THPT Tuệ Tĩnh - Hải Dương

(Đề thi có 04 trang)

KÌ THI TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2025 MÔN: TIẾNG ANH

Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian phát để

Mã đề: ...

Ηọ	, tên	thí sinh:
Số	báo	danh:

Read the following advertisment and mark the letter A, B, C and D on your answer sheer to indicate the option that best fit each of the numbered blanks

FIT & ACTIVE GYM MEMBERSHIP

Are you looking for a place to work out that is open 24/7? Fit & Active Gym welcomes all fitness				
levels in a (1) environment. Our gym provides (2) equipment and a variety of				
classes, including weightlifting, yoga, and cardio. We have the perfect programs for all of you.				
Become a member for only \$35 a month and enjoy a supportive community of fitness enthusiasts. You				
can also download our app (3) you to track your progress, set goals, and (4) connected				
with other members online. Our personal trainers are here to help you achieve your fitness goals and				
stay motivated. Start your journey toward a healthier you (5) Fit & Active Gym-where fitness				
meets convenience!				

Join today and (6) your first month free!

Question 1.

A. support	B. supported	C. supportive	D. supportedly
Question 2.			
A. high-quality Jap	anese new	B. new Japanese h	igh-quality
C. Japanese high-q	uality new	D. high-quality ne	w Japanese
Question 3.			
A. allowed	B. allowing	C. that allow	D. is allowed
Question 4.			
A. make	B. stay	C. keep	D. play
Question 5.			
A. by	B. to	C. with	D. at
Question 6.			
A. received.	B. to receive	C. receive	D. receiving
		Tailieuont l _{Edu.vn}	hi

Read the following leaflet and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks

Practical Tips to Reduce Waste at Home

Making small changes at home can make a big difference. Here are some effective actions you can take:

- Use reusable items instead of disposable ones to reduce (7) waste produced each year.
- Sort your recyclables like plastic, metal, and paper. Proper sorting makes (9) _____ easier and helps prevent waste.
- (10) using plastic bags, choose a reusable bag that lasts longer and is eco-friendly.
- Buy local products with minimal packaging. Supporting local goods reduces the need for long-distance
- (11)_____, which lowers emissions and benefits the environment.
- Compost food scraps if possible, as this process transforms organic waste into (12)_______soil, useful for plants and gardens.

Question 7.

A. much	B. many	C. every	D. some	
Question 8.				
A. cut down on	B. run out of	C. hold back	$\mathbf{D}.$ put up with	
Question 9.				
A. conservation	B. collection	C. recycling	D. storage	
Question 10.				
A. Instead of	B. However	C. Although	D. Even if	
Question 11.				
\mathbf{A} . development	B. connection	C. travel	D. transport	
Question 12.				
A. abundant	B. healthy	C. fertile	D. various	

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions





Dear Mr. Thompson,

a. The topics covered were quite insightful, focusing on time management and budgeting

b. I would appreciate the chance to discuss how I can apply these skills.

c. I hope this message finds you well.

d. I believe the knowledge I gained could benefit our team's projects.

e. I am writing to share that I recently completed the online project management course.

Look forward to your response.

A. c-e-a-d-b B. c-d-a-b-e C. e-a-d-c-b D. c-a-d-b-e

Question 14.

a. David: That's good! What kind of work/will you be doing?

b. Sophie: I'm a bit nervous but excited to take a new role.

c. Sophie: I'm about to start my internship next week.

d. David: Sounds like a fantastic opportunity! Are you feeling prepared?

e. Sophie: I'll be assisting in marketing and social media projects.

A. b-c-d-a-e B. d-c-b-a-e C. e-a-d-c-b D. d-a-e-c-b

Question 15.

a. Laura: Hi! How's everything going with you lately?

b. Laura: That sounds nice! I've been good, just keeping busy with some new projects.

c. Ben: Hello! I've been doing well, thanks. Just got back from a short vacation. And you?

A. c-b-a B. a-b-c C. b-a-c D. a-c-b

Question 16.

a. I often explore local parks and neighbourhoods to capture interesting scenes and moments.

b. I'm now working on a photo project that highlights the beauty of everyday life.

c. Initially, I struggled with understanding the technical aspects of my camera, but I gradually improved.

d. This journey has not only enhanced my skills but also deepened my appreciation for the small details that often go unnoticed in our busy lives.

e. Taking up photography as a hobby has transformed my perspective on the world.

A. e-b-a-d-c B. e-a-d-c-b C. e-c-a-b-d D. e-d-b-a-c

Question 17.

a. This year, the city has also seen a significant increase in bike lanes and pedestrian paths, encouraging more people to travel in an eco-friendly manner.

b. These efforts include expanding bus routes and introducing electric buses to reduce air pollution.

c. The city's commitment to enhancing mobility has led to greater community engagement and awareness about the benefits of sustainable transport.

d. However, some residents argue that while these initiatives are helpful, they do not fully address the ongoing traffic congestion issues in the area."

e. The city of Riverton has recently launched an ambitious campaign to improve public transportation.

A. e-d-c-a-b B. e-b-a-c-d C. e-c-b-d-a D. e-a-d-c-b

Read the following passage about inspiring life stories and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 18 to 22.

Inspiring life stories can serve as a beacon of hope and motivation for many people. (18)_____. These stories highlight the resilience and perseverance of individuals who have overcome significant challenges. One of the most compelling aspects of these stories is their ability to connect with people on a personal level. (19)_____. Whether it's a story of someone who achieved success despite facing adversity, or someone who dedicated their life to helping others, these narratives resonate deeply.

Another important element of these stories is the lessons they impart. (20)_____. They teach us that determination, hard work, and a positive mindset can lead to remarkable achievements. These stories also emphasize the importance of kindness, empathy, and compassion. As we read about the journeys of others, we are reminded of our own potential to make a difference.

To fully appreciate and learn from these stories, it's essential to engage with them thoughtfully. (21)_____. Reflecting on the experiences and insights shared can provide valuable guidance in our own lives. It's through these reflections that we find inspiration and the courage to pursue our own dreams.

Sharing these stories with others can also have a profound impact. (22)_____. By spreading positive and inspiring narratives, we contribute to a culture of hope and encouragement. We remind ourselves and others that no matter the obstacles we face, there is always a path forward.

Edu.vn

Question 18.

- A. Life stories are seldom impactful.
- B. People are often inspired by stories of triumph.
- C. Adversity is a common theme in literature.
- D. Stories about struggles are not interesting.

Question 19.

A. Overcoming challenges is a universal experience.

- B. Adversity is an inevitable part of life.
- C. Personal narratives are often fictional.
- D. Success stories are easy to relate to.

Question 20.

- A. Life stories can be educational and inspirational.
- B. Personal success is the only valuable lesson.
- C. Stories of triumph have no moral lessons.
- D. Struggles are not important in life stories.

Question 21.

- A. Reading quickly through life stories is effective.
- B. Analyzing every detail of a story is unnecessary.
- C. Engaging with stories
- D. Reflecting on life stories helps us learn.

Question 22.

- A. Stories of failure are more impactful.
- B. Stories should be shared to inspire others.
- C. Sharing negative stories creates a supportive environment.
- D. Keeping stories to oneself is beneficial.

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 23 to 30.

Milu was born in a small village in the north of India, and never had the chance of going to school, because her family needed her to work. So she grew up never having learned to read or write. She was a little sad about it, but she didn't let it upset her too much, and tried to think about other things.

She <u>went through</u> life, never being able to do what she wanted, because she felt that if she couldn't read, then she was somehow less than everybody else. This meant that she didn't make many friends and didn't go out much. She thought people would think she was stupid, and she didn't want them to laugh at her.

When she was fifty-six, she got a job cleaning a school and when she had finished her work, she used to sit and watch the little kids do their lessons. She didn't realise that one of the teachers watched her while she watched the kids, and one day, as she was about to leave, the teacher asked her to sit in the class. The kids thought it was very funny, but the teacher <u>patiently</u> started Milu on her first lesson to learn to read.



That was a few years ago, and now Milu can read and write as well as any of the other kids. <u>She still</u> <u>cleans the school because she likes her job, but she doesn't feel less than everybody else anymore</u>. The teacher, who is now her friend, sometimes gives her a book to read and she learns about people living in other parts of the world.

She has a granddaughter who studies at the same school, and sometimes she helps her with her homework. Being able to do that makes her feel so happy that when she stays alone she has a little cry. When she was in her little village as a child, she would never have dreamt that one day she would be able to help her granddaughter with her homework. She owes gratitude to her teacher friend for <u>the gift</u> she was given.

Question 23. Which of the following is NOT what Milu gains from learning?

A. Feeling interested in her cleaning job

B. Becoming a friend of the teacher's

C. Knowing more about the world

D. Reading some books

Question 24. In which paragraph does the writer mention that Milu feels grateful to her teacher?

A. Paragraph 2 B. Paragraph 3 C. Paragraph 4 D. Paragraph 5

Question 25. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 4?

A. Milu likes cleaning the school but she wants to become a teacher so that everyone admires her.

B. Milu likes cleaning the school and she doesn't want to learn how to read and write any longer.

C. Milu likes cleaning the school but she no longer feels socially inferior as she has learnt how to read and write.

D. Milu likes cleaning the school and she doesn't want to change her job as she feels socially inferior.

Question 26. The word 'patiently' in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to_____.

A. irritably B. irrationally C. irrelevantly D. irregularly

Question 27. The words 'went through' can be replaced with_____

A. started B. experienced C. felt bored with D. felt happy with

Question 28. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. Milu, an Indian woman, has learnt a lot from the children in the school where she works as a cleaner.

B. Milu, an Indian woman, has become a teacher though she had no education in her childhooD.

C. Milu, an Indian woman, has changed her life since she was taught how to read and write.

D. Milu, an Indian woman, has been socially inferior since she has no education in her life.

Question 29. What does the phrase 'the gift' refer to?

A. the money Milu owes to the teacher

B. Milu's childhood dream

C. what the teacher could teach her

D. what Milu could do to her granddaughter.

Question 30. In which paragraph does the writer mention Mil's inferiority?

A. Paragraph 4 B. Paragraph 1 C. Paragraph 2 D. Paragraph 3

Read the following passage and mark the letter A, B, Cor D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 31 to 40.

URBANIZATION: REASONS AND RESULTS

Urbanization, the movement of people from rural to urban areas, has become a defining trend globally. (I). <u>The primary reason for urbanization is the search for better economic opportunities</u>. Cities typically offer more jobs, higher wages, and career growth potential, attracting people from less developed regions. (II). In addition, urban areas often provide greater access to education, healthcare, and essential services, which are typically limited in rural regions. (III). Collectively, <u>these</u> <u>factors</u> make cities particularly appealing to young people who seek to improve their quality of life and to families looking for better opportunities for their children. (IV)

Another major driver of urbanization is infrastructure development. Cities often invest heavily in transportation, advanced communication networks, and reliable public services, which make urban living more convenient and efficient. Such infrastructure attracts both businesses and residents, contributing to a city's economic **expansion** and reinforcing the cycle of urban growth. This availability of resources and opportunities makes cities desirable for companies and individuals, boosting both local economies and international business appeal.

However, urbanization also presents significant <u>challenges</u>. Overcrowding, traffic congestion, and increased pollution are common in highly urbanized areas. These problems strain city resources and can reduce the quality of life for residents. Furthermore, as cities expand, they often encroach on natural landscapes, leading to habitat destruction and a loss of biodiversity. This encroachment affects local ecosystems and can create environmental issues that extend beyond city borders. Balancing urban growth with sustainable practices remains a critical issue for many cities worldwide.

In response, some cities are adopting "smart growth" policies. These policies aim to manage urban expansion in a way that minimizes environmental impact and promotes a higher quality of life. By focusing on sustainable infrastructure, green spaces, and efficient resource management, smart growth policies attempt to address the downsides of urbanization while still supporting economic and social

development.

Question 31. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 1?

"The primary reason for urbanization is the search for better economic opportunities."

A. People move to cities mainly to find improved education.

B. Better living conditions are the main reason for migration.

C. Urban areas are attracting residents due to economic incentives.

D. Economic opportunity drives many people to move to cities.

Question 32. Which of the following best summarizes the passage?

A. Urbanization in many developing countries often results in significant economic benefits for rural regions.

B. Cities are expanding too quickly, that's why it often leads to overpopulation, pollution and lack of resources.

C. Smart growth policies are urgently needed to address the consequences of rapid urbanization in rural areas.

D. Urbanization is driven by economic opportunities and improved services but causes environmental challenges.

Question 33. Which of the following best summarizes paragraph 2?

A. Infrastructure development enhances urban life and drives economic growth.

B. Urbanization often causes environmental challenges for cities.

C. People move to cities for education and healthcare access.

D. Smart growth policies can manage urban expansion.

Question 34. The phrase "these factors" in paragraph 1 refers to_____.

A. cities and rural areas

B. jobs, education, and healthcare

C. infrastructure and environmental policies

D. population and income

Question 35. Which of the following is NOT mentioned as a cause of urbanization?

- A. Search for employment B. Need for environmental policies
- C. Development of infrastructure D. Greater educational opportunities

Question 36. According to the passage, which of the following is TRUE about smart growth policies?

Edu.vn

A. They focus on green spaces and infrastructure to manage urbanization sustainably.

B. They limit job growth in order or reduce population density.

- C. They aim to reduce access to education and healthcare in rural areas.
- D. They emphasize industrial development and economic incentives in cities.

Question 37. The word "challenges" in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to						
A. opportunities	B. obstacles	C. difficulties	\mathbf{D} . problems			
Question 38. The word	" expansion " in par	agraph 2 is closest in meaning	; to			
\mathbf{A} . development	B. decrease	C. suppression	D. reduction			
Question 39. Where in paragraph 1 would the following sentence best fit in the passage?						
"This population shift can have both positive and negative impacts on cities."						
A. (I) B. (III) C. (IV) D. (II)						
Question 40. Which of the following can be inferred from the passage?						
A. The majority of urban growth happens in developing countries.						

- B. Managing urban growth sustainably is a challenge many cities currently face.
- C. Urbanization is likely to decrease in the future as cities face more issues.
- D. Cities with limited infrastructure are better suited to handle population growth.



THPT Tuệ Tĩnh - Hải Dương (Đề thi có 04 trang) KÌ THI TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2025 MÔN: TIẾNG ANH

Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian phát để

Mã đề: ...

Họ, tên thí sinh:	
Số báo danh:	

ĐÁP ÁN VÀ LỜI GIẢI CHI TIẾT

Read the following advertisment and mark the letter A, B, C and D on your answer sheer to indicate the option that best fit each of the numbered blanks

FIT & ACTIVE GYM MEMBERSHIP

Are you looking for a place to work out that is open 24/7? Fit & Active Gym welcomes all fitness levels in a (1)_____ environment. Our gym provides (2)_____ equipment and a variety of classes, including weightlifting, yoga, and cardio. We have the perfect programs for all of you.

Become a member for only \$35 a month and enjoy a supportive community of fitness enthusiasts. You can also download our app (3)_____ you to track your progress, set goals, and (4)_____ connected with other members online. Our personal trainers are here to help you achieve your fitness goals and stay motivated. Start your journey toward a healthier you (5)_____ Fit & Active Gym-where fitness meets convenience!

Join today and (6) your first month free!

Question 1.

A. support	B. supported	C. supportive	D. supportedly
Giải thích:			
DỊCH BÀI			
Are you looking for a p	lace to work out that is	Bạn đang tìm một	nơi để tập luyện mở cửa 24/7?
open 24/7? Fit & Active C	3ym welcomes all fitness	Phòng tập Fit & A	ctive Gym chào đón mọi cấp độ
levels in a supportive	environment. Our gym	thể hình trong m	ột môi trường đầy tính hỗ trợ.
provides high-quality ne	ew Japanese equipment	Phòng tập của chú	ng tôi cung cấp thiết bị mới chất
and a variety of classes,	including weightlifting,	lượng cao của Nhậ	ừ Bản và nhiều lớp học đa dạng,
yoga, and cardio. We ha	ve the perfect programs	bao gồm cử tạ, yoga và cardio. Chúng tôi có các	
for all of you.		chương trình hoàn	hảo dành cho tất cả các bạn.
Become a member for onl	ly \$35 a month and enjoy	Hãy trở thành thàn	h viên chỉ với \$35 mỗi tháng và
a supportive community	of fitness+enthusiasts.	tham gia cộng đầ	ồng những người đam mê thể
	Edu	vn	

hình nhiệt tỉnh. Bạn cũng có thể tải xuống ứng
dụng của chúng tôi, cái cho phép bạn theo dõi
tiến độ, đặt mục tiêu và duy trì kết nối với các
thành viên khác trực tuyến. Các huấn luyện viên
cá nhân của chúng tôi ở đây để giúp bạn đạt được
mục tiêu thể hình và đuy trì động lực. Hãy bắt đầu
hành trình hướng đến một bạn khỏe mạnh hơn với
Fit & Active Gym - nơi thể hình kết hợp với sự
tiện lợi!
Hãy tham gia ngay hôm nay và nhận tháng đầu tiên miễn phí!

Chỗ trống cần điền 1 tính từ bổ nghĩa cho danh từ 'environment' => 'supportive' là lựa chọn phù hợp nhất.

Kiến thức từ vựng:

support /sə'pɔ:t/ (v): hố trợ

supportive /sə'pɔ:.tɪv/ (adj): có tính hỗ trợ

Chỗ trống đứng sau mạo từ "a" và trước danh từ "environment" → cần tính từ

Tạm dịch: Fit & Active Gym welcomes all fitness levels in a supportive environment. (Phòng tập Fit & Active Gym chào đón mọi cấp độ thể hình trong một môi trường đầy tính hỗ trợ.)

→ Chọn đáp án C

Question 2.

A. high-quality Japanese new	B. new Japanese high-quality

C. Japanese high-quality new

D. high-quality new Japanese

Giải thích

Trật tự tính từ:

OSASCOMP: Opinion - Size - Age - Shape - Color - Origin - Material - Purpose

opinion \rightarrow high-quality

 $age \rightarrow new$

```
origin → Japanese
```

Tạm dịch: Our gym provides high-quality new Japanese equipment and a variety of classes, including weightlifting, yoga, and cardio. (Phòng tập của chúng tôi cung cấp thiết bị mới chất lượng cao của Nhật Bản và nhiều lớp học đa dạng, <mark>bao gồm cử tạ, yoga và cardio.)</mark>

Question 3.

A. allowed	B. allowing	C. that allow	D. is allowed	

Giải thích

Mệnh để quan hệ:

Mệnh đề quan hệ dạng chủ động rút gọn bằng cách lược bỏ đại từ quan hệ và tobe (nếu có), chuyển V sang V-ing.

Tạm dịch: You can also download our app allowing you to track your progress, set goals,... (Bạn cũng có thể tải xuống ứng dụng của chúng tôi, cái mà cho phép bạn theo dõi tiến độ của mình, đặt mục tiêu,...)

→ Chọn đáp án B

Question 4.

A. make	B. stay	C. keep	D. play
Giải thích			

Cụm từ (Collocations):

stay connected: duy trì kết nối

Tạm dịch: You can also download our app allowing you to track your progress, set goals, and stay connected with other members online. (Bạn cũng có thể tải xuống ứng dụng của chúng tôi, cái mà cho phép bạn theo đõi tiến trình của mình, đặt mục tiêu và duy trì kết nối với các thành viên khác trực tuyến.)

→ Chọn đáp án B

Question 5.

A. by	B. to	C. with	D. at	
Giải thích				
A. by: bằng ơ	cách			
B. to: đến				
C. with: với,	cùng			
D. at: tại				
Tạm dịch: S	Start your journey toward a	healthier you with Fi	t & Active Gym-whe	ere fitness meets
	1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1		πτηι	
		Edu.vn		

convenience! (Hãy bắt đầu hành trình hướng đến một bạn khỏe mạnh hơn với Fit & Active Gym - nơi thể hình kết hợp với sự tiện lợi!)

→ Chọn đáp án C

Question 6.

A. received.	B. to receive	C. receive	D. receiving
Giải thích			
Cấu trúc song song:			
Chỗ trống đứng sau liên tù	r ''and'' nối với động từ n	guyên mẫu ''join'' → dù	ng động từ nguyên mẫu

Tạm dịch: Join today and receive your first month free! (Hãy tham gia ngay hôm nay và nhận tháng đầu tiên miễn phí!)

→ Chọn đáp án C

Read the following leaflet and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks

Practical Tips to Reduce Waste at Home

Making small changes at home can make a big difference. Here are some effective actions you can take:

- Use reusable items instead of disposable ones to reduce (7) waste produced each year.
- Sort your recyclables like plastic, metal, and paper. Proper sorting makes (9) _____ easier and helps prevent waste.
- (10) using plastic bags, choose a reusable bag that lasts longer and is eco-friendly.
- Buy local products with minimal packaging. Supporting local goods reduces the need for long-distance
- (11)_____, which lowers emissions and benefits the environment.
- Compost food scraps if possible, as this process transforms organic waste into (12) soil, useful for plants and gardens.

Question 7.



DỊCH BÀI

Making small changes at home can make a big	Việc thực hiện những thay đổi nhỏ tại nhà có thể
difference. Here are some effective actions you	tạo ra sự khác biệt lớn. Dưới đây là một số hành
can take:	động hiệu quả mà bạn có thể thực hiện:
Use reusable items instead of disposable ones to	Sử dụng các vật dụng có thể tái sử dụng thay vì đồ
reduce much waste produced each year.	dùng một lần để giảm thiểu lượng rác thải bị tạo ra mỗi năm.
Save water by fixing leaks and installing	Tiết kiệm nước bằng cách sửa các chỗ rò rỉ và lắp
water-efficient fixtures. This action helps cut	đặt thiết bị tiết kiệm nước. Hành động này giúp
down on the consumption of valuable resources	giảm tiêu thụ tài nguyên quý giá và giảm hóa đơn
and reduces your water bill.	nước của bạn.
Sort your recyclables like plastic, metal, and	Phân loại các vật liệu có thể tái chế như nhựa, kim
paper. Proper sorting makes recycling easier and	loại và giấy. Việc phân loại đúng cách giúp tái chế
helps prevent waste.	dễ dàng hơn và ngăn chặn rác thải.
Instead of using plastic bags, choose a reusable	Thay vì sử dụng túi nhựa, hãy chọn túi có thể tái
bag that lasts longer and is eco-friendly.	sử dụng, bền hơn và thân thiện với môi trường.
Buy local products with minimal packaging.	Mua các sản phẩm địa phương với bao bì tối thiểu.
Supporting local goods reduces the need for	Hỗ trợ các sản phẩm địa phương giúp giảm nhu
long-distance transport, which lowers emissions	cầu vận chuyển đường dài, từ đó giảm lượng khí
and benefits the environment.	thải và làm lợi cho môi trường.
Compost food scraps if possible, as this process	Ủ phân thực phẩm nếu có thể, vì quá trình này
transforms organic waste into fertile soil, useful	biến chất thải hữu cơ thành đất màu mỡ, hữu ích
for plants and gardens.	cho cây cối và vườn tược.

- A. much + N (không đếm được): nhiều
- **B.** many + N (số nhiều): nhiều
- C. every + N (số ít): mọi

D. some + N: một số

Tạm dịch: Use reusable items instead of disposable ones to reduce much waste produced each year. (Sử dụng các vật dụng có thể tái sử dụng thay vì đồ dùng một lần để giảm thiểu lượng rác thải được tạo ra mỗi năm.)

→ Chọn đáp án A



Question 8.

A. cut down on

Giải thích

Kiến thức cụm động từ (Phrasal verbs):

A. cut down on something: cắt giảm cái gì

B. run out of something: hết cái gì

C. hold somebody/something back: ngăn chặn ai/cái gì

B. run out of

D. put up with somebody/something: chiu dung ai/cái gì

Tam dich: This action helps cut down on the consumption of valuable resources and reduces your water bill. (Hành động này giúp cắt giảm tiêu thụ những tài nguyên quý giá và giảm hóa đơn nước của bạn.)

C. hold back

D. put up with

→ Chọn đáp án A

Question 9.

B. collection	C. recycling	D. storage	
reɪ∫n∕ (n): sự bảo tồn			
): sự sưu tầm			
(n): sự tái chế			
sự lưu trữ			
g makes recycling easie	r and helps prevent wast	e. (Việc phân loại đúng cách	
hơn và ngăn rác thải.)			
→ Chọn đáp án C			
B. However	C. Although	D. Even if	
A. Instead of: thay vì			
B. However: tuy nhiên			
	eɪʃn/ (n): sự bảo tồn): sự sưu tầm (n): sự tái chế sự lưu trữ g makes recycling easie hơn và ngăn rác thải.)	reijn/ (n): sự bảo tồn): sự sưu tầm (n): sự tái chế sự lưu trữ g makes recycling easier and helps prevent wast hơn và ngăn rác thải.)	

C. Although: mặc dù

D. Even if: ngay cả khi



Tạm dịch: Instead of using plastic bags, choose a reusable bag that lasts longer and is eco-friendly. (Thay vì sử dụng túi nhựa, hãy lựa chọn túi có thể tái sử dụng, bền hơn và thân thiện với môi trường.)

→ Chọn đáp án A

Question 11.

\mathbf{A} . development	B. connection	C. travel	D. transport
Giải thích			
Kiến thức từ vựng:			
A. development /dɪˈveləpmənt/ (n): sự phát triển			
B. connection /kəˈnek∫n/ (n): sự kết nối			
C. travel /ˈtrævl/ (n): việc đi lại, du lịch			
D. transport /'trænspɔ:t/	(n): sự vận chuyển		

Tạm dịch: Supporting local goods reduces the need for long-distance transport, which lowers emissions and benefits the environment. (Việc ủng hộ các sản phẩm địa phương giúp giảm nhu cầu vận chuyển đường dài, từ đó giảm lượng khí thải và có lợi cho môi trường.)

→ Chọn đáp án D

Question 12.

A. abundant	B. healthy	C. fertile	D. various	
Giải thích				
Kiến thức từ vựng:	Kiến thức từ vựng:			
A. abundant /əˈbʌndənt/ (adj): dồi dào				
B. healthy /ˈhelθi/ (adj): lành mạnh				
C. fertile /ˈfɜːtaɪl/ (adj): màu mỡ				

D. various / veəriəs/ (adj): đa dạng

Tạm dịch: Compost food scraps if possible, as this process transforms organic waste into fertile soil, useful for plants and gardens. (Ủ phân thực phẩm nếu có thể, vì quá trình này biến chất thải hữu cơ thành đất màu mỡ, hữu ích cho cây cối và vườn tược.)

→ Chọn đáp án C

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions

Question 13.

Dear Mr. Thompson,

a. The topics covered were quite insightful, focusing on time management and budgeting

b. I would appreciate the chance to discuss how I can apply these skills.

c. I hope this message finds you well.

d. I believe the knowledge I gained could benefit our team's projects.

e. I am writing to share that I recently completed the online project management course.

Look forward to your response.

A. c-e-a-d-b	B. c-d-a-b-e	C. e-a-d-c-b	D. c-a-d-b-e
--------------	--------------	--------------	--------------

Giải thích

TẠM DỊCH	
Dear Mr. Thompson,	Kính gửi ông Thompson,
I hope this message finds you well.	Tôi hy vọng ông vẫn khỏe.
I am writing to share that I recently completed the	Tôi viết email này để chia sẻ rằng tôi vừa hoàn
online project management course. The topics	thành khóa học quản lý dự án trực tuyến. Các chủ
covered were quite insightful, focusing on time	đề được đề cập rất bổ ích, tập trung vào quản lý
management and budgeting. I believe the	thời gian và lập ngân sách. Tôi tin rằng kiến thức
knowledge I gained could benefit our team's	mà tôi nhận được có thể mang lại lợi ích cho các
projects.	dự án của đội chúng ta.
I would appreciate the chance to discuss how I can	Tôi rất mong có cơ hội thảo luận về cách áp dụng
apply these skills.	những kỹ năng này.
Look forward to your response.	Rất mong nhận được phản hồi từ ông.

Question 14.

a. David: That's good! What kind of work/will you be doing?

- b. Sophie: I'm a bit nervous but excited to take a new role.
- c. Sophie: I'm about to start my internship next week.
- d. David: Sounds like a fantastic opportunity! Are you feeling prepared?
- e. Sophie: I'll be assisting in marketing and social media projects.



ТАМ ДІСН	
Sophie: I'm about to start my internship next	Sophie: Mình sắp bắt đầu kỳ thực tập vào tuần tới.
week.	
David: Sounds like a fantastic opportunity! Are	David: Nghe có vẻ là một cơ hội tuyệt vời! Bạn đã
you feeling prepared?	sẵn sàng chưa?
Sophie: I'm a bit nervous but excited to take a	Sophie: Mình hơi lo lắng nhưng cũng rất hào hứng
new role.	khi đảm nhận vai trò mới.
David: That's good! What kind of work will you	David: Tuyệt vời! Bạn sẽ làm công việc gỉ vậy?
be doing?	
Sophie: I'll be assisting in marketing and social	Sophie: Mình sẽ hỗ trợ các dự án về marketing và
media projects.	mạng xã hội.

Question 15.

- a. Laura: Hi! How's everything going with you lately?
- b. Laura: That sounds nice! I've been good, just keeping busy with some new projects.
- c. Ben: Hello! I've been doing well, thanks. Just got back from a short vacation. And you?

A. c-b-a	B. a-b-c	C. b-a-c	D. a-c-b

Giải thích

TẠM DỊCH

Laura: Hi! How's everything going with you lately?	Laura: Chào! Dạo này bạn thế nào rồi?
Ben: Hello! I've been doing well, thanks. Just got back from a short vacation. And you?	Ben: Chào! Mình ổn, cảm ơn nhé. Mình vừa đi nghỉ ngắn ngày về. Còn bạn thì sao?
Laura: That sounds nice! I've been good, just keeping busy with some new projects.	Laura: Nghe thật thú vị! Mình cũng ổn, chỉ là bận rộn với vài đự án mới.

Question 16.

a. I often explore local parks and neighbourhoods to capture interesting scenes and moments.

b. I'm now working on a photo project that highlights the beauty of everyday life.

c. Initially, I struggled with understanding the technical aspects of my camera, but I gradually improved.



d. This journey has not only enhanced my skills but also deepened my appreciation for the small details that often go unnoticed in our busy lives.

e. Taking up photography as a hobby has transformed my perspective on the world.

A. e-b-a-d-c

B. e-a-d-c-b

C. e-c-a-b-d

```
D. e-d-b-a-c
```

Giải thích

TẠM DỊCH

Taking up photography as a hobby has transformed my perspective on the world. Initially, I struggled with understanding the technical aspects of my camera, but I gradually improved. I often explore local parks and neighbourhoods to capture interesting scenes and moments. I'm now working on a photo project that highlights th e beauty of everyday life. This journey has not only enhanced my skills but also deepened my appreciation for the small details that often go unnoticed in our busy lives.

Việc theo đuổi sở thích nhiếp ảnh đã thay đổi hoàn toàn cách nhìn của tôi về thế giới. Ban đầu, tôi gặp khó khăn trong việc hiểu các khía cạnh kỹ thuật của máy ảnh, nhưng tôi đã dần cải thiện. Tôi thường khám phá các công viên và khu phố địa phương để chụp lại những cảnh đẹp và khoảnh khắc thú vị. Hiện tại, tôi đang thực hiện một dự án ảnh làm nổi bật vẻ đẹp của cuộc sống thường ngày. Hành trình này không chỉ nâng cao kỹ năng của tôi mà còn khiến tôi trân trọng hơn những chi tiết nhỏ bé mà chúng ta thường không để ý trong cuộc sống bận rộn.

Question 17.

a. This year, the city has also seen a significant increase in bike lanes and pedestrian paths, encouraging more people to travel in an eco-friendly manner.

b. These efforts include expanding bus routes and introducing electric buses to reduce air pollution.

c. The city's commitment to enhancing mobility has led to greater community engagement and awareness about the benefits of sustainable transport.

d. However, some residents argue that while these initiatives are helpful, they do not fully address the ongoing traffic congestion issues in the area."

e. The city of Riverton has recently launched an ambitious campaign to improve public transportation.

A. e-d-c-a-b	B. e-b-a-c-d	C. e-c-b-d-a	D. e-a-d-c-b	
Giải thích				
ТАМ ДІСН				
		Tailieuont	hi	

The city of Riverton has recently launched an ambitious campaign to improve public transportation. These efforts include expanding bus routes and introducing electric buses to reduce air pollution. This year, the city has also seen a significant increase in bike lanes and pedestrian paths, encouraging more people to travel in an eco-friendly manner. The city's commitment to enhancing mobility has led to greater community engagement and awareness about the benefits of sustainable transport. However, some residents argue that while these initiatives are helpful, they do not fully address the ongoing traffic congestion issues in the area.

Thành phố Riverton gần đây đã khởi động một chiến dịch đầy tham vọng để cải thiện hệ thống giao thông công cộng. Những nỗ lực này bao gồm mở rộng tuyến xe buýt và giới thiệu xe buýt điện nhằm giảm ô nhiễm không khí. Năm nay, thành phố cũng đã tăng đáng kể số lượng làn đường dành cho xe đạp và lối đi bộ, khuyến khích nhiều người di chuyển theo cách thân thiện với môi trường. Cam kết của thành phố trong việc nâng cao khả năng di chuyển đã thúc đẩy sự tham gia của cộng đồng và nâng cao nhận thức về lợi ích của giao thông bền vững. Tuy nhiên, một số cư dân cho rằng mặc dù các sáng kiến này rất hữu ích, nhưng chúng đang diễn ra trong khu vực.

Read the following passage about inspiring life stories and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 18 to 22.

Inspiring life stories can serve as a beacon of hope and motivation for many people. (18)______. These stories highlight the resilience and perseverance of individuals who have overcome significant challenges. One of the most compelling aspects of these stories is their ability to connect with people on a personal level. (19)______. Whether it's a story of someone who achieved success despite facing adversity, or someone who dedicated their life to helping others, these narratives resonate deeply.

Another important element of these stories is the lessons they impart. (20)_____. They teach us that determination, hard work, and a positive mindset can lead to remarkable achievements. These stories also emphasize the importance of kindness, empathy, and compassion. As we read about the journeys of others, we are reminded of our own potential to make a difference.

To fully appreciate and learn from these stories, it's essential to engage with them thoughtfully. (21)_____. Reflecting on the experiences and insights shared can provide valuable guidance in our own lives. It's through these reflections that we find inspiration and the courage to pursue our own dreams.

Sharing these stories with others can also have a profound impact. (22)_____. By spreading positive and inspiring narratives, we contribute to a culture of hope and encouragement. We remind ourselves and others that no matter the obstacles we face, there is always a path forward.



Question 18.

- A. Life stories are seldom impactful.
- B. People are often inspired by stories of triumph.
- C. Adversity is a common theme in literature.
- D. Stories about struggles are not interesting.

Giải thích:

DỊCH BÀI

Inspiring life stories can serve as a beacon of hope and motivation for many people. People are often inspired by stories of triumph. These stories highlight the resilience and perseverance of individuals who have overcome significant challenges. One of the most compelling aspects of these stories is their ability to connect with people on a personal level. Overcoming challenges is a universal experience. Whether it's a story of someone who achieved success despite facing adversity, or someone who dedicated their life to helping others, these narratives resonate deeply.

Another important element of these stories is the lessons they impart. Life stories can be educational and inspirational. They teach us that determination, hard work, and a positive mindset can lead to remarkable achievements. These stories also emphasize the importance of kindness, empathy, and compassion. As we read about the journeys of others, we are reminded of our own potential to make a difference.

Những câu chuyện cuộc đời đầy cảm hứng có thể trở thành ngọn hải đăng của hy vọng và động lực cho nhiều người. Mọi người thường được truyền cảm hứng bởi những câu chuyện chiến thắng. Những câu chuyện này làm nổi bật sự kiên cường và bền bỉ của những cá nhân đã vượt qua những thách thức lớn. Một trong những khía cạnh hấp dẫn nhất của những câu chuyện này là khả năng kết nối với mọi người ở cấp độ cá nhân. Vượt qua thử thách là một trải nghiệm phổ quát. Dù đó là câu chuyện về một người đạt được thành công dù phải đối mặt với nghịch cảnh, hay một người dành cả cuộc đời để giúp đỡ người khác, những câu chuyện này đều tạo được sự đồng cảm sâu sắ**c.**

Một yếu tố quan trọng khác của những câu chuyện này là những bài học mà chúng mang lại. Những câu chuyện cuộc đời có thể mang tính giáo dục và truyền cảm hứng. Chúng dạy chúng ta rằng sự quyết tâm, sự chăm chỉ và tư duy tích cực có thể dẫn đến những thành tựu đáng kinh ngạc. Những câu chuyện này cũng nhấn mạnh tầm quan trọng của lòng tốt, sự đồng cảm và lòng trắc ẩn. Khi chúng ta đọc về hành trình của người khác, chúng ta được nhắc nhở về tiềm năng của chính mình để tạo nên sự khác biệt.



To fully appreciate and learn from these stories, it's essential to engage with them thoughtfully. Reflecting on life stories helps us learn. Reflecting on the experiences and insights shared can provide valuable guidance in our own lives. It's through these reflections that we find inspiration and the courage to pursue our own dreams.

Sharing these stories with others can also have a profound impact. Stories should be shared to inspire others. By spreading positive and inspiring narratives, we contribute to a culture of hope and encouragement. We remind ourselves and others that no matter the obstacles we face, there is always a path forward.

Để thực sự trân trọng và học hỏi từ những câu chuyện này, điều cần thiết là tham gia vào chúng một cách sâu sắc. Suy ngẫm về các câu chuyện cuộc đời giúp chúng ta học hỏi. Việc suy ngẫm về những trải nghiệm và hiểu biết được chia sẻ có thể mang lại sự chỉ dẫn quý giá trong cuộc sống của chúng ta. Chính nhờ những suy ngẫm này mà chúng ta tìm thấy cảm hứng và sự can đảm để theo đuổi ước mơ của chính mình.

Việc chia sẻ những câu chuyện này với người khác cũng có thể mang lại tác động sâu sắc. Những câu chuyện nên được chia sẻ để truyền cảm hứng cho người khác. Bằng cách lan tỏa những câu chuyện tích cực và đầy cảm hứng, chúng ta góp phần tạo nên một văn hóa hy vọng và sự khích lệ. Chúng ta nhắc nhở bản thân và người khác rằng dù đối mặt với bất kỳ trở ngại nào, luôn có một con đường phía trước.

A. Những câu chuyện cuộc đời hiếm khi có tác động.

B. Mọi người thường được truyền cảm hứng bởi những câu chuyện chiến thắng.

C. Nghịch cảnh là một chủ đề phổ biến trong văn học.

D. Những câu chuyện về khó khăn không thú vị.

Tạm dịch: Inspiring life stories can serve as a beacon of hope and motivation for many people. People are often inspired by stories of triumph. (Những câu chuyện cuộc đời truyền cảm hứng có thể trở thành nguồn hy vọng và động lực cho nhiều người. Mọi người thường được truyền cảm hứng bởi những câu chuyện chiến thắng.)

→ Chọn đáp án B

Question 19.

- A. Overcoming challenges is a universal experience.
- B. Adversity is an inevitable part of life.
- C. Personal narratives are often fictional.
- D. Success stories are easy to relate to



Giải thích

- A. Vượt qua thử thách là một trải nghiệm của chung.
- B. Nghịch cảnh là một phần không thể tránh khỏi của cuộc sống.
- C. Những câu chuyện cá nhân thường là hư cấu.
- D. Những câu chuyện thành công dễ dàng để đồng cảm.

Tạm dịch: One of the most compelling aspects of these stories is their ability to connect with people on a personal level. Overcoming challenges is a universal experience. (Một trong những khía cạnh hấp dẫn nhất của những câu chuyện này là khả năng kết nối với mọi người ở cấp độ cá nhân. Vượt qua thử thách là một trải nghiệm mà ai cũng từng có.)

→ Chọn đáp án A

Question 20.

- A. Life stories can be educational and inspirational.
- B. Personal success is the only valuable lesson.
- C. Stories of triumph have no moral lessons.
- D. Struggles are not important in life stories.

Giải thích

- A. Những câu chuyện cuộc đời có thể mang tính giáo đục và truyền cảm hứng.
- B. Thành công cá nhân là bài học đuy nhất có giá trị.
- C. Những câu chuyện chiến thắng không có bài học đạo đức.
- D. Khó khăn không quan trọng trong những câu chuyện cuộc đời.

Tạm dịch: Another important element of these stories is the lessons they impart. Life stories can be educational and inspirational. (Một yếu tố quan trọng khác của những câu chuyện này là những bài học mà chúng mang lại. Những câu chuyện cuộc đời có thể mang tính giáo dục và truyền cảm hứng.)

→ Chọn đáp án A

Question 21.

Giải thích

- A. Reading quickly through life stories is effective.
- B. Analyzing every detail of a story is unnecessary.
- C. Engaging with stories
- D. Reflecting on life stories helps us learn.



A. Việc đọc nhanh qua các câu chuyện cuộc đời là hiệu quả.

B. Việc phân tích mọi chi tiết của câu chuyện là không cần thiết.

C. Việc tham gia vào các câu chuyện.

D. Việc suy ngẫm về các câu chuyện cuộc đời giúp chúng ta học hỏi.

Tạm dịch: To fully appreciate and learn from these stories, it's essential to engage with them thoughtfully. Reflecting on life stories helps us learn. (Để thực sự trân trọng và học hỏi từ những câu chuyện này, điều cần thiết là tham gia vào chúng một cách sâu sắc. Suy ngẫm về các câu chuyện cuộc đời giúp chúng ta học hỏi.)

→ Chọn đáp án D

Question 22.

A. Stories of failure are more impactful.

B. Stories should be shared to inspire others.

C. Sharing negative stories creates a supportive environment.

D. Keeping stories to oneself is beneficial.

Giải thích

A. Những câu chuyện thất bại có tác động mạnh mẽ hơn.

B. Những câu chuyện nên được chia sẻ để truyền cảm hứng cho người khác.

C. Việc chia sẻ những câu chuyện tiêu cực tạo ra môi trường hỗ trợ.

D. Việc giữ câu chuyện cho riêng mình là có lợi.

Tạm dịch: Sharing these stories with others can also have a profound impact. Stories should be shared to inspire others. (Chia sẻ những câu chuyện này với người khác cũng có thể mang lại tác động sâu sắC. Những câu chuyện nên được chia sẻ để truyền cảm hứng cho người khác.)

→ Chọn đáp án B

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 23 to 30.

Milu was born in a small village in the north of India, and never had the chance of going to school, because her family needed her to work. So she grew up never having learned to read or write. She was a little sad about it, but she didn't let it upset her too much, and tried to think about other things.

She <u>went through</u> life, never being able to do what she wanted, because she felt that if she couldn't read, then she was somehow less than everybody else. This meant that she didn't make many friends and didn't go out much. She thought people would think she was stupid, and she didn't want them to **Edu.vn**

laugh at her.

When she was fifty-six, she got a job cleaning a school and when she had finished her work, she used to sit and watch the little kids do their lessons. She didn't realise that one of the teachers watched her while she watched the kids, and one day, as she was about to leave, the teacher asked her to sit in the class. The kids thought it was very funny, but the teacher **<u>patiently</u>** started Milu on her first lesson to learn to read.

That was a few years ago, and now Milu can read and write as well as any of the other kids. <u>She still</u> <u>cleans the school because she likes her job, but she doesn't feel less than everybody else anymore</u>. The teacher, who is now her friend, sometimes gives her a book to read and she learns about people living in other parts of the world.

She has a granddaughter who studies at the same school, and sometimes she helps her with her homework. Being able to do that makes her feel so happy that when she stays alone she has a little cry. When she was in her little village as a child, she would never have dreamt that one day she would be able to help her granddaughter with her homework. She owes gratitude to her teacher friend for <u>the gift</u> she was given.

Question 23. Which of the following is NOT what Milu gains from learning?

- A. Feeling interested in her cleaning job
- B. Becoming a friend of the teacher's
- C. Knowing more about the world
- D. Reading some books

Giải thích:

DỊCH BÀI

Milu was born in a small village in the north of Milu sinh ra tại một ngôi làng nhỏ ở miên Băc Ân Độ và chưa bao giờ có cơ hội đi học vì gia đình India, and never had the chance of going to school, because her family needed her to work. So cần cô làm việc. Vì vậy, cô lớn lên mà không biết đọc hay viết. Cô có chút buồn vì điều này, nhưng she grew up never having learned to read or write. không để điều đó làm cô quá phiền lòng và cố She was a little sad about it, but she didn't let it gắng nghĩ về những điều khác. upset her too much, and tried to think about other things. Cô đã sống cả cuộc đời mà không bao giờ có thể She went through life, never being able to do what she wanted, because she felt that if she couldn't làm được những gì mình muôn, bởi vì cô ây cảm thấy rằng nếu không biết đọc thì mình sẽ kém cỏi read, then she was somehow less than everybody

else. This meant that she didn't make many friends

Eduyn

hơn mọi người khác. Điều này khiến cô không có

and didn't go out much. She thought people would think she was stupid, and she didn't want them to laugh at her.

When she was fifty-six, she got a job cleaning a school and when she had finished her work, she used to sit and watch the little kids do their lessons. She didn't realise that one of the teachers watched her while she watched the kids, and one day, as she was about to leave, the teacher asked her to sit in the class. The kids thought it was very funny, but the teacher patiently started Milu on her first lesson to learn to read.

That was a few years ago, and now Milu can read and write as well as any of the other kids. She still cleans the school because she likes her job, but she doesn't feel less than everybody else anymore. The teacher, who is now her friend, sometimes gives her a book to read and she learns about people living in other parts of the world.

She has a granddaughter who studies at the same school, and sometimes she helps her with her homework. Being able to do that makes her feel so happy that when she stays alone she has a little cry. When she was in her little village as a child, she would never have dreamt that one day she would be able to help her granddaughter with her homework. She owes gratitude to her teacher friend for the gift she was given.

nhiều bạn bè và cũng không ra ngoài nhiều. Cô sợ người khác sẽ nghĩ cô ngu ngốc và cười nhạo cô.

Khi 56 tuổi, cô nhận được công việc dọn dẹp tại một trường học. Sau khi hoàn thành công việc, cô thường ngồi xem các em nhỏ học bài. Cô không nhận ra rằng một giáo viên đã để ý đến cô khi cô đang chăm chú nhìn lũ trẻ. Một ngày nọ, khi cô chuẩn bị rời đi, giáo viên ấy mời cô vào lớp học. Lũ trẻ cảm thấy rất buồn cười, nhưng giáo viên kiên nhẫn bắt đầu dạy cô bài học đầu tiên để biết đọc.

Đó là chuyện của vài năm trước, và giờ đây Milu đã có thể đọc và viết tốt như những đứa trẻ khác. Cô vẫn làm công việc dọn dẹp trường học vì yêu thích công việc này, nhưng không còn cảm thấy thấp kém hơn người khác. Người giáo viên, giờ đã trở thành bạn của cô, thỉnh thoảng cho cô mượn sách để đọc và cô học được nhiều điều về cuộc sống của người dân ở những nơi khác trên thế giới.

Cô có một cháu gái học cùng trường, và đôi khi cô giúp cháu làm bài tập về nhà. Việc làm được điều đó khiến cô hạnh phúc đến mức khi ở một mình, cô rơi nước mắt. Khi còn ở ngôi làng nhỏ thời thơ ấu, cô chưa bao giờ mơ rằng một ngày mình có thể giúp cháu gái làm bài tập. Cô rất biết ơn người bạn giáo viên đã mang đến cho cô món quà này.

Điều nào sau đây KHÔNG phải là điều Milu đạt được từ việc học?

- A. Cảm thấy hứng thú với công việc dọn dẹp của mình
- B. Trở thành bạn của giáo viên
- C. Biết thêm về thế giới



D. Đọc một số cuốn sách

Thông tin:

+ The teacher, who is now her friend, sometimes gives her a book to read and she learns about people living in other parts of the worlD. (Người giáo viên, người giờ đây là bạn của cô, đôi khi đưa cho cô một cuốn sách để đọc, và cô học được về những người sống ở các nơi khác trên thế giới.)

→ B, C được đề cập

+ That was a few years ago, and **now Milu can read** and write as well as any of the other kids. (Đó là vài năm trước, và giờ đây Milu có thể đọc và viết tốt như bất kỳ đứa trẻ nào khác.)

→ D được đề cập

→ Chọn đáp án A

Question 24. In which paragraph does the writer mention that Milu feels grateful to her teacher?

A. Paragraph 2
B. Paragraph 3
C. Paragraph 4
D. Paragraph 5

Giải thích
Tác giả đề cập rằng Milu cảm thấy biết ơn giáo viên của mình trong đoạn nào?
A. Đoạn 2
B. Đoạn 3
C. Đoạn 4
D. Đoạn 5
Thông tin: She owes gratitude to her teacher friend for the gift she was given. (Cô mang ơn người bạn giáo viên vì món quà mà cô ấy đã nhận được.)

→ Chọn đáp án D

Question 25. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 4?

A. Milu likes cleaning the school but she wants to become a teacher so that everyone admires her.

B. Milu likes cleaning the school and she doesn't want to learn how to read and write any longer.

C. Milu likes cleaning the school but she no longer feels socially inferior as she has learnt how to read and write.

D. Milu likes cleaning the school and she doesn't want to change her job as she feels socially inferior.

Edu.vn

Giải thích

Câu nào sau đây diễn đạt lại đúng nhất câu gạch chân trong đoạn 4?

A. Milu thích dọn dẹp trường học nhưng cô muốn trở thành giáo viên để được mọi người ngưỡng mộ.

B. Milu thích dọn đẹp trường học và cô không muốn học đọc và viết thêm nữa.

C. Milu thích dọn đẹp trường học nhưng cô không còn cảm thấy mình thấp kém hơn xã hội vì cô đã học đọc và viết.

D. Milu thích dọn dẹp trường học và cô không muốn thay đổi công việc vì cô cảm thấy thấp kém hơn xã hội.

Thông tin: She still cleans the school because she likes her job, but she doesn't feel less than everybody else anymore. (Cô vẫn dọn dẹp trường học vì cô thích công việc của mình, nhưng cô không còn cảm thấy thua kém người khác nữa.)

→ Chọn đáp án C

Question 26. The word <u>'patiently'</u> in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to			
A. irritably	B. irrationally	C. irrelevantly	D. irregularly
Giải thích			
Từ "patiently" trong đoạ	n 3 trái nghĩa với từ	[_]	
A. irritably /'ır.ı.tə.bli/ (a	adv): một cách cáu kỉnh	1	
B. irrationally /ɪˈræ∫.ən.ə	əl.i/ (adv): một cách vô	lý	
C. irrelevantly /ɪˈrel.ə.və	ənt.li/ (adv): một cách k	hông liên quan	
D. irregularly /ɪˈreg.jə.lə	.li/ (adv): một cách khô	òng đều đặn	
patiently /'pe1.∫ənt.li/(ad	v): một cách kiên nhẫn	>< irritably	
Thông tin:			
The kids thought it was	very funny, but the tea	cher <u>patiently</u> started Mi	lu on her first lesson to learn to
read. (Lũ trẻ cảm thấy r	ất buồn cười, nhưng gia	áo viên kiên nhẫn bắt đầu	dạy cô bài học đầu tiên để biế
đọc.)			
→ Chọn đáp án A			
Question 27. The words	s <u>'went through</u> ' can be	replaced with	
A. started	B. experienced	C. felt bored with	D. felt happy with
Giải thích			
Từ "went through" có th	lể được thay thế bằng từ	r/cụm từ	
A. bắt đầu			
B. trải nghiệm	A+]		
	E	du.vn	

C. cảm thấy nhàm chán với

D. cảm thấy hạnh phúc với

go through something: trải qua cái gì = experience

Thông tin:

She <u>went through</u> life, never being able to do what she wanted, because she felt that if she couldn't read, then she was somehow less than everybody else. (Suốt cuộc đời mình, cô không thể làm điều mình muốn vì cảm giác rằng nếu không biết đọc, cô thấp kém hơn người khác.)

→ Chọn đáp án B

Question 28. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. Milu, an Indian woman, has learnt a lot from the children in the school where she works as a cleaner.

B. Milu, an Indian woman, has become a teacher though she had no education in her childhooD.

C. Milu, an Indian woman, has changed her life since she was taught how to read and write.

D. Milu, an Indian woman, has been socially inferior since she has no education in her life.

Giải thích

Điều nào sau đây ĐÚNG theo bài đọc?

A. Milu, một người phụ nữ Ấn Độ, đã học được nhiều điều từ các em nhỏ ở trường nơi cô làm lao công.

B. Milu, một người phụ nữ Ấn Độ, đã trở thành giáo viên mặc dù không được giáo dục khi còn nhỏ.

C. Milu, một người phụ nữ Ấn Độ, đã thay đổi cuộc đời mình kể từ khi cô được dạy cách đọc và viết.

D. Milu, một người phụ nữ Ấn Độ, luôn cảm thấy thấp kém về mặt xã hội vì cô không được giáo đục trong đời.

Thông tin: That was a few years ago, and now Milu can read and write as well as any of the other kids. She still cleans the school because she likes her job, but she doesn't feel less than everybody else anymore. (Đó là chuyện của vài năm trước, và giờ đây Milu đã có thể đọc và viết tốt như những đứa trẻ khác. Cô vẫn dọn dẹp trường học vì cô thích công việc của mình, nhưng cô không còn cảm thấy thua kém người khác nữa.)

→ Chọn đáp án C

Question 29. What does the phrase 'the gift' refer to?

A. the money Milu owes to the teacher

B. Milu's childhood dream



C. what the teacher could teach her
D. what Milu could do to her granddaughter.
Giải thích
Cụm từ "the gift" để cập đến gi?
A. số tiền Milu nợ giáo viên
B. giấc mơ thuở nhỏ của Milu
C. những gì mà giáo viên có thể dạy cô
D. điều Milu có thể làm cho cháu gái của mình
Thông tin: She owes gratitude to her teacher friend for the gift she was given. (Cô mang ơn người bạn giáo viên vì món quà mà cô ấy đã nhận được.)

→ Chọn đáp án C

Question 30. In which paragraph does the writer mention Mil's inferiority?

A. Paragraph 4	B. Paragraph 1	C. Paragraph 2	D. Paragraph 3				
Giải thích							
Tác giả đề cập cảm giác thấp kém của Milu trong đoạn nào?							
A. Đoạn 4							
B. Đoạn 1							
C. Đoạn 2							
D. Đoạn 3							

Thông tin: She went through life, never being able to do what she wanted, because she felt that if she couldn't read, then she was somehow less than everybody else. (Cô đã sống cả cuộc đời mà không bao giờ có thể làm được những gỉ mình muốn, bởi vì cô ấy cảm thấy rằng nếu không biết đọc thỉ mình sẽ kém cỏi hơn mọi người khác.)

→ Chọn đáp án C

Read the following passage and mark the letter A, B, Cor D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 31 to 40.

URBANIZATION: REASONS AND RESULTS

Urbanization, the movement of people from rural to urban areas, has become a defining trend globally. (I). <u>The primary reason for urbanization is the search for better economic opportunities</u>. Cities typically offer more jobs, higher wages, and career growth potential, attracting people from less developed regions. (II). In addition, urban areas often provide greater access to education, healthcare, **Edu.vn**

and essential services, which are typically limited in rural regions. (III). Collectively, <u>these</u> <u>factors</u> make cities particularly appealing to young people who seek to improve their quality of life and to families looking for better opportunities for their children. (IV)

Another major driver of urbanization is infrastructure development. Cities often invest heavily in transportation, advanced communication networks, and reliable public services, which make urban living more convenient and efficient. Such infrastructure attracts both businesses and residents, contributing to a city's economic **expansion** and reinforcing the cycle of urban growth. This availability of resources and opportunities makes cities desirable for companies and individuals, boosting both local economies and international business appeal.

However, urbanization also presents significant <u>challenges</u>. Overcrowding, traffic congestion, and increased pollution are common in highly urbanized areas. These problems strain city resources and can reduce the quality of life for residents. Furthermore, as cities expand, they often encroach on natural landscapes, leading to habitat destruction and a loss of biodiversity. This encroachment affects local ecosystems and can create environmental issues that extend beyond city borders. Balancing urban growth with sustainable practices remains a critical issue for many cities worldwide.

In response, some cities are adopting "smart growth" policies. These policies aim to manage urban expansion in a way that minimizes environmental impact and promotes a higher quality of life. By focusing on sustainable infrastructure, green spaces, and efficient resource management, smart growth policies attempt to address the downsides of urbanization while still supporting economic and social development.

Question 31. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 1?

Edu.vn

"The primary reason for urbanization is the search for better economic opportunities."

- A. People move to cities mainly to find improved education.
- B. Better living conditions are the main reason for migration.
- C. Urban areas are attracting residents due to economic incentives.
- D. Economic opportunity drives many people to move to cities.

Giải thích:

DỊCH BÀI

Urbanization, the movement of people from rural to urban areas, has become a defining trend globally. The primary reason for urbanization is the search for better economic opportunities. Cities typically offer more jobs, higher wages, and

Đô thị hóa, sự di chuyển của con người từ nông thôn ra thành thị, đã trở thành một xu hướng nổi bật trên toàn cầu. Nguyên nhân chính của đô thị hóa là tìm kiếm các cơ hội kinh tế tốt hơn. Thành phố thường mang đến nhiều việc làm hơn, mức career growth potential, attracting people from less developed regions. In addition, urban areas often provide greater access to education, healthcare, and essential services, which are typically limited in rural regions. Collectively, these factors make cities particularly appealing to young people who seek to improve their quality of life and to families looking for better opportunities for their children.

Another major driver of urbanization is infrastructure development. Cities often invest heavily in transportation, advanced communication networks, and reliable public services, which make urban living more convenient and efficient. Such infrastructure attracts both businesses and residents, contributing to a city's economic expansion and reinforcing the cycle of urban growth. This availability of resources and opportunities makes cities desirable for companies and individuals, boosting both local economies and international business appeal.

However, urbanization also presents significant challenges. Overcrowding, traffic congestion, and increased pollution are common in highly urbanized areas. These problems strain city resources and can reduce the quality of life for residents. Furthermore, as cities expand, they often encroach on natural landscapes, leading to habitat destruction and a loss of biodiversity. This encroachment affects local ecosystems and can create environmental issues that extend beyond city borders. Balancing urban growth with sustainable practices remains a critical issue for many cities worldwide.

lương cao hơn và tiềm năng phát triển sự nghiệp, thu hút người dân từ các khu vực kém phát triển. Ngoài ra, các khu vực đô thị thường mang lại khả năng tiếp cận giáo dục, chăm sóc y tế và các dịch vụ thiết yếu tốt hơn, những điều thường bị hạn chế ở khu vực nông thôn. Nhìn chung, các yếu tố này khiến thành phố trở nên đặc biệt hấp dẫn đối với người trẻ muốn cải thiện chất lượng cuộc sống của họ và các gia đình muốn tìm kiếm cơ hội tốt hơn cho con cái.

Một yếu tố lớn khác thúc đẩy đô thị hóa là sự phát triển cơ sở hạ tầng. Thành phố thường đầu tư mạnh mẽ vào giao thông, mạng lưới liên lạc hiện đại và các dịch vụ công cộng đáng tin cậy, khiến cuộc sống ở thành thị trở nên tiện lợi và hiệu quả hơn. Cơ sở hạ tầng như thế thu hút cả doanh nghiệp lẫn cư dân, góp phần mở rộng kinh tế của thành phố và cùng cố chu kỳ phát triển đô thị. Sự sẵn có của các nguồn lực và cơ hội này làm cho thành phố trở nên hấp dẫn đối với cả các công ty và cá nhân, thúc đẩy nền kinh tế địa phương và tăng cường sự hấp dẫn trong kinh doanh quốc tế.

Tuy nhiên, đô thị hóa cũng mang đến những thách thức đáng kể. Quá tải dân số, tắc nghẽn giao thông và ô nhiễm gia tăng là những vấn đề phổ biến ở các khu vực đô thị hóa cao. Những vấn đề này gây áp lực lên nguồn lực của thành phố và có thể làm giảm chất lượng sống của cư dân. Hơn nữa, khi các thành phố mở rộng, chúng thường xâm lấn vào cảnh quan tự nhiên, dẫn đến sự phá hủy môi trường sống và giảm đa dạng sinh học. Sự xâm lấn này ảnh hưởng đến hệ sinh thái địa phương và có thể tạo ra các vấn đề môi trường lan rộng vượt ra ngoài biên giới thành phố.

Eduyn

In response, some cities are adopting "smart growth" policies. These policies aim to manage urban expansion in a way that minimizes environmental impact and promotes a higher quality of life. By focusing on sustainable infrastructure, green spaces, and efficient resource management, smart growth policies attempt to address the downsides of urbanization while still supporting economic and social development.

Để đối phó, một số thành phố đang áp dụng các chính sách "tăng trưởng thông minh". Những chính sách này nhằm quản lý sự mở rộng đô thị theo cách giảm thiểu tác động đến môi trường và nâng cao chất lượng cuộc sống. Bằng cách tập trung vào cơ sở hạ tầng bền vững, không gian xanh và quản lý tài nguyên hiệu quả, các chính sách tăng trưởng thông minh cố gắng giải quyết các mặt tiêu cực của đô thị hóa trong khi vẫn hỗ trợ sự phát triển kinh tế và xã hội.

Câu nào sau đây diễn đạt lại đúng nhất câu được gạch chân trong đoạn 1?

A. Mọi người đi cư đến thành phố chủ yếu để tìm kiếm giáo đục cải thiện.

B. Điều kiện sống tốt hơn là lý do chính dẫn đến sự di cư.

C. Khu vực đô thị thu hút cư dân nhờ các ưu đãi kinh tế.

D. Cơ hội kinh tế thúc đẩy nhiều người chuyển đến sống ở thành phố.

Thông tin: The primary reason for urbanization is the search for better economic opportunities. (Lý do chính cho quá trình đô thị hóa là tìm kiếm các cơ hội kinh tế tốt hơn.)

→ Chọn đáp án D

Question 32. Which of the following best summarizes the passage?

A. Urbanization in many developing countries often results in significant economic benefits for rural regions.

B. Cities are expanding too quickly, that's why it often leads to overpopulation, pollution and lack of resources.

C. Smart growth policies are urgently needed to address the consequences of rapid urbanization in rural areas.

D. Urbanization is driven by economic opportunities and improved services but causes environmental challenges.

Giải thích

Câu nào sau đây tóm tắt đúng nhất nội dung bài đọc?

A. Đô thị hóa ở nhiều quốc gia đang phát triển thường mang lại lợi ích kinh tế đáng kể cho các khu vực nông thôn.

B. Các thành phố mở rộng quá nhanh thấn đến tình trạng quá tải dân số, ô nhiễm và thiếu tài nguyên.

C. Các chính sách phát triển thông minh rất cần thiết để giải quyết hậu quả của đô thị hóa nhanh chóng ở nông thôn.

D. Đô thị hóa được thúc đẩy bởi cơ hội kinh tế và các dịch vụ cải thiện nhưng gây ra các thách thức về môi trường.

Tóm tắt:

+ Đoạn 1: Đô thị hóa chủ yếu do nhu cầu tìm kiếm cơ hội kinh tế tốt hơn, cùng với việc tiếp cận giáo dục, y tế và các dịch vụ thiết yếu, vốn dễ dàng có ở thành phố. Điều này thu hút đặc biệt là giới trẻ và các gia đình muốn cải thiện chất lượng cuộc sống.

+ Đoạn 2: Các thành phố thu hút cả đoanh nghiệp và cư dân thông qua việc đầu tư vào giao thông, mạng lưới truyền thông và các dịch vụ công cộng. Những yếu tố này góp phần vào sự phát triển kinh tế, làm cho các khu đô thị trở nên hấp dẫn đối với cá nhân và công ty.

+ Đoạn 3: Đô thị hóa có thể gây ra tình trạng quá tải dân số, tắc nghẽn giao thông và ô nhiễm, làm căng thẳng tài nguyên của thành phố và giảm chất lượng sống. Nó cũng gây ra các vấn đề môi trường, như phá hủy môi trường sống và mất đa dạng sinh học khi các thành phố mở rộng.

+ Đoạn 4: Để giảm thiểu tác động tiêu cực của đô thị hóa, một số thành phố áp dụng chính sách "tăng trưởng thông minh", tập trung vào cơ sở hạ tầng bền vững, không gian xanh và quản lý tài nguyên hiệu quả. Các chính sách này nhằm cân bằng sự phát triển với trách nhiệm bảo vệ môi trường và nâng cao chất lượng sống.

=> Đô thị hóa được thúc đẩy bởi cơ hội kinh tế và các dịch vụ cải thiện nhưng gây ra các thách thức về môi trường

→ Chọn đáp án D

Question 33. Which of the following best summarizes paragraph 2?

A. Infrastructure development enhances urban life and drives economic growth.

- B. Urbanization often causes environmental challenges for cities.
- C. People move to cities for education and healthcare access.
- D. Smart growth policies can manage urban expansion.

Giải thích

Câu nào sau đây tóm tắt đúng nhất đoạn 2?

A. Phát triển cơ sở hạ tầng cải thiện đời sống đô thị và thúc đẩy tăng trưởng kinh tế.

- B. Đô thị hóa thường gây ra các thách thức về môi trường cho các thành phố.
- C. Mọi người chuyển đến thành phố để tiếp cận giáo dục và chăm sóc sức khỏe.
- D. Các chính sách phát triển thông minh có thể quản lý việc mở rộng đô thị.

Thông tin: Đoạn 2 nói về những lợi ích của việc phát triển cơ sở hạ tầng đối với đô thị hóA. Dựa vào câu chủ đề đầu đoạn: Another major driver of urbanization is infrastructure development. (Một yếu tố lớn khác thúc đẩy đô thị hóa là sự phát triển cơ sở hạ tầng.)

→ Chọn đáp án A

Question 34. The phrase "these factors" in paragraph 1 refers to_____

- A. cities and rural areas
- B. jobs, education, and healthcare
- C. infrastructure and environmental policies
- D. population and income
- Giải thích
- Cụm từ "these factors" trong đoạn 1 đề cập đến _____
- A. thành phố và khu vực nông thôn
- B. công việc, giáo dục và chăm sóc sức khỏe
- C. cơ sở hạ tầng và chính sách môi trường
- D. dân số và thu nhập

Thông tin:

Cities typically offer more jobs, higher wages, and career growth potential, attracting people from less developed regions. In addition, urban areas often provide greater access to education, healthcare, and essential services, which are typically limited in rural regions. Collectively, <u>these factors</u> make cities particularly appealing to young people who seek to improve their quality of life and to families looking for better opportunities for their children. (Thành phố thường mang đến nhiều việc làm hơn, mức lương cao hơn và tiềm năng phát triển sự nghiệp, thu hút người dân từ các khu vực kém phát triển. Ngoài ra, các khu vực đô thị thường mang lại khả năng tiếp cận giáo dục, chăm sóc y tế và các dịch vụ thiết yếu tốt hơn, những điều thường bị hạn chế ở khu vực nông thôn. Nhìn chung, các yếu tố này khiến thành phố trở nên đặc biệt hấp dẫn đối với người trẻ muốn cải thiện chất lượng cuộc sống của họ và các gia đình muốn tìm kiếm cơ hội tốt hơn cho con cái.)

Edu.vn

→ Chọn đáp án B

Question 35. Which of the following is NOT mentioned as a cause of urbanization?

- A. Search for employment
- C. Development of infrastructure

Giải thích

- B. Need for environmental policies
- D. Greater educational opportunities

Điều nào sau đây KHÔNG được đề cập là nguyên nhân của đô thị hóa?

A. Tìm kiếm việc làm

B. Nhu cầu về chính sách môi trường

C. Phát triển cơ sở hạ tầng

D. Cơ hội giáo dục lớn hơn

Thông tin:

+ The primary reason for urbanization is the search for better economic opportunities. (Lý do chính của đô thị hóa là tìm kiếm các cơ hội kinh tế tốt hơn.)

→ A được đề cập

+ Another major driver of urbanization is infrastructure development. (Một động lực chính khác của đô thị hóa là phát triển cơ sở hạ tầng.)

→ C được đề cập

+ In addition, urban areas often provide greater access to education, healthcare, and essential services, which are typically limited in rural regions. (Ngoài ra, các khu vực đô thị thường mang lại khả năng tiếp cận giáo dục, chăm sóc y tế và các dịch vụ thiết yếu tốt hơn, những điều thường bị hạn chế ở khu vực nông thôn.)

→ D được đề cập

→ Chọn đáp án B

Question 36. According to the passage, which of the following is TRUE about smart growth policies?

A. They focus on green spaces and infrastructure to manage urbanization sustainably.

B. They limit job growth in order to reduce population density.

C. They aim to reduce access to education and healthcare in rural areas.

D. They emphasize industrial development and economic incentives in cities.

Giải thích

Điều nào sau đây ĐÚNG về các chính sách phát triển thông minh?

A. Chúng tập trung vào không gian xanh và cơ sở hạ tầng để quản lý đô thị hóa một cách bền vững.

B. Chúng giới hạn tăng trưởng việc làm nhằm giảm mật độ dân số.

C. Chúng nhằm giảm tiếp cận giáo đục và chăm sóc sức khỏe ở các khu vực nông thôn.

D. Chúng nhấn mạnh vào phát triển công nghiệp và các ưu đãi kinh tế ở các thành phố.

Thông tin: By focusing on sustainable infrastructure, green spaces, and efficient resource management, smart growth policies, attempt to address the downsides of urbanization while still

supporting economic and social development. (Bằng cách tập trung vào cơ sở hạ tầng bền vững, không gian xanh và quản lý tài nguyên hiệu quả, các chính sách tăng trưởng thông minh cố gắng giải quyết những mặt trái của đô thị hóa trong khi vẫn hỗ trợ phát triển kinh tế và xã hội.)

→ Chọn đáp án A

Question 37. The word "challenges" in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to C. difficulties A. opportunities B. obstacles **D.** problems Giải thích Từ "challenges" trong đoạn 3 TRÁI NGHĨA với từ . A. opportunity / ppə tju:nɪti/ (n): cơ hội B. obstacle / 'pbstəkl/ (n): trở ngại C. difficulty / dɪfɪkəlti/ (n): khó khăn D. problem / problem/ (n): vấn đề challenge /'tfæl.indʒ/ (n): thách thức >< opportunity Thông tin: However, urbanization also presents significant challenges. (Tuy nhiên, đô thị hóa cũng mang đến những thách thức đáng kế.) → Chọn đáp án A Question 38. The word "expansion" in paragraph 2 is closest in meaning to A. development B. decrease C. suppression **D**. reduction Giải thích Từ "expansion" trong đoạn 2 gần nghĩa nhất với từ . A. development /dɪ'veləpmənt/ (n): sự phát triển B. decrease /dɪ'kri:s/ (n): sự giảm sút C. suppression /sə'preſn/ (n): sự đàn áp, sự ngăn chặn D. reduction /rɪ'dʌkʃn/ (n): sự giảm bớt expansion /ik spæn. fən/ (n): sự mở rộng = development Thông tin: attracts both businesses and residents, contributing to a city's Such infrastructure economic expansion and reinforcing the cycle of urban growth. (Cơ sở hạ tầng như thế thu hút cả doanh nghiệp lẫn cư dân, góp phần mở rộng kinh tế của thành phố và củng cố chu kỳ phát triển đô thị.)

→ Chọn đáp án A

Question 39. Where in paragraph 1 would the following sentence best fit in the passage?

"This population shift can have both positive and negative impacts on cities."

A. (I)	B. (III)	C. (IV)	D. (II)			
Giải thích						
Câu sau đây sẽ phù hợp nhất ở vị trí nào trong đoạn 1?						
A. (I)						
B. (III)						
C. (IV)						
D. (II)						
Thông tin: This population shift can have both positive and negative impacts on cities. (Sự thay đổi						
dân số này có thể có tác động tích cực và tiêu cực đến các thành phố.)						

→ Chọn đáp án A

Question 40. Which of the following can be inferred from the passage?

A. The majority of urban growth happens in developing countries.

B. Managing urban growth sustainably is a challenge many cities currently face.

C. Urbanization is likely to decrease in the future as cities face more issues.

D. Cities with limited infrastructure are better suited to handle population growth.

Giải thích

Điều nào sau đây có thể suy ra từ bài đọc?

A. Phần lớn sự phát triển đô thị xảy ra ở các quốc gia đang phát triển.

B. Quản lý sự phát triển đô thị một cách bền vững là thách thức mà nhiều thành phố đang đối mặt.

C. Đô thị hóa có khả năng giảm trong tương lai khi các thành phố đối mặt với nhiều vấn đề hơn.

D. Các thành phố có cơ sở hạ tầng hạn chế sẽ phù hợp hơn để xử lý sự gia tăng dân số.

Thông tin: Balancing urban growth with sustainable practices remains a critical issue for many cities worldwide. (Cân bằng giữa phát triển đô thị và các hành động bền vững vẫn là một vấn đề quan trọng đối với nhiều thành phố trên thế giới.)

→ Chọn đáp án B

