua việc chăm sóc tận tình.

Mother Teresa believed that her mission was to Me Teresa tin rằng sứ mệnh của bà là chăm sóc

care for "the poorest of the poor." Her	"những người nghèo nhất trong số những người
organization grew to help those in need	nghèo". Tổ chức của bà đã phát triển để giúp
worldwide. Throughout her life, she continued	đỡ những người có nhu cầu trên toàn thế giới.
expanding her organization, creating hospices and	Trong suốt cuộc đời, bà tiếp tục mở rộng tổ
homes for orphans and the sick across many	chức của mình, thành lập các nhà tế bần và nhà
countries. Even when faced with challenges and	ở cho trẻ mồ côi và người bệnh trên nhiều quốc
criticisms, Mother Teresa remained devoted to her	gia. Ngay cả khi phải đối mặt với những thách
work, emphasizing compassion and dignity for all	thức và chỉ trích, Mẹ Teresa vẫn tận tụy với
individuals. She often said that each person she	công việc của mình, nhấn mạnh lòng trắc ẩn và
helped was "Jesus in disguise," reflecting her deep	nhân phẩm đối với tất cả mọi người. Bà thường
faith and empathy. Her life became a testament to	nói rằng mỗi người mà bà giúp đỡ đều là "Chúa
compassion and dedication.	Jesus ngụy trang", phản ánh đức tin sâu sắc và
	sự đồng cảm của bà. Cuộc đời bà đã trở thành
	minh chứng cho lòng trắc ẩn và sự tận tụy.
Today, the work she began has spread worldwide,	Ngày nay, công việc mà bà bắt đầu đã lan rộng
impacting countless lives. It continues to inspire	trên toàn thế giới, tác động đến vô số cuộc
people worldwide with its impact and vision,	sống. Tổ chức này tiếp tục truyền cảm hứng
serving as a source of encouragement for those	cho mọi người trên toàn thế giới bằng tác động
who seek to make a positive impact and reminding	và tầm nhìn của mình, đóng vai trò là nguồn
us of the power of kindness and selflessness in	động viên cho những ai muốn tạo ra tác động
making the world a better place.	tích cực và nhắc nhở chúng ta về sức mạnh của
	lòng tốt và sự vị tha trong việc biến thế giới trở
	thành một nơi tốt đẹp hơn.

Phân tích thành phần câu:

Chủ ngữ: "Mother Teresa"

- Mệnh đề quan hệ: "who is remembered as a remarkable humanitarian"

→ Chỗ trống cần vị ngữ (động từ chính có chia thì)

A. với nhiệm vụ là truyền cảm hứng cho hàng triệu người trên toàn cầu → Sai vì là mệnh đề hoàn chỉnh

B. sự tận tụy của cô đã được phản ánh trong sự phục vụ suốt đời của cô ấy → Sai vì là mệnh để hoàn chỉnh

C. đã bắt đầu sứ mệnh của mình bằng cách tập trung vào việc phục vụ những người gặp khó khăn

D. người mà đã được công n<mark>hận vì phững nỗ lực để giúp đỡ những người nghèo ightarrow Sai vì là mệnh</mark>

đề quan hệ

Tạm dịch: Mother Teresa, who is remembered as a remarkable humanitarian, began her mission with a focus on serving the needy. (Mẹ Teresa, người được nhớ đến như một nhà nhân đạo đáng chú ý, đã bắt đầu sứ mệnh của mình bằng cách tập trung vào việc phục vụ những người gặp khó khăn.)

→ Chọn đáp án C

Question 18.

A. that was aimed at alleviating poverty through compassionate care

B. which purpose was to serve the poor and marginalized

C. where provided essential services for the people in desperate need

D. of which the mission focused on helping those in need

Dựa vào các đáp án → chỗ trống cần mệnh đề quan hệ

Mệnh để quan hệ:

Dùng đại từ quan hệ 'that' làm chủ ngữ để thay thế cho danh từ chỉ vật đứng trước (a religious congregation).

Tạm dịch:

In 1950, she established the Missionaries of Charity, a religious congregation that was aimed at alleviating poverty through compassionate care. (Năm 1950, bà thành lập Hội Truyền giáo Bác ái, một giáo đoàn tôn giáo nhằm mục đích xóa đói giảm nghèo thông qua việc chăm sóc tận tình.)

→ Chọn đáp án A

Question 19.

Tam dich:

A. Expanding her work, she inspired many others to join her cause.

B. Her faith motivated her to overcome every obstacle she faced.

C. Her organization grew to help those in need worldwide.

D. She continued her mission despite challenges and criticisms.

A. Mở rộng công việc của mình, bà đã truyền cảm hứng cho nhiều người khác tham gia vào mục tiêu của mình.

B. Đức tin của bà đã thúc đẩy bà vượt qua mọi trở ngại mà bà phải đối mặt.

C. Tổ chức của bà đã phát triển để giúp đỡ những người gặp khó khăn trên toàn thế giới.

D. Bà đã tiếp tục sứ mệnh của mình bất chấp những thách thức và chỉ trích.



Mother Teresa believed that her mission was to care for "the poorest of the poor." Her organization grew to help those in need worldwide. (Me Teresa tin rằng sứ mệnh của bà là chăm sóc "những người nghèo nhất trong số những người nghèo". Tổ chức của bà đã phát triển để giúp đỡ những người khó khăn trên toàn thế giới.)

→ Chọn đáp án C

Question 20.

- A. Her life became a testament to compassion and dedication.
- B. Her philosophy of kindness shaped her global legacy.
- C. Her commitment to serving others touched countless lives.
- D. She inspired hope for those who needed it most.
- A. Cuộc đời bà đã trở thành minh chứng cho lòng trắc ẩn và sự tận tụy.
- B. Triết lý về lòng tốt của bà đã định hình nên di sản toàn cầu của bà.
- C. Cam kết phục vụ người khác của bà đã chạm đến vô số cuộc đời.
- D. Bà đã truyền tia hy vọng cho những người cần nó nhất.

Tạm dịch:

She often said that each person she helped was "Jesus in disguise," reflecting her deep faith and empathy. Her life became a testament to compassion and dedication. (Bà thường nói rằng mỗi người mà bà giúp đỡ đều là "Chúa Jesus ngụy trang", phản ánh đức tin sâu sắc và sự đồng cảm của bà. Cuộc đời bà đã trở thành minh chứng cho lòng trắc ẩn và sự tận tụy.)

→ Chọn đáp án A

Question 21.

Tam dich:

- A. serves as an example of the power of kindness and faith
- B. lives on through the work of the Missionaries of Charity
- C. remains a source of encouragement for future generations
- D. continues to inspire people worldwide with its impact and vision
- A. là ví dụ về sức mạnh của lòng tốt và đức tin
- B. sống mãi qua công việc của Hội Truyền giáo Bác ái
- C. vẫn là nguồn động viên cho các thế hệ tương lai
- D. tiếp tục truyền cảm hứng cho mọi người trên toàn thế giới bằng tác động và tầm nhìn của mình

Today, the work she began has spread worldwide, impacting countless lives. It continues to inspire people worldwide with its impact and vision, serving as a source of encouragement for those who seek to make a positive impact and reminding us of the power of kindness and selflessness in making the world a better place. (Ngày nay, công việc mà bà bắt đầu đã lan rộng trên toàn thế giới, tác động đến vô số cuộc sống. Tổ chức này tiếp tục truyền cảm hứng cho mọi người trên toàn thế giới bằng tác động và tầm nhìn của mình, đóng vai trò là nguồn động viên cho những ai muốn tạo ra tác động tích cực và nhắc nhở chúng ta về sức mạnh của lòng tốt và sự vị tha trong việc biến thế giới trở thành một nơi tốt đẹp hơn.)

→ Chọn đáp án D

Read the following leaflet and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that bestfits each of the numbered blanks from 22 to 27.

Practical Tips to Reduce Waste at Home

Making small changes at home can make a big difference. Here are some effective actions you can take:

- Use reusable items instead of disposable ones to reduce (22) _____ waste produced each year.
- Save water by fixing leaks and installing water-efficient fixtures. This action helps (23) _____ the consumption of valuable resources and reduces your water bill.
- Sort your recyclables like plastic, metal, and paper. Proper sorting makes (24) _____ easier and helps prevent waste.
- using plastic bags, choose a reusable bag that lasts longer and is eco-friendly.
- Buy local products with minimal packaging. Supporting local goods reduces the need for long-distance (26) _____, which lowers emissions and benefits the environment.

Question 22.

A. many	B. every	C. some	D. much
Giải thích:			
DỊCH BÀI:			
Practical Tips t	to Reduce Waste at Home	Mẹo thực tế	để giảm rác thải tại nhà
Making small o	changes at h <mark>om</mark> e gan make a	big Việc thực hi	ện những thay đổi nhỏ tại nhà có

thể tạo ra sự khác biệt lớn. Sau đây là một số hành động hiệu quả mà bạn có thể thực hiện:
 Sử dụng các vật dụng tái sử dụng thay vì các vật dụng dùng một lần để giảm nhiều lượng rác thải ra mỗi năm.
 Tiết kiệm nước bằng cách sửa chữa rò rỉ và lắp đặt các thiết bị tiết kiệm nước. Hành động này giúp cắt giảm lượng tiêu thụ các nguồn tài nguyên có giá trị và giảm hóa đơn tiền nước của bạn.
 Phân loại các vật liệu tái chế như nhựa, kim loại và giấy. Phân loại đúng cách giúp tái chế dễ dàng hơn và giúp ngăn ngừa rác thải.
 Thay vì sử dụng túi nhựa, hãy chọn loại túi tái sử dụng có độ bền lâu hơn và thân thiện với môi trường.
bì tối giản. Ủng hộ hàng hóa địa
 Nếu có thể, hãy ủ phân thức ăn thừa vì quá trình này biến chất thải hữu cơ thành đất màu mỡ, hữu ích cho cây trồng và vườn.

Lượng từ:

- A. many + N (số nhiều): nhiều
- B. every + N (số ít): mọi, mỗi
- C. some + N (số nhiều/không đếm được): một số

4.0

D. much + N (không đếm được): nhiều

Tam dich: Use reusable items instead of disposable ones to reduce much waste produced each year.

(Sử dụng các vật dụng tái sử dụng thay vì các vật dụng dùng một lần để giảm nhiều lượng rác thải ra mỗi năm.)

→ Chọn đáp án D

Question 23.

A. run out of B. hold back C. cut down on D. put up with
Kiến thức cụm động từ (Phrasal verbs):
run out of something: cạn kiệt cái gì
hold back somebody/something: kiềm chế ai/cái gì
cut down on something: cắt giảm cái gì
put up with somebody/something: chịu đựng ai/cái gì
Tạm dịch: This action helps cut down on the consumption of valuable resources and reduces your water bill. (Hành động này giúp cắt giảm lượng tiêu thụ các nguồn tài nguyên có giá trị và giảm hóa

→ Chọn đáp án C

đơn tiền nước của ban.)

Question 24.

A. recycling	B. collection	C. storage	D. conservation	
Kiến thức từ vựng:				
- recycling / ri: 'sar.klm	ŋ/ (n): sự tái chế			
- collection /kəˈlek.ʃən	/ (n): bộ sưu tập			
- storage /ˈstə:.rɪdʒ/ (n)): sự lưu trữ			
- conservation / kpn.sa	ə′veı.∫ən⁄ (n): sự bảo tồi	1		
Tạm dịch: Proper son	Tạm dịch: Proper sorting makes recycling easier and helps prevent waste. (Phân loại đúng cách			
giúp tái chế dễ dàng họ	ơn và giúp ngăn ngừa rá	ic thải.)		
→ Chọn đáp án A				
Question 25.				
A. Although	B. However	C. Even if	D. Instead of	
A. Mặc dù				
B. Tuy nhiên				

euonthi

C. Ngay cả khi

D. Thay vì

Tạm dịch: Instead of using plastic bags, choose a reusable bag that lasts longer and is eco-friendly. (Thay vì sử dụng túi nhựa, hãy chọn loại túi tái sử dụng có độ bền lâu hơn và thân thiện với môi trường.)

→ Chọn đáp án D

Question 26.

A. travel	B. transport	\mathbf{C} . development	D. connection
Kiến thức từ vựng:			
- travel /ˈtræv.əl/ (n): sự đi	lại, du lịch		
- transport /ˈtræn.spɔːt/ (n): sự vận chuyển			
- development /dɪˈvel.əp.mənt/ (n): sự phát triển			
- connection /kəˈnek.ʃən/ (n): sự kết nối		
Tạm dịch: Supporting lo	ocal goods reduces the	need for long-distance	transport, which lowers

emissions and benefits the environment. (Việc ủng hộ hàng hóa địa phương giúp giảm nhu cầu vận chuyển đường dài, giúp giảm lượng khí thải và có lợi cho môi trường.)

→ Chọn đáp án B

Question 27.

A. various	B. abundant	C. healthy	D. fertile
Kiến thức từ vựng:			
- various /ˈveə.ri.əs/ (adj): đa dạng			
- abundant /əˈbʌn.dənt/ (adj): dồi dào			
- healthy /ˈhel.θi/ (adj): lành mạnh			
- fertile /ˈfɜː.taɪl/ (adj): màu mỡ			

Tạm dịch: Compost food scraps if possible, as this process transforms organic waste into fertile soil, useful for plants and gardens. (Nếu có thể, hãy ủ phân thức ăn thừa vì quá trình này biến chất thải hữu cơ thành đất màu mỡ, hữu ích cho cây trồng và vườn.)

→ Chọn đáp án D

Mark the letter A, B, C or D on rotur answer sheet to indicate the best arrangement of utterances

or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions from 28 to 32.

Question 28.

Hi Freddie,

a. I did that last year in the park near my house and the trees have already grown taller.

b. I'd love to get together next weekend, especially as I am having more free time now.

c. Can we visit the national park near your village, too? We could take a picnic if the weather is nice.

d. Anyway, I'll be at your house early on Saturday morning.

e. The environmental club sounds fun! I'd rather help to plant trees, I think.

I can't wait to see you,

Cheers,

Ryan

A. a-d-b-c-e B. b-e-a-c-d	C. c-a-d-b-e D. d-b-a-c-e
DỊCH BÀI:	
Hi Freddie,	Chào Freddie,
I'd love to get together next weekend, especially as I am having more free time now. The environmental club sounds fun! I'd rather help to plant trees, I think. I did that last year in the park near my house and the trees have already grown	Mình rất thích được gặp nhau vào cuối tuần tới, đặc biệt là vì dạo này mình có nhiều thời gian rảnh hơn. Câu lạc bộ môi trường nghe có vẻ thú vị! Mình nghĩ là mình thích giúp trồng cây hơn. Năm ngoái, mình đã làm điều đó ở công viên
taller.	gần nhà và những cái cây giờ đã cao hơn rồi.
Can we visit the national park near your village, too? We could take a picnic if the weather is nice. Anyway, I'll be at your house early on Saturday morning.	Chúng mình có thể ghé thăm công viên quốc gia gần làng bạn không? Nếu thời tiết đẹp, chúng ta có thể đi đã ngoại. Dù sao thì, mình sẽ có mặt tại nhà bạn vào sáng sớm thứ Bảy nhé.
I can't wait to see you,	Mình không thể chờ thêm để gặp bạn,
Cheers,	Thân,
Ryan	Ryan
→ Chon đán án B	

Question 29.



a. Moreover, social media has created new opportunities for businesses to reach a wider audience.

b. The rapid growth of cities has led to an increase in the use of social media as people connect with others in their communities.

c. In addition, social media has made it easier for people to stay informed about current events and to express their opinions.

d. Excessive use of social media can also have negative consequences, such as addiction and cyberbullying.

e. The rise of social media has had a profound impact on the way we live, work, and interact with each other.

A. b-c-d-a-e	B. a-b-c-d-e	C. c-a-d-b-e D. b-e-a-c-d
DỊCH BÀI:		
The rapid growth of o	cities has led to an increase in	Sự phát triển nhanh chóng của các thành phố đã
the use of social me	edia as people connect with	dẫn đến sự gia tăng trong việc sử dụng phương
others in their com	munities. The rise of social	tiện truyền thông xã hội khi mọi người kết nối
media has had a prot	found impact on the way we	với những người khác trong cộng đồng của họ.
live, work, and intera	ct with each other. Moreover,	Sự gia tăng của phương tiện truyền thông xã
social media has cr	eated new opportunities for	hội đã có tác động sâu sắc đến cách chúng ta
businesses to reach a	wider audience. In addition,	sống, làm việc và tương tác với nhau. Hơn nữa,
social media has mad	de it easier for people to stay	phương tiện truyền thông xã hội đã tạo ra
informed about curre	nt events and to express their	những cơ hội mới cho các doanh nghiệp tiếp
opinions. Excessive	use of social media can also	cận được nhiều đối tượng hơn. Ngoài ra,
have negative conseq	uences, such as addiction and	phương tiện truyền thông xã hội đã giúp mọi
cyberbullying.		người dễ dàng cập nhật thông tin về các sự kiện
		hiện tại và bày tỏ ý kiến của mình. Việc sử
		dụng quá nhiều phương tiện truyền thông xã
		hội cũng có thể gây ra những hậu quả tiêu cực,
		chẳng hạn như nghiện và bắt nạt trên mạng.
→ Chọn đáp án D		

Question 30.

a. Jim: Exactly. I've secured a university place to study economics. And how about you? What kind of career are you looking for, Mai?

Edu.vn

b. Mai: Well, I'd love to work in a hospital. I want to become a doctor.

40

c. Jim: I'm looking for work in marketing companies. I'd love to do smartphone marketing.

d. Mai: What kind of job are you looking for?

e. Mai: I see. You want to gain work experience, and save up some money for university.

A. d-c-e-a-b	B. c-b-a-e-d	C. c-e-d-b-a D. d-e-a-b-c
DỊCH BÀI:		
Mai: What kind of jo	b are you looking for?	Mai: Bạn đang tìm kiếm công việc gì vậy?
e e	for work in marketing o do smartphone marketing.	Jim: Mình đang tìm việc ở các công ty marketing. Mình rất thích làm về marketing điện thoại thông minh.
Mai: I see. You want save up some money	to gain work experience, and for university.	Mai: Mình hiểu rồi. Bạn muốn tích lũy kinh nghiệm làm việc và tiết kiệm tiền cho đại học đúng không?
-	ecured a university place to ad how about you? What kind king for, Mai?	Jim: Chính xác. Mình đã có một suất vào đại học để học kinh tế rồi. Còn bạn thì sao? Bạn muốn theo đuổi nghề nghiệp gì, Mai?
Mai: Well, I'd love to become a doctor.	o work in a hospital. I want to	Mai: Mình rất thích làm việc trong bệnh viện. Mình muốn trở thành bác sĩ.
\rightarrow Chọn đáp án A		

Question 31.

a. Despite these issues, the allure of exploring new places and experiencing different cultures continues to attract millions of travelers each year.

b. This surge in tourism has also encouraged local businesses, from restaurants to souvenir shops, to flourish, thereby boosting the local economy.

c. However, with increased foot traffic comes challenges, such as overcrowding and strain on infrastructure.

d. Tourism has become a vital part of many economies around the world, offering countless opportunities for growth and development.

e. In recent years, popular destinations have seen a significant increase in visitors, leading to a vibrant atmosphere filled with cultural exchanges.





D. d-b-c-e-a

DỊCH BÀI:

Tourism has become a vital part of many	Du lịch đã trở thành một phần thiết yếu của
economies around the world, offering countless	nhiều nền kinh tế trên thế giới, mang đến vô số
opportunities for growth and development. In	cơ hội tăng trưởng và phát triển. Trong những
recent years, popular destinations have seen a	năm gần đây, các điểm đến phổ biến đã chứng
significant increase in visitors, leading to a vibrant	kiến sự gia tăng đáng kể về lượng du khách, tạo
atmosphere filled with cultural exchanges. This	nên bầu không khí sôi động tràn ngập các hoạt
surge in tourism has also encouraged local	động giao lưu văn hóa. Sự gia tăng đu lịch này
businesses, from restaurants to souvenir shops, to	cũng khuyến khích các doanh nghiệp địa
flourish, thereby boosting the local economy.	phương, từ nhà hàng đến cửa hàng lưu niệm,
However, with increased foot traffic comes	phát triển mạnh mẽ, qua đó thúc đẩy nền kinh
challenges, such as overcrowding and strain on	tế địa phương. Tuy nhiên, cùng với lưu lượng
infrastructure. Despite these issues, the allure of	người đi bộ tăng lên cũng này sinh những thách
exploring new places and experiencing different	thức, chẳng hạn như tỉnh trạng quá tải và gây
cultures continues to attract millions of travelers	áp lực lên cơ sở hạ tầng. Bất chấp những vấn đề
each year.	này, sức hấp dẫn của việc khám phá những địa
	điểm mới và trải nghiệm các nền văn hóa khác
	nhau vẫn tiếp tục thu hút hàng triệu đu khách
	mỗi năm.

→ Chọn đáp án A

Question 32.

a. Mr Willis: It was announced on TV that a new wildlife park will open to the public next week. Would you like to visit it?

b. Mr Willis: Lisa, Simon, I've just heard some good news.

c. Simon: What's it about, Dad?

A. c-b-a	B. a-c-b	C. b-c-a D. a-b-c	
DỊCH BÀI:			
Mr Willis: Lisa, Si	imon, I've just heard some good	Ông Willis: Lisa, Simon, bố vừa nghe đư	;ĠC
news.		một tin tốt.	
Simon: What's it a	bout, Dad?	Simon: Chuyện gì thế bố?	
Mr Willis: It was	announced on Tw that a new	Ông Willis: Trên TV có thông báo rằng m	nột
Edu.vn			

wildlife park will open to the public next week.	
Would you like to visit it?	cho công chúng vào tuần tới. Các con có muốn
	đến tham quan không?

→ Chọn đáp án C

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 33 to 40.

In an increasingly interconnected world, learning a second language has become more than just a useful skill—it is a necessity. With globalization facilitating greater interaction between countries and cultures, the ability to communicate in more than one language offers significant advantages in both personal and professional contexts.

In many industries, such as international business, diplomacy, and tourism, being bilingual or multilingual is considered an essential asset. Furthermore, learning another language fosters cross-cultural understanding, enabling individuals to appreciate diverse perspectives and engage more meaningfully with people from different backgrounds.

On a cognitive level, learning a second language has been proven to enhance brain function. Bilingualism not only improves memory and concentration but also increases cognitive flexibility, allowing individuals to switch between tasks more efficiently. In fact, studies have shown that people who speak more than one language are better at multitasking and problem-solving compared to monolinguals. Moreover, learning a second language can delay the onset of age-related cognitive decline, such as dementia and Alzheimer's disease. The mental exercises involved in acquiring and maintaining language skills keep the brain sharp and active, providing long-term cognitive health benefits.

In addition to cognitive and social <u>benefits</u>, mastering a second language can open up a wealth of professional opportunities. In today's competitive job market, employers increasingly value candidates who can communicate with clients and colleagues across language barriers. Many global companies prefer to hire bilingual or multilingual employees who can help them expand into new markets and build stronger relationships with international partners. While learning a new language can be <u>challenging</u>, especially for adults, the rewards are substantial. With dedication, patience, and the right learning strategies, anyone can successfully acquire a second language and enjoy the many advantages that come with <u>it</u>.

C. frustrating

D. effortless

Question 33. The word "challenging" in paragraph 4 is OPPOSITE in meaning to_____

Edu.vn

B. overwhelming

A. enjoyable

Giải thích:

DICH BÀI: Trong một thế giới ngày càng kết nối, việc học In an increasingly interconnected world, learning a second language has become more than just a một ngôn ngữ thứ hai không chỉ là một kỹ năng useful skill - it is a necessity. With globalization hữu ích mà còn là một điều cần thiết. Với sự facilitating greater interaction between countries toàn cầu hóa tạo điều kiện cho tương tác lớn and cultures, the ability to communicate in more hơn giữa các quốc gia và nền văn hóa, khả năng than one language offers significant advantages in giao tiếp bằng nhiều ngôn ngữ mang lại những both personal and professional contexts. lợi thế đáng kể trong cả bối cảnh cá nhân và công việc. In many industries, such as international business, Trong nhiều ngành công nghiệp, chẳng hạn diplomacy, and tourism, being bilingual or kinh doanh quốc tế, ngoại giao và đu lịch, song multilingual is considered an essential asset. ngữ hoặc đa ngôn ngữ được coi là một tài sản thiết yếu. Hơn nữa, việc học một ngôn ngữ Furthermore, learning another language fosters cross-cultural understanding, enabling individuals khác thúc đẩy sự hiểu biết giữa các nền văn to appreciate diverse perspectives and engage hóa, cho phép các cá nhân đánh giá cao các more meaningfully with people from different quan điểm đa dạng và giao lưu có ý nghĩa hơn backgrounds. với những người có xuất thân khác nhau. On a cognitive level, learning a second language Ở cấp độ nhận thức, việc học một ngôn ngữ thứ hai đã được chứng minh là có thể tăng cường has been proven to enhance brain function. Bilingualism not only improves memory and chức năng não. Song ngữ không chỉ cải thiện trí nhớ và khả năng tập trung mà còn tăng tính linh concentration but also increases cognitive hoạt về nhận thức, cho phép các cá nhân flexibility, allowing individuals to switch between tasks more efficiently. In fact, studies have shown chuyển đổi giữa các nhiệm vụ hiệu quả hơn. Trên thực tế, các nghiên cứu đã chỉ ra rằng that people who speak more than one language are better at multitasking and problem-solving những người nói nhiều hơn một ngôn ngữ có compared to monolinguals. Moreover, learning a khả năng đa nhiệm và giải quyết vấn đề tốt hơn second language can delay the onset of age-related so với những người chỉ nói một ngôn ngữ. Hơn cognitive decline, such as dementia and nữa, việc học một ngôn ngữ thứ hai có thể trì hoãn sự khởi phát của tình trạng suy giảm nhận Alzheimer's disease. The mental exercises thức liên quan đến tuổi tác, chẳng hạn như involved in acquiring and maintaining language skills keep the brain sharp and active, providing chứng mất trí và bệnh Alzheimer. Các bài tập

long-term cognitive health benefits.

I alleuonth Edu.yn

trí óc liên quan đến việc tiếp thu và đuy trì các

	kỹ năng ngôn ngữ giúp não bộ minh mẫn và năng động, mang lại lợi ích lâu dài cho sức khỏe nhận thức.
In addition to cognitive and social benefits, mastering a second language can open up a wealth of professional opportunities. In today's competitive job market, employers increasingly value candidates who can communicate with clients and colleagues across language barriers. Many global companies prefer to hire bilingual or multilingual employees who can help them expand into new markets and build stronger relationships with international partners. While learning a new language can be challenging, especially for adults, the rewards are substantial. With dedication, patience, and the right learning strategies, anyone can successfully acquire a second language and enjoy the many advantages that come with it.	Ngoài các lợi ích về nhận thức và xã hội, việc thành thạo một ngôn ngữ thứ hai có thể mở ra vô số cơ hội nghề nghiệp. Trong thị trường việc làm cạnh tranh ngày nay, các nhà tuyển dụng ngày càng coi trọng những ứng viên có thể giao tiếp với khách hàng và đồng nghiệp vượt qua rào cản ngôn ngữ. Nhiều công ty toàn cầu thích thuê những nhân viên song ngữ hoặc đa ngôn ngữ có thể giúp họ mở rộng sang các thị trường mới và xây dựng mối quan hệ bền chặt hơn với các đối tác quốc tế. Mặc dù việc học một ngôn ngữ mới có thể là rất thách thức, đặc biệt là đối với người lớn, nhưng phần thưởng lại rất lớn. Với sự tận tâm, kiên nhẫn và các chiến lược học tập đúng đắn, bất kỳ ai cũng có thể học thành công một ngôn ngữ thứ hai và tận hưởng nhiều lợi ích đi kèm với nó.
Từ "challenging" ở đoạn 4 TR ÁI NGHĨA với từ	

Từ "challenging" ở đoạn 4 TRÁI NGHĨA với từ _____

A. enjoyable /mˈdʒəɪ.ə.bəl/ (adj): thú vị

B. overwhelming / əʊ.vəˈwel.mŋ/ (adj): áp đảo

C. frustrating /frAs 'trei.tiŋ/ (adj): gây bực bội, khó chịu

D. effortless / ef.ət.ləs/ (adj): dễ dàng, không cần nỗ lực

challenging /'tʃæl.m.dʒŋ/ (adj): có tính thách thức >< effortless

Thông tin:

While learning a new language can be <u>challenging</u>, especially for adults, the rewards are substantial. (Mặc dù việc học một ngôn ngữ mới có thể là rất khó khăn, đặc biệt là đối với người lớn, nhưng phần thưởng lại rất lớn.)

→ Chọn đáp án D

Question 34. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. Learning a second language only benefits professional life.

B. Mastering a new language guarantees career success.

C. Bilingualism improves memory but has no effect on problem-solving.

D. Speaking more than one language can delay cognitive decline.

Theo đoạn văn, câu nào sau đây là ĐÚNG?

A. Học ngôn ngữ thứ hai chỉ có lợi cho cuộc sống nghề nghiệp.

B. Thành thạo một ngôn ngữ mới đảm bảo thành công trong sự nghiệp.

C. Song ngữ cải thiện trí nhớ nhưng không có tác đụng trong việc giải quyết vấn đề.

D. Nói nhiều hơn một ngôn ngữ có thể làm chậm quá trình suy giảm nhận thức.

Thông tin:

+ With globalization facilitating greater interaction between countries and cultures, the ability to communicate in more than one language offers significant advantages in both personal and professional contexts. (Với sự toàn cầu hóa tạo điều kiện cho tương tác lớn hơn giữa các quốc gia và nền văn hóa, khả năng giao tiếp bằng nhiều ngôn ngữ mang lại những lợi thế đáng kể trong cả bối cảnh cá nhân và công việc.)

 \rightarrow A sai

+ In addition to cognitive and social benefits, mastering a second language can open up a wealth of professional opportunities. (Ngoài các lợi ích về nhận thức và xã hội, việc thành thạo một ngôn ngữ thứ hai có thể mở ra vô số cơ hội nghề nghiệp.)

→ B sai

+ In fact, studies have shown that people who speak more than one language are better at multitasking and problem-solving compared to monolinguals. (Trên thực tế, các nghiên cứu đã chỉ ra rằng những người nói nhiều hơn một ngôn ngữ có khả năng đa nhiệm và giải quyết vấn đề tốt hơn so với những người chỉ nói một ngôn ngữ.)

$\rightarrow C$ sai

+ Moreover, learning a second language can delay the onset of age-related cognitive decline, such as dementia and Alzheimer's disease. (Hon nữa, việc học một ngôn ngữ thứ hai có thể trì hoãn sự khởi phát của tỉnh trạng suy giảm nhận thức liên quan đến tuổi tác, chẳng hạn như chứng mất trí và bệnh Alzheimer.)

→ D đúng

→ Chọn đáp án D



Question 35. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 2?

"Bilingualism not only improves memory and concentration but also increases cognitive flexibility, allowing individuals to switch between tasks more efficiently."

A. Learning multiple languages enhances memory much more but has no effect on cognitive flexibility.

B. Learning two languages has no measurable effect on people's memory or concentration.

C. Bilingual individuals are better at focusing but do not benefit in terms of multitasking.

D. Bilingualism helps people improve their focus and memory, as well as their ability to adapt mentally.

Câu nào sau đây diễn giải lại câu được gạch chân trong đoạn 2 một cách hay nhất?

A. Học nhiều ngôn ngữ giúp tăng cường trí nhớ nhiều hơn nhưng không ảnh hưởng đến tính linh hoạt về nhận thức.

B. Học hai ngôn ngữ không có tác động đáng kể đến trí nhớ hoặc khả năng tập trung của mọi người.

C. Những người song ngữ tập trung tốt hơn nhưng không được hưởng lợi về mặt đa nhiệm.

D. Song ngữ giúp mọi người cải thiện khả năng tập trung và trí nhớ, cũng như khả năng thích ứng về mặt tinh thần.

Thông tin:

Bilingualism not only improves memory and concentration but also increases cognitive flexibility, allowing individuals to switch between tasks more efficiently. (Song ngữ không chỉ cải thiện trí nhớ và khả năng tập trung mà còn tăng tính linh hoạt về nhận thức, cho phép các cá nhân chuyển đổi giữa các nhiệm vụ hiệu quả hơn.)

→ Chọn đáp án D

Question 36. In which paragraph does the writer mention the cognitive benefits of bilingualism?

A. Paragraph 4	B. Paragraph 1	C. Paragraph 2	D. Paragraph 3
----------------	----------------	----------------	----------------

Tác giả đề cập đến lợi ích về nhận thức của song ngữ trong đoạn văn nào?

A. Đoạn 4

B. Đoạn 1

C. Đoạn 2

D. Đoạn 3

Thông tin:

On a cognitive level, learning a second language has been proven to enhance brain function.

Bilingualism not only improves memory and concentration but also increases cognitive flexibility, allowing individuals to switch between tasks more efficiently. In fact, studies have shown that people who speak more than one language are better at multitasking and problem-solving compared to monolinguals. (Ở cấp độ nhận thức, việc học một ngôn ngữ thứ hai đã được chứng minh là có thể tăng cường chức năng não. Song ngữ không chỉ cải thiện trí nhớ và khả năng tập trung mà còn tăng tính linh hoạt về nhận thức, cho phép các cá nhân chuyển đổi giữa các nhiệm vụ hiệu quả hơn. Trên thực tế, các nghiên cứu đã chỉ ra rằng những người nói nhiều hơn một ngôn ngữ có khả năng đa nhiệm và giải quyết vấn đề tốt hơn so với những người chỉ nói một ngôn ngữ.)

→ Chọn đáp án C

Question 37. The word "benefits" in paragraph 4 could be best replaced by

\mathbf{A} . problems	B. challenges	C. issues	D. advantages
Từ ''benefits'' ở đoạn	4 có thể được thay thế tốt	t nhất bằng từ	·
A. problem / prob.lər	n/ (n): vấn đề		
<mark>B.</mark> challenge /'t∫æl.m	dʒ/ (n): thử thách		
C. issue /'1∫.u:/ (n): v	ấn đề		
D. advantage /ədˈvɑ:	n.tɪdʒ/ (n): lợi thế		
benefit /'ben.1.fit/ (n)	: lợi ích = advantage		

Thông tin:

In addition to cognitive and social <u>benefits</u>, mastering a second language can open up a wealth of professional opportunities. (Ngoài các lợi ích về nhận thức và xã hội, việc thành thạo một ngôn ngữ thứ hai có thể mở ra vô số cơ hội nghề nghiệp.)

→ Chọn đáp án D

Question 38. In which paragraph does the writer discuss the professional benefits of learning a second language?

A. Paragraph 2B. Paragraph 1C. Paragraph 3D. Paragraph 4Tác giả đề cập đến lợi ích về công việc của việc học một ngôn ngữ thứ 2 trong đoạn văn nào?

A. Đoạn 4

B. Đoạn 1

C. Đoạn 2

D. Đoạn 3



Thông tin:

In today's competitive job market, employers increasingly value candidates who can communicate with clients and colleagues across language barriers. Many global companies prefer to hire bilingual or multilingual employees who can help them expand into new markets and build stronger relationships with international partners. (Trong thị trường việc làm cạnh tranh ngày nay, các nhà tuyển dụng ngày càng coi trọng những ứng viên có thể giao tiếp với khách hàng và đồng nghiệp vượt qua rào cản ngôn ngữ. Nhiều công ty toàn cầu thích thuê những nhân viên song ngữ hoặc đa ngôn ngữ có thể giúp họ mở rộng sang các thị trường mới và xây dựng mối quan hệ bền chặt hơn với các đối tác quốc tế.)

→ Chọn đáp án D

Question 39. The word "it" in paragraph 4 refers to				
A. language	B. success	C. learning	D. patience	
Từ ''it" trong đoạn 4 đề cập đến				
A. ngôn ngữ				
B. thành công				
C. sự học hỏi				
D. sự kiên nhẫn				
Thông tine				

Thông tin:

With dedication, patience, and the right learning strategies, anyone can successfully acquire a second **language** and enjoy the many advantages that come with **it**. (Với sự tận tâm, kiên nhẫn và các chiến lược học tập đúng đắn, bất kỳ ai cũng có thể học thành công một ngôn ngữ thứ hai và tận hưởng nhiều lợi ích đi kèm với nó.)

→ Chọn đáp án A

Question 40. Which of the following is NOT mentioned as an advantage of learning a second language?

- A. Improving cognitive flexibility
- B. Helping to acquire new job skills
- C. Building cross-cultural relationships
- D. Enhancing multitasking abilities

Điều nào sau đây không được để cập đến như một lợi thế của việc học ngôn ngữ thứ hai?

- A. Cải thiện tính linh hoạt về nhận thức
- B. Giúp có được các kỹ năng công việc mới



C. Xây dựng các mối quan hệ xuyên văn hóa

D. Tăng cường khả năng đa nhiệm

Thông tin:

+ Bilingualism not only improves memory and concentration but also increases cognitive flexibility, allowing individuals to switch between tasks more efficiently. (Song ngữ không chỉ cải thiện trí nhớ và khả năng tập trung mà còn tăng tính linh hoạt về nhận thức, cho phép các cá nhân chuyển đổi giữa các nhiệm vụ hiệu quả hơn.)

→ A được đề cập

+ Furthermore, learning another language fosters cross-cultural understanding, enabling individuals to appreciate diverse perspectives and engage more meaningfully with people from different backgrounds. (Hon nữa, việc học một ngôn ngữ khác thúc đẩy sự hiểu biết giữa các nền văn hóa, cho phép các cá nhân đánh giá cao các quan điểm đa dạng và giao lưu có ý nghĩa hơn với những người có xuất thân khác nhau.)

→ C được đề cập

+ Studies have shown that people who speak more than one language are better at multitasking and problem-solving compared to monolinguals. (Trên thực tế, các nghiên cứu đã chỉ ra rằng những người nói nhiều hơn một ngôn ngữ có khả năng đa nhiệm và giải quyết vấn đề tốt hơn so với những người chỉ nói một ngôn ngữ.)

→ D được đề cập

→ Chọn đáp án B

